Z pozostałych Jakaranda - praktycznie mi nieznana robi bardzo pozytywne wrażenie.
Doniczkowce KaRo
- hen_s
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Doniczkowce KaRo
Z racji zainteresowań tu dla mnie naj to Euphorbia milii - bardzo wdzięczny i wiecznie kwitnący sukulent.
Z pozostałych Jakaranda - praktycznie mi nieznana robi bardzo pozytywne wrażenie.
- Karo
- -Administrator Forum-.

- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Jakaranda - mogłaby osiągnąć już oczekiwany rozmiar drzewka,jestem niecierpliwa
A teraz niespodzianka!
Pąki kwiatowe na Gymnocalycium

i ciąg dalszy moich doniczek
Zabiedzony Ficus retusa,
nie możemy się porozumieć z fikusami

podobnie zabiedzony bowiem wygląda Fikus Benjamina

Szeflera

Filodendron podwójnie pierzasty

A teraz niespodzianka!
Pąki kwiatowe na Gymnocalycium
i ciąg dalszy moich doniczek
Zabiedzony Ficus retusa,
nie możemy się porozumieć z fikusami
podobnie zabiedzony bowiem wygląda Fikus Benjamina
Szeflera
Filodendron podwójnie pierzasty
- raflezja

- Od: 25 lip 2009, o 21:51
A ja dziś właśnie wywaliłam ficusa benjaminka a w kolejce czeka retusa i jeszcze jeden z takimi trójkątnymi liśćmi. Też jakoś u mnie nie chcą rosnąć.
A to gymnokalicjum jest cudne! Kupiłaś specjalnie, czy Ci się przypadkowo trafiło? E, chyba takich nie ma np. w marketach.
A to gymnokalicjum jest cudne! Kupiłaś specjalnie, czy Ci się przypadkowo trafiło? E, chyba takich nie ma np. w marketach.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- Wiktoria_W

- Od: 21 sty 2011, o 03:14
Gratuluję pączków, a wiesz już jakich kwiatów się spodziewać, czy to będzie niespodzianka?
Ficus retusa faktycznie nieco łysawy, ale wydaje mi się, że widzę na nim młode gałązki, czyli, że chyba się zagęszcza. A może by go tak wystawić gdzieś na zewnątrz w cień? Z tego co pamiętam, to wszystkim moim fikusom służyło. Niestety, gorzej było jesienią, po wniesieniu do domu - mocno odchorowywały zmianę warunków.
Natomiast jeśli chodzi o f. benjamina, to nie wygląda źle. Rośnie, jak mu się podoba, w różne strony, ale liści ma sporo
.
Filodendron pięknie rozrośnięty - wygląda świetnie.
Ficus retusa faktycznie nieco łysawy, ale wydaje mi się, że widzę na nim młode gałązki, czyli, że chyba się zagęszcza. A może by go tak wystawić gdzieś na zewnątrz w cień? Z tego co pamiętam, to wszystkim moim fikusom służyło. Niestety, gorzej było jesienią, po wniesieniu do domu - mocno odchorowywały zmianę warunków.
Natomiast jeśli chodzi o f. benjamina, to nie wygląda źle. Rośnie, jak mu się podoba, w różne strony, ale liści ma sporo
Filodendron pięknie rozrośnięty - wygląda świetnie.
Twoj Filodendron podwójnie pierzasty to filodendron xanadu.Przepraszam ze bez polskich znakow pisze ale jestem na urlopie i nie mam dostepu do polskiej klawiaturki ;) 
- rapunzel

