Ogród piaskowy w Zakolu Wisły

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ARABELLA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2009, o 16:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród piaskowy w Zakolu Wisły

Post »

Madzia jeszcze odsypiasz ? ;:224 Dziękuje za miłe spotkanie i cudną atmosferę ;:196
Awatar użytkownika
manenka71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sty 2011, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Madziu a nalezysz do grupy lokalnej ,ja bylam teraz w tym roku na zawodach organizowanych i tam byly rozne grupy a ja bylam z ramienia Ziemi Gotyku
Pozdrawiam Marzena
Mój ogród Mój ogród cz.2
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45

Post »

Iwonka, Ty mnie nie zawstydzaj :oops:

Kasiu, u mnie z wysiewami to zawsze był porażka ale myśle, ze warto spróbować, bo mnie do tego zmobilizowałaś efektami jakie udało sie Tobie uzyskać ;:333

Lucynka, było faktycznie fantastycznie ;:136
Bardzo sie ciesze, że Was poznałam i że na tym Forum nawiązują się takie miłe znajomości.
Iguni bardzo dziękuje za indywidualną wersję stroika świątecznego w kolorze białym ;:167

Marzenko,
jestem członkiem LGD Zakole Dolnej Wisły. Pewnie spotkamy się na jakiejś imprezie "pro-tradycyjnej ":D

Jestem po spotkaniu z Pania projektantką i myślę, że się dogadamy. Przedstawiła mi 4 wersje zarysu ogólnego i mam wybrać najbliszą mojemu sercu i będę w nadchodzącym tygodniu omawiać szczegóły, czyli plan nasadzeń szkieletowych, konstrukcji, wzniesień, altan, palenisk, ścieżek..... Jak wybiorę już jakąś wersję ogólną to wrzucę na FO. Później jak dostane projekt to będziemy aranżowac rabaty forumowo :D Ale mam do myślenia ;:oj
Dobrze, że Ilonka dała mi naleweczkę to mi pomoże podczas podejmowania decyzji :wink:
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
ARABELLA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2009, o 16:05

Post »

Ha ha ha Ilonka jest niezawodna i ma zawsze pełne....... roboty :;230 :;230 :;230
Awatar użytkownika
manenka71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sty 2011, o 11:45

Post »

Pozdrawiam Marzena
Mój ogród Mój ogród cz.2
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Madziu, zazdroszczę wytężonej pracy koncepcyjnej, to takie inspirujące!Bardzo chciałabym zobaczyć wszystkie propozycje, jeśli to nie tajny materiał (zastrzeżony prawami autorskimi) to może wrzucisz wszystkie...? :lol:
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p

Post »

Lucy :D
Marzenka, nie byłam niestety.

Kasiu, na razie nie ma co wstawiać. Chociaż jak znajdę chwilke jutro to mogę te kształty wkleić, ale to tylko kształty bez jakichkolwiek umiejscowień, myślę, że nic nie wnoszące. Nie ma sprawy, mogę wkleić. Dziękuję za zainteresowanie :D

Fajne są takie spotkania z mądrymi fachowcami, bo wielu nowych rzeczy się dowiedziałam. Na pewno muszę zrezygnować z psów po tamtej stronie działki. Ale nie na zawsze. Dom stoi pośrodku działki, która jest w kształcie trapezu, czyli i tak pozostaje im niemały kawał terenu do dyspozycji. Będą wpuszczane na tę część działki tylko jak my tam będziemy a w czasie naszej nieobecności będa miały cały przód działki. Jakoś na to nie wpadłam wcześniej i teraz taranują sobie moje kochane psice wszystko co chcą. Do czasu uzyskania mocnego trawnika będą miały ograniczenia. Trawnik oczywiście nie na całości, ale tak w najbliższym otoczeniu tarasu. Dzięki temu ograniczeniu nareszcie pod oknami będę mogła mieć róże lub zielnik a nie chrapiące psy i dziury wykopywane latem dla schłodzenia psich tyłków.
Druga sprawa to uświadomienie mi, ze błędem jest moje myślenie o dalszej części działki jak o końcu świata i umiejscawianie wszelkich pomysłów w zasięgu tarasu. Altana miała stać w okolicach akacji, bo to blisko i widać z domu a tymczasem Pani projektant ma racje, ze jeśli stworzę "tam daleko" kącik z altaną odgrodzony z każdej strony roślinami to z przyjemnością tam własnie spędzę całe popołudnie nie myśląc, że to daleko od tarasu. Będą 4 duże "pokoje". Jeden to sad, drugi to palenisko trzeci to altana a czwarty to miejsce na trawnik najbliżej tarasu, który ma być miejscem rekreacyjnym. Teraz muszę wybrać jaki kształt tych pokoi mi najbardziej odpowiada.

