Kawałek szczęścia

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2012, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kawałek szczęścia

Post »

Gospodyni po raz nasty zdaje maturę (jak to mój chrześniak powiedział: "co roku ciocia zdaje i jeszcze nie zdała?" :;230 ).
A tak poza tym to nazbierało się trochę spraw papierkowych (służbowych), które trzeba zrobić najlepiej na wczoraj. Dom stary prosił się o ogarnięcie. Do tego ciągle gdzieś po sklepach biegam, a to tapeta, a to żarówki, a to panele. No i zbliżają się wielkimi krokami egzaminy na studiach, trzeba troszkę się pouczyć :).
Wczoraj wpadałam do ogrodu (18.00). Trochę ziela wybrałam, a eM. krzyczy, że czas do domu jechać, bo już 19.30. I tyle mojej pracy.
Dziś w związku z nowym planem wolny dzień, ale pada. Później będą nowe zdjęcia, bo kolejne roślinki chcą się pokazać :).
x-m-h
---
Od: 3 gru 2013, o 11:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No dobra... Wybaczamy. ;:173 I czekamy...
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Pewnie , że wybaczamy, ale na zdjęcia czekamy. Asiu a jak warzywka w skrzyniach?
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No właśnie wczoraj do skrzyń się dorwałam i warzywka ładnie rosną. Znów obawiam się o sałatę. W ubiegłym roku wszystkie padły. Teraz już kilka wypadło. Reszta dzielnie się trzyma. nie wiem, co jej nie pasuje, skoro bakłażany rosną.
Dostałam kilka nasion sałaty kozulowej i przy tej chodzę prawie na palcach i też wypada :( . Mam jeszcze jeden pojemnik nie rozsadzonej to dam mamie, żeby na nasiona z jedną zatrzymała. U niej główki sałaty jak patelnia, a u mnie marnie.
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie.
Zmagam się od kilku godzin z fotosikiem i niestety nie działa, ale dobrze, że jest picassa i albumy na google :). Między jedną burzą, a drugą udało mi się zrobić kilka nowych zdjęć z mojego ogrodu :). Oczywiście robota papierkowa została na działce, nawet nie ruszona (będę się jutro gęsto tłumaczyć).
Moje skrzynie z warzywami. W pierwszej buraczki, botwina, kalarepa i kalafiory (zobaczymy, czy coś z nich będzie). W drugiej marchewka, koperek (nie długo będzie zupka) groszek i ta moja sałata, z której nie wiem, czy coś będzie.
Obrazek
Obrazek
Pomarznięte truskawki :(.
Obrazek
Irysy zaczynają kwitnąć (nie wiem, czy to irysy, patrzę po innych forach) ;:124
Obrazek
Róża pomarszczona :). W tym roku przycięta ładnie się rozkrzewiła.
Obrazek
Nowy kolorek orlika, tylko coś nie ostry.
Obrazek
I takie coś piękne (nie zapisałam nazwy ;:124 ). Też ma pączki :).
Obrazek
Obrazek
I mój olbrzymi orliczek :).
Obrazek
Tyle nowości na dzisiaj :).
Dziś też posadziłam chryzantemy od Jadzi :). Mam nadzieję, że i u mnie będą takie piękne jak u niej :).
Pozdrawiam serdecznie :).
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Asiu na pewno będzie im dobrze u nowej gospodyni.Fajnie ,że desczyk popadł więc wszystko sie przyjmie.
Warzywniak masz spory ;:138
Na pocieszenie i mój fotosik ;:223 nie działa :wit
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu lubię chodzić przy warzywach. Fajnie jest, gdy idę do ogrodu i przynoszę coś do kuchni :).
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Asiu myślę o tej Twojej sałacie i nie wiem o co chodzi ;:131 gleba , nawożenie? U mnie nawet jak nic nie rosło to sałata rosła, a nawet się rozsiewa jak zostawię na nasiona. W skrzyniach super rośnie u mnie wszystko malutkie, bo późno siane. Kalafiory ....ostatnio oglądałam GW i facet powiedział, że trzeba mocno obciskać roślinę przy wsadzaniu bo inaczej będzie miała małe różyczki.
Asiu coś takiego wyczytałam ....może za duże podlewasz?
Podczas podlewania nie należy moczyć liści sałaty sprzyja to gniciu i psuciu się sałaty.
x-m-h
---

Post »

O sałacie tego nie wiedziałam i nie patrzyłam nigdy jak podlewam, więc nie wiem czy to jest przyczyną. Zawsze rosła bezproblemowo. Raz złapała chyba rdzę, jak wiosna była bardzo ulewna i za ciasno rosła. Fakt, że jej nie podlewam ani często ani mocno. W tunelu rośnie mi znakomicie, w gruncie dużo później wysiana to nie wiem, ale nigdy pomoru nie było. Czy nie rośnie może blisko pietruszki? W moim dziale allelopatycznym w kajeciku jest napisane, że nie lubi pietruszki.
Z fotosika nie korzystam, tylko z minusika, który podpowiedziała Marysia. Może też spróbuj.
Orliki piękne, ciekawe czy w tym roku moje tak urosną. Pewnie nie. ;:174 A truskawki będą, nie przejmuj się. Podobno ze zmarzniętych też są owoce, tylko trochę skarłowaciałe i niekształtne. U mnie są takie, które kwitną dłużej, to się podzielę odrostami. We wrześniu jeszcze zbierałam truskawki. Może nie było ich tyle, żeby dżemu narobić, ale tak dla smaku z jogurcikiem wystarczało. Zależy jakie lato i jaka jesień. Jak ciepła i słoneczka to dawały radę długo.
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu, no właśnie nie wiem, za mokro, za sucho. Będę obserwować. Pietruszki nie mam wcale, bo szkoda mi miejsca i tak nie urośnie. Trochę natki, ale to w ziołowym, więc daleko.
Anita, na kilka nowych truskawek to na pewno będę chętna. Dzieciaki lubią, ja też :).

No to jeszcze moje lilie. Ciekawa jestem kolorków, bo też nie zapisałam :).

Obrazek
Obrazek

Szałwia omszona też szykuje się do kwitnienia.
Obrazek

I różyczki okrywowe,w tym roku mają obfite kształty :;230 .
Pozdrawiam i miłego weekendu :).
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam i miłego weekendu :).
iwonaPM
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 13 sie 2011, o 18:01

Post »

Asiu i ja czekam na nowe lilie ;:65 Twoje widzę coś podskubuje ;:124 pięknie rozrosła Ci się okrywowe ;:333 jakie kolorki mają ?
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko, no właśnie coś je podskubuje, znalazłam takie czerwone robaczki i muszę poczytać, co z nimi zrobić. A różyczki są obie białe, w ubiegłym roku miały mnóstwo kwiatków i mam nadzieję, że i w tym będzie tak samo :).
iwonaPM
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 13 sie 2011, o 18:01

Post »

Asiu to poskrzypka liliowa ;:108 zabieraj to robactwo z lilijek ;:124 ciekawa jestem jak różyczki zakwitną ;:65
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I zbieranie tylko wystarczy?
x-m-h
---

Post »

No nie sądzę... U mnie też tego dużo i zwyczajnie pryskam preparatami na owady, jeśli zobaczę ślady jakiegoś żerowania. Jakbym miała ręcznie zbierać, to bym chyba padła.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”