Potencjalny ogród Anulli

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Potencjalny ogród Anulli

Post »

Tereniu, prace na działce idą nie najgorzej. Zależy mi na tym, żeby było widać, że ktoś tam mieszka. Przecież krzewy nie urosną w ciągu jednego sezonu. Miejsca na podwórzu jeszcze ho ho... Za kilka lat będę sadziła w pasiece, starym sadzie, cieniu obory, przy budynkach gospodarczych, sadku brata, planowanym nowym sadzie i między warzywami... O brak placu do działania się nie martwię. Mam troszkę ponad dwa hektary ;:204 .

Iwonko, do tego roku jakoś specjalnie się nie interesowałam różami, ale tak mi się wydawało, że wiosenne różane zakupy mają dwa oblicza. Latem kwiaty więdły po jednym dniu.

Małgosiu, te werbeny są jednoroczne, ale przeważnie dają samosiew, który podrasta u mnie w doniczkach z dobrą ziemią i wraca do gruntu.
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

Piękna róża ;:138 A ja właśnie kupiłem pomponelle ;:172
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ooo Elmshorn, piękna.Ja właśnie na nią czekam .
I to prawda ,że ona kwitnie cały czas ???
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p

Post »

Oj to prawda ;:108 u mojej cioci z Zakopanego to kwitnie cały czas już od maja do mrozów
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mateuszu, widziałam już u Ciebie nowy nabytek. Pomponella śliczna, a i sadzonkę ładną kupiłeś - od razu krzak ;:224 .

Aniu, Elmshorn jest wiosennym nabytkiem mamy, więc ruszył trochę później, ale kwitnie bez przerwy. Kiedy na jednym pędzie kwiaty przekwitają, w kolejce czeka już taki:
Obrazek
To dzisiejsze zdjęcie - jak widzisz nie ma zamiaru skończyć ;:63 . Spróbuję ją ukorzenić w przyszłym roku. Mama przyłożyła gałązkę, ale chyba zbyt wątłą.

To pierwsza róża z korzonkiem, którą dostałam od M. Właściwie różyczka - miniaturowa. W tym roku słabo kwitła, chyba nie spodobała jej się nowa miejscówka.
Obrazek

Ta kwitnie niemal bez przerwy. Nie lubię pomarańczu, ale ona jest niezła.
Obrazek

W przydomowym ogródku chryzantemy królują niepodzielnie. Z której strony nie patrzeć:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nareszcie rozkwitła czerwona chryzantema. Zdjęcia robione telefonem i trochę trudno uchwycić właściwy kolor.
Obrazek

Obrazek

Dzisiaj posadziłam ok. 30 doniczek z cebulowymi, tym razem mamie. Zlitowałam się nad omdlałymi roślinami i podlałam ogród. Teraz wyszłam na zewnątrz, a właściwie chciałam wyjść, a na progu powitał mnie deszcz rzęsisty ;:153 . Mam nadzieję, że na działce też podlało.
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p

Post »

Ale cuda ;:167 a ta 2 róża to może bermuda ?
Awatar użytkownika
Koleszko
500p
500p
Od: 14 wrz 2013, o 20:23

Post »

Ale tu się dzieje . ;:215 ;:215

Jak chce się coś mieć to trzeba działać . :lol:

Piękne róże , chryzantemy i wgl . wszystko . :) Teraz przez Ciebie będę myślał o chryzantemach . ;:191 ;:191

Chryzantemy i rozchodniki lecą na moją listę zakupową . :)
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mati, bladego pojęcia nie mam. Opis był: różowa rabatowa :roll: .

