Letnia odsłona leśnego rancza nad wodą

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Letnia odsłona leśnego rancza nad wodą

Post »

Witaj
Mój "raj na ziemi" to kawałeczek ziemi który próbuję od 2011 zamienić w ogród. Nie ukrywam, że z forum czerpię inspiracje, podpatruję rośliny, które zamieniam na moje chciejstwa i w ogóle pozytywnie się zakręcam, jak chyba wszyscy tutaj ;:172
Ostatnio biegałam po ogrodzie i z utęsknieniem wypatrywałam wiosny. W powietrzu ją czuć, a i chyba widziałam już czubeczki czosnków wychodzących z ziemi... muszę sprawdzić, czy to na pewno one :heja Gorzej tylko jak jeszcze przymrozi :?
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Jolu na początku byłam do liliowców na anty nastawiona. Kwiaty tylko jeden dzień? Eee to nie dla mnie. Oczywiście wpływ forum, a szczególnie Ani -Anna55, zmieniły moje nastawienie. Kupiłam wiosną zeszłego roku kilka sztuk. Potem w sierpniu dokupiłam znowu kilka. I teraz też kilka. Moje są małe, ale jak są duże i mają tyle pąków to nie przeszkadza mi że kwiat jest jeden dzień. Lilie są cudowne, ale kwitną raz. A liliowce cieszą swoimi kwiatami bardzo długo. Nie wiem, czego będę miała więcej. Podobają mi się i lilie i liliowce.
Krysiu ja mam za małą kolekcję żebyś tu zapadła mi na chorobę. Zachęcam do odwiedzenia wątku Ani - Anna55. Tam jak wejdziesz, to bez choroby nie wyjdziesz.
Jolu mnie wiele roślin nie brało. A potem się wszystko zmieniło. Jesteś niestety w strefie zagrożenia. Ja tak podziwiałam rh, jeżówki, róże, liliowce i wiele innych roślin, z myślą że u siebie nieee. Ale masz racje, modele z nich niezłe.
Zuza no tak, ja też wiosnę czuję. Zwłaszcza dzisiaj. ;:3 tak pięknie świeci, jest tak przyjemnie i bezwietrznie. No ale prognozy ostudzają mój zapał. Mam nadzieję że u mnie cebule grzecznie siedzą w ziemi.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit Halo, Madziu! Wpadłam na chwilę, żeby śię przywitać. Zaraz znowu wybywam.
aha - W której części łódzkiego przebywasz? Bardzo bliskie są mi okolice Kutna. Kiedyś powiem, dlaczego.Tymczasem :heja
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Madziu no to ja z chorobą liliowcową poczekam aż Ci się kępy rozrosną. :lol: Mam nadzieję, że do tego czasu zapomnę, bo ja już nie mam miejsca na kolejne choroby. ;:124
Zostanę przy podziwianiu Twoich powojników. Jakby co, to na nie miejsce zawsze się znajdzie. ;:109
Awatar użytkownika
Andzia84
1000p
1000p
Od: 23 sty 2014, o 15:51

Post »

Madziu zostawiłaś piękny spektakl liliowców. Ja je bardzo lubię; latem dokupiłam na FO kilka odmian, a dostałam od forumki ogromną ich pakę. Jeszcze nie wiem jak będą kwitły, ale nie mogę się doczekać :) One są tak piękne, że nie ma znaczenia że pojedynczy kwit kwitnie tylko jeden dzień. Przy masie pąków kwitnienie bardzo się wydłuża ma się wrażenie, że cała kępa kwitnie nieprzerwanie.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Madziu, byłaś na działce?
Ja byłam ;:223 ;:223 ;:223 i tylko mogę o tę ścianę...
Moje tulipany powyłaziły i rosną jak głupie ;:306 Niektóre mają już 10 cm. Istne wariactwo pogodowe ;:112 ;:98
Nie wiem: śmiać się czy płakać.
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko ;:185 byłam. Skoro u wszystkich tak te cebule wychodzą, to jak kret nie zeżarł to i u mnie pewnie nosy powstawały :evil: . Bardziej się skłaniam przy płaczu.
Aniu-aneczka zaręczam Ci, że ta choroba i tak Cię dopadnie. Choć na jedną sztukę. No ale masz czas, u mnie tak szybko rośliny nie rosną. Ja właśnie nie wiem, gdzie Ty upychasz te clematisy.
Aniu-Andzia mam o liliowcach dokładnie takie zdanie jak Twoje. Też dokupiłam u forumek i na stronach kilka odmian w sierpniu. Ciekawa jestem, czy ładnie zakwitną w tym roku. Odmiany sadzone wiosną kwitły skromnie- po 2-3 kwiatki. Ale i tak bardzo się z tego cieszyłam.

