Galeria.Dalie Stanisława cz.4

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lis 2011, o 12:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dalie Stanisława cz.4

Post »

Miłko,
Twoja Danum Pinky coraz bardziej podobna do mojej ubiegłorocznej Pink Jupiter...

Obrazek

Obrazek

ale w tym roku dalie wyglądają tak nietypowo, że trudno do końca ocenić, która jest którą.

Kryzysowa

Kasiu,
z deformacji liści i zdjęcia spodniej strony liścia można wnosić, że to jakieś choróbsko przeniesione z innej rośliny przez mszyce...
Ratunek - tępić mszyce wszelkimi możliwymi i dostępnymi sposobami!
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Faktycznie podobna! Porobię jeszcze zdjęć, to się przyjrzysz i ostatecznie wydasz wyrok! ;:306
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wyrokować to ja nie będę - tylko podejrzewam, bo podobna. Przez parę sezonów też nie mogłam sobie odpowiedzieć, co to za odmiana... zawsze nie do końca jednoznacznie wybarwiona... - dopiero po kształcie kwiatu Stanisław ocenił, że to może być Pink Jupiter. Ja myślałam, że to Citizen... Ale mój kwiat jest zawsze dość duży - ok. 20 cm, a u Ciebie?
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kwiaty są spore, będzie 20 cm! I jest dość wysoka ok 130-140 cm.
Miłka
kryzysowa
---
Od: 9 kwie 2014, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Basiu, u mnie na ten moment nie ma mszyc, nie ma żadnego robactwa, nie uświadczysz komarów, kleszczy, ani nic innego, wszystko susza wykurzyła..
Jak mam teraz walczyć o moje dalie? :(
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu - nie wiem - może to jakaś choroba, która chociaż nie zaszkodzi karpom... Mogło coś się przenieść wcześniej, a teraz są efekty. Szkoda, że nie jestem specjalistą od dalii, a od chorób dalii tym bardziej... ale oni też często nie wiedzą, co roślinom dolega. Choroby wirusowe i bakteryjne trudno jest zdefiniować, a z przeciwdziałaniem jeszcze gorzej. Nie stosowałabym w tym przypadku żadnej chemii tylko jakieś opryski wyciągiem z czosnku, cebuli, mydłem potasowym itp. To przynajmniej nie zaszkodzi... i nie kosztuje dużo.

Miłko, w takim razie to może być Pink Jupiter. U mnie nigdy nie wyglądał tak jak te prezentowane na amerykańskich wystawach - ale jest i tak bardzo ładny...
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przyjrzałam się zdjęciom w necie i ... coś mi się wydaje, że Pink Jupiter jet bardziej "uczesany" regularny i kaktusowy. A ta moja dalia jest taka ... potargana z lekka. Inny ma charakter po prostu. Bardziej przypomina ta Danum Pinky na prezentowanych przez Ciebie zdjęciach sprzed 2 lat. http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p4171677 A może to jeszcze coś innego?
Miłka
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie będę się upierać. Może Stanisław coś podpowie, albo Grzegorz...

Wracając do ostatniej wystawy w Rybniku - wstawiam na razie parę zdjęć... może, w kolejne dni, wstawię jeszcze trochę. Zrobiłam dużo zdjęć, ale jakość jest niezadowalająca, bo przeszklona ścian zewnętrzna w pomieszczeniu wystawowym wpuszcza zbyt wiele słońca...

Obrazek
Akita

Obrazek
Akita Gelb

Obrazek
Danum Meteor

Obrazek
Desert Glow

Obrazek
Monarch of the East

Obrazek
Gyo-un

Obrazek
Mingus Michael

Obrazek
Namiki Michi

Obrazek
Nutley Sunrise

Obrazek
Reiryu

Obrazek
Royal Wedding

Obrazek
Rybnik

Obrazek
Sorbet

Obrazek
Tartan

Obrazek
Yamabiraki
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
man211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2007, o 08:30

Post »

Pięknie powspominać piękną wystawę :D
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p
Od: 11 lip 2013, o 14:34

Post »

Wystawa musiała być wspaniała ;:oj Dalie piękne ;:333
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Adam S.
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 15:24

Post »

Byłem widziałem wystawę , zawrotu głowy można było dostać od tylu piękności ;:oj

A te piękności z mojego ogrodu , które pochodzą od p. Stanisława .

