Nie rób tak! Nasze błędy w ogrodnictwie - cz.1

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
Awatar użytkownika
rescue-trans
50p
50p
Od: 12 mar 2010, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nie rób tak! Nasze błędy w ogrodnictwie.

Post »

aha no tak mnie poinformowała była właścicielka działki (babcia mej żony) no trudno poszczekamy co będzie ;:223
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

wszystkie zabiegi związane z cięciem wiśni w sadzie wykonujemy po zbiorze owoców, najpóźniej do połowy września. Duże rany po cięciu dobrze jest zasmarować pastą Funaben lub drzewa opryskać preparatem Topsin M 500 SC.

Tu jest sporo wiadomości na temat http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=2779
mamba9991
1000p
1000p
Od: 13 paź 2008, o 19:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

rescue-trans pisze:aha no tak mnie poinformowała była właścicielka działki (babcia mej żony) no trudno poszczekamy co będzie ;:223
I poszczekaliście? :;230

Łatwo zapamiętać, kiedy ciąć czereśnie i wiśnie - jak czereśnia jest wysoka, to można sobie nawet całą gałąź uciąć z wierzchołka, jeszcze z owocami i nie trzeba zrywać po jednej gdzieś wysoko :D a wiśnie do czereśni podobne :D
Im nie szkodzi cięcie, jak jeszcze owocują.

A mój błąd, to że pożałowałam kasy na korony cesarskie i mam krecika. Ah, jo....
Nigdy nie można powiedzieć o ogrodzie - uff, gotowe. I to mnie właśnie zachwyca!!!!!!!!!!
Esteci i łakomczuchy
Esteci i łakomczuchy cz.2- aktualna
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

Mambo żałuj że nie masz korony tylko dlatego że jest śliczna bo jej działaniem na kreta byś się mocno rozczarowała :roll:
Awatar użytkownika
Piotr-eko
50p
50p
Od: 11 wrz 2009, o 01:58

Post »

Mam drzewo czereśni,(a nawet 3 z jednego pnia)jakaś tam rajska odmiana,ale zawsze owocuje w słoiki na kompot się nadaje,kolor jak z jagód leśnych mniam samo zdrowie i tak właśnie robię,podcinam gałęzie w czasie owocowania.A moim błędem było opryskanie w koło młodych drzewek wiśni nieznanym preparatem od perzu,udostępnionym od pracowników w pomarańczowych kamizelkach.Dwa lata było pusto i goło w tym miejscu ,jaki z tego morał"chytry dwa razy traci"...Ciężko jest walczyć z perzem czy stonką,pędrakami,druciakami bez chemii,ale zawsze jest jakiś sposób.Błędem jest np.gdy sąsiad opryska pole ziemniaków od stonki dwa dni wcześniej,a ja chcę eko na moim polu no i cała szarańcza moja.Dobrej nocy.
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

Cierp ciało kiedyś chciało - nic zbereźnego, tylko w piątek u nas była śliczna pogoda, a ja jak głupia rzuciłam się na robotę na działce. Tyrałam 8 godzin z małymi przerwami na herbatkę. Skutek-kręgosłup boli, chodzę jak przetrącona. Na szczęście zapowiadają deszcze, to za parę dni powinnam dojść do siebie. Wniosek prosty: może być 8 godzin, ale większe przerwy.
Waleria
Elżunia 1187
200p
200p
Od: 29 cze 2009, o 00:32

Post »

Oj tak tak to prawda.Wszystko boli ale za to jak dobrze się spało :tan :heja
Miłośniczka wszystkich kwiatów
mamba9991
1000p
1000p

