Ogródek Robaczka cz. 11

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Robaczka cz. 11

Post »

Pewnie dlatego, że na tak długo znikasz :D
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu, dziękuję ;:196 Ja też lubię te kute dodatki. Wydaje mi się, że w młodym ogrodzie, gdzie rośliny są wciąż małe, taka architektura pozwala na uzyskanie szerszej perspektywy i drugiego planu. U mnie wciąż brakuje wyższego piętra roślin, więc nadrabiam żelastwem :lol:
Łopata była upolowana na Gardenii, spośród wielu kolorów ta wpadła mi w oko najbardziej i sprzedawca mi ją sprezentował :D
Jagódko, witaj! Dziękuję za piękne życzenia, z serca odwzajemniam ;:196
Cieszę się, że poglądowe fotki Ci się podobają! Mnie zawsze podnoszą na duchu i dodają skrzydeł, zaraz będą kolejne ;:138
Pomysł na różaną pergolę świetny, zwłaszcza że wykonaną przez M. Pozdrawiam serdecznie ;:196
Urszulko, bardzo mnie to cieszy! Zostań jak długo zechcesz ;:196
Ostróżki są młodziutkie, ubiegłoroczne, ale pomimo iż przesadzałam je w sezonie, żywotne z nich bestie :lol:
Ja kupowałam w okolicznej szkółce po palecie z odmiany, w sumie 5 odmian.
Dziękuję za przemiłe słowa, cieszy mnie niezmiernie taki komplement ;:170
Majeczko, na wszystkich rabatach widać postęp, róże rosną coraz ładniej! większość sadzona była w 2012r., więc jak dobrze pójdzie, ten rok powinien być jeszcze obfitszy w kwitnienie ;:138

Porównań ciąg dalszy...

'Rosanna' - pergola przy tarasie - 2012 ... i ta sama pergola - 2013:

ObrazekObrazek

rabata zachodnia - 2012

Obrazek

rabata zachodnia - 2013

Obrazek

ścieżka - 2012

Obrazek

ścieżka - 2013

Obrazek

altana - 2012

Obrazek

altana - 2013

Obrazek

pergola z New Dawn od frontu - 2012 i 2013

Obrazek

ObrazekObrazek

Obrazek

białe róże przy ścieżce - 2012

Obrazek

białe róże przy ścieżce - 2013

Obrazek

Pani Bestio, yyyyyy... bo zniknęłaś na dłuuuuuugo...? :roll:
Ania ;:333
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Uwielbiam Twój ogród, Kasiu! ;:167
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Ekstra przyrosty miałaś w ogrodzie. ;:215
Róże nie do poznania, tak się pięknie rozkrzewiły.W tym roku to będzie chyba istna burza kwiatów.
Oczywiście jeśli zima nie spłata nam nieprzyjemnego figla. ;:222
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49

Post »

Kasiu, czy Aspirinki sadziłaś pojedynczo i w jakich odstępach?
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Kontakt:

Post »

Super porównania! Widać jak wszystko pięknie przyrasta!
Na nasionka w tym roku nikt mnie nie namówi! Heliotropy i kobeę kupię we wsi u ogrodnika, bo nie potrzebuję ich znów zbyt wielu, do jednej może dwóch donic. A lobelię rozsypię wprost na rabaty! W tym roku ograniczam nasadzenia i uładzam :heja
Przeczytałam twoje plany prac porządkowych i pomyślałam co by to było jakby naszło na nas to śnieżne paskudztwo co w Stanach....tfu na psa urok! ;:306 :wit
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Fantastyczne takie porównawcze zdjęcia,widać że choć było pięknie może być jeszcze ładniej
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorciu, zawsze może być piękniej i to jest najfajniejsze ;:138
Kasiu, nie namawiam ;:168 Jak masz dobre źródło, to luzik. Ja potrzebuję sporo sadzonek lobelii do obsadzenia rabat przy ścieżce, a heliotrop na rabaty i trochę do donic. Nadmiar rozdałam, więc nic się nie zmarnowało :uszy
Uładzanie ogrodu to też moje zadanie na ten sezon. Będę dosadzać zimozielone i ujednolicać rabaty, żeby było bardziej spójnie. Zobaczymy co z tego wyjdzie...porównania 2013/2014 będą za rok :wink:
Aniu, na rabacie z białymi różami mam przy Aspiryny - w odstępach ok. 60 cm. do tego 3 Kenty w odstępach ok. metra. Cała rabata ma nieco ponad 2 metry długości i ok. 150 cm szerokości w środkowej części.
Aspiryny w środkowej części, z brzegu Kent:

Obrazek

Obrazek

Róże sadzę pojedynczo tzn. nigdy więcej niż jedną do dołka. Jesienią sadziłam 3 Winchestery i aby zbudować jeden duży klomb posadziłam je ok. 30 cm od siebie. Zobaczymy jak ten eksperyment się uda..

