Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
yerena
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 sie 2011, o 10:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.2

Post »

GunnarSK pisze:Bardzo ładne. Gdybym chociaż takie miał, ale moje zawiązują się raczej pojedyńczo.
Jack Be Little są późniejsze, więc jakoś sobie dały radę. Small Sugar i Baby Bear miały baaardzo dużo dyniek, które gniły (na krzaczku średnio było po 15 sztuk i mnóstwo zawiązków), a teraz w sumie jest tylko 40 owoców.

Musque De Provence ma malutkie dynie, wielkości piłeczki golfowej, które po jakimś czasie po prostu miękną i odpadają. Dam im następną wiosną ostatnią szansę.

Table King Acorn krzaczki przyjemnie zaskoczyły- mają mnóstwo małych acornów, które do przymrozków na pewno dojrzeją. Kilka zebranych acornów dzieciakom do przedszkola (700-1100 g):
Obrazek
Table Queen Acorn nie będę hodowala, bo na 7 krzaczkach jest tylko 5 owoców :(
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2008, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bardzo ładne takie małe dyńki. Ja ze swojej ozdobnej turecki turban wyjąłem nasiona i się suszą. Jedną zapylilem ręcznie celowo żeby mieć z niej własne nasiona. Mam jeszcze z 7 ich ale nie były zapylane ręcznie
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

yerena najpierw skosztuj. Nie ilość ale jakość, czasem warto mniej a lepiej;) no chyba, że tylko jako ozdobne trzymasz.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
ponkers73
50p
50p
Od: 22 sie 2011, o 20:00

Post »

witam
Dzisiaj stwierdziłem że moja jedyna żółta dynia zaczeła gnić,mam nadzieję że da się ją jeszcze przerobić na smaczną zupę.
Może ktoś pozna co to za dynia,bo ja nie wiem.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
yerena
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 sie 2011, o 10:38

Post »

loeb pisze:yerena najpierw skosztuj. Nie ilość ale jakość, czasem warto mniej a lepiej;) no chyba, że tylko jako ozdobne trzymasz.
Ozdobnych dyń nie hoduję- mam tylko ?słodkie? (jeżeli tak można powiedzieć o dyniach), jadalne gatunki. Dzieciaki poniosły się chwalić, jakie dynie wyhodowały. Wiem, że będziemy w przedszkolu robić jesienną kompozycję, to wszystkie mniejsze dynie wypożyczę na tą sprawę.
Myślę, że w pełni mi wystarczy Table King Acorn, bo to dość mało miejsca zajmująca roślina krzakowa. Tym bardziej, ze dzieci już schrupały jednego acorna- był żółto-pomarańczowy w środku, słodki, miąższ bez włókien. W następnym sezonie planuję dodać jeszcze kilka gatunków, ale moja plantacja nie jest gumową, więc jednak zrezygnuję na rzecz innych.
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:) Ja Acorny dopiero będę degustować. Ale widzę, że ładnie idą po podporach więc następnym razem zlądują przy drzewie albo coś tak. Dobry wspinacz zajmuje mniej miejsca niż krzak.
Powoli zaczynam zbiory, wczoraj ścięłam Pink Banana i jak mi zapachniało tak cały dzień za mną zupa dyniowa chodzi.. Ale muszę być dzielna i się powstrzymać :D
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

:wit A dynie piżmowe kiedy mozna zerwać?
Asia
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2008, o 13:45

Post »

Tu mam cytat o dyniach piżmowych

Piżmowe dynie są najpóźniejsze, ich owoce są o różnych kształtach i kolorach. Nawet najwcześniejszych odmian owoce nie zawsze zdążą dojrzeć, gdyż rosną około 3-5 miesięcy. Temperatura nie może być niższa niż +20 stopni, a jednostopniowy przymrozek może całkowicie zniszczyć roślinę. Owoce tej odmiany mogą być przechowywane przez dwa lata.
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

:wit To nie jest dobry cytat dla moich dyniek piżmowych butternut. Jedna już rośnie z 3 miesiące ,skórkę ma twardą.Boje się ,że może być już dla nich za zimno :roll:
Asia
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tomku, ta strona niewątpliwie wygląda ciekawie bo wydaje się mieć dużo informacji w jednym miejscu, jednak sporo z nich budzi moje wątpliwości.
Pelasiu myślę, że jak skóra twarda to już niedługo albo wręcz już;) Zależy jeszcze jak ogonek.
Ponkers daj zdjęcie ogonka - miejsca gdzie przyrasta do dyni. Ciężko powiedzieć co to ale może chociaż rodzaj się określi..
Alembik

Post »

Na jednej z moich dyni (bambino) pojawiły się liczne ranki z których cieknie żywica. Czy to wina mączniaka, zgnilizny, czy też tego, że dynia rosła do góry nogami (czy raczej do góry dołem)? Dynia ma już pewnie ze 20 kg, więc raczej duża. Oczywiście odwróciłem ją już.
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48

Post »

Alembik, mi szpak na moich oczach dzióbnął dwa razy w moją dynię i na drugi dzień właśnie z tego ciekła żywica...
justynas
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 2 lip 2010, o 12:19

Post »

witam, mam pytanko, dość późno posadziłam dynie, i dopiero kwitnie (od jakichs 2 tygodni). Czy jest szansa że zdąży zaowocować?
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alembik pisze:Na jednej z moich dyni (bambino) pojawiły się liczne ranki z których cieknie żywica. Czy to wina mączniaka, zgnilizny, czy też tego, że dynia rosła do góry nogami (czy raczej do góry dołem)? Dynia ma już pewnie ze 20 kg, więc raczej duża. Oczywiście odwróciłem ją już.
To raczej niestabilna pogoda, te ranki się zagoją, w tym roku dużo dyń mam w takie spękania, głównie tych zawiązywanych na początku. To że do góry nogami to naturalne, dla dyni często bezpieczniej bo przy ogonku nie zbiera się woda..
caterina
200p
200p
Od: 11 cze 2009, o 18:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Loeb; odpowiadając na twoje pytanie:
Czy osoby, które mają doświadczenie z Acornami, mogłyby mi powiedzieć, czy ten typ w momencie dojrzałości zbiorczej ma zielony ogonek czy blady?
Zielony :wink:
Ciekawa jestem tej Jumbo Pink banana z moich nasion, jak będziesz mogła to proszę zrób po zbiorach zdjęcia. Mam nadzieję, że nie rozczarowała Cie mocno :wink:
U mnie też jedna dynia pękła.
Forumowiczka Kasia...;)
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”