Post »

izaziem pisze:Mambo żałuj że nie masz korony tylko dlatego że jest śliczna bo jej działaniem na kreta byś się mocno rozczarowała :roll:
To i rącznik nie działa? Napiszcie, bo w desperacji chcę posadzić w tym roku, a to wielkie i plany nasadzeń mi krzyżuje, ma być tylko w celu wypędzenia kreta. Trochę mi szkoda kasy na odstraszacze, bo często ktoś pisze, że w ogóle nie działają, nie chcę mieć kolejnego błędu na koncie. Idę do wątku o kretach, ale może i tu ktoś odpowie.
Nigdy nie można powiedzieć o ogrodzie - uff, gotowe. I to mnie właśnie zachwyca!!!!!!!!!!
Esteci i łakomczuchy
Awatar użytkownika
rescue-trans
50p
50p
Od: 12 mar 2010, o 20:02

Post »

ja powiem wam że miałem roślinkę która wyglądała jak palemka i ta roślinka działała na krety, nazwy niestety nie znam gdyż sadziła ją babcia
Awatar użytkownika
swirogrodowy
100p
100p
Od: 16 wrz 2009, o 23:12

Post »

Hejka wszystkim :wit
Mój największy błąd popełniłam zaraz na początku przygody ogrodniczej
Mianowicie zaraz po zakupie domku z ogrodem (jedno i drugie potwornie zapuszczone)wpadłam niczym ;:214 i przewróciłam ogród do góry ziemią, wycięłam ile się dało (czytaj ile mąż pozwolił)
Na czym polegał błąd ? Mogłam zaczekać do wiosny i zobaczyć co w nim właściwie rośnie, zwłaszcza te wczesnowiosenne kwiatuszki ,które teraz uwielbiam,a po za,tym obcięłam gruby konar z jabłonki (którą właśnie między innymi mąż uratował) i nawet nie poczytałam przedtem nic o cięciu ,efekt- jakiś grzyb się wdał :oops: A wystarczyło zabezpieczyć maścią miejsce po cięciu ;:14 Teraz zanim się za coś wezmę to dużo ;:132 czytam ,od jakiegoś czasu przeważnie tu ;:113
Wystarczy mi słonko ,zero śniegu i mój ogród . Marzena :)
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

rescue-trans pisze:ja powiem wam że miałem roślinkę która wyglądała jak palemka i ta roślinka działała na krety, nazwy niestety nie znam gdyż sadziła ją babcia
Leciał z niego biały sok? Może chodzić o wilczomlecz, sam się rozsiewa.
Waleria
marzenaF
1000p
1000p
Od: 24 sie 2009, o 11:06

Post »

Ja dzisiaj pomimo,że jest mokro poobcinałam wrzosy,zwrócono mi uwagę,że nie tnie się jak jest mokro :oops: uczymy się na błędach :roll:
pozdrawiam zielono zakęconych Marzena:)
Spełnione marzenie Marzenki
Awatar użytkownika
Piotr-eko
50p
50p
Od: 11 wrz 2009, o 01:58

Post »

;:3 świeci,a ja przed eterem....błąd?...Na kreciki stosuję metalowe paliki,grubszy drut wciskam głęboko w ziemię,a na końcu coś co grzechocze i drga,może to być np.plastikowa butelka z wyciętymi skrzydełkami(kręci się)lub puszki po napojach.
mamba9991
1000p
1000p

Post »

Zastosowałam. Chyba mam głuchego kreta, bo ignoruje moje odstraszacze :roll:

Za to błąd nowy oczywiście jest :D Chociaż, czy to błąd.... dokarmiałam kota na działce i mam teraz rezydentkę :D już kotną. Chociaż, gdyby tak ona kreta pogoniła, to byśmy były kwita :D na razie gromadzę karmę typu junior :D :D :D niekoniecznie takich przyrostów się spodziewałam, ale zawsze to nowe życie. Niestety w budkach lęgowych żaden ptak nie zamieszkał. Kot nie życzy sobie :D :D :D
Esteci i łakomczuchy
Awatar użytkownika
iwciach
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sty 2009, o 11:54
Kontakt:

Post »

Pokupowałam mnóstwo roślin, nieeee :wink: to nie błąd! Błędem jest chęć wpakowania je w miejsca gdzie coś już rośnie, ale jeszcze nie zdążyło wyjść z ziemi :oops: , np. hosty( a ja o ich istnieniu zapomniałam :oops: ).
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”