Ogródek młodego ogrodnika

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogródek młodego ogrodnika

Post »

Drako, myślałem... Kiedyś tu nawet bluszcz rósł. Od momentu kiedy sąsiedzi odnowili tę ścianę to mam zakaz. Powiedzieli, że jak coś będzie po tej ścianie rosło to będzie stale wilgotna.

Fotki z dziś.

Dwa kolejne słoneczniki ozdobne:

Obrazek

Obrazek

Len prezentuje się świetnie:

Obrazek

Nowa dalia kołnierzykowa:

Obrazek

W maju wysiałem rudbekię dwubarwną, na paczce pisało, że zakwitnie w drugim roku, a ja już mam kwiaty... Nie zaszkodzi to jej?

Obrazek
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Patryku coś mi się wydaje,że to rudbekia jednoroczna :lol: sama się wysiewa i co roku pięknie kwitnie :lol:
Pozdrawiam!
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2013, o 13:13

Post »

Ta ściana nie wygląda na "zadbaną"... Pozostaje posadzić masę wysokich roślin. Może by jakieś niskie pnącze po słonecznikach puścić?
Ta rudbekia jest jednoroczna, sieje się chętnie. Wręcz za chętnie - mam parę egzemplarzy w truskawkach. Małe rośliny dobrze znoszą przesadzanie.
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Załamujecie mnie :D Kupiłem z top-decor. Na paczce pisało "rudbekia dwubarwna", a w opisie wieloletnia, kwitnie w drugim roku :( tyle miejsca i doniczek zmarnowałem, teraz wszystko kwitnie nawalnie ściśle obok siebie.
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Musiało im się coś pomerdać, nic nie poradzisz. W sumie, ta rudbekia to jak wieloletnia, bo jak się zasieje to przez wiele lat będziesz ją widywał w najmniej oczekiwanych miejscach. :lol:
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Drako, słyszałem już kiedyś o tym, ze ta rudbekia się rozsiewa bardziej od kosmosów :D Jednakże będzie musiała opuścić to stanowisko, bo tam jest mi najmniej potrzebna ;:209 (ja nie palę :D )

Foteczki są z dzisiaj, trochę słońce upierdliwe, ale dało radę 8-) Po zdjęcia dyń ozdobnych zapraszam tu wątek o dyniowatych.

Kilka lat czekałem, aż będę mieć czerwone słoneczniki :) W przyszłym roku sieję wszystko do doniczek. W gruncie wykiełkowało jedno nasiono na 10, w doniczce ustawionej na zewnątrz wykiełkowały wszystkie. Potrzebne mi będzie 10 paletek po 10 otworów 8-)

Obrazek

Kolejna piękna lilia orientalna/orienpet, nie znam nazwy :oops: Kupiłem cebulkę na giełdzie, miała być Netty's Pride. Ale i tak się cieszę :)

Obrazek

To jest lilia, która przypomina Stargazer, ale nią nie jest :( Mam nadzieję, że uda się ją rozszyfrować.

Obrazek

Chorthippus dorsatus:

Obrazek

Filmik z samcem w roli głównej :) Niestety na youtube jest ograniczenie do 30 klatek i nie widać jak szybko ruszają się nogi.

http://www.youtube.com/watch?v=IxLN3fzm9Kw

Chorthippus parallelus:

Obrazek

Pięknie umaszczona samica, zwykle są ciemno zielone.

Prostoskrzydłe to moja broszka ;:108
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to dziś kolejna porcja fotek.

Lilia trąbkowa żółta, niestety bez pręcików nie wiem czemu...

Obrazek

Obrazek

Gdyby mi nie zakwitła lilia orienpet Yelloween z biedronki (która miała być biała) to nic straconego, ponieważ okazało się wczoraj, że zakwitła właśnie taka sama z targu w liczbie dwóch sztuk :)

Obrazek

Obrazek

Miał mieć metr, a ma dwa :roll: Słonecznik ogórkolistny. Jeśli będę miał pewność, że nie skrzyżuje się z pospolitym to będę oferował nasionka :)

Obrazek
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja bym rudbekię radził wsadzić w jakieś zaciszne miejsce gdzie nie będzie przeszkadzać. Jeśli się gdzieś wysieje to przerwać i wsadzić tam gdzie jej miejsce. :D
To jedna z tych roślin, które są samodzielne ponad miarę. Nawet w gąszczu chwastów dałyby sobie radę.
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

Pięknie Ci kwitną lilie w dodatku w takich upałach , nic tylko pozazdrościć ;:oj Len jednoroczny czy wieloletni ? piękne kolorki . Rudbekie taką samą jak Twoja dwubarwną dostałam jako jednoroczną i mam ją już w tym samym miejscu 4 lata . Nie mam z nią problemu , nie rozsiewa się jakoś szaleńczo za to fajnie się krzyżuje chodź nie wiem z czym :lol: i po tych kilku latach mam mieszańce cudne zresztą , może Twoja też okaże się wieloletnią , pożyjemy zobaczymy :wink:
Słoneczniki od Ciebie nadal rosną a ja cierpliwie czekam na pierwszego kwiatka i już obmyślam plan sfotografowania go , ze swoim 171 wyglądam przy nim jak krasnoludek :lol:
Ogórkolistny u mnie w ubiegłym roku załapał takiego mączniaka że nawet nasion nie zebrałam widać jest na niego podatny :shock: Twój zdrowy , żadnych oznak ?
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Taka piękna lilia orienpet, nie znam nazwy ani nic :( Posadziłem ją obok Latvia, żeby pobawić się w krzyżowanie. To miała być Netty's pride... Ale cóż... Cebulka kupiona na giełdzie :lol: Niedaleko pudełka z Netty's pride była też właśnie ta lilia, kosztowała 4 zł więcej, Netty's pride 3 zł. Jak widać opłaciło mi się, ale sprzedawcom za pomylenie pudełek już nie :;230