- Od: 26 lip 2011, o 18:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
KaRo, bardzo efektowne masz sukulenty, ja się na nich kompletnie nie znam, ale wyglądają naprawdę ciekawie.
Jednak nawet szczawiki uwieczniłaś w pięknym stylu. Ja dopiero dzięki FO dowiedziałam się o ich istnieniu i teraz mam oba gatunki na balkonie, choć o niebo lepiej sprawdza się w takich warunkach trójkątny.
Setkrezją zachwyciłam się już dawniej, nawet pytałam o nią, o ile dobrze pamiętam. Może warto zostawić jakaś szczepkę przy hoi, skoro jak widać dobrze im razem, a ich liście ciekawie kontrastują ze sobą.
Jednak nawet szczawiki uwieczniłaś w pięknym stylu. Ja dopiero dzięki FO dowiedziałam się o ich istnieniu i teraz mam oba gatunki na balkonie, choć o niebo lepiej sprawdza się w takich warunkach trójkątny.
Setkrezją zachwyciłam się już dawniej, nawet pytałam o nią, o ile dobrze pamiętam. Może warto zostawić jakaś szczepkę przy hoi, skoro jak widać dobrze im razem, a ich liście ciekawie kontrastują ze sobą.
Gymnocalycium zapowiada bujne kwitnienie czekam na pełny rozkwit
- Karo
- -Administrator Forum-.

- Kontakt:
Iwona przycięłam wczoraj (niezbyt drastycznie ale jednak ) mojego f.retusa.
Żal mi go wywalić
Nie dojrzałam do tego .
Gymnokalicjum kupiłam przypadkiem,zauroczył mnie ten kolorowy mischung.
Teraz
podekscytowana czekam na kwiatuszki
Wiktorio
Tak jak napisałam wyżej,przycięłam go,dam mu szansę na przyrost liści,choć jak zauważyłaś miał już młode gałązki.Niewiele... To świadczy o mojej nieudolnej opiece. On próbuje mi pokazać,że oczekuje czegoś ode mnie .. a ja
.
Wystawiłam go też wczoraj na balkon,w cień wielkiej psianki,przycięłam ,podlałam śmierdząca pokrzywą i teraz czekam na jego reakcję.
Ścięte pędy próbuję ukorzenić
Pati
nie upieram się,ale myślę,że jednak mam Philodendron selloum
Zobacz ten mniejszy okaz,tak też wygląda mój
Dziś nie pamiętam już czy miałam etykietę w momencie zakupu ale sądzę,że tak,
choć to w naszych warunkach nie może być pewnikiem.
Jagoda
Szczawik trójkątny faktycznie dobrze sprawdza się w pomieszczeniach,natomiast O.deppei woli uprawę na powietrzu. Dlatego dołuję go z donicą na rabacie.
Setkrezja z hoją chyba zostanie w jednej donicy ale jeszcze nie wiem
Własnie resztkami sił i cierpliwości rozplątałam ją z pałąka koszyka i wsadziłam do normalnej donicy.
U mnie jest pochmurno od kilku dni,chłodno i deszczowo,więc mam nadzieję,że "moje wygłupy" nie zaszkodzą moim roślinom.
Sukulenty są prawie bezobsługowe,ale potrzebują słońca o co u Ciebie o ile pamiętam jest chyba trudno
Spróbować zawsze możesz,może się powiedzie z niektórymi gatunkami .
Pamiętam z dawnych lat,że moja znajoma uprawiała dużego grubosza w kącie pokoju i rósł
Dorotko
sama jestem podekscytowana tymi pączkami.
Czekamy więc razem ...
Żal mi go wywalić
Nie dojrzałam do tego .
Gymnokalicjum kupiłam przypadkiem,zauroczył mnie ten kolorowy mischung.
Teraz
Wiktorio
Tak jak napisałam wyżej,przycięłam go,dam mu szansę na przyrost liści,choć jak zauważyłaś miał już młode gałązki.Niewiele... To świadczy o mojej nieudolnej opiece. On próbuje mi pokazać,że oczekuje czegoś ode mnie .. a ja
Wystawiłam go też wczoraj na balkon,w cień wielkiej psianki,przycięłam ,podlałam śmierdząca pokrzywą i teraz czekam na jego reakcję.
Ścięte pędy próbuję ukorzenić
Pati
Zobacz ten mniejszy okaz,tak też wygląda mój
Dziś nie pamiętam już czy miałam etykietę w momencie zakupu ale sądzę,że tak,
choć to w naszych warunkach nie może być pewnikiem.
Jagoda
Szczawik trójkątny faktycznie dobrze sprawdza się w pomieszczeniach,natomiast O.deppei woli uprawę na powietrzu. Dlatego dołuję go z donicą na rabacie.
Setkrezja z hoją chyba zostanie w jednej donicy ale jeszcze nie wiem
Własnie resztkami sił i cierpliwości rozplątałam ją z pałąka koszyka i wsadziłam do normalnej donicy.
U mnie jest pochmurno od kilku dni,chłodno i deszczowo,więc mam nadzieję,że "moje wygłupy" nie zaszkodzą moim roślinom.
Sukulenty są prawie bezobsługowe,ale potrzebują słońca o co u Ciebie o ile pamiętam jest chyba trudno
Spróbować zawsze możesz,może się powiedzie z niektórymi gatunkami .
Pamiętam z dawnych lat,że moja znajoma uprawiała dużego grubosza w kącie pokoju i rósł
Dorotko
Czekamy więc razem ...
- hen_s

