Gdzieś daleko na pół.wschód cz.1
-
krasna101
- Przyjaciel Forum - silver

- Od: 5 gru 2011, o 21:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Gdzieś daleko na pół.wschód....
Dziś u mnie zapachniało wiosną
słoneczko świeciło
i śnieg na ogródku coraz bardziej topniał /oczywiście ja to wszystko obserwowałam przez okno, bo nadal nie wychodzę bo jeszcze śliskie fragmenty istnieją/. I zauważyłam, że dużo roślinek już wychodzi z ziemi. Tak się zastanawiam skoro do mnie na biegun zimna dociera wiosna to jakie objawy jej są już na południu pewnie już niedługo pierwsze zwiastuny wiosny zaczną kwitnąć. Oby tylko mrozy nie powróciły

- Maska
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Na południu leży śnieg, który w dzień słońce podtapia a w nocy ścina mróz. Rośliny jeszcze śpią po śniegową skorupą ale na południu też wspominamy i czekamy na wiosnę 
-
krasna101

Witaj Marysiu
dzięki za informację co się dzieje na waszych ogródkach
Właśnie przed chwilą oglądałam pogodę na
tvn Meteo i aż się zdziwiłam, że na południu na noc zapowiadają większe przymrozki niż u nas. Oczywiście i w dzień większe na plusie i zastanawiam się czy taka duża rożnica nie szkodzi roślinkom. U nas tak nie skacze temperatura, różnice między nocą a dniem jest mała i chyba takiego szoku roślinki nie przeżywają
serdecznie pozdrawiam Bożena
tvn Meteo i aż się zdziwiłam, że na południu na noc zapowiadają większe przymrozki niż u nas. Oczywiście i w dzień większe na plusie i zastanawiam się czy taka duża rożnica nie szkodzi roślinkom. U nas tak nie skacze temperatura, różnice między nocą a dniem jest mała i chyba takiego szoku roślinki nie przeżywają
serdecznie pozdrawiam Bożena
- adamiec

- Od: 4 mar 2010, o 19:30
Potwierdzam spostrzeżenia Marysi u mnie taka sama pogoda, dzisiaj zobaczę co dzieje się w moim ogródku 
- Krychna

- Od: 23 mar 2010, o 19:27
I ja się zgodzę z Marysią Maską, u mnie śniegu jeszcze sporo, chociaż słoneczko
to wcale nie topi się tak szybko.
Piękne letnie wspominki,już może niedługo będziemy na żywo oglądać. Pozdrawiam cieplutko
Piękne letnie wspominki,już może niedługo będziemy na żywo oglądać. Pozdrawiam cieplutko
- slila1

- Od: 18 maja 2009, o 19:05
U mnie też jeszcze leży zmarznięty śnieg, na działce kołderka sięga 30 cm. Niby świeci słońce, ale śnieg prawie wcale się nie topi, nawet ten na dachu altanki. W nocy nadal temperatury ok.-5 i tak ma być do końca miesiąca. Na wiosnę przyjdzie jeszcze trochę poczekać.
Letnie wspominki śliczne i takie kolorowe.
Jak u Ciebie radzi sobie biała pysznogłówka, bo u mnie bardzo słabo przyrasta.
Letnie wspominki śliczne i takie kolorowe.
Jak u Ciebie radzi sobie biała pysznogłówka, bo u mnie bardzo słabo przyrasta.
Bożenko
przyszłam do Ciebie z rewizytą , jestem zachwycona Twoim królestwem... Suwalszczyzna jest regionem bardzo zimnym... niesamowite, zastałam prawdziwy kwitnący raj. Podpatrzyłam że wysiewasz dużo kwiatów, wysiewałaś już coś w tym roku
Jaki Masz cudny tytoń ozdobny...jak go posadziłaś, kępa wygląda bardzo masywnie...też tak chcę, w tamtym roku też wysiewałam ocalał tylko jeden...pozostałe chyba wycięłam podczas plewienia. Uwielbiam jak pachnie
Do tej pory jakoś nie trafiłam na ogrody z tamtych stron, warto poznać ten region
będę zaglądać 
- Biedronka641

- Od: 5 cze 2012, o 17:17
Bożenko przyszłam zobaczyć czy u Ciebie zima już ustępuje.
Jestem zdziwiona. Ja też z południa a śniegu już nie mam, Za to pierwsze zwiastuny wiosny już tak.
W dzień słoneczko a rano lekki przymrozek. Mam nadzieje,że im nie zaszkodzi. Pozdrawiam .
Jestem zdziwiona. Ja też z południa a śniegu już nie mam, Za to pierwsze zwiastuny wiosny już tak.
W dzień słoneczko a rano lekki przymrozek. Mam nadzieje,że im nie zaszkodzi. Pozdrawiam .
-
barjed5251
- 200p

- Od: 12 lut 2013, o 08:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jak na taki srogi klimat to piękny ogród stworzyłaś,na tym biegunie zimna.
.Prawdziwny wiejski oródek,
nic wyszukanego i tak trzymaj.
Kwiat zyje,kocha i przemawia cudownym językiem.
(Peter Rosegger )
Z pozdrowieniami BARBARA
(Peter Rosegger )
Z pozdrowieniami BARBARA
-
krasna101

