Zdjęcia siewek i rozsad - sezon 2011

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Zdjęcia siewek i rozsad - sezon 2011

Post »

Pomidory wysiewane 16.II. Postanowiłam przepikować do doniczek ( pierwszy raz) i posadzić ich aż pod liścienie.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
smonika
500p
500p
Od: 29 gru 2008, o 18:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Suzana Piękne pomidorki ;:63
I jakie zaobrączkowane :)
Ile tam masz odmian :?:
Pozdrawiam, Monika
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Tu jest 5 odmian ale musiałam oznaczyć bo przy hartowaniu , wynoszeniu na pole wiosną mogą mi się pomieszać a chcę daną odmianę sadzić obok siebie a nie między innymi odmianami.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
witia
200p
200p
Od: 5 lis 2008, o 14:16

Post »

KiniaSG pisze:Ja w sprawie kapustnych.
Po wybiegnięciu przed ukazaniem się liści właściwych przepikowałam kalafiory i kapustę wkładając w wielodoniczki po same liścienie.
Kalafiory padły wszystkie co do jednego, natomiast kapusta w większości sie trzyma, tylko kilka siewek padło.
Na ten rok po doświadczeniach stwierdziłam, że pomidory, paprykę, pory będę robić z rozsady bo do tego mam rękę jak na razie i ładnie mi rosną, natomiast kalafiory i kapustę będę jednak kupować na targu gotowe rozszady.
Nad kapustnymi jednak za bardzo trzeba się trząść, wymagają więcej pracy i jak na moje warunki za trudno mi je wyhodować.

Pozdrawiam
Kinia
Tak właśnie sie dzieje jak sadzimy po same liścienie, a jeszcze nie ma liści. Myślę że wyciągnęłaś wnioski na przyszłość. Zobacz jak to zrobił rafik_ptp na 30 tego postu.
wodnik
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Ja przepikowałem kalafiory jakis tydzień temu z liscieniami, pod same liścienie i jeszcze ani jeden nie padł, widac natomiast ,że maja chęć rosnąć, bo juz wypuściły listki właściwe.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Od: 10 sty 2011, o 14:24

Post »

Ale macie fajniutkie sadzonki :)

właśnie patrzyłam na prognozy pogody..
do 26 marca temperatura powyżej 5 stopni będzie się utrzymywać..
co prawda dużo opadów..
Ale to dobre wróżby :)
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Awatar użytkownika
rafik_ptp
100p
100p
Od: 5 mar 2011, o 09:36

Post »

witia pisze:
KiniaSG pisze:Ja w sprawie kapustnych.
Po wybiegnięciu przed ukazaniem się liści właściwych przepikowałam kalafiory i kapustę wkładając w wielodoniczki po same liścienie.
Kalafiory padły wszystkie co do jednego, natomiast kapusta w większości sie trzyma, tylko kilka siewek padło.
Na ten rok po doświadczeniach stwierdziłam, że pomidory, paprykę, pory będę robić z rozsady bo do tego mam rękę jak na razie i ładnie mi rosną, natomiast kalafiory i kapustę będę jednak kupować na targu gotowe rozszady.
Nad kapustnymi jednak za bardzo trzeba się trząść, wymagają więcej pracy i jak na moje warunki za trudno mi je wyhodować.

Pozdrawiam
Kinia
Tak właśnie sie dzieje jak sadzimy po same liścienie, a jeszcze nie ma liści. Myślę że wyciągnęłaś wnioski na przyszłość. Zobacz jak to zrobił rafik_ptp na 30 tego postu.
:wit
KiniaSG zapewne z twoim kalafiorem stało się tak bo kalafior jest bardzo trudny w produkcji rozsady i jak ulegnie wybiegnięciu to ciężko później się przyjmuje po przepikowaniu, nawet bym powiedział że to "już po ptokach" :wink: .
A witia ja właśnie tą kapustę pikowałem po same liścienie, bo wysiałem ją 22.02 wzeszła 25.02 a pikowałem 1.03 to była bardzo malutka i miała tylko liścienie (brak liści). A że miała ciepło po zapikowaniu to szybko "ruszyła".
Bo są przynajmniej dwie "szkoły" pikowania : jedna mówi że dopiero jak będzie liść właściwy a druga że jak najwcześniej z samymi liścieniami.
Ja skłaniam się ku tej drugiej, co wcale nie znaczy że ta pierwsza jest zła. Po prostu jest inna, każdy ma swój sprawdzony sposób. :uszy
Uprawa warzyw dla jednych jest przyjemnością , dla mnie jest sposobem zarabiania pieniędzy co wcale nie znaczy że nie sprawia mi to dużo przyjemności ;)
Awatar użytkownika
KasiaPuk
200p
200p
Od: 17 sty 2011, o 21:25

Post »

https://picasaweb.google.com/kasia81jan ... 1627492962
poziomki
https://picasaweb.google.com/kasia81jan ... 1569806306
seler
https://picasaweb.google.com/kasia81jan ... 1378245554
chilli

Pikowanie poziomek i selera- super;) :tan
Mam parę spostrzeżeń, może się komuś przydadzą.
Po pierwsze, poziomki przed pikowaniem namoczyłam dość mocno, bo myślałam że będzie łatwiej je wyciągać i rozdzielać. Błąd. Używam ziemi kompostowej, wszystkie drobne patyczki, słomki, badylki i korzonki poziomek pod wpływem wilgoci zbiły się w ciężkie błocko, eksperyment zdecydowanie NIE do powtórzenia;)

Za to selery były wręcz podsuszone, ziemia kompostowa rozpadała się w pył, łatwo było rozdzielić delikatne roślinki ( choć w porównaniu do poziomek to istne giganty;) ) Pierwsze wrażenia co do pikowania? Mogłabym to robić całymi dniami;)
Horse riding - an art of keeping a horse between you and the ground.
KiniaSG
100p
100p
Od: 5 lut 2011, o 21:15

Post »

Stwierdziłam, że jednak tak łatwo się nie poddam i wysiałam dziś trochę kalafiora na drugi rzut.
Jest teraz dłuższy dzień, więcej światła za oknem. Może się uda, że nie wybiegną za bardzo i coś z tego będzie, może tym razem w razie wybiegnięcia, spróbuję przepikować już po ukazaniu się liścia właściwego, skoro sposób z samymi liścieniami nie wypalił.

