Ogród Soczewki cz2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Soczewki cz2

Post »

Pełna lilia chyba nazywa się Miss Lucy. Mam taką samą :D oprócz niewątpliwej urody posiada jeszcze niewątpliwy zapach :) no i rozwija się dość późno, kiedy większość innych już przekwitła.
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziewczyny widzę,że nie jestem jedyna , której się podoba Miss Lucy. Widziałam ją juz u kilku osób na forum, więc coś w nie jest :P
A teraz pokażę wam mają długoterminową robótkę

Tak było jeszcze rok temu o tej porze. Przez ten czas udało mi się wykarczować sporo trawy , poszerzyć rabaty i zaaranżować nowe nasadzenia. Obecnie ten kawałek ogrodu prezentuje się tak. Miejsca gdzie nie ma kamyków zostaną wysypane korą. Mimo, że nie powinnam przesadziłam liatry na tył rabaty odsłaniając trochę Anabell.

Obrazek Obrazek ObrazekObrazek Obrazek Obrazek

I została mi jeszcze jedna strona. Najgorsze zrobione teraz tylko muszę trochę upiększyć ten kawałek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Monika, fantastycznie ;:138 ;:138
Działka schodzi sie w tym miejscu pod kątem ostrym czy to tylko złudzenie?
Świetnie ci wychodzą te ogrodowe aranżacje.
Tez przesadzalm kwitnące białe liatry, moje chyba są jeszcze wyższe :roll:
Tam obok Anabelle rośnie czarny bez? Jaka to odmiana? Jak dlugo rośnie u ciebie? Ta doniczka na pierwszym zdjęciu to on?
Kupiłam sobie w tym roku odmianę Eva, ale strasznie zabiedzona sadzonka, na razie tak sobie, nie wiem czy coś z niej będzie :? Ale była bardzo tania :wink:
Z drugiej strony masz posadzone bukietówki a pomiędzy? pęcherznica?kalina?
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34

Post »

Łooo! Masz białego liliowa czy mi ekran szwankuje?
Ja mam już trzy białe (jeden kwitnie na cytrynowo, drugi na pomarańczowo a trzeci jest majtkoworóżowy) ;:223 .
Gdzie kupowałaś?
Wyczytałam w prasie ogródkowej, że jest jakiś czystobiały liliowiec ale nazwy już oczywiście nie pamiętam.
Podziwiam Cię za ten zapał i twórcze podejście. Nie wyobrażałam sobie, że u Ciebie może być jeszcze piękniej, a jednak!
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No,no,no - piękna zmiana :uszy Najbardziej z lilii podoba mi się ... biała oczywiście :lol:
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Dorotko masz rację to nie złudzenie działka ma kształt trapezu jednoramiennego. Koło Anabell rośnie bez Eva Black Lace, ta sama co w doniczce na pierwszym zdjęciu. Wielkich postępów to ona nie poczyniła. Piszę tak bo miałam okazję zobaczyć taki sam bez u Ali Georginii. Szczęka opadła mi w dół ponieważ był trzy razy większy od mojego a kupowałyśmy prawie w tym samym czasie.
Na niewykończonej rabacie rosną dwie hortensje Limelight a po środku hibiskus. Dalej świeżo przesadzona trzmielina jarzębolistna i bez Gerda Black Beauty, któremu wyraźnie nie spodobały się wykopki i dziś miał oklapnięte liście. Nie wiem czy go przypadkiem nie załatwiłam. W życiu się nie nauczę że roślin się nie przesadza w środku lata ;:223 Całe szczęście, że znów dziś padało to może to jakoś przeżyje.
Asia z tą białością liliowca to bym lekko polemizowała. Tak do końca to on biały nie jest, powiedziałabym że bardziej kremowy z cytrynowymi cieniami. To także zależy od kwiatka. Te na zdjęciu faktycznie były takiej barwy ale wcześniejszy prezentował się już tak.
Liliowiec Joan Senior-kupiony jako biały, Jeśli byłabyś nim dalej zainteresowana mogę Ci go kupić.
Obrazek

A z pomyłkami w tym roku miałam podobnie Zamówiłam Blue Sea i Blak Prince a zakwitły jakieś zwykłe pospolite czerwono-brązowe z drobnymi kwiatami. Warczeć mi się chce na takich nie uczciwych sprzedawców. Pierwsze swoje liliowce kupowałam w Skierniewicach i wszystkie 14 szt zgadzają się co do jednego.

