I czy dobrze zauważyłam na zdjęciu zbiorowym roślinek, że w prawym dolnym rogu jest żółw?
Od sadzonki do sukcesu.
- Blueberry
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 7 kwie 2013, o 22:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Od sadzonki do sukcesu.
Uff, dopiero teraz dotarłam
Kompozycje super, nie wiedziałam że morszczyn można tak "zakonserwować"
Muszę przyznać, że zwłaszcza kompozycje z muszelek wyglądają jak "sklepowe" pamiątki
Chętnie zobaczę inne kompozycje jeśli zechcesz je nam pokazać
I czy dobrze zauważyłam na zdjęciu zbiorowym roślinek, że w prawym dolnym rogu jest żółw?
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Pozdrawiam, Natalia
- katharos
- 1000p

- Od: 4 sie 2012, o 12:16
Piękne robisz kompozycję...jesteś florystką?
Ja też lubię się tak ozdabiać dom
Ja też lubię się tak ozdabiać dom
- AliWas
- 500p

- Od: 24 lut 2013, o 00:17
Witam Was moje Miłe bardzo cieplutko
Za oknem szaro, buro i pada deszcz... więc z ogromną radością jestem znów na FO.
Tu przynajmniej naoglądam się doniczkowych piękności i od razu na duszy weselej.
Agatko ? wcale nie przesadzam
Kwiatuszki od Ciebie naprawdę sprawiły mi wiele radości a ile tej radości jeszcze przyniosą....
Krzysiu ? ach... miło się czyta takie słowa... to jak balsam na zbolałe ?ego?
Pewnie jakiś tam maleńki dar w tym kierunku w sobie noszę... bo czasem to nawet jestem zadowolona z tego co zrobię ale ciągle jeszcze zbyt mało umiem aby swobodnie realizować swoje pomysły... które rodzą się same w mojej zwariowanej główce...
Praktyka i jeszcze raz praktyka i to najlepiej przy kimś doświadczonym, tylko to przynosi konkretne efekty....
a na razie mam swój garaż i swoje kwiatuszki ogrodowe. A co tam...
Natalko ? a wiesz Ty kochana jak trudno było przykleić drewienko do kamienia...?
Stosowałam różne kleje, zaprawy i albo to coś wiązało się z drewienkiem albo z kamieniem...
i dopiero jakaś hiper super mocna klejo-zaprawa (która zostałam mojemu sąsiadowi po remoncie) połączyła te dwie różne struktury.
Pech chciał, że nie zapamiętaliśmy nazwy tej super klejo-zaprawy... no coż ... już po ptokach...
A tych pamiątek to nie mam aż tak dużo... ale kilka pokażę... w małych formatach, bo nie chcę swoją prywatą zdenerwować administratora
1.Skowronki/Mierzeja Wiślana ? piasek z plaży i bursztyn (własnoręcznie zbierany) przyklejony na lakier do paznokci... i dlatego pewnie zaczął się już sypać...
2.Słowiński Park Narodowy ? wszystko z plaży przy wydmach ? w takim nienaruszonym stanie stoi od 2000 roku...
3.Krynica Morska/Mierzeja Wiślana ? bursztyn własnoręcznie zebrany i skrawek sieci znalezionej na plaży.
4.Piaski/Mierzeja Wiślana ? piasek z plaży ? trzy naturalne odcienie: od dołu czerwonawy, niebieskawy (ten już trochę zanikł) i zwykły biały.

5.- 6. Od moich siostrzeńców z wakacji w Grecji ? moje zamówienie: piasek, żwir, oleander, daktyle, szyszki.... Śmieli się, że musieli wiadro kupić aby mi pamiątki z Grecji przywieść...
7. Żwir (wspomnienie z dzieciństwa) ? pozostałość po przesiewaniu piasku do zaprawy murarskiej przez mojego ojca ? murarza, wykorzystanej przy budowie naszego domku...

8.Moja pierwsza malowana butelka i mój pomysł z ruinami ? do tej pory pamiętam ile czasu straciłam aby z trzech podstawowych kolorów uzyskać kolor zbliżony do szarości skał...
9.Czapielski Młyn/Kaszuby - butelka malowana przeze mnie z sólą jodowaną z ?groty solnej? w SPA... teraz mnie pewnie za tą sól obciążą....

