Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników cz.1
- santana51
- 500p
- Od: 13 maja 2012, o 18:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników
Torf + piasek
Widać po płatkach czy są wilgotne
Wysiew w substracie czy na płatkach????. Okrycie folia tak jak najbardziej wietrzenie chociaż raz dziennie tak ok 5 min
Namiocik zbędny
To moje zdanie
Widać po płatkach czy są wilgotne
Wysiew w substracie czy na płatkach????. Okrycie folia tak jak najbardziej wietrzenie chociaż raz dziennie tak ok 5 min
Namiocik zbędny
To moje zdanie
- Pozdrawiam Jurek
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 sty 2013, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przepraszam za te polskie znaki ,dopiero syn mi pokazał co robię nie tak .Postaram się zapamiętać a
więc jeszcze raz/ z czego są te pierścienie?
Pozdrawiam Teresa
więc jeszcze raz/ z czego są te pierścienie?
Pozdrawiam Teresa
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
ABan, ja waciki (po prostu mocno nasączone wodą) z nasionami włożyłam do takiego wyższego pojemnika po mięsie (ale można też do kuwety). Ten pojemnik jest wąski, więc dobrze trzyma się na kaloryferze. Pojemnik włożyłam do przezroczystej torebki foliowej, niepodziurkowanej. Raz dziennie otwieram torebkę i przez chwilę wietrzę. Zauważyłam, że na tydzień wystarcza wilgoci w waciku i nie trzeba go zwilżać. Temperatura 22 st. jest dla ciepłolubów trochę za mała, lepsza 25-28 st, a dla papryki do 30st. Przysuń krzesło bliżej kaloryfera, albo postaw pojemnik na kaloryferze, tylko nie bezpośrednio. Nasiona teoretycznie nie muszą mieć dostępu światła, ale lepiej żeby miały - mimo codziennego oglądania nasionek, nawet nie zauważymy jak wyjdą z osłonek.
- Dziunia87
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
ABan na podstawie moich doświadczeń mogę stwierdzić co następuje
Ad. 1
Waciki po prostu mają być mokre, całe. U mnie nawet momentami przesadziłam i nasionka pływały heh.. ale i tak wypiły swoje i nasionka kiełkowały jak szalone.
Ad. 2
Moje nie były przykryte folią, tylko pudełko zamykałam wieczkiem, ale to bez różnicy
Wietrzyć należy codziennie. U mnie wystarczyło po prostu zajrzeć do pudełka po powrocie z pracy (max. kilka minut były otwarte), potem czasem z ciekawości jeszcze zaglądałam i wystarczyło. Za dużo nie wietrzyłam, aby wyższa tamp. i wilgotnośc panowały wewnątrz.
Ad.3
Tylko niektóre nasionka potrzebują światła do kiełkowania (np. seler, lobelia) pozostałe mogą być w ciemności,byle w ciepełku (poza tym normalnie siane do ziemi nasiona automatycznie nie mają światła, a przecież kiełkują). U Ciebie te 22 st. powinno wystarczyć, aczkolwiek na Twoim miejscu położyłabym kuwetę na grubszej gazecie i buch na kaloryfer
Moje na wacikach w pudełeczku stały bezpośrednio na ciepłej od świetlówek pokrywie akwarium, ale tam była znacznie niższa temp. niż na kaloryferze
Mam nadzieję, że coś Ci te moje wypociny dadzą

Ad. 1
Waciki po prostu mają być mokre, całe. U mnie nawet momentami przesadziłam i nasionka pływały heh.. ale i tak wypiły swoje i nasionka kiełkowały jak szalone.
Ad. 2
Moje nie były przykryte folią, tylko pudełko zamykałam wieczkiem, ale to bez różnicy