Też czekam na kwiatki Twojego Gymnocalycium baldianum fa. bez chlorofilu. Też dlatego, że ciekawy jestem czy będzie miał prawidłowy (czerwony lub mocno różowy) kolor kwiatu. A że będzie ich sporo to fotograficzna dokumentacja będzie pełna. 
- justus27

- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Szykuje się ciekawe kwitnienie kaktusa 
Fikusy - całkiem niezłe. Filodendron - cudny i wielki
Fikusy - całkiem niezłe. Filodendron - cudny i wielki
- mniodkowa

- Od: 14 maja 2009, o 15:03
- Kontakt:
rany!!!!
jestem przerażona tym czym Wy się zachwycacie
te "pąki" na gymo... toż one wyglądają jakby pająki oblazły kaktusa
mój M zachwyciłby się bez reszty nad tym pewnie
ale ja po czekam na kwiatki
z fikusami nie zawsze i nie każdemu jest łatwo, ja się uparłam bo szkoda było wywalić drzewko jak już je nieświadomie prawie umroziłam w -25*
i ono teraz pięknie odbiło i rośnie super
mało tego - pobrane szczepki rosną jakby nie wiedziały do czego jestem zdolna
więc myślę, że i Twój fikus odwdzięczy się za cięcie
a ten filodendron podwójnie pierzasty
z fikusami nie zawsze i nie każdemu jest łatwo, ja się uparłam bo szkoda było wywalić drzewko jak już je nieświadomie prawie umroziłam w -25*
a ten filodendron podwójnie pierzasty
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
- hen_s

Zgroza!jestem przerażona tym czym Wy się zachwycacie
Na poprawę zapraszam na wątki kaktusowe - tam sobie nieco wiedzy przyswoisz i może do kaktusów się przekonasz.
- -Iwona-
- -Moderator Forum-.

- Od: 4 lut 2011, o 13:22
Witaj Krysiu, masz piękne i zadbane kwiaty.

- mniodkowa

- Od: 14 maja 2009, o 15:03
- Kontakt:
hen_s pisze:jestem przerażona tym czym Wy się zachwycacie
Zgroza!![]()
Na poprawę zapraszam na wątki kaktusowe - tam sobie nieco wiedzy przyswoisz i może do kaktusów się przekonasz.
no toż ja tak żartobliwie... nooo..
kaktus przepiękny, ale pierwsze co zobaczyłam to pąki w postaci pająków... a ja na pająki reaguję właśnie tak -->
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
- Karo
- -Administrator Forum-.

- Kontakt:
Henryku,życz mi czerwonych kwiatuszkówhen_s pisze:Też czekam na kwiatki Twojego Gymnocalycium baldianum fa. bez chlorofilu. Też dlatego, że ciekawy jestem czy będzie miał prawidłowy (czerwony lub mocno różowy) kolor kwiatu.
justus27
Fikusy jednak mogłyby się u mnie wziąć do roboty ale nic nie poradzę chyba,że postraszę je śmietnikiem
mniodkowa
a tych w realu też się boję.
Fikusy są mimo całej mojej sympatii do gatunku,są blisko eksmisji.
Cięcie i duża wilgotność powietrza przez ostatnie dni, powinna je zmobilizować do wzrostu, ale kto wie jak się to skończy
Iwonko,witaj
Dziękuję za odwiedziny mojego wątku.
Przymierzam się uzupełnić moją kolekcję doniczkową.
Może dziś mi się uda pokazać kolejne zdjęcia,jeśli nie,
zapraszam znowu za jakiś czas