Plumeria z nasion ,wymagania,cięcie,ukorzenianie Cz. 1
Re: Plumeria z nasion, proszę o porady
Piterrs a ja mam pytanie,czy pamietasz po ilu listki sie otwarly? bo moje sa sklejone jeszcze po tym jak ze skorupki wyszly...
- piterrs
- 100p
- Od: 19 maja 2012, o 15:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Historia wyglądała tak:
7.02.2013 nasionko trafiło do wody
08.02.2013 nasionko trafiło na keramzyt
13.02.2013 pojawił się korzonek
22.02.2013 zaczęła zrzucać osłonę
23.02.2013 trafiła do ziemi i przez kolejne dni zaczęła się prostowac trwało to ok 3 dni
28.02.2013 całkowicie rozłożżyła listki
12.03.2013 pierwsze listki właściwe już naprawdę duże. Pojawiły się wcześniej ale nie pamiętam ile dokładnie dni wcześniej.
Pozdrawiam
Piotrek
7.02.2013 nasionko trafiło do wody
08.02.2013 nasionko trafiło na keramzyt
13.02.2013 pojawił się korzonek
22.02.2013 zaczęła zrzucać osłonę
23.02.2013 trafiła do ziemi i przez kolejne dni zaczęła się prostowac trwało to ok 3 dni
28.02.2013 całkowicie rozłożżyła listki
12.03.2013 pierwsze listki właściwe już naprawdę duże. Pojawiły się wcześniej ale nie pamiętam ile dokładnie dni wcześniej.
Pozdrawiam
Piotrek
u mnie na razie bez zmian.. nasionka leżą sobie spokojnie na keramzycie i raz dziennie delkikatnie spryskuje je wodą. ale już mam mały sukces bo razem z plumerią posadziłam adenium i dzisiaj wyszedł na świat pierwszy z 5 kiełek
co prawda adenium należy do mojego narzeczonego a do mnie plumeria ale razem sialiśmy i pielęgnujemy więc sukces jest
mam nadzieję że plumeria nie pozostanie daleko w tyle 

jeeeeest!
odważyłam się ruszyć nasiona i na jednym pojawił się biały kiełek!
jestem przeszczęśliwa
ogólnie to zakochałam się w plumerii i chciałabym mieć te kwiatki w swoim bukiecie ślubnym oczywiście wiem że na swoje własne kwiatki nie mam co liczyć ale zastanawiam się czy w kwiaciarniach sprowadzą mi te kwiatki...
mój kiełek ;)

a tu adenium

mój kiełek ;)

a tu adenium

- Joaquin
- 200p
- Od: 4 lut 2013, o 17:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
I tak rodzą się piękne okazy
trzymamy kciuki niech szybko rosną 

Joaquin
- piterrs
- 100p
- Od: 19 maja 2012, o 15:58
Gratuluje zarówno plumerii jak i Adenium. Teraz z każdym dniem możesz wypatrywać kolejnych.
zazdroszczę fajne jest to uczucie jak się okazuje że nasze podejście do tych maluchów odnosi skutek
ehhh jak filozoficznie zabrzmiało:-) j czekam na swoją druga plumerie i jeszcze kilka innych maluchów odnosi:-)
Powodzenie w dalszej uprawie
Piotrek

Powodzenie w dalszej uprawie
Piotrek
ekspresowe tempo ta jedna plumeria narzuciła 2 dni na keramzycie
można powiedzieć że jesteście rodzicami chrzestnymi mojego malucha bo to dzięki wam coś wykiełkowało
także wielkie dzięki za bezcenne porady 

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 26 mar 2013, o 02:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam,
z przekonaniem ze mam inna rosline okazalo jednak sie ze mam Plumerie:) Jest ona zaniedbana, ma okolo 2lat nigdy nie mialem czasu dla kwiatow no ale musze sie nia zajac... Jest mala i mam pytanie co z nia w tym momencie zrobic? Czy przyciac, przesadzic raczej tak ale w jaki typ ziemi, czym nawozic... Chcialbym zeby rosla solidniejsza bo no na razie chyba wyglada marnie bo kaazdy lisc odpada co jakis czas jak przerasta choc wyczytalem ze w tej porze roku to dobrze. Pozdrawiam:)

z przekonaniem ze mam inna rosline okazalo jednak sie ze mam Plumerie:) Jest ona zaniedbana, ma okolo 2lat nigdy nie mialem czasu dla kwiatow no ale musze sie nia zajac... Jest mala i mam pytanie co z nia w tym momencie zrobic? Czy przyciac, przesadzic raczej tak ale w jaki typ ziemi, czym nawozic... Chcialbym zeby rosla solidniejsza bo no na razie chyba wyglada marnie bo kaazdy lisc odpada co jakis czas jak przerasta choc wyczytalem ze w tej porze roku to dobrze. Pozdrawiam:)

Witam gorąco wszystkich plumero-maniaków
Za nasionkami czekałam ponad miesiąc i od wczoraj 1 nasionko leży w keramzycie (kupiłam 5) pozazdrościłam Wam sukcesów i sama chcę spróbować
zobaczymy

