"Popitek" nie oglądam bo nie robię i robić nie będę
Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
- asma
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 7821
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Zakwas jest łatwy do zrobienia tylko cierpliwie trzeba odczekać kilka dni,aż urośnie:)
"Popitek" nie oglądam bo nie robię i robić nie będę
"Popitek" nie oglądam bo nie robię i robić nie będę
-
Monika79
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 956
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
To jak popitek robic nie będziesz to ,prosze przepis na syrop wiśniowy.
Pyszny,piekny kolor i smak.Dużo mu dają liście z wiśni.
Potrzeba do niego sporo cukru ale jest bardzo wydajny.
Moje dzieci biorą picie do szkoły z niego ,woda + sok.Nawet dosładzać nie trzeba.
On jest w smaku jak te syropy w szklanych butelkach do rozcieńczenia z wodą typu herbapol,łowicz itp
słoik po koncentracie starcza na dzbanek wody.
SYROP WIŚNIOWY
400 szt wiśni- ok 2.5 kg
200 szt liści z wiśni
9 szkl wody
1 łyżka kwasku cytrynowego
3 kg cukru
Liście,wiśnie i wode zagotować.Odcedzić.
Do soku dodać cukier i gotować 15 minut od zagotowania.Mieszając od czasu do czasu.
Dodać kwasek i gotować 5 minut.
Gorące nalewać do słoików.Odwrócic do góry dnem.
Smacznego.
PS. Syrop nie przypomina w smaku kompotu wiśniowego.
Pyszny,piekny kolor i smak.Dużo mu dają liście z wiśni.
Potrzeba do niego sporo cukru ale jest bardzo wydajny.
Moje dzieci biorą picie do szkoły z niego ,woda + sok.Nawet dosładzać nie trzeba.
On jest w smaku jak te syropy w szklanych butelkach do rozcieńczenia z wodą typu herbapol,łowicz itp
słoik po koncentracie starcza na dzbanek wody.
SYROP WIŚNIOWY
400 szt wiśni- ok 2.5 kg
200 szt liści z wiśni
9 szkl wody
1 łyżka kwasku cytrynowego
3 kg cukru
Liście,wiśnie i wode zagotować.Odcedzić.
Do soku dodać cukier i gotować 15 minut od zagotowania.Mieszając od czasu do czasu.
Dodać kwasek i gotować 5 minut.
Gorące nalewać do słoików.Odwrócic do góry dnem.
Smacznego.
PS. Syrop nie przypomina w smaku kompotu wiśniowego.
-
Monika79
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 956
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Na opakowaniu przyprawy do ogórków konserwowych jest taki przepis
2 szkl octu
2 L wody
2,5-3 łyżki cukru
2,5-3 łyżki soli
Wszystkie składniki zagotować.
Do każdego słoja dać łyżke przyprawy.
Ogórki ułożyć w słoju i zalać gorąca zalewą.
Po zalaniu słoiki pasteryzować na wolnym ogniu przez 3-5 minut od momentu zagotowania.
A ja ciągle nie wiem czy ogórki powinno sie zalewać gorącą zalewą octową czy zimną?Ciągle mi sie to myli
.
2 szkl octu
2 L wody
2,5-3 łyżki cukru
2,5-3 łyżki soli
Wszystkie składniki zagotować.
Do każdego słoja dać łyżke przyprawy.
Ogórki ułożyć w słoju i zalać gorąca zalewą.
Po zalaniu słoiki pasteryzować na wolnym ogniu przez 3-5 minut od momentu zagotowania.
A ja ciągle nie wiem czy ogórki powinno sie zalewać gorącą zalewą octową czy zimną?Ciągle mi sie to myli
- asma
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 7821
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Dziękuję:)
Sama napisałaś,że gorącą
Sama napisałaś,że gorącą
-
Monika79
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 956
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Wiem.Ale na jednych przepisach jest zimną zalewą a na drugich gorącą.
Moja sąsiadka np gotuje zalewe,potem studzi,i zalewa nią ogórki.A ja ide na łatwizne,po co gotować i studzić,przecież w słoiku i tak sie zagotuje,po prostu leje troche wody i dodaje wszystkie składniki zalewy żeby sie dobrze rozpuściły.A potem dolewam wody i nie musze studzić.
A że śliwki przed nami to mam przepis na nutelle węgierkową.W tym roku śliwek będzie pełno,bo aż sie gałęzie uginaja,to pewnie i tanie.To zrobie z ok 3-4 porcji.Potem ta nutelle dodaje do rogalików.Jest fajna w nich taka kwaskowa.Nieraz goscie sie pytaja gdzie taka nutelle kupuje......
NUTELLA Z WĘGIEREK
2,5 kg śliwek węgierek
1 kg cukru
2 op cukru waniliowego
20 dag kakao
Umyte i wypestkowane śliwki przepuszczamy przez maszynke lub mielimy w mikserze.
Wkładamy do garnka,dodajemy cukier i mieszajac smażymy 2 godziny na małym ogniu.
Pod koniec smażenia do powideł dodajemy kakao i cukier waniliowy.Mieszamy i smażymy jeszcze 15-20 minut.Gorące powidła wkładamy do słoików,zakręcamy i stawiamy do góry dnem.Słoików z nutella nie pasteryzujemy.
Moja sąsiadka np gotuje zalewe,potem studzi,i zalewa nią ogórki.A ja ide na łatwizne,po co gotować i studzić,przecież w słoiku i tak sie zagotuje,po prostu leje troche wody i dodaje wszystkie składniki zalewy żeby sie dobrze rozpuściły.A potem dolewam wody i nie musze studzić.
A że śliwki przed nami to mam przepis na nutelle węgierkową.W tym roku śliwek będzie pełno,bo aż sie gałęzie uginaja,to pewnie i tanie.To zrobie z ok 3-4 porcji.Potem ta nutelle dodaje do rogalików.Jest fajna w nich taka kwaskowa.Nieraz goscie sie pytaja gdzie taka nutelle kupuje......
NUTELLA Z WĘGIEREK
2,5 kg śliwek węgierek
1 kg cukru
2 op cukru waniliowego
20 dag kakao
Umyte i wypestkowane śliwki przepuszczamy przez maszynke lub mielimy w mikserze.
Wkładamy do garnka,dodajemy cukier i mieszajac smażymy 2 godziny na małym ogniu.
Pod koniec smażenia do powideł dodajemy kakao i cukier waniliowy.Mieszamy i smażymy jeszcze 15-20 minut.Gorące powidła wkładamy do słoików,zakręcamy i stawiamy do góry dnem.Słoików z nutella nie pasteryzujemy.
- asma
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 7821
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Dziękuję
Cieszę się,że śliwki obrodziły bo uwielbiam swojskie powidła,a taka nutella może być b.smaczna

