Ogródek Gosi cz.15

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek Gosi cz.15

Post »

:wit
U mnie niestety bez Eva ledwo zipie i zupełnie nie wiem dlaczego ;:145
Wszystkie nowe przyrosty po zimie marnieją /wymarzają, a może wysychają ?/ i już trzeci rok zaczyna start od nowa...
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ale gości ;:138
Cieszę się bardzo, że do mnie zaglądacie. Jest mi bardzo miło za każdy wpis.

Aniu, jakoś nie mogę się przemóc do czerwonych róż, mimo, że Scarlet kocham. Dzisiaj siedziałam nad zamówieniem róż. Sasiadka Helenka, która ostatnio do nas dołączyła namawiała mnie na Ślicznotkę z Kobylencji. Nie mogłam się zdecydować. Za to wybrałam Beverly i Hakuun. Znowu róże w pastelowych kolorach. To cała ja, jak i w zyciu unikam zdecydowanych kolorów.

Renatko, a myślisz, że ja mogę wchodzić do innych? Znowu zamówiłam róże. Tak to się kończy. A miałam oszczędzać na kamień.

Ewelinko, tak, musisz niestety uzbroić się w cierpliwość. Róża dopiero po 3 latach pokazuje swoje prawdziwe piękno. Moja rośnie już dużo dłużej, ale miała wiele przygód po drodze. 3 razy była ścięta do zera. Tak mój m. kosił trawnik, a innym razem robotnicy nie patrzyli pod nogi. Tak wygląda od 3 lat. Z roku na rok jest coraz jej więcej i lepiej kwitnie. Twoja też tak będzie miała :D
Jeśli powojnik do towarzystwa, to jakiś kontrastowy. Natomiast róża ? Może Westerland? Albo jakaś w tym kolorze? Podkreśliłabym GF pomarańczem

Aniu, Błękitny Anioł jest chyba w ogóle bardzo delikatny. U mnie rośnie Moniuszko. Z tego co wiem, to raczej powinno się najpierw sadzić róże, żeby miały czas na rozrośnięcie, bo korzenie powojników są bardzo ekspansywne. Także raczej nie chodzi o walkę. Dosadx do tego duetu jeszcze jednego powojnika może właśnie w takim kolorze jak u mnie. Będzie bardziej widoczny

Kasiu, uwielbiam tego żylistka. Pasuje do wszystkiego co wokół rośnie. Rewelacyjnie wyglądają też przy nim róże.

Monia ;:196

Maju, mało pokazuję? Musze się poprawić, chociaż w tym roku ona miała słabsze kwitnienie. W ogóle róże słabiej kwitły. W dodatku nie potrafię uchwycić odpowiednio kwiataka tej róży. A o krzaczku już nie wspomnę. Mój aparat nie lubi takich kolorów.
Ty zaczynasz kupować czerwone róże?
Ja jeszcze do tego nie dojrzałam. I chyba musiałabym zmienić całą koncepcję ogrodu.
Ja mam za dużą różnorodność roślin. Musze łagodzić ten bałagan kolorystyką. Dlatego unikam czerwieni. Dopuszczalne jest bordo, purpura

Lucynko, napisałam wyżej Mai dlaczego nie mam czerwonych róż. Za duży bałagan by powstał.
Bodziszek jest fantastyczny. Nawet nie przypuszczałam, że aż tak mi się spodoba
Piesek zawsze się wciśnie ;:306

Dorotko, moje piwonie też słabo kwitły. Jednak stwierdzam, że to wynik i za głębokiego sadzenia i za małego karmienia. One są żarłoczne. W tym roku posadziłam jeszcze raz te które mi nie kwitły. Góra była jest na wierzchu. Wydaje mi się, że wypuściły porządne kły. Zobaczymy.
Właśnie próbuje ją zidentyfikować od kilku lat i nie mam pojęcia co za jedna. Ale w sumie to mało ważne. Grunt, że jak piszesz jest piękna

Aga, moja Eva rośnie od 3 lat. Na razie nie niewielkim krzewem, ale ja taki wolę i jeśli będzie się za bardzo rozrastała to ją będę cieła. Nie mam za dużo dla niej miejsca.

Aniu, a od kiedy ją masz? Moja ma już kilka lat. Przez pierwsze lata na pewno nie będzie wypuszczała długich gałązek. Ja swoją jeszcze dodatkowo kulkuję, czyli przyginam gałązki.

Asiu, jak na razie jestem z Evy zadowolona. Szczególnie pięknie wygląda kiedy kwitnie. Ma takie delikatne listki. Jedyny problem to mszyce. Atakują co roku, ale oprysk pomaga i potem jest spokój. Jak na razie nie przemarzł mi w ogóle.
Jakoś nie zauważyłam żeby GdF brzydko przekwitała. Nawet nie zwróciłam na to uwagi. Muszę w tym roku sprawdzić.