Lidko , Aniu, Alu i Basiu dziękuję, za odwiedziny i miło mi, że podoba się Wam u mnie
Fakt, że suwalszczyzna jest to region specyficzny gdyż zima jest ostrzejsza i póżniej przychodzi wiosna ale okres letni jest bardziej stabilny i w porównaniu do innych regionów jak na razie jest mniej klęsk żywiołowych typu ulewy itd... Muszę przyznać, że w moim rejonie są dobre ziemie torfowe.Moje i w koło bagna powstały w wyniku wybierania torfu na opał. I rzeczywiście kwiaty rosną mi dorodne.
Ale też wspomagam je, np.zima posypuję wszystkie rabatki, krzaczki owocowe i drzewka popiołem bo w piecu palę tylko drzewem , oczywiście robię kompost , na wiosnę z łak sąsiadow zbieram "kupki" krówek i koni .Na uboczu działki stoi stara wanna , tam ten nawóz wrzucam ,zalewam wodą ze studnii a w trakcie sezonu dorzucam pokrzywę, skrzyp, rumianek i tym roztworem co jakis czas podlewam swoje roślinki. Wierzę, że to pomaga moim roślinkom
Aniu Tytoń pierwszy raz wysiewałam do skrzynek. Obrodził w dużych ilosciach, ze wszystkie rabatki obsadziłam rozsadami.
A obecnie sam się rozsiewa też w dużych ilościach ale siewki pojawiają się dość póżno na ogródku już jak inne roślinki kwitną no i muszę je przerywać bo póżniej zagłuszają inne rośliny gdyż rosną wysokie. Ale za to długo kwitną i póżniej przykrywają gołe miejsca po przekwitnięciu innych kwiatków. A jak są duże wiatry muszę je podwiązywać bo sie kładą i łamią
Fakt, że suwalszczyzna jest to region specyficzny gdyż zima jest ostrzejsza i póżniej przychodzi wiosna ale okres letni jest bardziej stabilny i w porównaniu do innych regionów jak na razie jest mniej klęsk żywiołowych typu ulewy itd... Muszę przyznać, że w moim rejonie są dobre ziemie torfowe.Moje i w koło bagna powstały w wyniku wybierania torfu na opał. I rzeczywiście kwiaty rosną mi dorodne.
Ale też wspomagam je, np.zima posypuję wszystkie rabatki, krzaczki owocowe i drzewka popiołem bo w piecu palę tylko drzewem , oczywiście robię kompost , na wiosnę z łak sąsiadow zbieram "kupki" krówek i koni .Na uboczu działki stoi stara wanna , tam ten nawóz wrzucam ,zalewam wodą ze studnii a w trakcie sezonu dorzucam pokrzywę, skrzyp, rumianek i tym roztworem co jakis czas podlewam swoje roślinki. Wierzę, że to pomaga moim roślinkom
Aniu Tytoń pierwszy raz wysiewałam do skrzynek. Obrodził w dużych ilosciach, ze wszystkie rabatki obsadziłam rozsadami.
A obecnie sam się rozsiewa też w dużych ilościach ale siewki pojawiają się dość póżno na ogródku już jak inne roślinki kwitną no i muszę je przerywać bo póżniej zagłuszają inne rośliny gdyż rosną wysokie. Ale za to długo kwitną i póżniej przykrywają gołe miejsca po przekwitnięciu innych kwiatków. A jak są duże wiatry muszę je podwiązywać bo sie kładą i łamią
-
krasna101

- beacia0088

- Od: 25 lis 2013, o 20:18
Bożenko piękne lato pokazałaś :)Oj to prawda każdy z utęsknieniem wypatruje wiosny i już myślimy o roślinkach gdzie i co posadzić ,co zmienić a co zostawić i w ogóle .Co to za kwiatuszek na zdjęciu w tej wiszącej białej doniczce?
- Rozana
- 1000p

- Od: 20 wrz 2014, o 09:30
Ale masz cudny ogródeczke, klimatyczny, cudne malwy pełne, skrzyneczki z kwiatami, tak jak lubię. A co to za kwiatek w doniczce przypominający bazie ?
- jola1313

- Od: 21 sty 2012, o 14:41
Oooo,jakie ładne jeżówki,tytoń i reszta.Przepiękne malwy.U mnie łapią jakąś rdzę na liściach i później łyse stoją
A jakie pełne rudbekie
A jak się nazywa ten czerwony kwiatuszek przed fioletowym dzwonkiem?
I floks śliczny.
A jakie pełne rudbekie
A jak się nazywa ten czerwony kwiatuszek przed fioletowym dzwonkiem?
I floks śliczny.
- anym

- Od: 4 kwie 2013, o 19:01
Bożenko witaj
malwy siejesz co roku? Piękna jest ta pełna kremowa
Powiedz jeszcze co to za fajne zwieszające się kwiatki?