Baryczkowe kaktusiki
- nyskadu
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Baryczkowe kaktusiki
Kamilko, piękne kwiatuszki pokazałaś, pięknie zdobią balkonik, co za szkoda że niedługo trzeba je będzie schować
chociaż u mnie piękna pogoda i nic nie zapowiada pogorszenia pogody 
- Baryczka

- Od: 8 wrz 2008, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Małgosiu/nolina, Henryku/hen_s, Krzysiu/Spy, Filigranowa27, Arturze (wredny- czemu?), Aleksandrze/moritius, Agnieszko/nyskadu- wielkie dzięki za miłe słowa
Fakt, że w tym sezonie miała o wiele ciaśniej niż poprzednio- towarzyszące jej rośliny mocno się rozrosły. Teraz, gdy się tak potłukła chcę ją przesadzić, rozdzielić towarzystwo, ale odwagi mi brakuje...
Dziś chcę Wam pokazać zaległe fotki- jeszcze sierpniowe
Echinopsis subdenudata- do jego kupna namówił mnie Artur- i to był strzał w dziesiątkę! Bardzo lubię ten jego żółtozielony odcień kwiatów, choć jak widać, jeden pąk od początku był różowy, a kwiat też lekko wpadał w ten kolor. Niestety trochę pospieszył się z kwitnieniem i opadł zanim rozwinęły się kolejne pąki. No, cóż- może następnym razem

Raczej słońca miała tyle samo- stała na tym samym parapecie. Jedynie podlewałam ją mniej, bo w trakcie przygotowań ślubnych po prostu brakowało na to czasu, więc jak był deszcz, było i podlewanieArtur89 pisze:Twoja też pewnie w tamtym sezonie miała mniej słońca niż w tym?
U mnie też piękna pogoda, ale już zaczynam myśleć o zimowaniu. Niby kakt. stoją na parapecie na I-szym piętrze- pierwsze przymrozki na pewno im nie zaszkodzą, ale się boję o nie. Pamiętam co było zeszłej jesieni- kaktusom nic nie było, a grubosze przymarzły i cały rok to odchorowywały ;( Rodzą się dylematy- podlewać, nie podlewać- znosić do piwnicy czy zostawić. Hmmm....nyskadu pisze:Kamilko, piękne kwiatuszki pokazałaś, pięknie zdobią balkonik, co za szkoda że niedługo trzeba je będzie schowaćchociaż u mnie piękna pogoda i nic nie zapowiada pogorszenia pogody
Dziś chcę Wam pokazać zaległe fotki- jeszcze sierpniowe
Echinopsis subdenudata- do jego kupna namówił mnie Artur- i to był strzał w dziesiątkę! Bardzo lubię ten jego żółtozielony odcień kwiatów, choć jak widać, jeden pąk od początku był różowy, a kwiat też lekko wpadał w ten kolor. Niestety trochę pospieszył się z kwitnieniem i opadł zanim rozwinęły się kolejne pąki. No, cóż- może następnym razem

* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
- julita20

- Od: 29 lip 2010, o 16:42
- moritius

- Od: 30 sie 2010, o 12:15
A moja cholera nie chce kwitnąć
. Zamiast wypuszczać pąki, ta odrostami mnie raczy - będzie ich chyba z 5.
Kwiat świetny - chyba dlatego lubię ten rodzaj (tzn za te białe z różowymi/żółto-zielonymi/etc kwiaty ;))
Kwiat świetny - chyba dlatego lubię ten rodzaj (tzn za te białe z różowymi/żółto-zielonymi/etc kwiaty ;))
Pozdrawiam, Aleksander
- eba

- Od: 22 lip 2008, o 14:51
- Kontakt:
Kamilko, widoki przecudowne. Pokazuj więcej zdjęć.
Mam nadzieję, że teraz będzie do nas częściej zaglądać
.
Mam nadzieję, że teraz będzie do nas częściej zaglądać
- Akwelan_2009

- Od: 10 sty 2009, o 19:27
Bardzo ładny widok, wygląda jakby poszczególne "żebra" chciały mieć swój osobisty wkład w upiększenie całej rośliny i "wyprodukować" swój pęd kwiatowy - pięknie to wygląda
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Fakt - ta roślina robi wrażenie. 
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach wymiany/sprzedaży roślin proszę pisać na priv.
- lampart111