Ad.3
Tylko niektóre nasionka potrzebują światła do kiełkowania (np. seler, lobelia) pozostałe mogą być w ciemności,byle w ciepełku (poza tym normalnie siane do ziemi nasiona automatycznie nie mają światła, a przecież kiełkują). U Ciebie te 22 st. powinno wystarczyć, aczkolwiek na Twoim miejscu położyłabym kuwetę na grubszej gazecie i buch na kaloryfer

Moje na wacikach w pudełeczku stały bezpośrednio na ciepłej od świetlówek pokrywie akwarium, ale tam była znacznie niższa temp. niż na kaloryferze

Mam nadzieję, że coś Ci te moje wypociny dadzą

-
- 50p
- Od: 13 lut 2008, o 13:35
Witam
w jakim stadium nasiona pomidora przenosić do torfu z ligniny ? tzn. zaraz jak pęknie osłonka i jest malutka "kropka" kiełka ?
w jakim stadium nasiona pomidora przenosić do torfu z ligniny ? tzn. zaraz jak pęknie osłonka i jest malutka "kropka" kiełka ?
Ostatnia, 13 str. wątku Papryka do gruntu.
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
janus_z - tak, jak kiełek jest nie większy niż 1 mm, bo potem może wrosnąć w watę, ligninę, albo odłamać się przy przenoszeniu
.

-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 11 sty 2013, o 10:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pierścienie są z plastiku. Można je kupić w sklepach ogrodniczych.Zobacz wątek pomidory w pierścieniach.Niektórzy robią je z szerokiej rury plastikowej takiej minimum 20cm i więcej. Tną ją na kawałki długości 25 cm wsypują podłoże i sadzą pomidory. Na forum jest dużo zdjęć pomidorów w pierścieniach tylko trzeba trochę poszukać.Ja takie pierścienie zamówiłam przez internet,ale nie pamiętam w jakim sklepie. 

Dziękuję bardzo za wcześniejsze podpowiedzi.
Chciałbym jeszcze zapytać, czy torf z piaskiem pod rozsadę miesza się w stosunku objętościowym, czy wagowym? W zasadzie jestem przekonany, że objętościowym, ale chcę się upewnić.
Chciałbym jeszcze zapytać, czy torf z piaskiem pod rozsadę miesza się w stosunku objętościowym, czy wagowym? W zasadzie jestem przekonany, że objętościowym, ale chcę się upewnić.
Pozdrawiam
Adam
Adam
Zmieszałem na próbę 1 litr torfu wysokiego odkwaszonego (przesianego i ubitego w naczyniu) i 1 litr piasku (grubszego). Całość wymieszałem, ale na oko mieszanka wygląda zbyt piaskowo.Chciałbym jeszcze zapytać, czy torf z piaskiem pod rozsadę miesza się w stosunku objętościowym, czy wagowym? W zasadzie jestem przekonany, że objętościowym, ale chcę się upewnić.
Pozdrawiam
Adam
Adam
- santana51
- 500p
- Od: 13 maja 2012, o 18:01
Jak by było 1/3 piasku to by było ok, ale tak też nic złego się nie stało korzonki będą miały lepszą penetracje podłoża lepsze dostęp powietrza uważam że nie musisz nic zmieniać.Do pikowania użyj już bardziej zwięzłego (więcej torfu) podłoża
- Pozdrawiam Jurek
Tak wszystko się zgadza. Doświadczyłem tego dziś na własnej skórze.jode22 pisze:janus_z - tak, jak kiełek jest nie większy niż 1 mm, bo potem może wrosnąć w watę, ligninę, albo odłamać się przy przenoszeniu.
Jerzy
Współczuje
Mi jak nie chciały nasionka odejść od płatka kosmetycznego to delikatnie wzięłam je z maleńka warstwą ligniny i posadziłam Już wyszły na górę

Dziękuję .Pomysł dobry tylko ja na taki nie wpadłem i kilka nasion zmarnowałem.perdii pisze:WspółczujeMi jak nie chciały nasionka odejść od płatka kosmetycznego to delikatnie wzięłam je z maleńka warstwą ligniny i posadziłam Już wyszły na górę
Jerzy