Kolejna wiosna w wiejskim ogrodzie cz. 24

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kolejna wiosna w wiejskim ogrodzie cz. 24

Post »

Maryś róży nie przycinam jeszcze ale aż strach jak już mają listki aż szkoda będzie ciachać sama już nie wiem a czy trzeba przycinać może niech rosną sobie jak natura chce?
U mnie też :) jest ptasi chór , cudownie brzmi .
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2012, o 15:31

Post »

:wit
Marysiu ciemierniki podziwiam ;:108
Czytam, że mokro u Ciebie i deszcz niekoniecznie musi padać,
U mnie natomiast susza i z deszczu bym się ucieszyła, a na razie to pokropiło jak ksiądz kropidłem.
Na szorstką, spękaną skórę rąk stosuję babciny przepis: natrzeć ręce sokiem z cytryny, zacisnąć zęby na 1-2 min,następnie umyć ręce w ciepłej wodzie, dokładnie wysuszyć i nasmarować kremem do rąk, lub wazeliną
Miłego dnia ;:3
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Danusiu muszę w końcu zacząć, bo jak czytam to tak mi się to podoba :D tylko że muszę przeanalizować składniki gdzie kupić i oczywiście wreszcie zamówić :D Jak raz zrobię to pewnie już poleci :wink:
Muszę zorganizować akcję gałęzie, bo inaczej zginę kiedyś pod nimi. Ta rąbarka, którą miałam to cięła (mieliła) na takie dość spore kawałki, a ta co mają w wypożyczalni to robi wióry ;:215

Misiu ja też jeszcze nie tnę róż, do tej pory pączki były uśpione maleńkie, teraz zaczynają ruszać. Myślę, że po tej dzisiejszej nocy i najbliższych dniach forsycje ruszą i sekatory pójdą w ruch. Inni już są po cięciu :wink: a ja widzę u niektórych róż że w ciągu paru dni gałązki ciemnieją czyli pogoda ma dalej na nie wpływ mimo że mróz nie był duży ;:219
I u mnie śpiewy i różne dźwięki ;:306

Ewuniu u nas ubiegłoroczne lato i jesień były mokre, śniegu co prawda mało , ale lało nawet w zimie :wink: Dzisiaj pokropiło i odświeżyło powietrze jest przyjemnie. Tobie życzę kilku dni powolnego deszczu. Ciemierniki i ja lubię ;:167
Cytrynę używam często na odbarwienie rąk po owocach, jarzynach i ja nawet nie muszę zaciskać zębów ;:306

Niestety chmury zasnuwają mi niebo!
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Kontakt:

Post »

Marysiu, na początek kup wosk pszczeli i możesz zrobić z tych olei które masz w spiżarni, ( może być sam olej rzepakowy)do frakcji wodnej na początek zaparz zioła grzybobójcze np oregano, tymianek, majeranek, lawenda. Ja tak zaczynałam. Wosk trzeba dobrze odważyć. Jak dasz więcej to będzie twardszy krem, jak dasz wg receptury, będzie bardzo delikatny w konsystencji, szybko będzie się wchłaniał.
Ja zrębki robiłam w rozdrabniaczu, fajnie mieli, muszę się w taki zaopatrzyć.
Awatar użytkownika
tynia83
200p
200p
Od: 13 lip 2012, o 08:54

Post »

:wit
Ja :oops: niestety bez rękawic szarpie wszystko, no chyba, że przypomnę sobie, że powinnam założyć. Jak moje ręce później wyglądają to nawet wstyd opisywać.
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Kontakt:

Post »

Justynko, ja też niestety często pracuję bez rękawic, a cienki nie potrafię używać. Ręce mi się pocą i przy pierwszym ściągnięciu są porwane i lądują w koszy. Zakładam grubsze, ale przy niektórych czynnościach strasznie przeszkadzają. Najwięcej problemu miałam z rozdwajającymi się paznokciami. na szczęści kłopoty się skończyły jak zaczęłam łapki kremem smarować.
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2011, o 10:12

Post »

Ja zawsze pracowałem w ogrodzie bez rękawic.
W ostatnich dniach usuwałem zeszłoroczne pozostałości i założyłem rękawice bo inaczej bym miał łapki pokłute. :;230
Ranniki u Mnie przekwitły i ze zdziwieniem zobaczyłem wokół nich pełno małych siewek.
Pogoda się zrypała i najbliższe tygodnie wyglądają nieciekawie.
Marysiu.Coś ostatnio nie zagląda tutaj Dorotka znad Dunajca. ;:oj
Pozdrawiam! ,Jurek z górek ;)
Moje górki
Rojnikowisko i nie tylko
sto-krotka
100p
100p
Od: 19 lut 2015, o 17:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Marysiu :wit Chwilkę mnie tu nie było, a tu tyle zaległości do nadrobienia ;:oj
Melduję posłusznie, że mimo straszenia niedzielną pogodą i tak pojechałam na działkę [jak się ma jeden dzień wolnego - to nie ma wyboru] :roll: Słońce pięknie świeciło a,że było zimno :;230 no cóż - jak to mówi moja teściowa WEŹ SIĘ DO ROBOTY TO CI BĘDZIE CIEPLEJ ;:108 mądra kobieta, więc jej. . . .czasami słucham :;230 i tak: opryski zrobione, róże przycięte i patyczki wsadzone do ziemi [ mój pierwszy raz- mam nadzieję, że się uda :tan ] bratki posadzone :tan radość dla oka, bo zrobiło się kolorowo ;:138 a, że tylko na jednej rabatce ;:306 nie od razu Rzym zbudowano :D na ścieżce wyrósł goździk no to go przesadziłam, może się przyjmie ;:131 i najważniejsze.....zaczęłam robić fotki ;:177
Jeżeli chodzi o ręce to przy moim zawodzie siedzi się na imprezie z rękami pod stołem ;:145 kremy do rąk mam wszędzie,żeby były pod ręką,nie zdziwię się jak na mnie wyskoczą z lodówki :;230 nie wiele pomagają , czasami smaruje ręce gliceryną, a na noc grubo smaruję kremem i zakładam bawełniane rękawiczki, na chwile jest lepiej ;:215
Piękne zdjęcia ;:138 rządek ptaszków ;:215 rewelacja :tan .
Pozdrawiam ;:168
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Marysiu plewiąc jedną rabatkę, przypomniałam sobie, że zapomniałam Ci dać pysznogłówkę fioletową, taka ze mnie gapa, proszę po świętach o przypomnienie.
Dziś pogoda fajna ( cieszy mnie każda kropelka spadająca z nieba) więc nadrabiam forumowe zaległości. Czytam o kłopotach z dłoniami, a ja myślałam że tylko ja taka wydelikacona, mnie nawet grube rękawice nie pomagają.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Trochę pogoda się pokićkała ,ale tylko od czasu do czasu pada taka mżawka ,ale wiosna i to wystarcza ,bo gleba głębiej jest wilgotna .Trochę odpoczynku po wczesnowiosennym szaleństwie też sie przyda :wink: Za chwilkę zakwitną sasanki a botaniczne tulipany już się pokazały :heja
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
tomaszkowa
500p
500p
Od: 28 paź 2013, o 17:39

