Na starym po nowemu 4.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Na starym po nowemu 4.

Post »

Kusisz Beato lewisjami ;:224
Raz próbowałem i nie wyszło - pewnie teraz byłoby inaczej, bo ... jestem przecież forumowiczem i co nieco się nauczyłem :;230
ale jakoś nie dojrzałem do tego pomysłu ... może te twoje mnie "zbałamucą" :wink:
Będę je obserwował :)
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Andrzeju nie bój się Lewisji one nie takie straszne ;:108 Beatka też sie bała, lecz ją skusiłam i widziała jak u mnie są posadzone .Trzymam kciuki ,żeby jej się powiodło.Dla nich najważniejsze ,żeby nie miały zbyt mokro, a rozeta była posadzona pod lekkim skosem .Oczywiście w czasie takich deszczy najlepiej nakryć ją szybką to samo tyczy sie zimy ,żeby na nią nie lał deszcz i sypał śnieg.Posadzisz w ziemi jak kaktusy ,Gdy jest spragniona ma pomarszczone listki wtedy trzeba ją napoić.Super te Lewizje tę oranżową też miałam teraz na razie jest malutka sadzonka i ciekawe czy zechce zakwitnąć .W ubiegłym roku nie nakryłam jej przed deszczami lecz kawalątek się uchował. Może na wystawie będą mieć białe
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

Przecież pisałem Jadziu, że jestem "forumowiczem" i wiem :wink: Dokładnie u ciebie się przyjrzałem jak je sadzisz na górce :)
U Beatki, będę podglądał te kwiatki. :D
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lucynko :wit
Już się stało, już wpadłam w sidła choróbska, ale musi szybko przejść, no musi.
Jadzia ma przepis na lewizje, jak sadzić, jak pielęgnowac, jak zabezpieczać na zimę - może warto spróbować. Sama jestem ciekawa jak długo u mnie pobędą.

Iwonko0042 - aż się wierzyć nie chce, że lato za pasem, a tu taka zimnica. U mnei dzisiaj tylko 4 stopnie, brrrr. Nawet tym co zapowiadają pogodę trudno jest uwierzyć, że w przyszłym tygodniu pogoda będzie pełnoletnią, ma być 18-cie.
Dwie pozostałe lewizje się u mnie zbierają do kwitnienia, bo im rozety stanęły już sztorcem. Twoje pewnie też lada tydzień zakwitną.
No to szybkiego szaleństwa ogrodowego życzę ;:3 "Szybkiego", czyt.: aby nadeszło to jak najprędzej ;:172

Iwonko1, jak miło, że pamęitasz o jeżówce dla mnie ;:196 Kolorek mi nie ważny, ważne aby u mnie przetrwała zimę. Nie wiem czy ta różowa mi przetrwała, może jutro uda mi się to sprawdzić. Bo żółta widzę, że w tym roku szybciej wychodzi.
A może masz możliwość przechować lewizję tak jak np dalie? Ja też przynajmniej dwie spróbuję tak właśnie przechować.

Basiu, oj znamy my już te 30-sto stopniowe upały, oj znamy! 10 rano, dziesięć w południe i 10 stopni pod wieczór ;:306 Ależ Ci się to udało!
A kuruję się w błyskawicznym tempie bo chcę jak najszybciej wyzdrowieć. Ogród czeka. Dzięki za wsparcie ;:196

Marysiu, ja nawet ogrodu nie widziałam po koszeniu, a co dopiero czy coś nowego kwitnie, albo podrosło, albo się pojawiło ;:306 Ale zadałam sobie na prawdę wiele trudu by wysiedzieć w domu, bo żartów z tym nie ma. Ale jutro jak tylko temperatura podrośnie to chociaż na chwilkę się przewietrzę i porozglądam co, jak i gdzie w moim ogrodzie...
Tak, masz rację, moje kurki jeść nie wołają.... Dlatego tym bardziej kochana, na siebie uważaj w taką szarugę! ;:168