Marysiu, cały czas zastanawiam się nad Twoimi stepami. Chyba to, że u Ciebie jest taka przestrzeń powoduje, że szaleją wiatry, które mogą powodować wymarznięcie roślin. Może trzeba by pomyśleć o jakimś żywopłocie? A może drzewa na skraju działki?

I jak mam pokazywać swoją piękną nn, jak jej wcale nie widać. Pierwsza po prawej
Obrazek

Tu już trochę lepiej
Obrazek

A tu już Pastlka
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Stepfanie Baronin kwitła w tym roku słabiej, bo po pierwszy po przesadzeniu, a po drugie upały jej nie służą
Obrazek

Acropilis
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Westerlan i Gen. Sikorski
Obrazek

Uwielbiam dzwonki brzoskwiniolistne
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Sweet Haze. Cudowna. Wytrzymała i na słońce i na deszcz. I kwitnie prawie cały czas
Obrazek

Obrazek

I znowu Gizelka
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Eva w całej okazałości
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Gosiu jak czytam wpis z 30 stycznia o tym,że się napracowałaś w ogrodzie to az wierzyć się nie chce ... o tej porze ale skoro pogoda pozwala to faktycznie warto bo wiosną wszystko czeka na nasze ręce.
Moje powojniki też mają liście ale pod koniec lutego jak aura pozwoli przytnę je i z tej reszty wyskubię liście.
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

:wit

Twój Eva ślicznie rośnie, mój ciągle jak naparstek :(

Dzwonki brzoskwiniolistne też uwielbiam. Mają wiele wdzięku i tak długo kwitną :heja

O żywopłocie myślałam, ale po sąsiedzku jest orne pole, więc musiałabym się od płotu sporo odsunąć, żeby korzenie nie przełaziły. No i co najlepiej posadzić w tym piachu ? ;:218
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Gosiu.
Jak zwykle piękne rośliny nam pokazujesz ;:138 . Gizelka jest świetna, coraz bardziej cieszę się, że ją posadziłam. Westerland mówisz?? Ciekawy pomysł , warty zastanowienia. Pozdrawiam ciepło :wit .
Awatar użytkownika
patkaza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2010, o 23:13

Post »

Widzę, że odliczanie do wiosny zaczyna się i u ciebie :) uwielbiam budzącą się piwonie-to już wiosna http://images75.fotosik.pl/192/a873377bda65d88e.jpg
http://images78.fotosik.pl/266/51eb03ae847fc565.jpg Czy myślisz, że potrafią siać i dziedziczą wygląd? Prześliczna!
A to mój ulubiony zakątek ;:oj
Obrazek
Obrazek
Wśród wiosennych zdjęć dopatrzyłam kwitnący szczypiorek, u mnie też rośnie aby kwitnąć ;:7 Masz ogromną kolekcję niskich irysków (te "sepia" są niesamowite!) . :cry: U mnie nie chcą rosnąć powojniki (giną) a próbowałam już parę razy popatrzę sobie na twoje cudeńka...
Mogę zapytać o to płaczące? http://images76.fotosik.pl/217/e1e91471dec8d88c.jpg taki widoczek mogłabym mieć i u siebie!
http://images77.fotosik.pl/223/55a9703e42bcb1fb.jpg Znasz może nazwę? świetnie by mi pasowała pod oczko-czy jest problemową paprocią?
Według mnie to malarz z ciebie ogrodowy! Fantastyczne połączenia! Genialne !
http://images77.fotosik.pl/229/18c2013a02555ce8.jpg http://images75.fotosik.pl/248/b7e60f4ec39e5202.jpg
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Gosiu nacieszyłam oczy letnimi kolorami u ciebie. ;:196 Masz rację, że biegamy po cudzych ogrodach i potem listy zakupowe są trzycyfrowe. ;:306 Zamówiłam podobnego bodziszka i biały dzwonek brzoskwiniolistny, tak pięknie u ciebie wygląda. :)
Awatar użytkownika
aniek
50p
50p
Od: 2 mar 2015, o 13:32

Post »

Witaj Gosiu. :wit Ja nie wiem do czego wzdychać. ;:oj Masz śliczne rośliny. A róże.... no cóż śliczne to mało powiedziane. ;:oj Zarzekałam się że już więcej żadnych nie kupię i robię na przekór sobie bo już lista powstaje. :roll:
Pozdrawiam Ania.
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Gosiu, to może jakieś purpury ;:138 Ładnie komponują się z bladawcami. :D
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Twój ogród, Gosiu, jest naprawdę fantastycznie zaaranżowany, uporządkowany i ... nie umiem znaleźć odpowiedniego słowa, Ale chodzi mi o to, że przebywanie w nim na pewno pozwala uzyskać uspokojenie i wyciszenie wewnętrzne.
A zakątek, o którym wspomina Aga, mnie również najbardziej zachwyca. ;:138 ;:138
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale paskudna pogoda. Nie lubię takiej huśtawki. A już wiatru nienawidzę.
Samopoczucie do niczego
Dobrze, że mam Was. Przynajmniej można odwrócić uwagę od tego co za oknem

Krysiu, sama nie wierzyłam. Jeszcze nigdy nie pracowałam w ogrodzie o tej porze roku. Tak samo jak nigdy nie sadziłam tulipanów w grudniu. Łamiemy wszystkie reguły ;:173
Dlatego właśnie, że czeka mnie tyle pracy zaczęłam tak wcześnie.
Nie lubię obrywania liści z powojników, ze względu na to, że mają bardzo delikatne gałązki i łamią się.

