Moja kolekcja kaktusów cz. 3 - Artur89

Zablokowany
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moja kolekcja kaktusów cz. 3 - Artur89

Post »

Na razie temat hybrydy i jej odrostów zamrażam do czasu aż ją napoje wodą. Wówczas powrócimy do rozmowy - roślina jest nie wielka (w doniczce 5x5 także nie obiecuje, że obskubie ją z większości odrostów. 'Rainbow' nie ładny? :wink: Przynajmniej jest spory i oderwanie odrostu nie stanowi problemu - także na dzień dzisiejszy.

Tomek, może i jest to bez znaczenia pod jaką nazwą funkcjonuje dana hybryda (twoja opinia, szanuje ją choć osobiście sie z tym nie zgadzam :wink: ). W przypadku gdy mamy mieszańce, których kwiaty są podobne (subiektywne wrażenie na podstawie zdjĘĆ z Google, często po PhotoShop'owym liftingu) i każda z nich funkcjonuje pod inną nazwą to nie wiadomo czy mamy do czynienia z różnymi krzyżówkami czy jedną i tą samą. Inny przypadek gdy mamy podobnie kwitnące hybrydy i jedna "X" jest np. wyselekcjonowaną hybrydą Bex'a czy Mex'a etc. a druga "Y" przypadkową lub nie, niezarejestrowaną krzyżówką, która powstała u jakiegoś tam kaktusiarza, który to nazwał ją według uznania czyli "X". Dochodzimy wtedy do sytuacji, że nie wiemy co mamy. Nie mówię jednak, ze przypadkowe, niezarejestrowane krzyżówki nie są na swój sposób wartościowe. Sam takowe posiadam i brak nazwy w niczym im nie umniejsza porównując do tych, zarejestrowanych, które czasami nie dorastają im do pięt.
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Myślę, że chyba dość łatwo zweryfikować czy mamy do czynienia z tym samym klonem czy jednak z inną krzyżówką. Roślinki nie są samopylne więc sądzę, że ten sam klon nie da się zapylić własnym pyłkiem. Zatem jeśli roślinki z dwóch różnych źródeł nie chcą się wzajemnie zapylić znaczy, że powinny nieć identyczne geny.
Łatwiej jest kolekcjonować hybrydy ponieważ wystarczy tylko jedna roślinka z danego klonu. Ich nie można rozmnażać generatywnie więc nie trzeba trzymać jak w przypadku oryginalnych kaktusów po klika sztuk z jednego stanowiska.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Racja z pyleniem ale tylko w przypadku gdy posiadamy dany klon. Sprawa się komplikuje w przypadku zakupów (ebay etc.) choć tu raczej wybiera się pewne źródła, które tak czy siak trzeba najpierw zweryfikować, chyba, że są polecani.
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Myślę, że trzeba kierować się też zdrowym rozsądkiem. Ileż w końcu może być żółtych odcieni hybryd Chamaecereus. Jeden, dwa, trzy, piętnaście? Kilka różnych klonów mam i u siebie. To co początkowo wydawało się czymś innym po zakwitnięciu nie stanowi jakoś bardzo zróżnicowanego materiału, nad którym należy się jakość bardziej rozczulać. Jak dla mnie paleta kolorów typu biały, żółty, pomarańczowy i czerwony plus może jeszcze różowy i fiolet w zupełności wystarczy.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O odcienie żółtego to zapytałbym raczej jakąś kobietę, one mają bardziej rozbudowaną paletę barw więc może i paręnaście odcieni funkcjonować :lol: Też warto zaznaczyć, że są kwiaty z domieszkami innych barw (często odmienne są środki kwiatów, albo barwne płatki zewnętrzne, kształt etc.).

Choćby i żółte Chamaecereus Pawła http://images39.fotosik.pl/886/72a27498bdee674fmed.jpg ma zewnętrzne płatki maźnięte fioletem oraz ten, maźnięty wybielaczem http://images50.fotosik.pl/877/c49e8b3b032f2be7med.jpg . Niby żółte a jednak inne - sorry za moją ubogą paletę :wink: .
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