Natalko, dobrze widziałaś, to żółw tyle, że sztuczny...
Kasiu ? dziękuję za miłe słowa... Bycie florystką, to takie moje skryte marzenie. Na razie to ze mnie jedynie amator-zapaleniec.
Ukończyłam jeden kurs florystyczny w Toruniu ( prowadzony przez Magdalenę Ciabaszewską ? Ziułkiewicz) i miałam ochotę wybrać się na kolejny....
Nie udało się ale nie rezygnuję ? może uda się w innym czasie
Przeglądając Twój wątek Kasiu, zauważyłam jak bardzo gustownie prowadzisz swój dom.
Widać, że posiadasz duże wyczucie smaku. Cieszę się, że i Ty lubisz czasem zabawić się w dekoratorkę... a może pokarzesz jakieś swoje dekoracje na FO.... ?
Bardzo ładnie proszę...
Będę zaglądała do Twojego wątku a nóż się doczekam jakieś fotki...
A Twój wazonik z pięknym bukietem z bzu i kaliny to ciągle jeszcze mam przed oczami...
A na dobranoc parę doniczkowych kwiatuszków :
Najzwyklejsze Niecierpki za 1zł/szt....warto było...

Asparagus wypuścił długie pędy, więc musiałam go przenieść na wyższe solony...
24-02-2013 i obecnie.

Wilczomlecz białounerwiony przez zimę zgubił listki ale teraz ma nowe...
Jesień zeszłego roku i obecnie.

Dobrej nocki wszystkim.... Pa ! Pa !
Za oknem szaro, buro i pada deszcz... więc z ogromną radością jestem znów na FO.
Tu przynajmniej naoglądam się doniczkowych piękności i od razu na duszy weselej.
Agatko ? wcale nie przesadzam
Krzysiu ? ach... miło się czyta takie słowa... to jak balsam na zbolałe ?ego?
Pewnie jakiś tam maleńki dar w tym kierunku w sobie noszę... bo czasem to nawet jestem zadowolona z tego co zrobię ale ciągle jeszcze zbyt mało umiem aby swobodnie realizować swoje pomysły... które rodzą się same w mojej zwariowanej główce...
Praktyka i jeszcze raz praktyka i to najlepiej przy kimś doświadczonym, tylko to przynosi konkretne efekty....
a na razie mam swój garaż i swoje kwiatuszki ogrodowe. A co tam...
Natalko ? a wiesz Ty kochana jak trudno było przykleić drewienko do kamienia...?
Stosowałam różne kleje, zaprawy i albo to coś wiązało się z drewienkiem albo z kamieniem...
i dopiero jakaś hiper super mocna klejo-zaprawa (która zostałam mojemu sąsiadowi po remoncie) połączyła te dwie różne struktury.
Pech chciał, że nie zapamiętaliśmy nazwy tej super klejo-zaprawy... no coż ... już po ptokach...
A tych pamiątek to nie mam aż tak dużo... ale kilka pokażę... w małych formatach, bo nie chcę swoją prywatą zdenerwować administratora
1.Skowronki/Mierzeja Wiślana ? piasek z plaży i bursztyn (własnoręcznie zbierany) przyklejony na lakier do paznokci... i dlatego pewnie zaczął się już sypać...
2.Słowiński Park Narodowy ? wszystko z plaży przy wydmach ? w takim nienaruszonym stanie stoi od 2000 roku...
3.Krynica Morska/Mierzeja Wiślana ? bursztyn własnoręcznie zebrany i skrawek sieci znalezionej na plaży.
4.Piaski/Mierzeja Wiślana ? piasek z plaży ? trzy naturalne odcienie: od dołu czerwonawy, niebieskawy (ten już trochę zanikł) i zwykły biały.

5.- 6. Od moich siostrzeńców z wakacji w Grecji ? moje zamówienie: piasek, żwir, oleander, daktyle, szyszki.... Śmieli się, że musieli wiadro kupić aby mi pamiątki z Grecji przywieść...
7. Żwir (wspomnienie z dzieciństwa) ? pozostałość po przesiewaniu piasku do zaprawy murarskiej przez mojego ojca ? murarza, wykorzystanej przy budowie naszego domku...