Wiesz, Andrzejku, inaczej się podchodzi do tematu jak sie wie, że jakaś roślina jest trudniejsza lub wymaga większych starań. U mnie na targu są za drogie abym mogła eksperymentować z lewizją. Ale podeszłam ją w bardzo przystępnej cenie, a ciut wcześniej namawiana leciutko byłam przez ;:196 Jadzię . A teraz to Jadzii już kilkakrotnie dziękowałam, że mnie zachęciła. Lewizje są cudne, po prostu cudne. Zresztą miałeś już, to wiesz jak czarują swą delikatnością i wdziękiem.
Jak chcesz je mieć to trzeba się spieszyć, bo kwitną tylko maj i czerwiec..... ;:306
Bardziej warto je podziwiać u siebie... ;:306
Czy z Jadzią już Cię namówiłyśmy do podjęcia kolejnej próby? ;:306
Andrzejku, byleby na górce przy kamieniach, ukośnie i zimą pod szybką ;:306

Jadziu, no pewnie, że się bałam, że zakup lewizji pójdzie na marne. Ale teraz nawet jakby tak było, /tfu tfu/, to będę wiedziała, że zrobiłam sporo aby miała odpowiednią pielęgnację. Dzięki Tobie wiem co i jak ;:168
Tak mi się coś ostatnio wydawało, że Alinka z griuntu wyrasta... Może jutro uda mi się na nią zerknąć czy to faktycznie ona.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko niedługo się dowiemy czy udało nam sie nakusić Andrzeja na eksperyment z Lewisjami .Wciąż leje i końca nie widać ,a Ty kochana za bardzo się nie spiesz do wyjścia, bo powtórka jest gorsza ;:168 Trzymam kciuki za wszystkie roślinki ,żeby przetrwały jednak co najbardziej mnie martwi to te podwyższone stany rzek.Oby nie było powtórki z 2010 roku. ;:174 Wczoraj też tylko na sekundę byłam w ogródku ,żeby wynieść resztki na kompostownik oczywiście między deszczem a śniegiem ;:222
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Beatko..o lewizji się nie wypowiadam, robiłam już kilka podejść..wystarczy. Będę podziwiała u ciebie. ;:128 Co do pogody czyż może być jeszcze gorzej, co to za wiosna. ;:14 . Także mi tęskno za działeczką, kto wie co się tam dzieje..nijak jednak jechać się nie da. :wink: Pozdrawiam. ;:167
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu, no jasne, że wielkim błędem jest nie kupić drugiej lewizji :uszy Andrzej nie ma chyba wyjścia ;:306
Przecież nie namawiałybyśmy nikogo do złego ;:172
Do pracy się na razie nie wybieram, więc mam nadzieję, że powtórki z choróbska nie będzie ;:306
Tak, pada teraz ostro, gdzie niegdzie już rzeki troszkę wyszły ze swoich ścieżek. Mam jednak nadzieję, że wszystko będzie ok. U mnie śniegu nie było ain wczoraj, ani jeszcze dzisiaj, ale surowym chłodem niestety powiewa....

Zuziu, bądźmy dobrej myśli, że pogodowe ciepełko jest już na zakręcie...
Faktycznie, ja od ok. 20 kwietnia miałam już ładne jednoroczne, a teraz to nawet głowy do nich nie ma aby pojechać na targ.. I pewnie z nimi nikt jeszcze nie stoi tak na dobre. Działeczka Ci na pewno wynagrodzi to z nią rozstanie, ona pewnie też za Tobą tęskni.
Na pewno niebawem ruszymy do ogrodów. Słoneczka! ;:3 ;:3 ;:3
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Beatko, kuruj się, kochana i szybko wracaj do zdrowia, ;:167 bo idą ( podobno) cieplejsze dni i ogród czeka. ;:108
Moja przygoda z lewizją podobnie jak u Zuzi: za-koń-czo-na! ;:124
Niech Ci ;:3 poświeci i pogrzeje jak należy. ;:63
Dobrego i zdrowego weekendu życzę. ;:196
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Beatko Ty nie wychodzić na ogród, tylko proszę grzecznie w domku siedzieć, grzecznie proszę siedzieć w domku, bo upały olbrzymie i szoku termicznego można dostać :roll: ;:306
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Bea ja lewizję traktuję jako jednoroczną, ale u mnie można kupić za piątkę więc nie jest droga :wink: Raz nawet udało mi się przepiękne egzemplarze na skalniaku przezimować no to wykończyły je mrówki ;:223
Mówisz że będzie cieplej? ja już wczoraj to w radiu słyszałam "jutro pogoda bez zmian, ale cieplej 12 st" tylko że za oknem mam 6 st, a o odczuwalnej nie powiem ;:oj Nieustająco zdrowia życzę ;:196
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko, ja się bardzo staram czuć lepiej ;:306 To już szósty dzień, więc powinno przejść czym prędzej ;:108
Ja też mam kilka roślin do oglądania wyłącznie u innych, tak jak Ty lewizje. Rozumiem to ;:172
Ale z lewizjami to dopiero mój początek drogi. I nie wiem co mnie w tej podróży czeka....
Również udanego weekendu życzę ;:196 ;:3