-
- 10p - Początkujący
- Od: 2 mar 2013, o 18:52
Witam,queen992 pisze:robię porządki zimowe ;p
chce ktoś plumerie wzamian za inne rośliny?
poluję najchętniej na figowca ale inne też mogą być ;)
zainteresowanych proszę o wiadomość;)
mam różne odmiany, z nasion i z sadzonek więc wybór jest.
dwa tygodnie temu wysiałam 5 nasionek plumerii. Sprawa z keramzytem jest naprawdę świetna. Nasiona moczyłam 15 godzin (tak wyszło), później włożyłam je do ziemi. Dopiero po 2 dniach kupiłam keramzyt i przełożyłam je do mini szklarenek. Na drugi dzień wykiełkowało pierwsze nasionko! I takim sposobem z pięciu nasion mam pięć sadzonek. Ha, na razie to za dużo powiedziane:) Ale maluchy trzymają się dzielnie i wyciągają główki do słonka (a raczej do jego namiastki).
Oczywiście apetyt rośnie w miarę jedzenia i chciałabym już mieć dorosłe plumerie.
Queen992 piszesz o porządkach wiosennych. Chętnie wymienię się z Tobą. Za plumerie oddam moje roślinki. A są to limy (limonki) wyhodowane z nasion z owoców, które przywiozłam z Malezji. Smak limonek z polskich sklepów nijak się ma do tych z Azji. Owoce były pyszne, słodkie z lekko kwaśną nutą. Rosną sobie u mnie 2 lata, dopiero tej wiosny przesadziłam je do osobnych pojemników i te największe poprzycinałam celem rozkrzewienia. Oczywiście mam nadzieję, że zakwitną. A o tym, że mam rękę do kwiatów świadczy mój kwitnący bananowiec (ale to w innym dziale

-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 6 kwie 2013, o 16:15
Witam
Jestem nowa, ale czytam Was od dawna. Mam na imię Emilia i mam mały problem. Otóż nasionka wysiałam w połowie lutego, można powiedzieć że pięknie wyrosły, przesadzone zostały ok 2-3 tygodni temu i na listkach zrobiło mi się coś takiego.

Uploaded with ImageShack.us
I jeszcze na drugim

Czy to coś normalnego czy jakieś choróbsko i powinnam kwiatuszka wyrzucić?
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
Emi
Jestem nowa, ale czytam Was od dawna. Mam na imię Emilia i mam mały problem. Otóż nasionka wysiałam w połowie lutego, można powiedzieć że pięknie wyrosły, przesadzone zostały ok 2-3 tygodni temu i na listkach zrobiło mi się coś takiego.

I jeszcze na drugim

Czy to coś normalnego czy jakieś choróbsko i powinnam kwiatuszka wyrzucić?
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
Emi
emi_ska
-
- 200p
- Od: 13 cze 2012, o 18:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
oto moja plumcia po obcieciu wypuściła dwa pędy i z nich rosną cały czas listeczki 

te listki z pod spodu był takie poplamione dziwne i powykrecane ale te na gorze juz rosną ładne , ostatnio zaatakowały ją przędziorki ale zrobiłam jej kąpiel prysznicową i jest ok znikneły na razie

te listki z pod spodu był takie poplamione dziwne i powykrecane ale te na gorze juz rosną ładne , ostatnio zaatakowały ją przędziorki ale zrobiłam jej kąpiel prysznicową i jest ok znikneły na razie

-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 6 kwie 2013, o 16:15
Dzięki za odpowiedź. Czyli będę obserwować. Nie wiem co ja zrobię z taką ilością doniczek, ale cóż "uszczęśliwie" trochę rodzinki 

emi_ska
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 23 mar 2013, o 14:17
Kupiłem 2 nasiona plumerii. Jedno od początku wyglądało na martwe, drugie ładnie wykiełkowało. Wyrosło pięć liści i dolna partia zaczęła plamić, żółknąć i w końcu skurczyły się i wyschły. Myślałem, że ma fochy po przesadzeniu i zrzuca pierwsze liście. Teraz mi jeden z trzech najnowszych (ostatnich) też zaczyna dziwnie wyglądać. Chyba cała padnie :/
Stoi na oknie. W mieszkaniu ciepło i kaloryfery całą zimę zakręcone. Nie ma żadnych robaków, dziś podlałem ją uniwersalnym nawozem, może czegoś w uniwersalnej ziemi brakuje. Nie przesuszana. Ziemia stale lekko wilgotna.

Stoi na oknie. W mieszkaniu ciepło i kaloryfery całą zimę zakręcone. Nie ma żadnych robaków, dziś podlałem ją uniwersalnym nawozem, może czegoś w uniwersalnej ziemi brakuje. Nie przesuszana. Ziemia stale lekko wilgotna.

- marlenka
- 500p
- Od: 26 lut 2011, o 12:50
No to dzisiaj zaszalałam. Gdzieś w połowie nadrabiania tego wątku zamówiłam mix nasion. Co to będzie, oj co to będzie?!