8.Moja pierwsza malowana butelka i mój pomysł z ruinami ? do tej pory pamiętam ile czasu straciłam aby z trzech podstawowych kolorów uzyskać kolor zbliżony do szarości skał...
9.Czapielski Młyn/Kaszuby - butelka malowana przeze mnie z sólą jodowaną z ?groty solnej? w SPA... teraz mnie pewnie za tą sól obciążą....

Natalko, dobrze widziałaś, to żółw tyle, że sztuczny...
Kasiu ? dziękuję za miłe słowa... Bycie florystką, to takie moje skryte marzenie. Na razie to ze mnie jedynie amator-zapaleniec.
Ukończyłam jeden kurs florystyczny w Toruniu ( prowadzony przez Magdalenę Ciabaszewską ? Ziułkiewicz) i miałam ochotę wybrać się na kolejny....
Nie udało się ale nie rezygnuję ? może uda się w innym czasie
Przeglądając Twój wątek Kasiu, zauważyłam jak bardzo gustownie prowadzisz swój dom.
Widać, że posiadasz duże wyczucie smaku. Cieszę się, że i Ty lubisz czasem zabawić się w dekoratorkę... a może pokarzesz jakieś swoje dekoracje na FO.... ?
Bardzo ładnie proszę...
Będę zaglądała do Twojego wątku a nóż się doczekam jakieś fotki...
A Twój wazonik z pięknym bukietem z bzu i kaliny to ciągle jeszcze mam przed oczami...
A na dobranoc parę doniczkowych kwiatuszków :
Najzwyklejsze Niecierpki za 1zł/szt....warto było...

Asparagus wypuścił długie pędy, więc musiałam go przenieść na wyższe solony...
24-02-2013 i obecnie.

Wilczomlecz białounerwiony przez zimę zgubił listki ale teraz ma nowe...
Jesień zeszłego roku i obecnie.

Dobrej nocki wszystkim.... Pa ! Pa !
Alina Od sadzonki do sukcesu na...bis- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=88776
Mój ogród w obiektywie- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=67068
Piękne masz pamiątki,a roślinki w świetnej kondycji;)
.
- katharos
- 1000p

- Od: 4 sie 2012, o 12:16
Piękne ozdoby...mam taką samą butelkę łódź
stoi w szafce nbo nie mam na nią pomysłu....ale teraz coś mi zaczyna świtać
Roślinki pięknie ci urosły, niecierpki też muszę pochwalić ja mam malutkie ...sama siałam
Roślinki pięknie ci urosły, niecierpki też muszę pochwalić ja mam malutkie ...sama siałam
- Blueberry

- Od: 7 kwie 2013, o 22:34
- Kontakt:
Łał, niecierpki zdobycz pierwsza klasa
i to za jaką cenę
Sztuczny żółw? To mnie zaskoczyłaś
Fajne pomysły na pamiątki, najbardziej podoba mi się pomysł z piaskie
m (może skorzystam
) i butelka obklejona bursztynem
Też miałam kiedyś "instalację" w kieliszku - tylko takim 3 razy większym, pierwotnie w środku była kompozycja z żywych roślin - były tam muszelki, drobne kamyczki, na wierzchu szyszka, piórka i jakieś inne drobiazgi. Powinnam mieć gdzieś jeszcze zdjęcia, jak znajdę to wrzucę do swojego wątku foto 
Sztuczny żółw? To mnie zaskoczyłaś
Fajne pomysły na pamiątki, najbardziej podoba mi się pomysł z piaskie
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Pozdrawiam, Natalia
Pozdrawiam, Natalia
- justus27

- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Ale Masz piękne roślinki. Super niecierpki po 1zl ;)
Rzeczywiście, dar w rękach, Masz. Piękne ozdoby Wyczarowujesz
Rzeczywiście, dar w rękach, Masz. Piękne ozdoby Wyczarowujesz
- anym