Post »

Dziewczynki właśnie wróciłam od Pani dermatolog i kazała mi kupić krem barierowy Emolium. Podobno zamiast rękawiczek można stosować. Zwłaszcza w pracach domowych, ale do ogrodu pewnie też sie nada, zamiast tych gumowych jednorazówek. Oby ;:333
Pozdrawiam. Beata.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

A ja dzisiaj znowu w ogrodzie :heja Najpierw na chwile na zakupy, a potem dałam nura w ogród! poszerzyłam kolejne parę metrów rabatki w cieniu i wsadziłam żurawki, które po trzech latach wyrosły w drzewka. Dzień w sam raz do pracy, trochę pokropiło, ale dzięki temu zapach był wiosenny. Ptaki się darły i okoliczne koty też :;230

Danusiu prędzej pewnie wypożyczę rozdrabniacz niż zrobię krem do rąk, tym bardziej że te oliwy bardzo mi pasują Obrazek

Justynko nie musisz opisywać ja wiem po sobie :;230

Jureczku a co Ty taki delikutaśny :;230 A wiesz że ja chyba tez koło mojego jedynego rannika widziałam jakieś 2 rozetki ;:215 , a jeszcze w tym roku powinien się wysiać Obrazek Mam nadzieję, że zmienią prognozy, co się zresztą często dzieje :heja Dorotka raz się pojawiła ale do mnie nie doszła, chociaż pisałam do niej na pw. Podejrzewam, że sprawy rodzinne uniemożliwiają jej bywanie na FO ;:131

Witaj Margaretto !
Widzę, że teściową masz ostrą ;:oj skoro robisz fotki to jest nadzieja na wątek :uszy
Dzielna jesteś ;:215 bo niedziela rzeczywiście była paskudna ;:131
Ja też mam w wielu miejscach kremy do rąk, bo bez nich byłoby dużo gorzej ;:224
Pozdrawiam Obrazek

Dorotko nie martw się przecież z pustymi rękoma nie przyjedziesz do mnie ;:306 więc wsadź do doniczki i prezent masz jak znalazł. Patyczki już wszystkie w ziemi przykryte włókniną i teraz czekam na efekty ;:333
A ja mimo kropelek spędziłam popołudnie w ogrodzie ;:65

Jadziu eee! fajnie było te parę kropel deszczu czułam tylko w zapachu! jak ja lubię zapach wiosennego deszczu :D
Na szczęście mam dwie sasanki ! przeżyły zimę i pewnie zakwitną ;:138

Beatko wypróbuj krem i opowiesz nam czy działa :tan

A teraz parę wiosennych fotek z wiejskiego!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kiepskie zdjęcie, ale muszę się pochwalić ! jest przywiezione z Kołobrzegu złoć Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Coś kiepsko kwitnie!

Obrazek

I prosto z Kaszub! ;:167
Obrazek

Muszę odszczekać, że nie mam krokusów Obrazek krokusy wyrastają mi w najmniej spodziewanych miejscach więc albo się wysiały, albo coś je na grzbiecie przeniosło albo dostałam w roslinami ;:306

Dziękuję za uwagę Obrazek
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

Szczęka mi opadła ;:303 ;:303 ;:303 ;:138 to złoć ? Jeju mam tego pełno jak chwast rośnie ;:131 ;:224
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2012, o 14:52

Post »

Marysiu prawdziwa wiosna u Ciebie. U mnie wszystko jakieś opóźnione. Zapoczątkowane, a owszem, ale do kwitnienia to jeszcze daleko. Prymulki to dopiero z ziemi raczyły wyjść. Może ciepło i deszczyk je trochę pogonią.
Awatar użytkownika
gracha
1000p
1000p
Od: 23 maja 2012, o 21:49

Post »

Dużo wiosenki u Ciebie Marysiu,Kaszubki -przylaszczki bardzo ładnie wyglądają w grupie,ja podglądam i podglądam swoje i jakoś dojrzeć nie mogę,chyba mi się wzrok pogorszył,ciepłego weekendu życzę :wit
Pozdrawiam Gracha
Mój Raj cz.5
Moje wątki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”