Przecież dobrze wiesz dlaczego nie ma u mnie takich przyrostów
 , dobra zartuje, nie brnijmy juz w te rejony.
 , dobra zartuje, nie brnijmy juz w te rejony. Ale wracając do sedna tematu. Zgadzam sie z tym co piszesz, ale powiedz mi jaki wpływ ma prześwietlanie na choroby grzybowe , czy wirusowe. jeśli w kokonie są larwy Monodontomerus to i tak je bezproblemowo usuniesz bez naświetlania. Natomiast nie wydaje mi się abyś przez naświetlanie wykrył wirusy czy jakieś grzyby. No chyba że mówimy o dwóch różnych sprawach.
Czytałem o naświetlaniu , widziałem jak je robią i wcale nie jestem na nie, tylko się zastananawiam czy nie szkoda czasu na to.
A tak przy okazji, bo domyślam się że ty z rurkami czekasz na póżniejsze terminy jak wypadł u ciebie sezon, jaki prognozujesz przyrost populacji ?

!!!
  !!! 
 Na koniec zająłem się rurkami z trawy trzcinowej i tu miłe zaskoczenie. W środku niebywały porządek, żadnej pleśni i tylko kilka komórek z pasożytami. Dłuższe rurki nie były zajmowane w całości czyli pszczole nie chciało się dreptać z pyłkiem w głąb zbyt długiego kanału. Znowu znalazłem kilka kokonów owadów polujących na pająki. razem uzbierało się ze 20 sztuk. Będzie na start odrębnej hodowli. Oprócz tych przybyszy i kokonów Murarki nie odkryłem nic innego. Może uda mi się na nadchodzący sezon przygotować jakieś gniazda-pułapki które umieściłbym na działce pod lasem u swoich znajomych. Tam brzęczy różnorodne towarzystwo.
  Na koniec zająłem się rurkami z trawy trzcinowej i tu miłe zaskoczenie. W środku niebywały porządek, żadnej pleśni i tylko kilka komórek z pasożytami. Dłuższe rurki nie były zajmowane w całości czyli pszczole nie chciało się dreptać z pyłkiem w głąb zbyt długiego kanału. Znowu znalazłem kilka kokonów owadów polujących na pająki. razem uzbierało się ze 20 sztuk. Będzie na start odrębnej hodowli. Oprócz tych przybyszy i kokonów Murarki nie odkryłem nic innego. Może uda mi się na nadchodzący sezon przygotować jakieś gniazda-pułapki które umieściłbym na działce pod lasem u swoich znajomych. Tam brzęczy różnorodne towarzystwo. ) Lodówka stoi na balkonie. dzięki czemu zużywa mniej prądu. Raz na tydzień lub dwa robię krótką inspekcję zawartości lodówki i wietrzenie kokonów. Temperaturę ustawiam na +4 C. Po ostatniej zimie nie zauważyłem pleśni. Zawsze w zanadrzu jest jeszcze zabieg chlorowania. Za około 200 zł nabyłem elektryczną używaną lodóweczkę turystyczną z termostatem. Zdarzają się też tańsze. Warto zapolować bo to uwalnia od wyścigów z gryzoniami i poprawia kondycję pszczółek po zimie.
 ) Lodówka stoi na balkonie. dzięki czemu zużywa mniej prądu. Raz na tydzień lub dwa robię krótką inspekcję zawartości lodówki i wietrzenie kokonów. Temperaturę ustawiam na +4 C. Po ostatniej zimie nie zauważyłem pleśni. Zawsze w zanadrzu jest jeszcze zabieg chlorowania. Za około 200 zł nabyłem elektryczną używaną lodóweczkę turystyczną z termostatem. Zdarzają się też tańsze. Warto zapolować bo to uwalnia od wyścigów z gryzoniami i poprawia kondycję pszczółek po zimie.

co to za robale i jak się tego ustrzec w przyszłym roku?
 co to za robale i jak się tego ustrzec w przyszłym roku?