Ogród zielonej III
- nifredil
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 26 mar 2012, o 23:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród zielonej III
Soniu, chodzę sobie do ciebie podglądać trawy i zachwycam się za każdym razem, a już to ostatnie zdjęcie i ogromne rozplenice w blasku słońca rozwaliły mnie na łopatki.. Piękne
Powiedz mi jaka to dokładnie odmiana, czego powinnam szukać, bo normalnie nie da mi i muszę znaleźć miejsce chociaż na jedną

-
April

- Od: 8 lut 2012, o 12:22
Cześć, ekstra fotki zrobiłaś rozplenicy.
Szałwię omączoną też masz okazałą. Tam jest więcej niż jedna sadzonka? Też kupiłam ale jakoś mizernie kwitnie w tym roku.
Co knujesz z różami?
Szałwię omączoną też masz okazałą. Tam jest więcej niż jedna sadzonka? Też kupiłam ale jakoś mizernie kwitnie w tym roku.
Co knujesz z różami?
- marpa

- Od: 2 sty 2009, o 13:13
Brązowe turzyce pewnie mają u ciebie zacisznie, a u mnie, wiatry wysuszają zimą. Proszę o instrukcję zabezpieczania ich.
Soniu o zaciszność u mnie trudno ..sąsiednie działki wyjątkowo trawnikowe tylko ,a ja nie mam zacisznych zakątków...swoich roślin niewiele zabezpieczam na zimę poza hortensjami ogrodowymi ..W u.roku nie okrywałam na zimę żadnej roślinki..A trawy wszelakie zostawiam na zimę na pastwę losu
-
clem3

- Od: 8 lip 2014, o 15:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie też strasznie sucho
Sadziłam dzisiaj roślinki z wymiany to jak w piasek... Jednoroczne królują o tej porze, szkoda że nigdy nie miałam do nich cierpliwości...
Pozdrawiam Małgosia poprzednie wątki - Nasze 1500 m2; Wyznania kwiatoholiczki ;)
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
- cyma2704

- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Dziękuję wszystkim za miłe i życzliwe spojrzenie na moje rabatki.
Gosiu myślę, że czasem trzeba coś zmieniać, ale nie może to być wbrew sobie. Ogród jak dziecko, nasze zawsze jest najmądrzejsze i najładniejsze.
Ja już nie planuję zakupów do ogrodu. Zima to pora kiedy mamy czas na przemyślenia i planowanie kolejnych zmian.
Paulinko w okolicy moich zwykłych hibiskusów, co roku są setki maluchów, bo przycinam dopiero wiosną. Siewki są w różnych kolorach, na pewno się przeróżnych doczekasz.
Sabinko moje rozplenice NN, bo siałam z podarowanych nasion. Mam o ciemniejszych i jaśniejszych kłosach. Będziesz wiosną w pobliżu, to zajrzysz i rozplenica twoja.
Jolu tam jest trzy szałwie, ale i tak wyjątkowo ładnie kwitną. Zdecydowałam się na posadzenie kilku róż na skarpie, tam jest najlepsza ziemia, ale słońce praży. Wybrałam jasne, może sobie poradzą.
Jak nie posadzę, to się nie dowiem.
Marysiu to pewnie twoje dobre fluidy tak na trawy działają.
Jednak swoją wykopię i przechowam w donicy. Jak już z Rubrum pojadę do zaprzyjaźnionej piwnicy, to i turzyca się zmieści.
Małgosiu płytko ukorzenionym roślinom ten deszcz wystarczył, ale krzewy niestety muszę podlewać.
Ja też mam coraz mniej cierpliwości do jednorocznych, ale jak przychodzi wiosna, to znowu zaczynam zabawę na parapetach.
Dzisiaj zdjęcia z poranną rosą.

Gosiu myślę, że czasem trzeba coś zmieniać, ale nie może to być wbrew sobie. Ogród jak dziecko, nasze zawsze jest najmądrzejsze i najładniejsze.
Paulinko w okolicy moich zwykłych hibiskusów, co roku są setki maluchów, bo przycinam dopiero wiosną. Siewki są w różnych kolorach, na pewno się przeróżnych doczekasz.
Sabinko moje rozplenice NN, bo siałam z podarowanych nasion. Mam o ciemniejszych i jaśniejszych kłosach. Będziesz wiosną w pobliżu, to zajrzysz i rozplenica twoja.
Jolu tam jest trzy szałwie, ale i tak wyjątkowo ładnie kwitną. Zdecydowałam się na posadzenie kilku róż na skarpie, tam jest najlepsza ziemia, ale słońce praży. Wybrałam jasne, może sobie poradzą.
Marysiu to pewnie twoje dobre fluidy tak na trawy działają.
Małgosiu płytko ukorzenionym roślinom ten deszcz wystarczył, ale krzewy niestety muszę podlewać.
Ja też mam coraz mniej cierpliwości do jednorocznych, ale jak przychodzi wiosna, to znowu zaczynam zabawę na parapetach.Dzisiaj zdjęcia z poranną rosą.