- Od: 4 kwie 2013, o 19:01
Witaj Alinko!
Znalazłam Cię przypadkowo i już nie żałuje
Podziwiam piękne kwiatki i ozdoby, masz dar do kwiatów i sprawne rączki.Jeśli pozwolisz będę zaglądać i podziwiać.
Pozdrawiam gorąco mimo paskudnej pogody
Znalazłam Cię przypadkowo i już nie żałuje
Podziwiam piękne kwiatki i ozdoby, masz dar do kwiatów i sprawne rączki.Jeśli pozwolisz będę zaglądać i podziwiać.
Pozdrawiam gorąco mimo paskudnej pogody
to nie wolno pokazywać swoich prywatnych rzeczy???AliWas pisze: bo nie chcę swoją prywatą zdenerwować administratora
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=64054 Zapraszam serdecznie wszystkich.....
- elcia1974

- Od: 23 lip 2009, o 18:25
Alinko masz talent w łapkach i piękne tworzysz dekoracje zarówno te kwiatowe jak i z innych darów natury.
Ja też lubię czasem stworzyc "coś z niczego", ale nie mam zbyt wiele miejsca na takie drobiazgi.
Ale sporą radośc i satysfakcję sprawia mi dawanie tzw. drugiego życia różnym przedmiotom i wykorzystawanie ich w innym charakterze niż to pierwotnie im przypisane.
Ja też lubię czasem stworzyc "coś z niczego", ale nie mam zbyt wiele miejsca na takie drobiazgi.
Ale sporą radośc i satysfakcję sprawia mi dawanie tzw. drugiego życia różnym przedmiotom i wykorzystawanie ich w innym charakterze niż to pierwotnie im przypisane.
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
- AliWas
- 500p

Witam wszystkich serdecznie i dziękuję za superaśne komentarze. 
Dziś zaraz na początku przedstawię Wam Tosię,
która ma już swoją właścicielkę ? bardzo sympatyczną Panią, która za miesiąc przyjedzie po nią aż z Bydgoszczy....

Prawdziwy z niej urwis....
Pati ? dziękuję
Kasiu(katharos)? u mnie z sianiem to kiepsko.... tragedia normalnie, więc wielkie brawa za Twoje wyhodowane Niecierpki...
Natalko ? fajnie jest robić samemu takie pamiątki, nawet jeśli coś nie wyjdzie to i tak będzie to lepsze od ?made in china?
A to zdjęcie z kielichem to szukaj.....
bo ja chcę zobaczyć .... bardzo, bardzo....
Justynko ? dziękuję kochana... raz na ruski rok coś mi się tam uda....
Aniu ? bardzo mi miło Cię powitać u mnie i oczywiście zapraszam jak najczęściej.
Pozdrowionka i aby do..... lepszej pogody... 
Kasiu(kanapl) ? niby zakazu nie ma ale co za wiele to.... itd... bo przecież to dział o roślinach doniczkowych...
a i tak uważam, że mamy szczęście, że posiadamy takich Administratorów...
Elu ? brawa dla Ciebie za dawanie ?drugiego życia? przedmiotom
Mam koleżankę, która też lubi tchnąć nowe życie w różnego rodzaju stare (i raczej nieduże) przedmioty.
Bardzo bym chciała zobaczyć jakie rzeczy skrywasz w swoim domku...
Jeśli chciałabyś coś nam pokazać na zdjęciu (nawet tu, w moim wątku) to bardzo bym się ucieszyła
A na koniec, doniczkowce na parapecie w pracy..... bo u mnie w domu juz się nie mieszczą.....
Okno bardzo nasłonecznione, ciepłe - warunki wręcz szklarniane.
Dobrze rosną tam:
Szeflera, Pokrzywka, Geranium, Trawa bambusowa, Paproć kędzierzawa, nieco gorzej Grubosz....

Szefunio jest zadowolony, bo sam lubi kwiaty i przyniósł nawet jednego z domu, bo mu światło zasłaniał...

Zdaje się, że to Dracena....
Pozdrawiam wszystkich cieplutko... Dobrej nocki....
Dziś zaraz na początku przedstawię Wam Tosię,
która ma już swoją właścicielkę ? bardzo sympatyczną Panią, która za miesiąc przyjedzie po nią aż z Bydgoszczy....