Nie twierdzę, że jest to zły sposób, po prostu mi się nie sprawdził.
Pozdrawiam.
Kinia.

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=43949" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Można też trochę inaczej :wit :wit :wit
Nasypać do doniczki ziemii tylko do połowy wysokości . Gdy siewki wybiegną , uzupełnić delikatnie ziemią do odpowiedniej wysokości. Nie pamiętam z czym tak robiłem , ale też z jakąś rośliną miałem problem z pikowaniem i ten sposób mi pomógł :uszy :uszy :uszy
KiniaSG
100p
100p

Post »

Ja w ten sposób zrobiłam z pomidorami.
Ponieważ mają niezbyt głęboki ale szeroki system korzeniowy nie wsypywałam ziemi do samej góry, natomiast kiedy już miały po trzy, cztery liście właściwe i łodyżka podrosła to dosypałam ziemi.
Pozdrawiam.
Kinia.

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=43949" onclick="window.open(this.href);return false;
KiniaSG
100p
100p

Post »

Z kalafiorami nie zdążyłabym nawet zareagować w ten sposób bo padły w jeden dzień po ok. 2 tygodniach po pikowaniu.

Może to padnięcie akurat nie było winą pikowania bez liści właściwych, może gdzie indziej jest przyczyna.
Pozdrawiam.
Kinia.

Awatar użytkownika
zelwi
500p
500p
Od: 27 cze 2007, o 09:50

Post »

Witia - mam kapustę wszesną białą 'Ditmarska'.
forumowicz pisze:
witia pisze:Moim zdaniem to za kwaśna gleba.
Nie sądzę, witia. Dlaczego ?.zelwi piszę, że zmienil podłoże w porownaniu z rokiem ubiegłym, więc jest mało prawdopodobne , by oba podłoża były jednakowe. Co prawda rośliny kapustne sa wapnolubne, ale zauwaz zwiedniete liścienie. Liscienie służą roślinie w początkowej fazie wzrostu do dostarczania składników potrzebnych do budowy tkanek a pochodzących z zapasów nasiona i produktów fotosyntezy.Dlaczego zwiedły ?. Uważam , że rośliny " zjadły" wlasne liścienie mając zablokowane korzenie. Zablokowane nadmiarem wilgoci w podłożu. Przy przelaniu korzenie tracą zdolność pochłaniania tlenu i rośliny po prostu sie duszą.

Pozdrawiam
Myślę, że to właściwy trop. Roślina stoi w miejscu, liście nie powiększają się, jakby nie miały budulca.
To, o czym piszesz forumowicz o liścieniach, zaczyna się uwidaczniać na najstarszych liściach. Obrzeże blaszki liściowej już na jakiś 1 mm zasycha, pojawiają się przebarwienia na blaszce.
Zmieniłem podłoże na bardziej żyzne, bo w zeszłym roku myślałem, że objawy powoduje ubogie podłoże. W tym roku dałem więc dużo kompostu i wymieszałem z podłożem torfowym do kwiatów i piaskiem. Jednak kompost zamula podłoże.
Należało iść w stronę jak największego rozluźnienia podłoża przez dodanie piasku, nawet zrezygnować z tego kompostu. Obecne podłoże po podlaniu długo utrzymuje wilgoć w niskiej temperaturze otoczenia.

W zeszłym roku jak posadziłem takie cherlawe roślinki do gruntu, to po przerośnięciu korzeni to gruntu rośliny "wystartowały"
Podjąłem desperackiej próby ratowania rozsady, przez obsypanie świeżą ziemią roślinek po same liścienie, tak żeby wypuściły w tej części nowe korzonki. Wyciągnę tą kapustę ze zdjęcia i zobaczę jaki ma system korzeniowy.
Tomek
madzik1388
100p
100p
Od: 21 kwie 2010, o 11:46

Post »

Przepikowałam wczoraj arbuzy i melony do osobnych doniczek. Dziś z rana patrze na parapet, i wszystkie melony padły, ale arbuzy się trzymają.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Zelwi Ja wiem, że każdy dąży do minimalizacji kosztów, ja też, ale ziemia kompostowa nie jest dobra w fazie produkcji rozsad. Ma tendencje do zamulania zawierajac znaczne ilości koloidów. Woda pochłonięta przez koloid jest dla roślin niedostępna, ponieważ żeby ją wydobyć z koloidu potrzeba ciśnienia nawet do 15 atmosfer . Jeszcze jedno. Ziemia kompostowa może zawierać nicienie, które dla tych małych roślinek mogą byc śmiertelnie grożne. Jak masz więcej tych zdefektowanych kapust spróbuj kilka przesadzic do substratu tofrowego/ byle nie kwaśny/. Co Ci zależy. Będziesz może ubozszy o kilka kapustek, ale bogatszy o doświadczenia.

Powodzenia dla Twoich roślinek

Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”