Basiu, no to może ja od razu sobie uklepię iglo ;:306
Ciekawa jestem jak jutro będzie z pogodą...
I też datury, dalie, itp czekają aż pójdą do ogrodu.

Marysiu, u mnie na targu w ubiegłym roku i wcześniej lewizja bywała za ponad 4 x tyle co piszesz ;:108
Tak, że masz u siebie super jej cenę.
No musi być już wreszcie cieplej, już nie ma miejsca dla takiej szarugi i zimnicy.
Ale po kwitnieniach widzę, że u Ciebie niby zimniej ale cieplej, bo moje niezapominajki jeszcze nie kwitną.
Też sporo zdrówka życzę ;:196
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko u mnie przestało padać może to coś będzie znaczyć :) OBY tak pozostało, a jutro rano ;:3 tego byśmy sobie życzyli i nie tylko my .Biedni ludzie spoglądają w niebo kiedy skończy się ich strach, a pola też zalane nie tylko nasze ogródki .Pszczoły nie zapylają więc owocu będzie mało, a tak uwielbiam czereśnie mniam mniam .Kuruj się kochana kuruj pod kołderką ;:196
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu, mam nadzieję, że u Ciebie też było dzisiaj po południu tak pięknie jak u mnie. Ciepło i słonecznie, było nawet ponad 20 stopni.
Woda opada, więc jest szansa, że na razie będzie ok z rzekami i rzeczkami. Oby. Przynajmniej w śląskim podali dzisiaj taki optymistyczny komunikat w tej sprawie.
Kurowałam się, kurowałam ;:108 , jak deszcz padał..... ;:172 A wiadomo, że szybciej wyzdrowieję jak słoneczka nałapię i coś tam delikatnie poskubię w ogrodzie.
Troszkę tylko byłam w ogrodzie, ale od razu człek się lepiej czuje i choć na chwilę zapomina, że mu coś tam niedomaga :tan

No to dzisiejsze fotki:

Tamaryszek lada moment zakwitnie, ma już takie duże pąki

Obrazek

Dereń kanadyjski (płożący) już zaczął kwitnąć

Obrazek

Pieris

Obrazek

Omieg

Obrazek

Róża Elfe, drastyczne cięcie, ale ładnie odbija

Obrazek

Bez koralowy

Obrazek

obrazki włoskie

Obrazek

I cudne tulipany

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Beatko w końcu mamy ;:3 .I tak jak powiedziałaś, od razu samopoczucie lepsze. Też dziś podłubałam na rabatach troszkę. Już byłam tego spragniona bardzo... :heja
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj, to się cieszę, Oleńko, że innym też ;:3 nie poskąpiło.
Jak się prognoza sprawdzi, to już powinno być ok. Może jeszcze nocą czasami koło zera ale w ciągu dnia ma być fajnie, nawet w zimnych ogrodników. Więc wierzmy, że już nawiedzili nasze ogrody w tym roku i dadzą już spokój i nam i naszym roślinom.
A ja dzisiaj po raz pierwszy wyniosłam do ogrodu datury, psiankę, dalie, fuksję, krokosmię. Ale wieczorkiem je zabiorę bo ma być 2 stopnie, na razie jest 18, super jest jeszcze teraz. :tan
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”