Prawdziwy z niej urwis....
Pati ? dziękuję
Kasiu(katharos)? u mnie z sianiem to kiepsko.... tragedia normalnie, więc wielkie brawa za Twoje wyhodowane Niecierpki...
Natalko ? fajnie jest robić samemu takie pamiątki, nawet jeśli coś nie wyjdzie to i tak będzie to lepsze od ?made in china?
A to zdjęcie z kielichem to szukaj.....
Justynko ? dziękuję kochana... raz na ruski rok coś mi się tam uda....
Aniu ? bardzo mi miło Cię powitać u mnie i oczywiście zapraszam jak najczęściej.
Kasiu(kanapl) ? niby zakazu nie ma ale co za wiele to.... itd... bo przecież to dział o roślinach doniczkowych...
a i tak uważam, że mamy szczęście, że posiadamy takich Administratorów...
Elu ? brawa dla Ciebie za dawanie ?drugiego życia? przedmiotom
Mam koleżankę, która też lubi tchnąć nowe życie w różnego rodzaju stare (i raczej nieduże) przedmioty.
Bardzo bym chciała zobaczyć jakie rzeczy skrywasz w swoim domku...
Jeśli chciałabyś coś nam pokazać na zdjęciu (nawet tu, w moim wątku) to bardzo bym się ucieszyła
A na koniec, doniczkowce na parapecie w pracy..... bo u mnie w domu juz się nie mieszczą.....
Okno bardzo nasłonecznione, ciepłe - warunki wręcz szklarniane.
Dobrze rosną tam:
Szeflera, Pokrzywka, Geranium, Trawa bambusowa, Paproć kędzierzawa, nieco gorzej Grubosz....

Szefunio jest zadowolony, bo sam lubi kwiaty i przyniósł nawet jednego z domu, bo mu światło zasłaniał...

Zdaje się, że to Dracena....
Pozdrawiam wszystkich cieplutko... Dobrej nocki....
Alina Od sadzonki do sukcesu na...bis- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=88776
-
pomidorzanka
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 26 cze 2012, o 12:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Alinko Tosia jest modelką nie z tej ziemi
w Bydgoszczy na pewno będzie jej dobrze
kwiatulki bardzo ładne, na razie malutkie, ale w lato podrosną na pewno
skoro szef lubi kwiaty to jeszcze lepiej, bo nie musicie z nim wojen przeprowadzać
że sałata stoi na parapetach, jak to się dzieje w niektórych miejscach pracy
a Twoje buteleczki wspomnieniowe są przecudne, miło jest pooglądać takie strzępki wspomnień
wyjazdowych, które Tobie z czymś się kojarzą, a reszta z chęcią je obejrzy, bo to przecież sztuka butelczana.
w Bydgoszczy na pewno będzie jej dobrze
kwiatulki bardzo ładne, na razie malutkie, ale w lato podrosną na pewno
skoro szef lubi kwiaty to jeszcze lepiej, bo nie musicie z nim wojen przeprowadzać
że sałata stoi na parapetach, jak to się dzieje w niektórych miejscach pracy
a Twoje buteleczki wspomnieniowe są przecudne, miło jest pooglądać takie strzępki wspomnień
wyjazdowych, które Tobie z czymś się kojarzą, a reszta z chęcią je obejrzy, bo to przecież sztuka butelczana.
Pozdrawiam, Agata.
- kotolin21
- 200p

- Od: 25 paź 2012, o 20:14
Cześć Alinko,
jeszcze nie miała przyjemności tutaj gościc i to wielki błąd !!! Masz cudne roslinki, kwiaty zarówno te kwitnące, jak i nie kwitnące. Różnorodnie i kolorowo, a do tego zdalna manualnie
Będę sledzic watek i podziwiac kolejne Twoje slicznotki
Pozdrawiam serdecznie
Kasia
jeszcze nie miała przyjemności tutaj gościc i to wielki błąd !!! Masz cudne roslinki, kwiaty zarówno te kwitnące, jak i nie kwitnące. Różnorodnie i kolorowo, a do tego zdalna manualnie
Będę sledzic watek i podziwiac kolejne Twoje slicznotki
Pozdrawiam serdecznie
Kasia
- Kasia1007
- 500p