Pawle, chryzantemy są z ajanią spokrewnione, więc się w jednej paczce nie pogryzą ;:306 . Wybierz tylko kolory i wiosną ślij PW z adresem.
Pozdrawiam, Anna.
Awatar użytkownika
Koleszko
500p
500p
Od: 14 wrz 2013, o 20:23

Post »

;:180 ;:180 ;:180 ;:180 masz zdolności nadprzyrodzone - czytasz mi w myślach . ;:oj Dziękuję . :)

Miałem właśnie napisać , że wiosną/latem - w zależności od ukorzenienia pewnych roślinek przygotuję dla Ciebie paczuszkę . :lol:
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu cudowne chryzantemowe kule kwitną. ;:167 Jaka ogromna ilość odmian. ;:138
Róża Elmshorn śliczna, jest bardzo zdrową odmianą, u mnie zawsze kwitły, gdyż mam dwie, aż śnieg obsypał kwiaty.
Niestety w tym roku nie mogą rozwinąć pąków, gdyż rosną w cieniu, wciśnięte pomiędzy lilaka, a jaśminowca.
Dobrej nocy. :wit
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Aniu róża okrywowa z poprzedniej strony to najprawdopodobniej Aspirine Rose.
Pięknie jeszcze kwitną Twoje różyczki ;:108
Jak wysoki jest Elmshorn? Trochę mnie zastanawia ten wypełniony kwiat ;:218 i kolor. Muszę przyjrzeć się swoim E.
Jakiej wielkości Twój E ma kwiaty?
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pawle, ja powtarzam, że skoro płacimy za przesyłkę, to niech chociaż dostawca nie nosi pustego pudła :lol: .

Tereniu, to złudzenie optyczne, że dużo odmian. Mam 7 odmian, które kwitną i jakieś 3 w pąkach. Najdłużej są u nas białe, czerwone i żółte. Te ostatnie tak się rozrosły, że naliczyłam 11 kęp. Czerwonych i miodowych z oczkiem też po kilka już wyszło. Muszę je trochę ograniczyć i zwolnić mamie miejsce w ogródku.
Zapomniałam Ci wcześniej napisać o złocieniach: różowe, które teraz kwitną, to tegoroczne samosiejki. Dorosłe kępy powtórzyły skromnie kwitnienie w sierpniu.
Cieszę się, że Elmshorn taki wigorny. Kupiony jako parkowa czerwona. Ja jestem z różami na etapie fascynacji pastelowymi kolorami (chociaż mam zakątek z trzema purpurowymi) i nie skusiłam się. Teraz żałuję, bo wyszła malinowa i stale kwitnie. Podobnie Aspirine Rose - miała być białą okrywową, a ten różowy odcień dodaje jej dużo uroku. Może podjadę do tej szkółki wiosną i się rozejrzę. Trochę mnie złości kupowanie w ciemno, ale sadzonki z gołym korzeniem są po 5 zł, więc można zaryzykować. Te podpisane nazwą odmianową były zgodne z etykietką, a taka sama cena.

Dorotko, tak właśnie ją nazywałam od jakiegoś czasu, ale z przydomkiem "prawdopodobnie" - dzięki Tobie została niniejszym pozbawiona dopisków :heja . Za chwilkę Ci odpowiem w sprawie Elmshorna, tylko skoczę do ogrodu ;:65
Pozdrawiam, Anna.
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wróciłam z oględzin, co prawda wieczornych, ale... Wielkość kwiatu 5-6 cm, kwitnie w bukietach. Wysokość 1,2 m, pędy proste, sztywne, z kolcami, pochylają się pod ciężarem kwiatów. Barwa intensywnie różowa, latem jaśniejsza. Również przekwitające kwiaty jaśnieją. Nie pachną intensywnie, jeśli w ogóle.
Często o jakiejś róży jest napisane, że zapach słaby, a dla mnie ona nie pachnie (chyba, że nos włożę do środka, to coś tam, leciuteńko...).

To tegoroczny kwietniowy zakup z gołym korzeniem i wypuszcza coraz dłuższe pędy. Myślę, że dopiero w przyszłym sezonie będzie widać jej właściwą wysokość.
Pozdrawiam, Anna.
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p

Post »

A już myślałem że kopiesz miejsce na nowe róże ;:224 bo znikłaś na tak długo ;:145 :;230
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

To może być jednak ona. Moje Elmshorny też nie pachną. W tej chwili mają po 2 m. Wielkość kwiatów też by się zgadzała. Wstawię dzisiaj u siebie ich zdjęcia to możesz zerknąć.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”