Wanda's Aurora

Obrazek

Nutley Sunrise

Obrazek

Olsztyn

Obrazek

Obrazek

Gitt's Attention

Obrazek

Optic Illusion

Obrazek

Obrazek

Northlake Pride

Obrazek

Hana Hitosuji choć nie jestem pewien , czy to ta odmiana bo nie ma łososioworóżowego dołu :roll:

Obrazek

Ayers Mable II

Obrazek

Podpisana jako Wanda's Capelia , ale czy to ona ? aż tak mogłaby się zmienić przez suszę ?

Obrazek

Islander

Obrazek

Faberge

Obrazek

Hollyhill Six in One

Obrazek

Dahlie La Vie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Do oznaczenia tej odmiany nie mogę się dostać bo ziemia kamień , podobna do Jetfire ... niziutka ,ale tej nie miałem w przesyłce .

Obrazek
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

U mnie też Wanda's Capella ma takie przebarwienia, wiec chyba faktycznie wynik warunków pogodowych...
Awatar użytkownika
rys11
200p
200p
Od: 11 wrz 2012, o 12:40
Kontakt:

Post »

BarbaraR pisze: Wracając do ostatniej wystawy w Rybniku - wstawiam na razie parę zdjęć... może, w kolejne dni, wstawię jeszcze trochę. Zrobiłam dużo zdjęć, ale jakość jest niezadowalająca, bo przeszklona ścian zewnętrzna w pomieszczeniu wystawowym wpuszcza zbyt wiele słońca...
Miła nasza koleżanko Barbaro!
Tymi zdjęciami i Twoim zaangażowanie propagujesz nam najpiękniejsze dalie jakie rosną w naszym pięknym kraju, jakim jest POLSKA! Nikt tak bardzo nie zaangażował się by pokazać oblicze tych wspaniałych kwiatów lata i jesieni jakimi są dalie! Oczywiście każdy z nas ma również tu swoją małą cegiełkę w budowie tego pomocnego wątku "Dalie Stanisława cz.4". Lecz dalie z Wystawy w Rybniku 2015 to perełki daliowe,dlatego prosimy o dodanie wszystkich zdjęcia z nazwami z tej wspaniałej WYSTAWY! DZIĘKUJEMY ;:138
Serdecznie pozdrawiam.Ryszard:)
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ryszardzie,
dziękuje za miłe słowa skierowane pod moim adresem - szczerze, jeśli chodzi o moje zaangażowanie, to robię to z przyjemnością, ale również z przyjaźni do Stanisława, którego znam ...ho,ho,ho! ... i jeszcze trochę. ;:108
Dalie zasługują na uwagę, a Stanisław na docenienie pracy i energii, które wkłada w ich hodowlę. ;:180
W kwestii zdjęć z wystawy w Rybniku - wstawię jeszcze trochę - ale nie wszystkie, bo bym Was zanudziła ;:113 - chociaż tegoroczna wystawa nie była najbogatszą ani pod względem liczby wystawionych gałązek, ani pod względem jakości kwiatów. Taki rok... a deszcz nie pada i już, a daliowe pole Stanisława usycha bez wilgoci i jak nie popada, to "zbiór" karp będzie wyjątkowo kiepski ;:145
Starajcie się więc zadbać o swoje dalie, żeby było co posadzić na przyszły sezon. W ogrodach i ogródkach da się je podlać, a na polu Stanisława trzeba byłoby zamontować deszczownię... tylko że wody w pobliżu nie ma!

Obrazek
Jetfire

Adamie, masz okazję to zdjęcie porównać ze swoim - w/g mnie masz tę odmianę!

Obrazek
Croydon Snowtop

Obrazek
Splendeur Noire

Obrazek
Bloemswaard

Obrazek
Cheerio

Obrazek
Sombrero

Obrazek
Elma Elizabeth