Jakich tu mądrych rzeczy człowiek sie dowiaduje nigdy bym na to nie wpadłaewarost pisze: .. aha sposób na zatrzymanie wody pod młodą rośliną to... wsadzenie na dno dołka wkładu z pampersa... zatrzymuje wodę, a potem ją oddaje ... podobnie działa naturalny żwirek dla kotów...
Moje oczko w głowie cz. 8
- JAKUCH
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Moje oczko w głowie cz. 8
- TerDob

- Od: 13 sty 2008, o 17:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jadziu taki jest plan ale jest tak sucho że nie da się nic wykopać chyba że kilofem
Myślałam że ta hortensja sobie poradzi bo to moja najstarsza i największa a tu kicha
W ubiegłym roku podlewałam jeszcze wszystko a teraz dałam sobie spokój - trudno co przeżyje to przeniosę .
Dorotko nasionka białej jeżówki zbiorę
Ewuniu ja węże mam i na jednej i na drugiej działce , tylko że na starej rzadko bywam i trochę wody z wiosny poszło w eter za którą muszę zapłacić to dałam sobie spokój z podlewaniem tam a jeszcze doszła do tego moja rwa kulszowa która uniemożliwiła mi wykonywanie jakiejkolwiek pracy . Ja też inwestowałam kupiłam tam duży tir z przyczepą torfu , wywrotkę ziemi i piasku a ile ja tam zrębków różnych nawoziłam , popiołu , obornika , kory , pokrzyw , kompostu , ziemi liściowej i wszystko co tylko mogłam nawet gnojowicę w beczkach przywoziłam - ziemia trochę się poprawiła ale to działka jest na górce i wszystka woda spływa .
Dziękuje za podpowiedź z wkładem pampersa
teraz zanim coś posadzę to mu założę pampersa
Andrzeju dlatego wstawiłam zdjęcia bo naprawdę trudno uwierzyć że może być tak sucho .
Ślimaki to już na nowej działce i tam ich jest moc ale w tym roku i tak miej , w ubiegłym roku co drugi dzień kupowałam niebieckie granulki , robiłam różne gnojówki , sypałam popiołem , skorupkami , solą , jakieś nawozy kupowałam i wszystko na nic - ja rano i wieczorem zbierała po wiadrze tych paskudów
Dziękuje za życzenia i wzajemnie
Karolinko nie wiem o jakie dmuchawce ale myślę że chodzi Ci o moszenki południowe .
Leycysterię nie przycinałam
w ubiegłym roku miała ponad dwa metry ale na wiosnę mi zmarniała bo chyba była za długo okryta i przycięłam prawie po ziemi , teraz ma z 50 cm i też zaczyna kwitnąć .
Lucynko dzięki
a liliami jeszcze Was pomęczę .
Iwonko ja już dałam sobie spokój - jadę tylko coś zabrać albo zebrać ale owoców też nie będzie bo wszytko obleciało .
no to może jeszcze trochę lilii

Myślałam że ta hortensja sobie poradzi bo to moja najstarsza i największa a tu kicha
Dorotko nasionka białej jeżówki zbiorę
Ewuniu ja węże mam i na jednej i na drugiej działce , tylko że na starej rzadko bywam i trochę wody z wiosny poszło w eter za którą muszę zapłacić to dałam sobie spokój z podlewaniem tam a jeszcze doszła do tego moja rwa kulszowa która uniemożliwiła mi wykonywanie jakiejkolwiek pracy . Ja też inwestowałam kupiłam tam duży tir z przyczepą torfu , wywrotkę ziemi i piasku a ile ja tam zrębków różnych nawoziłam , popiołu , obornika , kory , pokrzyw , kompostu , ziemi liściowej i wszystko co tylko mogłam nawet gnojowicę w beczkach przywoziłam - ziemia trochę się poprawiła ale to działka jest na górce i wszystka woda spływa .
Dziękuje za podpowiedź z wkładem pampersa
Andrzeju dlatego wstawiłam zdjęcia bo naprawdę trudno uwierzyć że może być tak sucho .
Ślimaki to już na nowej działce i tam ich jest moc ale w tym roku i tak miej , w ubiegłym roku co drugi dzień kupowałam niebieckie granulki , robiłam różne gnojówki , sypałam popiołem , skorupkami , solą , jakieś nawozy kupowałam i wszystko na nic - ja rano i wieczorem zbierała po wiadrze tych paskudów
Dziękuje za życzenia i wzajemnie
Karolinko nie wiem o jakie dmuchawce ale myślę że chodzi Ci o moszenki południowe .
Leycysterię nie przycinałam
Lucynko dzięki
Iwonko ja już dałam sobie spokój - jadę tylko coś zabrać albo zebrać ale owoców też nie będzie bo wszytko obleciało .
no to może jeszcze trochę lilii
- JAKUCH

- Od: 19 paź 2008, o 21:39
https://lh3.googleusercontent.com/NmFlT ... 36-h777-no Tereniu kim jest ta piękność??? masz sporo lilii i takich ładniutkich Muscadet też widzę ,ze zakwitła i Flore Pleno. A jak ta się zwie ,bo też taką mam bez imienia https://lh3.googleusercontent.com/UleHo ... 36-h777-no
- TerDob