Grażynko, mi samej trudno uwierzyć jak szybko rosną! ;:oj Pracy przy różach jest niemało, ale trudno mi wyobrazić sobie przyjemniejszą nagrodę niż takie łany kwiatów...To dla mnie wielka radość i satysfakcja, bo jeszcze 4 lata temu nie tylko nie miałam ogrodu, ale nawet nie rozróżniałam grabi od wideł :lol: Teraz nie wyobrażam sobie codzienności bez mojego kawałka zieleni i bardzo mi miło, że mogę się dzielić tą radością z Wami. Oby tylko zima była łaskawa dla naszych ogrodów i nie pokrzyżowała planów na kolejny sezon ;:131
Małgosiu, bardzo mi miło kochana, dziękuję! ;:196
*moje wątki*
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

ech..... jak cudnie.... a za płotem masz takie sielsko - wiejskie klimaty jak mój brat w Komornikach. Tamten rok był niezwykle łaskawy dla róż, moje też dawały popis, ale nie umiałam stworzyć tak pięknych kompozycji jak Ty.
Masz niezwykły dar do łączenia roślin w niesamowite kompozycje.
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Fajnie, że pokazujesz takie porównania :uszy Dla tych, którzy dopiero co zaczynają - to niezła lekcja poglądowa na temat tego, że z czasem róże są coraz piękniejsze i nie trzeba się przejmować tym, że w pierwszym, czy drugim sezonie nie wyglądają tak, jak w katalogu :D U mnie w ten sposób porównać można tylko jedną rabatę różaną i różnica jest wręcz porażająca. Spróbuję znaleźć odpowiednie zdjęcia... W ogóle dobrze jest dokumentować poszczególne sezony, bo niekiedy wydaje się, że nic nam nie rośnie, albo rośnie za wolno, nic nie wychodzi itp.
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, dokładnie! Ja sama łapię się na tym, że niejednokrotnie narzekam, jak wszystko powoli rośnie...dopiero gdy oglądam zdjęcia z minionych sezonów otwierają mi się oczy ;:oj Poszukaj koniecznie zdjęć porównawczych, to skutecznie poprawia nastrój :D ps.
Ja mam ogólnie problem z biblioteką zdjęć, bo niby kataloguję, ale jakoś mało skutecznie i gdy chcę cokolwiek znaleźć znikam w czeluściach iPhoto na godzinę :roll:
Agnieszko, to był dobry rok dla róż! Ja też jestem tego zdania, choć dużo osób narzekało na plagi chorób i szkodników. Może to kwestia mikroklimatu w regionie? W każdym ogrodzie róże inaczej rosną, z resztą tak jak wszystkie rośliny. Masz brata w okolicy? Może odwiedzisz mnie przy okazji wizyty u rodzinki? Zapraszam!
Bardzo dziękuję za przemiłe komplementy, staram się układać kompozycje roślin "na sucho", w czasie zimy..oglądam gazety, książki, szperam w necie w poszukiwaniu inspiracji i jakoś tak składam puzelki do kupy, żeby grało. Z lepszym lub gorszym skutkiem :wink: Cieszę się, że znalazłam uznanie w Twoich oczach, to bardzo cenny, uskrzydlający komplement ;:118
*moje wątki*
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

Kasiu, a zimozielone będziecie dosadzać od strony tarasu? Jakoś nie potrafię sobie tego wyobrazić. Bardzo lubię patrzeć na połączenie pastelowych kolorów jakie czarują w twoim ogrodzie, do tego dodatki idealnie wpasowane. Stwierdzam, że zdecydowanie bardziej podoba mi się żelastwo niż drewno ;:333 Porównania rok do roku bombowe. Jednak nieco cieplejszy zakątek kraju robi swoje, oprócz tego troska i serce które wkładasz w otaczającą przyrodę ;:167 Ciekawa jestem kolejnych zmian
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

robaczek_Poznan pisze: Agnieszko Masz brata w okolicy? Może odwiedzisz mnie przy okazji wizyty u rodzinki? Zapraszam!
Nie tylko brata tam mam :) Moja córcia też wsiąkła w Poznań (studia). Oczywiście wybieram się do Poznania na ferie, ale teraz to trochę smutno w ogrodzie. Chętnie Cię odwiedzę jak róże zakwitną :tan

Zawsze zazdroszczę bratu, gdy widzę jak u nich owocują "moje" winogrona. Dałam im kilka krzewów przez siebie wyhodowanych. Jego rok w rok są oblepione owocami, bez żadnego okrywania na zimę, bez majowych przymrozków, a moje ... o połowę mniejsze i ciągle jakieś straty mrozowe. Macie klimat o wiele łaskawszy dla roślin.
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lulka ;:196 Przy tarasie nie będę dosadzać zimozielonych. Tutaj są cebulowe wiosną i kaskada kwiatów latem, aż do jesieni, a zimą...cóż, ta rabata śpi :D Poza tym, nie widzę tej części z tarasu zimą, więc mi nie przeszkadza brak całorocznych roślin. Będę dosadzać kule bukszpanowe na innych rabatach różanych i cisy w kilku miejscach. Nie planuję rewolucji (jak zwykle ;-)) a co wyjdzie, zobaczymy 8-)
Agnieszko, w takim razie jesteśmy umówione na czerwiec :wit Ach te Twoje winogrona...może i mnie przywieziesz patyczek? ;:131 Klimat jest przyjazny, choć pamiętam jak dziś ścięte mrozem rośliny po weekendzie majowym 2012... ;:219
*moje wątki*
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

Źle zadałam pytanie, chodziło mi tylko czy od strony tarasu w sensie nie od frontu, ale już wiem, że przy różach. Przy tarasie, to chyba nawet nie byłoby gdzie. A jakie cisy będziesz sadzić?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”