-
Monika79
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 956
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
W tamtym roku zrobiłam na próbe nutelle na truskawkach-mam swoje to wypróbowałam...
jeszcze stoi na półce.
A ta śliwkowa jest tez pyszna do naleśników.No i dodatków nie trzba do dżemu kupować.To co by na to poszło kupi sie śliwki
.
A ta śliwkowa jest tez pyszna do naleśników.No i dodatków nie trzba do dżemu kupować.To co by na to poszło kupi sie śliwki
- asma
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 7821
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Tuskawki nie...ale wiśniowa może być dobra
z czarnej porzeczki 
- asma
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 7821
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
W oparciu o przepis na bakłażan:
Bakłażan przekroić wzdłuż na ćwiartki i mocno posolić miązsz-odstawić na ok 20min.Spłukać wodą -pozbywamy się goryczki.
Pokroić w grubszą kostkę ,przesmażyć na oleju na al'dente,posolić,popieprzyć.
Wędzony boczek pokroić i przesmażyć lekko,zdjąć do bakłażana.
Pokrojone pieczaki przesmażyć z cebulką,doprawić.
Wszystko połączyć,wkroić pomidory(mogą być z puszki) ,przesmażyć,ew doprawić-gotowe:))
robię nalesniki nadziewane tymże nadzieniem-z dodatkiem serka pleśniowego,może również w wersji krokiety
Bakłażan przekroić wzdłuż na ćwiartki i mocno posolić miązsz-odstawić na ok 20min.Spłukać wodą -pozbywamy się goryczki.
Pokroić w grubszą kostkę ,przesmażyć na oleju na al'dente,posolić,popieprzyć.
Wędzony boczek pokroić i przesmażyć lekko,zdjąć do bakłażana.
Pokrojone pieczaki przesmażyć z cebulką,doprawić.
Wszystko połączyć,wkroić pomidory(mogą być z puszki) ,przesmażyć,ew doprawić-gotowe:))
robię nalesniki nadziewane tymże nadzieniem-z dodatkiem serka pleśniowego,może również w wersji krokiety
-
asia124
- 200p