- Od: 13 sty 2008, o 17:06
Jadziu koncha nie pamiętam nazw moich lilii ale jak jutro będę na działce to sprawdzę , bo każda była opisana chyba że sobie ktoś pożyczył etykietki .
Jeszcze kilka jest w pakach ale jakie nie pamiętam

maczek kalifornijski

bodziszek

dzielżan i latria

rozwar

Laja

ketmia południowa

dzwonek dwuletni - przycięty powtarza kwitnienie

Jeszcze kilka jest w pakach ale jakie nie pamiętam
maczek kalifornijski
bodziszek
dzielżan i latria
rozwar
Laja
ketmia południowa
dzwonek dwuletni - przycięty powtarza kwitnienie
- ewarost

- Od: 14 gru 2010, o 18:21
- Kontakt:
Tereniu lilie prześliczne zwłaszcza te w kropeczki... takich nie mam (jeszcze), z tym maczkiem kalifornijskim na fotce to co za oryginalny kwiatuszek pokazał główkę

Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
-
clem3

- Od: 8 lip 2014, o 15:28
Tereniu wielka szkoda uschniętych roślinek, na szczęście inne dzielnie się trzymają i przepięknie zdobią ogród
A już te twoje lilie to po nocach się mogą śnić 
Pozdrawiam Małgosia poprzednie wątki - Nasze 1500 m2; Wyznania kwiatoholiczki ;)
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
- karolacha

- Od: 1 cze 2014, o 15:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Co to ta Ketmia południowa? ta bylinowa? piękna. A co to te Moszonki? krzew, bylina, ciekawie wygląda a jak kwitnie? Dzięki za info o Leycysterii, chcę na nią uważać bo śliczności . Czy jej łodygi stwardnieją ? czy częściowo ?
- Dorota71

- Od: 2 cze 2011, o 14:15
- Kontakt:
Tereniu a mnie się podobają pelargonie!
U mnie w tym roku jakieś marne a u Ciebie takie piękne i bujne!
U mnie w tym roku jakieś marne a u Ciebie takie piękne i bujne!
- Maska

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Hej Tereniu!
przeczytałam:
U nas burzowo i mokro a u Ciebie? Koniecznie muszę kupić więcej lilii, tym bardziej że widzę straty
Kiedy najlepiej sadzić, na jesieni? I jeszcze powiedz proszę na jakim stanowisku stopowiec u Ciebie rośnie?
Dobrego tygodnia Tereniu!
przeczytałam:
Ja będę zbierać nasiona z floksika więc ile uzbieram to się podzielę z TobąTerDob pisze:Ewuniu pięknie u Ciebie dlatego tak tęsknisz za działeczką![]()
![]()
Czy trudno zebrać nasionka z czerwonego floksa ?? przyglądam się mu i nic nie widzę![]()
Pomidorki super
U nas burzowo i mokro a u Ciebie? Koniecznie muszę kupić więcej lilii, tym bardziej że widzę straty
Dobrego tygodnia Tereniu!
- wielkakulka

- Od: 5 wrz 2012, o 12:25
Tereniu, wiem o czym piszesz. Ja w ubiegłym roku podlewałam wszystko, potem tylko warzywa, potem pomidory i ogórki, na koniec tylko pomidory...człowiekowi brakuje sił na podlewanie i noszenie wiaderek. Czasami nie warto, chocia żal serce ściska, bo włożył tyle pracy i wysiłku, a musi odpuścić.
- wisia7

- Od: 8 lut 2012, o 18:14
Tereniu, co to za pelargonia , ta biała, czy biało różowa?
-
plocczanka
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 31 lip 2014, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Cudne lilie!
I prawie wszystkie piegowate... Słonko je bardzo kocha i dlatego tyle śladów pocałunków na nich zostawia.
Eszolcja jeszcze kwitnie!
Moja już odmówiła pokazywania kwiatków. 
Moja ketmia południowa też zakwitła, ale póki co pojedynczymi kwiatkami.
Urocze pelargonie!
Zdrówka życzę.
Eszolcja jeszcze kwitnie!
Moja ketmia południowa też zakwitła, ale póki co pojedynczymi kwiatkami.
Urocze pelargonie!
Zdrówka życzę.
- Margo2

- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Czy wiesz, że mimo częstszych niż u Ciebie opadów ziemia jest nadal sucha
Nie wiem, gdzie to wszystko wsiąka
Musiałoby chyba padać non stop przez miesiąc, żeby w końcu ziemia się nasyciła
Ale raczej sobie tego nie życzę
Tobie w sumie też, bo przecież nie mogłabyś nic zrobić na działeczce
Nie wiem, gdzie to wszystko wsiąka
Musiałoby chyba padać non stop przez miesiąc, żeby w końcu ziemia się nasyciła
Ale raczej sobie tego nie życzę
Tobie w sumie też, bo przecież nie mogłabyś nic zrobić na działeczce
- iwona0042

- Od: 15 lis 2011, o 10:13
Tereniu jaki cudowne lilie masz
, a z tą działeczką masz rację, szkoda zdrowia i fizycznie i psychicznie też