Kolejna sprawa to fakt, że potwierdziły się moje plany zlikwidowania rabaty przy tarasie i posadzenie tam wysokich iglaków aby się całkowicie odgrodzić od sąsiada a rabaty kolorowe umieścić w innej części działki. Mój pomysł z paleniskiem blisko domu też uległ zmianie i będzie przesunięte dalej na sam koniec działki, czyli TAM gdzie ja byłam kilka razy w ciągu tych kilku lat- bo i po co miałam tak daleko chodzić?
I właśnie to sobie dzisiaj uświadomiłam. Mam dużą działkę, której potencjału kompletnie nie wykorzystuję. Oczywiście z biegiem lat i nabywania wiedzy sama bym sobie uświadomiła, ze TAM też warto pójść i pokorzystać z własnej działki a tymczasem fachowe oko wypatrzyło to od razu i robiąc teraz nasadzenia roślinne, czyli szkielet, to za te kilka lat będę miała przygotowane ściany pokoju do aranżacji. Tymczasem ja sama nasadzałabym drzewa i inne rośliny tutaj bliżej, bo to dla mnie było niezrozumiałe, po co tak daleko sadzić cokolwiek, skoro tu blisko tyle miejsca a TAM i tak nikomu nie chce sie chodzić...
Wiem, że pisze dość enigmatycznie, ale sama nie wiem jak to ująć w słowa.
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madzia, Twoje dylematy są zrozumiałe - spojrzenie na ten sam teren kogoś z zewnątrz z zupełnie inną optyką, zmienia wyobrażenie o ogrodzie. Pomysł z 4 pokojami jak najbardziej trafiony. Palenisko powinno być nieco dalej, choćby ze względów praktycznych (dym w domu), a altana przyniesie ukojenie i będzie wymarzonym miejscem odpoczynku gdy będzie usytuowana w nieco intymniejszym zakątku, ukrytym w głębi ogrodu. W jej otoczeniu cudnie wyglądałyby kwitnące rabaty!
Może zrób zarys działki i umiejscowienie domu, a na tym pokaż planowane ogrodowe pokoje?
*moje wątki*
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2011, o 19:39

Post »

Madzia tylko proszę powolutku dozować doznania aby pokoje się nie pomyliły :wink:
Cieszę się, że jesteś zadowolona
Moje podstawowe pytanko - czy te pokoje mają przewidzianą równą powierzchnię czy niekoniecznie?
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p

Post »

Ilonka, rabaty w tzw.pokojach w przyszłym ogrodzie mają być w większości podwyższane. Pierwszy etap jaki w ogóle zacznę realizować to pokój pierwszy, czyli trawnik i obszar najbliżej tarasu.

Kasiu, podłubałam i już dzisiaj wklejam zdjęcia szkiców. To jest tylko wzór. Później wkleję plan zrobiony bardziej szczegółowo. Później, czyli po spotkaniu z Panią P. :wink: Tymczasem muszę podjąć decyzję, który zarys mamy opracowywać bardziej szczegółowo.

W każdym pomyśle zarówno altana jak i palenisko są TAM daleko :lol:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tak jak mówiłam, to tylko szkic początkowy. Nie sugeruję Wam, gdzie co ma być, ponieważ liczę na Wasze świeże spojrzenie ;:108

Który plan przemawia do Was?
Tak, lubię koty ;)
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Już coś się zaczyna dziać ;:138
Mi się podoba najbardziej pierwszy i ostatni plan. Trudno się tak na szybko zdecydować.
Jak piszesz o swojej działce to jakby ktoś opisywał to co się dzieje u mnie. Też rzadko chodzę TAM, czasem parę tygodni nie zaglądam, podświadomie ograniczam sobie teren do tego przy garażu i tarasie, choć działkę mam mniejszą od Twojej. Dzięki za te rady pośrednio dla mnie. Muszę spojrzeć z innej perspektywy na swoją działkę.
Ciekawa jestem szczegółów. To był świetny pomysł, spotkać się z fachowcem.
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madzia, mi tez najbardziej podoba się pierwszy - ze względu na łagodne kształty rabat, wyraźnie oddzielone miejsce wypoczynku z altaną w zacisznym miejscu - i ostatni, ponieważ fragment alejki prowadzącej do altany/paleniska daje możliwości stworzenia magicznego miejsca np. z łukami, albo murkami po bokach obrośniętymi kwiatami ;:138
Miłego dnia :wit
*moje wątki*
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

J a to Ci nie pomogę , naprawdę nie mam wyobraźni .

Ni umiałam bym stworzyć ogrodu narysowanego na kartce .

Genia
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Magdo, koncepcje fajne, warto było powierzyć swój ogród w fachowe ręce. Do mnie najbardziej przemawia ostatnia koncepcja - jest nieoczywista i daje sporo aranżacyjnych możliwości... w tym przejściu widziałabym granitowe murki oporowe wypełnione ziemią i nasadzeniami preriowych traw i kosodrzewin Varella ;:167
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p
Od: 20 kwie 2010, o 11:38

Post »

Madziu - jak dla mnie pierwsza -(czy altana zaznaczona jest kółkiem w centrum działki?)
Pozdrawiam, Iwona
cz.5_aktualna, spis wątków
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”