To jest generalna filozofia budowania kolekcji, którą zawsze każdy musi sobie przemyśleć i następnie postępować wg ustalonych przez siebie zasad. Zazwyczaj zawsze istnieje problem ograniczonego miejsca i określonych warunków, jakimi się dysponuje. Gdy mam do dyspozycji 100m2 to pewnie mogę sobie pozwolić na te 15 różnych klonów Chamaecereus silvestrii z różnymi odcieniami zółci, bo to mały % całej powierzchni, którą dysponuję. Jeśli mam do dyspozycji 2-3m2 balkonu to albo mam z każdego rodzaju po jednym gatunku i tylko jedną hybrydę tego kurdupla albo specjalizuję się tylko w tym jednym kundelku a całej reszty się pozbywam, bo zwyczajnie mi się to nie zmieści lub poukładana w warstwy na ciemnych półkach nie będzie chciało rosnąć.
U mnie, przy moich skromnych ~24m2 stać na kilka sztuk hybryd a jak będę miał dylemat co zrobić z którąkolwiek lobiwek z moimi numerkami to natychmiast te hybrydy wylecą z mojej kolekcji i nawet łezka mi w oku się nie zakręci. Ale to moje warunki i moja filozofia, którą konsekwentnie realizuję od kilkunastu lat. Jeśli ktoś kocha hybrydy i są one jego oczkiem w głowie to przy braku miejsca nawet niech 2x się nie zastanawia tylko usuwa z kolekcji wszystko to, co nie pasuje do profilu, który sobie wymyślił. Tylko potrzebna jest konsekwencja, bo to hobby na lata i z dnia na dzień nie uda się zmienić profilu kolekcji. Ale to chyba właśnie przerabiasz na własnej skórze przerzucając się obecnie na rodzaj Echinocereus.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W rzeczy samej. Jednakże, ustaliłem sobie dość śmiały plan budowania kolekcji roślin z rodzaju Echinocereus głównie/tylko (zobaczymy w praniu) z własnych wysiewów. Tak, to twoja szkoła.
Co do warunków metrażowych jakie posiadamy. Zawsze jest opcja, ze takowe mogą ulec zmianie. Póki jeszcze mieszkam w domu rodzinnym są jakie są. Kto wie jak będzie za parę lat.
Poza tym jest jeszcze kwestia finansowa. Owszem, są dostępne liczne hybrydy z danego koloru ale nie zawsze na naszą kieszeń. Czasami jednak to kwestia szczęścia podczas aukcji choć zwykle jest to grubość portfela.
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
Spy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 15:47

Post »

Artura, to kolekcja się kształtuje, choć w różnych kierunkach.
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Napisz w jakich, chętnie poczytam :wink:
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
Spy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Echinopsis i echinocereus, dwa to już kilka :wink:
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czyli nie wiesz :twisted:
Wracając do tematu, który kiedyś tam podjąłem na temat odrostów przekształcających się w pąki. Pokazywałem wówczas to 'zjawisko' na przykładzie bezchlorofilowej formy Chamaecereus sylvestrii. Dzisiaj będzie na przykładzie hybrydy :wink: .

Echinopsis hybr. SPI 314 'Paita' x A20 'Prometheus'
Obrazek

Te 2 zaczątki odrostów roślina matka wytworzyła w tym roku, na początku okresu wegetacyjnego. Obecnie (sprawdziłem również namacalnie) wytworzyły się z nich pąki. Dodam jeszcze, ze ta roślina jako jedyna wśród tych, które posiadam tworzy dużo odrostów, na szczęście również i sporo pąków.

Ano i tak zakwitnie: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/462 ... 40ea5.html
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
Spy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chcę Cię zachęcić do aktywności, bo coś mało Ciebie u Nas..
Nooo jak mają byc pąki, to pochwalam i jestem ciekawy rezultatu. 3mam kciuki. A jak tam siewki u Ciebie? Ja przepikowałem echinopsisy i w żyźniejszej glebie rosną 2x szybciej, żeby tak gymna rosły z lipcem..
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
leszek2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2010, o 10:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kwiat ma cudny,a odrosty też ukorzeniasz i czy też będą miały kwiaty tego samego koloru :D
poz.Leszek
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krzysiek, tak jakoś wyszło, że nie za często piszę coś w innych wątkach (co nie znaczy, ze do nich nie zaglądam, głównie do tych o kaktusach - nawet mam parę ulubionych)... tak zinterpretowałem 'Nas' :wink: . Co do aktywności to teraz będzie coraz lepiej bo mam te 4 miechy wakacji także będe częściej :twisted:
Leszek, tak, odrosty mają takie same cechy jak roślina matka. Także zakwitną takim samym kwiatem. Na razie mam jeden odrost z ubiegłorocznego szczepienia. Resztę pewnie też zaszczepię jak zdobędę podkładki.
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj zdjęcia jeszcze nie pokazywanych dotąd mieszańców Chamaecereus.

Chamaecereus hybr. żółty
Obrazek

Chamaecereus hybr. pomarańczowy, paki dziwnie czerowne :idea: choć podobnie jest u P. aureispina (choć kwiaty żółte)
Obrazek
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”