Czereśnia - sadzenie, pielęgnacja, opryski część 1

Drzewa owocowe
Zablokowany
badylarz
200p
200p
Od: 27 sty 2012, o 22:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Czereśnia - sadzenie, pielęgnacja, opryski

Post »

leniawka pisze:zdjęcia "poprawianych" czereśni
Tylko wypada pogratulować i tak trzymać dalej. Pozdrawiam. ;:63
Awatar użytkownika
leniawka
500p
500p
Od: 27 sie 2010, o 11:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Starałam się....dziękuję za mobilizację i wskazówki ;:180 , ale najbardziej jestem zadowolona z brzoskwiń, bardzo ładnie się rosną, ale to nie w tym wątku.
pozdrawiam
Iwona
Awatar użytkownika
kety
200p
200p
Od: 13 maja 2012, o 12:06

Post »

Witam, wstawiam fotki : dwa i pół tygodnia po przycięciu mojej czereśni
to widok ogólny : Obrazek
tu pierwsze piętro przyszłych konarów : Obrazek
a tu przewodnik : Obrazek
Badylarzu Lucjanie jeśli będziesz na FO obejrzyj i oceń.
Mam jeszcze pytanie : z jednej strony praktycznie nie ma gałązki tzn. oczka tam są dwa . Jedno chciałam wyłamać, zrobiłam to chyba niedokładnie a drugie jak ruszyło to wzbudziło moje wątpliwości i tak zostawiłam oba z zamiarem zapytania co z tym zrobić. Na zdjęciu pierwszym widać wyraźnie : między niebieską i żółtą klamerką ten spóźniony pąk teraz ma trzy listeczki i między żółtą a czerwoną ten wyłamany nie do końca ;:131 też ma listek. Co zrobić ? zostawić jeden, czy oba ? i się okaże ;:224
Pozdrawiam cieplutko :wit
Pozdrawiam.
Zuzanna, zakręcona na zielono !
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
aalal29
200p
200p
Od: 14 paź 2010, o 19:41

Post »

Ostatnio w poszukiwaniu późnych odmian czereśni trafiłem na krótką wzmiankę o czereśni zwanej sierpniówka,wpisałem frazę do wyszukiwarki i niewiele się na jej temat pojawiło,wiem tylko tyle ,że jest to odmiana żółtoowocowa i dojrzewa w 1 tygodniu sierpnia,czy ktoś słyszał coś o niej gdzie i można ewentualnie ją zdobyć? Dziękuję.
badylarz
200p
200p

Post »

kety pisze: dwa i pół tygodnia po przycięciu mojej czereśni
;:138 Gratuluje determinacji i chyba ładnej już formy Twojej czereśni. Nic już do wiosny nie musisz robić a tym bardziej uszczykiwać nawet tych małych przyrostów. Jeżeli na przewodniku w kącikach liści, pojawią się nowe gałązki, napisz o tym, może da się coś jeszcze więcej zrobić. To dopiero koniec czerwca i młode czereśnie, zwłaszcza silnie rosnące mogą sprawić miłą niespodziankę. Pozdrawiam.
badylarz
200p
200p

Post »

suszi1 pisze:moją czereśnie opanowało jakieś paskudztwo.
Twoje drzewko walczy z niedoborem wilgoci. Wyściółkuj powierzchnie pod czereśnią w promieniu 1 m i delikatnie je podlewaj. Prawdopodobnie prawie wszystkie liście opadną, ale jeżeli nie będzie bardzo mroźnej zimy to na wiosnę rozpocznie normalny wzrost. Jaką formę chcesz nadać swojej czereśni? Wygląda na troszeczkę zaniedbane pod względem formy. Pozdrawiam.
suszi1
50p
50p
Od: 13 lut 2010, o 22:57

Post »

Dzrewka sadzone były w zeszłym roku na jesień. Ziemia jest lekko piaszczysta. Wykopałem doły 0,6x0,6x0,6, wymieniłem ziemię, teraz lekko okopałem. Dołek może przyjąc ok 40L wody. Podlewam dwa razy w ciągu tygodnia.
Co do formy to kolega bardzo mocno mnie zaskoczył.
Przyznaję bez bicia, iż w tym roku tylko przciąłem niektóre lekko. Nie miałem czasu aby poczytać o specyfice :)
jestem początkującym "ogrodniczkiem" ;:oj