- Od: 19 maja 2012, o 13:06
Piękne kompozycje - zarówno te roślinne, jak i wspomnikowe
Tosia jest cudowna i przekochana
Alinko, widzę w Tobie pokrewną duszyczkę... Uwielbiam właśnie takie własnoręcznie zbierane pamiątki (mają one dla mnie największą wartość) typu kamyki, muszle, piasek, kawałek kory, szyszka etc. Robię z nich ozdoby - ramki na zdjęcia, czy świeczki, a później cieszę się z nich, jak dziecko...
Piasek z różnych stron świata również i u mnie zajmuje honorowe miejsce
Również bardzo lubię oryginalnie ozdabiać stoły, komody itp. Żałuję bardzo, że za czasów studenckich nie miałam aparatu, bo wtedy miałam mnóstwo pomysłów i okazji do ozdabiania mojego pokoiku, a niestety nie mogłam tego uwiecznić na zdjęciach. Do tego bardzo lubię robić kompozycje kwiatowe - z różnym skutkiem, ale zazwyczaj podobają się 'publice'
Tak, że z ogromną przyjemnością oglądam Twoje prace, no i oczywiście czekam na więcej

Tosia jest cudowna i przekochana
Alinko, widzę w Tobie pokrewną duszyczkę... Uwielbiam właśnie takie własnoręcznie zbierane pamiątki (mają one dla mnie największą wartość) typu kamyki, muszle, piasek, kawałek kory, szyszka etc. Robię z nich ozdoby - ramki na zdjęcia, czy świeczki, a później cieszę się z nich, jak dziecko...
- AliWas
- 500p

Witam serdecznie !!!!
Agatko ? tak , tak Tośka to prawdziwa modelka..
nowa Pani (jak się właśnie dowiedziałam) zagrała nawet w filmie, więc Tosia swoje zdolności będzie mogła rozwijać....
Butelki, buteleczki... i tyle wspomnień.... mam tylko nadzieję Agatko, że więcej tych wspomnień jeszcze przede mną niż za mną....
Kasiu(kotolin21) ? witaj kochana
Bardzo się cieszę, że i Ty do mnie zawitałaś. Dziękuję za komplementaaaa...
. Staram się z pomocą Forumek aby moje roślinki miały się dobrze ale różnie z tym bywa...
jedną ?Ścianę płaczu? już pokazałam ale wiesz mi, że zmarnowanych przeze mnie roślinek starczyłoby na jeszcze kilka takich ?ścian?....
Pozdrawiam i zapraszam
Kasiu(Kasia1007) ? tak się cieszę, że i Ty parasz się takimi rzeczami
Coś w tym jest, że takie naturalne pamiątki maja dla nas większą wartość sentymentalną od tych kupionych.... chociaż, do moich ulubionych pamiątek zaliczam też ... biżuterię (srebrną) ..... a to pierścionek z pobytu w Bydgoszczy, a to bransoletka z bursztynem z nad morza a to małe?śrubki? do uszów z Torunia...itd...
Miłe skojarzenia sprawiają, że te drobne ozdoby stają się dla mnie bardziej wartościowe
Kasiu, jeśli chciałabyś coś swojego nam pokazać, to zapraszam, wklejaj tu śmiało a mi będzie bardzo miło obejrzeć Twoje dzieło
Przyznam się, że kompozycje kwiatowe to też z różnym skutkiem mi wychodzą.... czasem to mam takiego nerwa...
bo meczę się i męczę a tu nic nie wychodzi.... rrrrrr....więc znam to uczucie doskonale.. oj znam....
Pozdrawiam !!!
Na koniec, chcąc zakończyć temat swoich ?naturalnych? pamiątek, pokażę zebrane przeze mnie maleńkie roślinki z różnych sympatycznych miejsc:
1. Las mojego dzieciństwa - do siódmego roku życia ten las był dla mnie placem zabaw... ile dzieci dziś może pochwalić się taką wolnością...
Kwiaty, które tam rosły całymi polanami to zawilce, przylaszczki, konwalie, dzikie stokrotki,
ogromne paprocie, kwaśna koniczynka (smaczna), szczawik, dzikie maliny (żółte i czerwone), poziomki... ach było cudownie....
Po latach wróciłam tam aby przywołać wspomnienia
Zabrałam wtedy z sobą na wieczną pamiątkę:
Zawilce ...... w naturalnym środowisku ......

