Witam, wpadam tutaj czasami popatrzeć na te wspaniałości lecz dopiero teraz się przywitam
Fiołki oczywiście piękne - ja mam tylko dwa i na razie się w nich ćwiczę - jak dobrze pójdzie to nabędę ich więcej ---> oj duuużo więcej, ale wszystkie fioletowe i różowo/białe będą - heh tak sobie wymarzyłam
Chciałam zwrócić uwagę jeszcze na jedna rzecz, mianowicie: na drugiej stronie tego wątku pokazujesz inne swoje kwiatki i między innymi o jednym mówisz "jakiś dracenowaty". Ostatnio identyfikowałam identycznego swojego kwiatka. Jeżeli ma na brzegach liści haczyki/kolce to może być to
Pandan veitcha (Pandanus veitchii)
Oto czego się o nim dowiedziałam: Lubi dużo światła i wilgoci, w miarę wzrostu zaczyna wypuszczać korzenie powietrzne, które w naturze stopniowo zastępują pień, który zaczyna obumierać od podstawy. Bardzo lubi głębokie doniczki.
A tutaj pozwolę sobie wkleić link do zdjęć jak Pandan może wyglądać jak podrośnie:
http://emd26.internetdsl.tpnet.pl/pandan/
Z chęcią się dowiem czy to Pandan:) Nie ma o nich zbyt wielu informacji... Jeżeli już o tym była rozmowa to przepraszam ale dyskusje doczytałam tylko do 18 strony.
Bardzo pozdrawiam.