Jeszcze jutro ma być 9 stopni, a od niedzieli podobno coraz chłodniej . Z dużą rezerwą podchodzę do tych naszych magów od pogody.
Awatar użytkownika
iwwa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2013, o 18:46

Post »

Madziu, jaka cudna sesja liliowców ;:215 Bardzo ładnie Ci zakwitły, nie jestem w stanie napisać, który najładniejszy ? ;:306
Wszystkie niesamowicie urokliwe, czarują swym kwiatem.
Ja w zeszłym roku też posadzilam parę lilowców, zobaczymy czy pokażą mi kwiat ... ? ;:224
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję. Na pewno zakwitną Ci w tym roku. Ja sadziłam pierwsze liliowce wiosną. Wszystkie zakwitły oprócz 2ch odmian. Także nie jest źle. Dzisiaj się natomiast zastanawiałam, czy któryś z rodków mi zakwitnie. Dwa miały takie spore pąki jesienią. Ale podejrzewam że to były pąki liści. W zeszłym roku cieszyłam się, że mi bez zakwitnie. Bo zawiązał tyle pąków jesienią a potem okazało się że wszystkie to właśnie piękne....liście. Asiu, a Ty masz jakąś magnolię ?
Awatar użytkownika
iwwa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu, to trzymam kciuki za te pąki ;:333 U mnie bez zakwitł, ale bardzo skromniutko i małym kwiatostanem...
Magnolii nie mam, niestety 2 razy sadziłam i 2 razy mi zmarzła i na wiosnę uschła. Doszłam do wniosku, ze to nie ma sensu, u mnie jest dla nich za zimno i nie będę już sie przymierzała do kupna kolejnej... Próbowałam z białą i różową, żadna nie dała rady.
A liliowce bardzo chcialabym, żeby pokazały kwiaty, są niesamowite. Te Twoje są takie fajne mięsiste ;:306 , bardzo ładne
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to w szoku jestem. A okrywałaś je?
Ja te liliowce mięsiste i z falbanką lubię najbardziej. Takich odmian sporo dokupiłam. Zobaczymy czy się będą zgadzać.
Awatar użytkownika
iwwa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Okrywalam ! Dlatego uznałam, że to bez sensu :cry:
A liliowce posadziłam catherine woodbury - to nie takie mięsiste
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to faktycznie bez sensu. Wielka szkoda. Uwielbiam magnolie.
No liliowiec nie jest mięsisty ale taki żywy i wydaje się wręcz delikatny. Bardzo ładny.
Mój ulubiony to Open my eyes .
Awatar użytkownika
iwwa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Open my eyes - śliczny :tan i juz wiem, co jeszcze dokupię w tym sezonie ;:306
Myslę, że ten liliowiec będzie takim letnim, lekkim kwiatem (piszę o tym moim)
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

A moja magnolia pośrednia to jakiś uparciuch jest. Jest już trzeci sezon w ogrodzie a ani razu nie kwitła ;:185
Co roku wypatruję kwiatów, a tu znów same liście. Ciekawe co w tym roku pokaże.
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”