Canna - Paciorecznik cz.2

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Canna - Paciorecznik cz.2

Post »

Janusz ;:180 ;:180 ;:180
Jutro zajrzę do moich. Ciekawe jak ze Stuttgartem, bo zgadzam się z Andresem, długie bezoczkowe kłącza :roll:
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2009, o 21:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jolu.
Nie znam tej odmiany więc trudno mi coś powiedzieć.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p
Od: 9 sty 2010, o 16:59

Post »

To prawda u mnie Stuttgart mimo iż mam go dopiero od roku rozrósł się dobrze karpa nie była zwarta tylko dość długie bezoczkowe odcinki we wszystkie strony, podzieliłem na pocz. lutego i wyszło mi 6 sadzonek myślę że jak po pierwszym roku to urosło jej dużo, posadziłem osobno do doniczek i postawiłem w ciepełku, już wszystkie maja kiełki :tan . Zastanawiam się tylko w jakim miejscu w tym roku posadzić, czy dadzą radę rosnąć w cieniu :roll: bo mimo iż odmiana ma bardzo dekoracyjne liście to w słonecznym stanowisku tkanki bez chlorofilu przypalaja się mocno i zasychają i już po efekcie ozdobnym.
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x--A-4
Konto usunięte na prośbę.
Od: 27 mar 2008, o 19:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Z tych bezoczkowych odcinków raczej nic nie wyrośnie - tak było u mnie.
Dlatego nie odcinam ich od kawałków z oczkami.

Znajomy Francuz pisał mi, że u niego nawet w cieniu białe kawałki potrafią zasychać.
Z kolei inny pisze, że ta odmiana jest bardzo plenna i szybko się rozrasta.
W tym roku zamierzam posadzić je raczej w cieniu, w przestrzeni między 2 drzewami i mocno podlewać.
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p
Od: 9 sty 2010, o 16:59

Post »

To wszystko się zgadza :wink: szybko się rozrasta i łatwo się przypala :roll: ciekawe tylko czy w tym cieniu też tak silnie będzie rosła, a ja te długie białe kawałki kłącza posadziłem prawie pionowo i z wierzchołków(były żywe nieprzyschnięte) wybiły kiełki, dodam tylko ze postawiłem te doniczki w piwnicy na bojler od ciepłej wody ziemia w doniczkach była prawie lekko ciepła i zauważyłem że sadzonki ruszyły ekspresowo :D
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Adam S.
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 15:24

Post »

drozd pisze: Jutro dzień kwiatowy więc idę zrobić próbę dzielenia karp i też pokażę później.
:wit
Januszu co masz na myśli ? :roll:
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A u mnie miejsce na canny jest zdecydowanie słoneczne i taj pozostaną. Rozwiązaniem było posadzenie z tyłu szpaleru, tak by te przednie lekko zacieniały. Musze powiedzieć, że z przypalaniem nie było najgorzej.
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54

Post »

przemekg pisze:To wszystko się zgadza :wink: szybko się rozrasta i łatwo się przypala :roll: ciekawe tylko czy w tym cieniu też tak silnie będzie rosła, a ja te długie białe kawałki kłącza posadziłem prawie pionowo i z wierzchołków(były żywe nieprzyschnięte) wybiły kiełki, dodam tylko ze postawiłem te doniczki w piwnicy na bojler od ciepłej wody ziemia w doniczkach była prawie lekko ciepła i zauważyłem że sadzonki ruszyły ekspresowo :D
Przemku tzn że te długie białe kawałki były bez oczek? udało mi się zdobyć od znajomego tę odmianę ale wydaje mi się że 2 oczka zaczęły robić się czarne i nie wiem czy coś z niej będzie :roll:
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Janusz dzięki za tę instrukcję dzielenia kann ,bo ja swoje zawsze pokaleczę .

Widzę że masz już posadzone , a ja to zrobię dopiero jak wrócę po 7 marca , chyba tez będzie dobrze .

Genia
Adam S.
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Januszu dziękuję za fotorelację dzielenia karp kann ;:180 mam nadzieję , że kiedyś w przyszłości i mnie się przyda również .
Dobrze wiedzieć , że należy je dzielić wiosną na pojedyńcze kłącza i nie sadzić całe zrośnięte kępy ... co odbija się później
kosztem kwiatów . ;:108
x--A-4
Konto usunięte na prośbę.
Od: 27 mar 2008, o 19:00

Post »

Zależy co kto lubi.
Moim zdaniem można dzielić kłącza, ale nie trzeba.
Dla mnie canna to przede wszystkim roślina liściasta, z dodatkową ozdobą w postaci kwiatów.

Wolę ją w postaci gęstych kęp, niż pojedynczych badylków.
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to wybrałam się po ziemię, bo mam zamiar dzielić karpy i ;:224 nie mogło się skończyć inaczej znów kupiłam :;230 tym razem Pink Sunburst ;:136
Adam S.
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu gratuluję nowego zakupu ;:138 ... też nie przeszedłbym obojetnie koło tej odmiany ... jest piękna :P
W przyszłości marzy mi się taka duuuuża kepa kann z jaką Janusz ma zrobione zdjęcie ;:138
Januszu możesz podpowiedzieć jaka to odmiana Kanny ? pięknie wyglądasz wśród tak ukwieconej rabaty :P

Obrazek
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2009, o 21:12

Post »

Cały dzień sadze, bo to dzień kwiatowy a ty lektura na całą stronę.
Geniu.
Dopiero dzisiaj zacząłem dzielić. Te w doniczkach to kupione w tym roku. Bardzo słabiutkie sadzonki dlatego stoją nad grzejnikiem. Swoje jak posadzisz w marcu może lepiej będzie niż te wczesne, bo jak zima się przeciągnie to bardzo wybujają.
Jolu.
Od jakiego hodowcy kupiłaś tę kannę- Legutki czy Wiśniewskiego i jak wygląda kłącze. Są oznaki życia?
Adasiu.
Te kanny to odmiana "Aphrodita" jedna z ładniejszych. W tym roku posiałem nasienie tej odmiany. Już zaczyna wschodzić. Ciekawy jestem w jakim stopniu powtórzy cechy mateczne.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

A moje canny wysiane z nasion nie wschodzą...
Uparte jakieś..
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”