Marysiu, jestem zaskoczona długością kwitnienia dzwonków. U mnie kwitły do jesieni. Miałam je pierwszy raz w ogrodzie. Zakochałam się. Mam nadzieję, że rozsiały się wszędzie.
Może wystarczyłoby posadzenie szpaleru drzew? One nie maja aż tak ekspansywnych korzeni jak tuje. Chociaż one radzą sobie całkiem dobrze w moim piachu

Ewelinko, nie musisz brać Westerlanda. Można poszukać inną różę w podobnym kolorze. Chociaż dla mnie on by pasował, bo ma równie delikatne kwiaty jak GF. Inne by chyba przytłoczyły.

Aga, nie wiem co odpowiedzieć. ;:196
Tyle ciepłych, słów o moim ogrodzie. Dosłownie unoszę się w powietrzu ;:173
Tyle pytań, więc po kolei.
Ja też bardzo lubię ten czas kiedy wszystko zaczyna się budzić do zycia. Każdy listek cieszy. Jeśli chodzi o dziewannę to one się podobno sieją. Ta akurat była zakupiona, ale dostałam siewki innej. Czy powtarzają cechy? Prawdopodobnie tak. Mogą różnić się nieznacznie kolorem.
A próbowałaś sadzić botaniczne powojniki? One są dużo łatwiejsze w uprawie.
To płaczące to buk Fountaine. Podobno ma być olbrzym :lol:
Na razie rośnie chyba 4, czy 5 rok i podwoił swój wzrost. Chociaż może on aż taki wielki nie będzie, bo to szczepiona forma.
Tę paprotkę kupowałam jak podgrzeń. U mnie rośnie rewelacyjnie. Ma na pewno dużo mniej wody niż Ty zamierzasz dać
Uff, chyba odpowiedziałam na wszystko :D

Soniu, oczywiście dzwonek tez trafił do mnie po obserwacjach w innych ogrodach. Dla mnie rewelacyjny. Jeśli się regularnie usuwa kwiaty kwitnie do jesieni. Liczę na to, że się rozsieje

Aniu, miło mi, że podoba Ci się mój ogródek. ;:196
Ja też miałam w tym roku róż nie kupować, bo mam do obsadzenia całą rabatę. Nie powstrzymałam się i zamówiłam 2. A mam ochotę na więcej, ale może uda mi się powstrzymać do jesieni :D

Aniu, właśnie purpury zaczęły mnie interesować. Posadziłam Falstafa i Tradescanta. Tego drugiego już widziałam. Kwitł przepięknie. Jestem zadowolona. Czekam na Falstafa.

Lucynko, wiesz, że zawsze możesz mnie odwiedzić i przekonać się na własne oczy jak jest naprawdę :D ;:196

Leonardo w ostnicy
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tradescant
Obrazek

Obrazek

Jaka szkoda, że mój aparat nie umie robić zdjęć, a może to ja nie umiem.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Stephane Baronin
Obrazek

Obrazek

Geisha
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jaqueline de Pure
Obrazek

Obrazek

Mary Rose

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Śliczna wysepka przed domem. ;:138
Niewykluczone, że z zaproszenia skorzystam. ;:108
Pogoda do niczego, ale na jutro zaplanowałam wypad na działkę. M ma wolny dzień, więc nie pójdę, tylko pojadę jak Panisko. ;:306
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35

Post »

Gosiu może coś w ustawieniach aparatu jest nie tak? Ja mam dwa i jeden robił takie mdłe fotki, po zmianie zupełnie inne jak znajdę porównania to ci pokażę u siebie. :wink:
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko, zapraszam.
Ja czekam na weekend. Na razie tylko przemykam od drzwi do samochodu. Wracam co prawda i jest jeszcze widno, ale krótko. Na pracę jeszcze za krótko. Ale już jest bardziej optymistycznie. Najważniejsze, że skończyło już tak wiać.

Aniu, po zmianie aparatu się zmieniło?
Ja jestem totalnym laikiem jeśli chodzi o aparaty

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Gosiu Leoś z ostnicą 3x na tak ;:215 Już wiem gdzie posadzę swoją,jeśli znajdę nasionka i najpierw ją wysieję.
Orlik Summer Skies to ten lawendowy piękniś?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”