Moni ja też mam słabość do białych, ale różowe też mnie kręcą. Koleżanka sprzedała mi patent co zrobić by nornice nie wyjadały cebul lilii. Należy dookoła posadzić czosnek. U niej ryła wokół ale nie mogła się przebić bo ją chyba zapach odstraszał.
Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47

Post »

Moniczko ,przepięknie teraz wygląda Annabelle z liatrami z boku.Jak straż przyboczna przy królowej.Wszystko teraz pasuje.Bez EVA wcale nie taki mały.Bardzo się rozpracowałaś.Prace idą całą parą.Ja czekam na lepszą pogodę.Nie zapomnij o miejscu dla perukowca.
Awatar użytkownika
mmgosik
50p
50p
Od: 9 lis 2010, o 12:20

Post »

Wutaj ! Super zmiany a rosliny Ci rosną jak na drożdzach !!! ;:138 ;:138 ;:138 Lilie przecudne ;:224 Biały zakątek -rewelacja ! Nic tylko usiąść i podziwiać ! Mam pytanko, widziałam że robisz podwójne obrzeża ? Czy to dlatego, że tak trawa przerasta czy oddzielasz kamienie od innej ściółki ? Czy pod kamienie dajesz agrowłókninę ? Czy z pod takich kaminie wyrosną własnie cebulowe bo ja zawsze zamieniałam te miejsca na korę i troche mi się to nie podoba !
Pozdrawiam Gosia
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37

Post »

Jak patrzę na taką wydarniowaną ziemię to wyobrażam sobie ile pracy włożyłaś ;:138
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Ala ale mnie zastrzeliłaś tym perukowcem. Zupełnie o nim zapomniałam No tak i co ja teraz zrobię? Pewnie będę miała pretekst by powiększyć kolejną rabatę ;:224 Tylko którą ?
Gosiu z braku surowca jakim jest drobny kamień część tej rabaty niestety muszę wysypać korą i by mi się to wszystko nie mieszało zrobiłam podwójne obrzeże. Mam nadzieję, że jak wysypię korę nie będzie się to tak rzucało w oczy. Pod kamykami jest folia ogrodowa, a cebulowe bez problemu radzą sobie z kamieniami.
Aszko pracy było sporo, Zaczęłam częściowo już w zeszłym roku i od początku wiosny systematycznie powiększałam, kawałek po kawałku. Czasami mąż pomagał i wtedy było szybciej. Mam wielką satysfakcję z tego co zrobiłam, bo porównując fotki z ubiegłych lat o wiele lepiej teraz wygląda ta część ogrodu. Największa radość jest gdy przychodzą znajomi i podziwiają .

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Monika
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Monika
anka_
ZBANOWANY
Od: 12 lip 2010, o 14:06

Post »

Moniko co to za trawki na 2 i 3 zdjęciu?
Awatar użytkownika
mmgosik
50p
50p
Od: 9 lis 2010, o 12:20

Post »

dziękuję za odpowiedź. ;:196 Zaraz polikwiduję te moje kółeczka z kory i nasypię kamyczków ! Piękne zdjęcia ! A to z hortensją po prostu wymiata ! ;:180
Pozdrawiam Gosia
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Moniko, wcale się nie dziwię, że znajomi podziwiają twoje dzieło. Jest co podziwiać nie tylko ogrom pracy ale i Twoją koncepcję ogrodu. Rozmieszczenie kamieni i roślinność dobrana do każdego zakątka robi wspaniałe wrażenie.
Dużo Ci jeszcze zostało do przerobienia ? :uszy
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 18:39

Post »

biały zakątek cudny :shock: taki królewski

Pozdrawiam Jola.
Zablokowany