- Posty: 302
- Od: 31 lip 2013, o 03:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zamość/Hrubieszów
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Asiu, jak to dobrze, że znalazłam Twój wątek. Od kilku dni szukałam przepisu na jakieś dobre ciastka i już mam
Na pewno wypróbuję porzeczkowca i szarlotkę z bezą 
Pozdrawiam Asia 
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=86554" onclick="window.open(this.href);return false; - moje doniczkowe
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=86554" onclick="window.open(this.href);return false; - moje doniczkowe
- asma
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 7821
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Witajcie
Wątków o różnej tematyce jest tu naprawdę nieprzebrana ilość,sama jestem zaskoczona różnorodnością fo.Zapraszam również do 1części 
- asma
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 7821
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Wstawiam przepis Kasi ,forumowej "Labki"na przepyszną sałatkę szwedzką(ocet dałam pół na pół z winnym)
Ciut dodaję od siebie: zalałam gorącą zalewą na cały dzień i zmiękły-łatwiej się nakładały do słoików ,a zalewy było aż za dużo-wylałam z 3/4l
Wyszło 7słoików po miodzie
Ogórki na zimę wg Labki
4 kg ogórków, takich mięsistych, większych niż na korniszony
4 główki czosnku, może się wydawać dużo, ale tak ma być
4 marchewki
3 papryczki chilli świeże lub w proszku
3 łyżki soli
1 szklanka oleju
0,5 litra octu
3/4 kg cukru
przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, gorczyca
ogórki pokroić ze skórą w dość grube plastry ( takie 0,5 cm ), marchewki i czosnek drobniej ale też w plasterki,
dodać do pokrojonych warzyw sól,
zostawić na noc do "przegryzienia"
następnego dnia do garnka odlać powstały sok, którego pod żadnym pozorem nie wylewać
1 szklankę oleju podgrzać i wlać do ogórków, dodać pokrojone drobno papryczki chilli lub dosypać suszonego chilli
odlany wcześniej z ogórków płyn połączyć z octem, dodać cukier i zagotować
po przestudzeniu zalać ową zalewą nasze pokrojone ogóraski, dokładnie łapką mieszając
do słoików wrzucić wg uznania przyprawy : liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i gorczycę- po kilka kuleczek
nałożyć dość ciasno powstałą sałatkę do słoików z przyprawami
zapasteryzować dość krótko, 5 minut od zagotowania


Teraz czas się zabrać za kiełbaskę słoikową
Ciut dodaję od siebie: zalałam gorącą zalewą na cały dzień i zmiękły-łatwiej się nakładały do słoików ,a zalewy było aż za dużo-wylałam z 3/4l
Wyszło 7słoików po miodzie
Ogórki na zimę wg Labki
4 kg ogórków, takich mięsistych, większych niż na korniszony
4 główki czosnku, może się wydawać dużo, ale tak ma być
4 marchewki
3 papryczki chilli świeże lub w proszku
3 łyżki soli
1 szklanka oleju
0,5 litra octu
3/4 kg cukru
przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, gorczyca
ogórki pokroić ze skórą w dość grube plastry ( takie 0,5 cm ), marchewki i czosnek drobniej ale też w plasterki,
dodać do pokrojonych warzyw sól,
zostawić na noc do "przegryzienia"
następnego dnia do garnka odlać powstały sok, którego pod żadnym pozorem nie wylewać
1 szklankę oleju podgrzać i wlać do ogórków, dodać pokrojone drobno papryczki chilli lub dosypać suszonego chilli
odlany wcześniej z ogórków płyn połączyć z octem, dodać cukier i zagotować
po przestudzeniu zalać ową zalewą nasze pokrojone ogóraski, dokładnie łapką mieszając
do słoików wrzucić wg uznania przyprawy : liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i gorczycę- po kilka kuleczek
nałożyć dość ciasno powstałą sałatkę do słoików z przyprawami
zapasteryzować dość krótko, 5 minut od zagotowania


Teraz czas się zabrać za kiełbaskę słoikową
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Asiu ależ bym zjadła takiej kiełbaski ze słoika
Pokaz jak zrobisz , to chociaż oczy nasycę

- JAKUCH
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 33423
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Bytom
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Weszłam obejrzeć co ciekawego słychać a tu fajny przepisik na ogóraski ,więc go sobie wklikałam 