Jutro dokupię jeszcze kory.
Dzięki za pomoc ;:136
HANAT
50p
50p
Od: 15 lut 2010, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ściółkowanie korą drzewek czereśni to chyba kolego pomyłka ;:222 a co do liści to wygląda na drobną plamistość liści. Suszą ten rok nie straszył zwłaszcza ze kolega podlewał.
O czereśniach możesz tu sporo się dowiedzieć
http://www.youtube.com/watch?v=ZEuHamrC ... yiKeNr7ORg

choroba może pochodzić ze szkółki lub gdzieś w pobliżu jest zainfekowane stare drzewo. Brak liści już teraz, to poważne konsekwencje zimą :( Także wskazana pilna interwencja bo sadzonka może odejść w krainę wiecznych łowów ;:131
Awatar użytkownika
kanclerz
500p
500p
Od: 15 lip 2012, o 13:59

Post »

Na drobną dobry jest score
milix
50p
50p
Od: 2 sie 2013, o 09:29

Post »

Witam forumowiczów,

to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość :| :wink:

Wczoraj w szkółce znalazłem bardzo ładne drzewka czereśni ok 2m wysokości. Drzewka są w doniczkach, mają ładną koronę i liście. Są również ładne jabłonie, wiśnie, nektaryny. Mam pytanie dotyczące sadzenia: czy takie drzewko przed zimą się ukorzeni i przetrwa zimę? Czy dać roślinie jakiś nawóz pod korzenie w czasie sadzenia? Czy lepiej poczekać do jesieni i zakupić drzewka kopane z gruntu? Nie mam żadnego doświadczenia, ponieważ działeczkę posiadam od jakiś dwóch tygodni, jest bardzo zaniedbana a chciał bym jeszcze w tym roku zagospodarować chociaż kawałek ziemi na mini sad.

Pozdrawiam Wszystkich i dziękuje za odpowiedzi.
Awatar użytkownika
kanclerz
500p
500p
Od: 15 lip 2012, o 13:59

Post »

Sadz śmiało ,na zimę zrób kopczyk z torfu odkwaszonego ,bo jest cieplejszy od ziemi :wit
cewe
500p
500p
Od: 28 lip 2013, o 12:19

Post »

W doniczce masz prawie pewność,że drzewko sie przyjmie w porównaniu do kopanych,ale w doniczce jest znacznie droższa od kopanych.
Przy większej ilości drzewek wychodzi znaczna różnica w wydatku.
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To dla tych, którzy mają wątpliwości czy warto sadzić drzewka czereśniowe
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Nie znam nazwy tej odmiany bo sadził ją 30 lat temu mój dziadziuś, może to Regina?
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
milix
50p
50p
Od: 2 sie 2013, o 09:29

Post »

Ceny drzewek od 15 do 30zł, wydaje mi się że nie są wysokie w porównaniu do kopanych. Tylko obawiałem się o przyjęcie takiego drzewka bo jestem początkujący ale chyba zaryzykuje, może czereśnie, jakieś wiśnie i jabłka.
chris26
100p
100p
Od: 27 sie 2013, o 07:57

Post »

Witam! Chciałbym posadzić czereśnię , mam niewielki przydomowy ogródek posiany trwą obok wyżej jest skarpa, na której rosły jabłonie i również drzewka skalne. Okolica jest typowo pagórkowata, gdzie występuje dużo przydomowych skarp.
Ziemia kiedyś była nawieziona czarnoziemem, ale głębiej ok 40 cm już znajduje się czerwony piasek . Do tej pory rosła w tym ogródku "mirabelka". Bardzo owocowała, została ścięta w tym roku. Teraz w tym miejscu chcę posadzić czereśnie (odmiana burłat), drugą oczywiście, która będzie zapylać to Vega gdzieś na tej skarpie. Czy mogę posadzić drzewko w tym miejscu gdzie rosła mirabelka przez długi czas w piaszczystej ziemii?
Chłop z Mazur
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”