Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.6
- lelumpolelum
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 maja 2008, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.6
u mnie siedzi Marina di Chioggia z zeszłego roku, też w zimnym pokoju 

Ponieważ Marylamed ma problemy ze wstawieniem zdjęć, wstawiam zdjęcia opakowania nasion i dyni, która z nich wyrosła. Czy wyrosło to co jest na zdjęciu?
Opakowanie nasion http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/af1 ... a1d67.html
Dynia http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b98 ... 58b01.html
Opakowanie nasion http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/af1 ... a1d67.html
Dynia http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b98 ... 58b01.html
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie mam z tym najmniejszego problemuDrako pisze: KaLo, ja wysyłałem parę paczek gruszki. Jeśli im pupka nie styje więcej to znaczy że dałem ciała. Przepraszam za problem. nie ma to jak wpadka przy pierwszym razie w Akcji...

Skoro chwalicie się zeszłorocznymi dyniami zrobię to i ja.
Miałam ich niewiele (drugi rok uprawy, pierwszy - zupełna klapa!) i tylko jedną dynię muscat de provence . I właśnie ta dotrwała do teraz. Wcześniej zjedliśmy mniejsze (butternut-y i jakieś "kundelki"). Powinnam ją już rozkroić ale tak ładnie wygląda, że.... żal
.
W tym roku wysiałam znacznie więcej odmian. Niestety (a może na szczęście
) nie wszystkie powschodziły. Od tygodnia "ruszyły" i dzisiaj zauważyłam kilka owoców wielkości piłeczki do tenisa.
Nie wiem co zrobię, jeżeli ten rok będzie łaskawszy od ubiegłego. Jak to zagospodaruję, biorąc pod uwagę, że mieszkam w wieżowcu (piwnica malusieńka i mieszkanie też nieduże) i nie będzie jak ich przechować. Ale może tym będę się martwiła jeżeli będą ku temu powody
.
A tak nawiasem - pazerność ludzka (moja!
) nie zna granic.
Miałam ich niewiele (drugi rok uprawy, pierwszy - zupełna klapa!) i tylko jedną dynię muscat de provence . I właśnie ta dotrwała do teraz. Wcześniej zjedliśmy mniejsze (butternut-y i jakieś "kundelki"). Powinnam ją już rozkroić ale tak ładnie wygląda, że.... żal

W tym roku wysiałam znacznie więcej odmian. Niestety (a może na szczęście

Nie wiem co zrobię, jeżeli ten rok będzie łaskawszy od ubiegłego. Jak to zagospodaruję, biorąc pod uwagę, że mieszkam w wieżowcu (piwnica malusieńka i mieszkanie też nieduże) i nie będzie jak ich przechować. Ale może tym będę się martwiła jeżeli będą ku temu powody

A tak nawiasem - pazerność ludzka (moja!

Pozdrawiam - Danuta
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
A mi sąsiadka na wiosnę dała sadzonki ,niby cukinii a teraz wyrosło takie coś bardziej przypominające jakąś dynię

czy warto to trzymać?czy nadaje sie do smażenia jak cukinia??

czy warto to trzymać?czy nadaje sie do smażenia jak cukinia??
Pozdrawiam Ewa
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
1. to może być okrągła cukinia
2. nasiona się skrzyżowały
Poczekaj jak podrośnie i zobacz jak będzie smakować ;)
2. nasiona się skrzyżowały
Poczekaj jak podrośnie i zobacz jak będzie smakować ;)
- rozmalinka
- Od: 7 sty 2013, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Faktycznie poczekam i zobaczę,co to takiego urośnie mi z tych krzaczków....Kiedyś smażyłam cukinie jak schabowy w jajku i bułce.Ale teraz mam dużo lepszy wg mnie przepis...Cukinię kroję w dość cienkie plasterki,jeśli jest młoda-nie trzeba obierać..solę i pieprzę z obu stron...Obowiązkowo ma to kilkanaście a przynajmniej kilka minut poleżeć...Jedno ,dwa jajka trzeba rozbełtać,najlepiej miotełką,wsypać trochę vegety-nie za dużo bo będzie za słone i kilka łyżek mąki aby powstało takie papkowate ciasto.Teraz można sprawdzić próbując czy dość słone...maczać w tym cieście plasterki cukini i smażyć na oleju..Dla mnie taka cukinia jest dużo lepsza niż w bułce tartej 

Pozdrawiam Ewa
-
Ewo a zapytaj sąsiadki czy to nie okrągła cukinia (albo czy takie miała). Bo jeśli tak to szybciej możesz jeść niż dynie. Moja okrągła ma pierwsze żeńskie kwiatki dopiero
A przepis muszę wypróbować
Tym bardziej, że już i dynie i cukinie rosną.

A przepis muszę wypróbować

A jeśli to dynia to jakie może mieć zastosowanie??do tej pory miałam co roku tylko cukinie ..
Pozdrawiam Ewa
-
Poszukaj przepisy na potrawy z dyni.Ja się nie mogę doczekać np zrobienia bułek czy chleba z dynią, pieczonej czy zupy dyniowej.
-
Ziarna dyni są jadalne, a są nawet odmiany co się je hoduje właśnie dla ziaren. Ja w tym roku dynie mam też po raz pierwszy, ale nawet jedną na ziarna. Wcześniej to tyle co dostałam od kogoś dynię.
To zostawię ten krzaczek i zobaczę,co urośnie...może zmieni kształt i dynia stanie się cukinią?
Pozdrawiam Ewa
To jest okrągła cukinia. Jest osobny wątek o cukinii na tym forum, tam zobaczysz więcej takich zdjęć i podyskutujesz o uprawie