Grzyby jadalne - nasze zbiory

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Grzybobranie 2010... 2016, 2017

Post »

Czasem zabieram "trujoki" do domu aby poszukać w atlasie podręcznym co to za gość, czasem się znajdzie nazwa...czasem nie, nie zabieram atlasu ze sobą, bo bym siedziała +2-3h dłużej aby szukać co trzymam w ręce, a zwykle wybieram się na grzyby przy okazji wyprowadzania psa.
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
orlik755
200p
200p
Od: 30 paź 2012, o 14:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ginka, Ula, macie rację. Atlas to nie wszystko. Konieczna jest obecność i nauka doświadczonego grzybiarza przy zbieraniu nowego, nie znanego dotąd, grzyba. Ja opieńki znałam wyłącznie z atlasu. W moich rodzinnych stronach (lasy sosnowe) ten grzyb nie występował. Tu, gdzie obecnie mieszkam, są lasy liściaste i mieszane. I opieńki. Mimo obczytania z różnych atlasów nie odważyłam się ich zbierać, pomna nauk stryja, który kiedyś uczył mnie zbierania grzybów: "nigdy nie zbieraj nowych grzybów, póki ktoś doświadczony ci nie pokaże co i jak". I dobrze zrobiłam, bo gdy ktoś znający opieńki zabrał mnie do lasu, to nazbierałam grzybów "z czarnymi kropeczkami", poleciałam pokazać a mój nauczyciel wszystko prawie wyrzucił i cierpliwie na swoich okazach uczył mnie jak rozpoznać opieńki. Patrzymy przede wszystkim na kapelusz ale również na kolor blaszek.
Dziś się z tego śmieję, bo po tych jego naukach naprawdę trudno jest pomylić opieńkę z innym grzybem.
Podobnie nie rozumiem jak można pomylić kanię z muchomorem. Albo kurkę z lisówką.
Ale co roku prasa donosi o takich pomyłkach.
Więcej o tzw. "innych" grzybach napiszę później, bo muszę kończyć przerabianie wczorajszego "połowu".
orlik755
200p
200p

Post »

Nie będę się wymądrzać o tzw. "innych" grzybach, np. żółciakach siarkowych czy wodnichach, bo ich po prostu nie widziałam nigdy na oczy, tyle co w atlasach. Napiszę o tych "innych" rzadkich, które znam. Fotografie pokazywałam. Są tak charakterystyczne, że fotografia wystarczy, nie sposób je z niczym pomylić: lejkowiec dęty (czarny kominek) i siedzuń sosnowy (szmaciak gałęzisty). Bardzo dobre i bardzo smaczne, cenione grzyby. Grzyby dla koneserów, jak ktoś napisał (z ogłoszenia, gdzie szmaciaka oferowano po 55 zł/kg).

Co do opieniek, być może jeszcze uda Ci się Ula wybrać na grzybobranie, jeśli zapowiadane przymrozki nie zrobią swojego. Oprócz farszy do pierogów i pasztecików, marynaty (najlepsza z grzybów!), sosów, dobra jest również opieńka po cygańsku (w zalewie octowo-pomidorowej) i "leczo" z opieniek. Robiłam z podgrzybków, ale leczo z opieniek o niebo lepsze. Nie wspominając o zupie ze świeżych opieniek...
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
orlik755
200p
200p

Post »

Co tu taka cisza? Nikt już nie chodzi na grzyby? Grzybów nie ma?
Otóż są. Zależy jakie i zależy gdzie.
Ja po niedzielnym owocnym grzybobraniu w dużym lesie uznałam, że grzybów mam już dość, piwnica zapełniona i już nigdzie nie jadę.
Dziś rano wybrałam się na zaniedbane ostatnio spacero-biegi, jak zwykle do parko-lasu, kilometr za oknem. Bez żadnych nadziei na jakiekolwiek grzyby. Koszyka nie miałam, ale zawsze jakieś reklamówki siedzą w kieszeniach kurtki, bo po porannej przebieżce wracam koło sklepów i robię podstawowe zakupy. I oto co się trafiło, grzech byłoby nie zebrać:

Obrazek

Obrazek
Jeszcze mniej więcej tyle samo opieniek się trafiło.
maron18
200p
200p
Od: 10 wrz 2015, o 22:56

Post »

Są grzyby, tylko pewnie dużo osób nie zbiera dużej części z nich, np. ja nigdy nie zjem opieniek. Byłem ostatnio w lesie na wycieczce i pełno ich rosło, ale ja ich nie zbierałem.
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2015, o 11:45

Post »

Co to za grzyby są na ostatnich zdjęciach, orlik755?
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Awatar użytkownika
ed04
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 5 mar 2017, o 14:48

Post »

Lejkowiec dęty?.
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Obrazek
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Re: Grzybobranie 2010... 2017,2018

Post »

Mój dzisiejszy zbiór. :D
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam Irena
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

Nareszcie i ja się wybrałam na grzyby :lol: lepiej póżno niż wcale...
W piątek zajączki i maślaki wielkie, zdrowe i twarde. Jeszcze takich nie widziałam. W sobotę prawdziewki i sporo opieniek, kilka czerwonych koźlaków, jedna kania i zajączki.
A już płakałam, że uszka na Wigilię będą z pieczarkami ;:3 a tu taka niespodzianka. Dwa wielkie kosze szczęścia. Co ciekawe nie znalazłam ani jednego podgrzybka nawet na stałych miejscówkach. Pozdrawiam grzybomaniaków :wit
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2015, o 11:45

Post »

Wyrosły mi takie grzyby w moim wyściółkowanym ogródku, ktoś może rozpozna?

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czyżby nikt w tym sezonie nie był jeszcze na grzybach? ;:oj

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam Irena
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Naprawdę zazdroszczę takich zbiorów ;:131 Gratulacje ;:138 U mnie sucho, grzyby nie rosną. Byłem z miesiąc temu i przywiozłem strasznie robaczywe dwa borowiki, w zeszłym tygodniu trafił mi się jeden koźlarz. Niestety ten sezon jest u mnie bardzo słaby jeśli chodzi o grzyby. Może coś jeszcze się ruszy ;:224
Awatar użytkownika
bastis
200p
200p
Od: 19 paź 2015, o 13:20

Post »

Irenko ja byłam z synem dzisiaj po południu i grzyby rosną :D , 7 kg prawdziwków i garść drobiazgu :tan
Obrazek
Pozdrawiam
Ula
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Julian, byłam tydzień temu w tym samym miejscu, co dziś, znalazłam dwa robaczywe grzybki, dziś to dwa wiadra prawdziwków, z ktorymi do tej pory walczę, rosną w piachu, więc trzeba je wykąpać i wysuszyć :lol:

Ula, gratuluję ;:304
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”