...... i u mnie na mini skalniaczku -w pąkach i rozkwicie....

Przylaszczki....w naturalnym środowisku ......
...... i u mnie na mini skalniaczku - w pąkach i rozkwicie....

2. Półwysep Helski ? na jego samym koniuszku na plaży przy trawach rosły takie oto maleńkie śliczne ?bratki?.
Sieją się same i co rok wyrastają w innym miejscu. Co rok też z wielkim lękiem wyszykuję ich nowych miejsc i do tej pory zawsze gdzieś je wynajduję... i tak już od 2000 roku.
W tym roku wyrosły tylko dwa egzemplarze...
Ładniej wybarwione....

... i gorzej wybarwione...

3. Nadwiślańska Nowska Skarpa ? tu nad Wisłą rośnie całymi połaciami Ziarnopłon wiosenny.
W moim ogrodzie rośnie znacznie skromniej ale co rok na wiosne pokazuje kilka swoich żółtych kwiatuszków.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie i dobrej nocki życzę !!!!
Agatko ? tak , tak Tośka to prawdziwa modelka..
Butelki, buteleczki... i tyle wspomnień.... mam tylko nadzieję Agatko, że więcej tych wspomnień jeszcze przede mną niż za mną....
Kasiu(kotolin21) ? witaj kochana
Pozdrawiam i zapraszam
Kasiu(Kasia1007) ? tak się cieszę, że i Ty parasz się takimi rzeczami
Coś w tym jest, że takie naturalne pamiątki maja dla nas większą wartość sentymentalną od tych kupionych.... chociaż, do moich ulubionych pamiątek zaliczam też ... biżuterię (srebrną) ..... a to pierścionek z pobytu w Bydgoszczy, a to bransoletka z bursztynem z nad morza a to małe?śrubki? do uszów z Torunia...itd...
Miłe skojarzenia sprawiają, że te drobne ozdoby stają się dla mnie bardziej wartościowe
Kasiu, jeśli chciałabyś coś swojego nam pokazać, to zapraszam, wklejaj tu śmiało a mi będzie bardzo miło obejrzeć Twoje dzieło
Przyznam się, że kompozycje kwiatowe to też z różnym skutkiem mi wychodzą.... czasem to mam takiego nerwa...
Pozdrawiam !!!
Na koniec, chcąc zakończyć temat swoich ?naturalnych? pamiątek, pokażę zebrane przeze mnie maleńkie roślinki z różnych sympatycznych miejsc:
1. Las mojego dzieciństwa - do siódmego roku życia ten las był dla mnie placem zabaw... ile dzieci dziś może pochwalić się taką wolnością...
Kwiaty, które tam rosły całymi polanami to zawilce, przylaszczki, konwalie, dzikie stokrotki,
ogromne paprocie, kwaśna koniczynka (smaczna), szczawik, dzikie maliny (żółte i czerwone), poziomki... ach było cudownie....
Po latach wróciłam tam aby przywołać wspomnienia
Zabrałam wtedy z sobą na wieczną pamiątkę:
Zawilce ...... w naturalnym środowisku ......

...... i u mnie na mini skalniaczku -w pąkach i rozkwicie....

Przylaszczki....w naturalnym środowisku ......
...... i u mnie na mini skalniaczku - w pąkach i rozkwicie....

2. Półwysep Helski ? na jego samym koniuszku na plaży przy trawach rosły takie oto maleńkie śliczne ?bratki?.
Sieją się same i co rok wyrastają w innym miejscu. Co rok też z wielkim lękiem wyszykuję ich nowych miejsc i do tej pory zawsze gdzieś je wynajduję... i tak już od 2000 roku.
W tym roku wyrosły tylko dwa egzemplarze...
Ładniej wybarwione....

... i gorzej wybarwione...

3. Nadwiślańska Nowska Skarpa ? tu nad Wisłą rośnie całymi połaciami Ziarnopłon wiosenny.
W moim ogrodzie rośnie znacznie skromniej ale co rok na wiosne pokazuje kilka swoich żółtych kwiatuszków.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie i dobrej nocki życzę !!!!