-
koziorozec

- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Witaj Soniu,jesienne obrazki przepiękne z pajęczynką na czele i kwiaty w kroplach wody,ogród taki dostojny,muszę potwierdzić słowa Tereni,że owoce cisa są jadalne ,tylko nasiona są trujące,ale ja też nigdy ich nie jadłam
miło się tutaj wpada i pociesza oczy pięknymi roślinami,pozdrawiam 
- marpa

- Od: 2 sty 2009, o 13:13
Widzę Soniu,że " łapiesz" foto-bakcyla
Pajęczynę utkałaś ślicznie!
Owoców cisa też nie spróbuję ...u mnie też latoś tak się obsypały koralikami.
Miłego dnia!

Owoców cisa też nie spróbuję ...u mnie też latoś tak się obsypały koralikami.
Miłego dnia!
- Rozana
- 1000p

- Od: 20 wrz 2014, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Super te zdjęcia z rosą. 
- mirekjm
- 200p

- Od: 20 gru 2011, o 16:40
Witam,piękne masz rośliny i ogród.
pozdrawiam:Mirek
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 14&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 14&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- cyma2704

- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Martuś coraz więcej jesiennych obrazków, choć kolory też jeszcze się trzymają na rabatach. Mam mało róż, ale nadal cieszą pojedynczymi kwiatami. Artemis i niezmordowane okrywowe NN i Bonica.

Marysiu dziękuję,
fotografowanie to jednak trudna sztuka, trzeba mieć intuicję i dobre oko, Twoje niedoścignione.
Trochę nam pomoczyło, więc jutro pewnie obie wyruszymy na rabatki.
Jesienne obrazki.

Anitko miło, że ci się podoba.
Dla ciebie Pinki Vinki i trawy, takie będą na twoich rabatach.

Martuś dzięki,
ogród zamglony, jesiennie już. Rozchodnik NN, Herbstfreude i mikołajek. W rzeczywistości jest bardziej niebieski..

Mirek witam wspaniałego ogrodnika, który z takim smakiem tworzy własny ogród.
Teraz czas zimowitów.

Początki porządkowania pod oknami. Red Baron koło berberysów Admiration i obwódki bukszpanowej, hortensja Bobo i będzie Pinki Vinki na pniu.

Zakwitła jednym kwiatem ubiegłoroczna firletka kwiecista. Czy zostawić rozetę na przyszły rok.

Ryż ozdobny Od Aneczki ma kłosy.

Widok ze schodów na lewą stronę. Wiosną znowu będą przeróbki i eksperymenty z cięciem hortensji przy chodniku.

Marysiu dziękuję,
fotografowanie to jednak trudna sztuka, trzeba mieć intuicję i dobre oko, Twoje niedoścignione. 

Anitko miło, że ci się podoba.
Dla ciebie Pinki Vinki i trawy, takie będą na twoich rabatach.

Martuś dzięki,

Mirek witam wspaniałego ogrodnika, który z takim smakiem tworzy własny ogród.

Początki porządkowania pod oknami. Red Baron koło berberysów Admiration i obwódki bukszpanowej, hortensja Bobo i będzie Pinki Vinki na pniu.

Zakwitła jednym kwiatem ubiegłoroczna firletka kwiecista. Czy zostawić rozetę na przyszły rok.

Ryż ozdobny Od Aneczki ma kłosy.

Widok ze schodów na lewą stronę. Wiosną znowu będą przeróbki i eksperymenty z cięciem hortensji przy chodniku.

-
Filemon24
- 1000p

- Od: 1 sie 2014, o 14:59
Oj chciałabym żeby były takie piękne te trawki jak u ciebie. Na wiosnę biorę się porządnie za sianie bo potrzebuje gdzieś tak około 30 sadzonek rozplenicy
widoku ze schodów zazdroszczę
widoku ze schodów zazdroszczę
- adamanna

- Od: 24 kwie 2008, o 23:11
- Kontakt:
Soniu masz piękne berberysy , widzę że sadzisz je w różnych miejscach na rabatach, co bardzo mi się podoba, ale jak sobie radzisz z ich kolczastością ??? czy może są odmiany bezkolcowych berberysów???
- Iryseq
- 200p

- Od: 15 maja 2011, o 13:12
Soniu u Ciebie to chyba żadne chwasty nie rosną. Masz idealną glebę i oczywiście rośliny mają idealną ogrodniczkę
Sądzę, że wszyscy się zgodzą ze mna
.Najbardziej lubię u Ciebie trawy, hortensje i róże
. Często tu zaglądam i widać, że starasz się by Twój ogród był barwny, wyjątkowy i przytulny 
- kasia100780

- Od: 31 lip 2014, o 16:39
Zgadzam sie
Zawsze czysciutko i pięknie
Zawsze czysciutko i pięknie