- Od: 5 gru 2009, o 09:31
- Kontakt:
Świetny ten echinopsis. 
Kaktusowa szklarnia nr.1 i nr.2 |
Pozdrawiam! Jasiu
Pozdrawiam! Jasiu
-
Reposit-08
- 500p

- Od: 25 sie 2010, o 15:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Echinopsis posadzone w kępie robią wrażenie, widok przepiękny 
- nyskadu

- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Kamilko widok bezcenny u mnie też kwitnie ale nie tak obficie 
- maryjan13

- Od: 27 cze 2010, o 22:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- socurek

- Od: 5 kwie 2009, o 02:10
Kamilaaa, ja tu dopiero trafiłam, bo sukulenty mnie w ogóle nie interesują poza sansewierkami... Twoja mnie urzekła z tymi kwiatami na jednej z pierwszych stron... Jak Ty to zrobiłaś, że zakwitła? No jak? Jak? No powiedz! Bo ja moją tak proszę, a ona nie chce ;:46
- Baryczka

- Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Kochani, mam kilka fotek dla Was 
Moje kakt. od jakiegoś miesiąca są w piwnicy- nie wszystkie, bo pokazały się u mnie wełnowce. Nie wiem skąd, nie wiem jak. Także część została w salonie.
Zdjęcia robione w piwnicy, także przepraszam za ich jakość i tło
E. multiplex i eyriesii:

R. flavistyla:

Doniczka z opuncjami- O. monacantha variegata, o. bliżej nie nazwana, jakaś cylindroopuntia, z dawna okrzyknięta "pyrką"
I Cylindropuntia vestita f. cristata:

M. gracilis- pokazała pąki po 3 latach przerwy

Cereusy- mały odrościk ukorzeniony przypadkiem- żal było go wyrzucić, więc rośnie.
Tutaj jego "matka" rośnie z innym, również przypadkiem nabyty- ale jest i rośnie

Echinopsis subdenudata

Zbiór kilku "kłujoków":

I ostatnia doniczka z piwnicy- opuncja, mamilaria i echinopsis multiplex. Po upadku z parapetu są lekko przekrzywione, ale do wiosny dają radę, tymczasem ja zbiorę chęci do rozsadzenia ich...

Moje kakt. od jakiegoś miesiąca są w piwnicy- nie wszystkie, bo pokazały się u mnie wełnowce. Nie wiem skąd, nie wiem jak. Także część została w salonie.
Zdjęcia robione w piwnicy, także przepraszam za ich jakość i tło
E. multiplex i eyriesii:

R. flavistyla:

Doniczka z opuncjami- O. monacantha variegata, o. bliżej nie nazwana, jakaś cylindroopuntia, z dawna okrzyknięta "pyrką"

M. gracilis- pokazała pąki po 3 latach przerwy

Cereusy- mały odrościk ukorzeniony przypadkiem- żal było go wyrzucić, więc rośnie.
Tutaj jego "matka" rośnie z innym, również przypadkiem nabyty- ale jest i rośnie

Echinopsis subdenudata

Zbiór kilku "kłujoków":

I ostatnia doniczka z piwnicy- opuncja, mamilaria i echinopsis multiplex. Po upadku z parapetu są lekko przekrzywione, ale do wiosny dają radę, tymczasem ja zbiorę chęci do rozsadzenia ich...

* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Twoje roślinki znalazły dobre miejsce na zimowanie. I to sporo miejsca! Wydaje się, że można kolekcję rozwijać.
Wełnowca obecnie można zwalczać tylko opryskiem lub mechanicznie. Polecam Provado Plus AE Bayera. Drogi, ale dobry środek.
Wełnowca obecnie można zwalczać tylko opryskiem lub mechanicznie. Polecam Provado Plus AE Bayera. Drogi, ale dobry środek.
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
- Farel

- Od: 22 lip 2009, o 17:17
Ja trochę z innej beczki, zdejmij folię z okien bo będziesz miała problem jak ja. Zostawiłem taką folię na kilka miesięcy i teraz rozwarstwia mi się na 3 i zostaje na ramie. Zastanawiam się jak ją teraz usunąć.