Obrazek

Moje słoneczniki ozdobne:

Obrazek

Obrazek

Nareszcie po wielu latach mam czerwony (brązowy) słonecznik ;:215

Obrazek

Może ktoś siał ze swoich nasion niskie słoneczniki? Mi z nasion tych metrówek powyrastały przynajmniej półtora metrowe :lol: Czyżby te metrówki to były krzyżówki F1 i cechy się rozszczepiły?

tija, Jest mi bardzo miło :wink: Ten len jest jednoroczny, nasiona z Legutko :) Z rudbekią to mam nadzieję, że to się okaże już na wiosnę. Już widzę te łany siewek :;230 Na słoneczniki jest po co czekać, u mnie w końcu pierwszy zakwitnął takim pięknym blado żółtym kwiatem z ciemno brązowym środkiem, coś cudownego... Wygląda bardzo nietypowo. I choć są wyższe niż ten jeden rok temu, to widać mnóstwo pędów bocznych. Sporo ludzi chwali ten słonecznik bardziej niż czerwone :) Mączniaka prawdziwego jak dotąd miałem tylko na nagietkach na moim "murku". Popsikałem je i mączniak przestał się rozwijać. Ogólnie wszystko pryskam zapobiegawczo, zwłaszcza słoneczniki, pomidory i dyniowate :)
Awatar użytkownika
Niesia
200p
200p
Od: 23 lut 2012, o 23:36

Post »

Patryku Twoje lilie wymiatają :D ....a takiego konika polnego, którego uchwyciłeś to ja ostatnio bym sekatorem przecięła na pół....siedział na łodydze kwiatka a ja ścinałam cynie i mało co a dziabnęłabym go jak nic...w ostatniej chwili zwiał przed ostrzem sekatora :D
Ogrodniczka Niesia
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=53798" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niesia, cóż mogę napisać, dzięki, że je doceniasz :D Taki konik potrzebuje niekiedy nie lada szczęścia, żeby zdążyć uciec :) Kiedyś szedłem z łąki i ściąłem kwiaty do wazonu. Przyszedłem do domu a tu mi z nich wyskakuje ten duży zielony :;230

Robiłem przez kilka dni zdjęcia żeby je umieścić na forum, okazało się niestety, że na obiektywie było jakieś zabrudzenie :( I wszystkie zdjęcia niestety się nie nadają. Zrobiłem więc dziś koło ósmej wieczorem zdjęcia na pocieszenie :)

Zaintrygował mnie ten kwiat. Łodygę i liście ma omszone i bardzo cienkie, a płatki takie papierowe jak u kocanki:

Obrazek

U mnie jest tak pomieszana ziemia, że jeden słonecznik ma 2 metry, a drugi pół metra dalej ma 30 cm... Jak tu:

Obrazek

Obrazek

Zrobiłem też zdjęcia słoneczników, te pokażę dopiero jutro/pojutrze. W strefie gdzie mam samosiejki wyrósł kwiat, którego zeszłego roku tam nie było, były tylko żółte :)

Zakwitła też nowa lilia orienpet, jest biała i piękna, cudownie pachnie. Niestety miała to być Himalajska, no trudno :roll: Ma 14 pąków:

Obrazek

Obrazek

Po tykwy zapraszam do mojego dyniowatego wątku.
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Patryku :wit
Kwiatek podobny do kocanki to suchokwiat, idealny do zasuszenia :lol:
Słoneczniki bajeczne ;:215
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

anym, suchokwiat, zapamiętam na długo :) Akurat ten okaz zakwitł w rządku mieszanki na suche bukiety, ale jakoś mam pecha na takie mieszanki. Zwykle wszystko kiełkuje, ale z upływem czasu marnieje :( Inne mieszanki np kwiatów letnich pięknie rosną. Kocanek mi brakuje, wysiałem w tym roku całą paczkę i wszystkie nie chciały rosnąć. W przyszłym roku muszę wszystkiego dopilnować ;:333

Obiecałem zdjęcia słoneczników, to też wklejam. Każdy kwiat jest inny, a można zacząć od różnych odcieni żółci po brązowe kończąc :) Jeden kwiat jest nawet dwukolorowy :) Samosiejka wyrosła tam, gdzie nie ma prawa się nic skrzyżować bo wszystkie w zeszłym roku były żółte.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ten ma cztery metry wysokości:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jeszcze dwa czerwone nie rozkwitły, ciekaw jestem odcienia i/lub mieszanki czerwieni z innym kolorem.

Obrazek

Przedostatnia lilia zakwitła, biała piękność:

Obrazek

Obrazek

Dalie, niektóre z wiekiem rośliny tracą kołnierze, inne zaś mają bardzo szczątkowe :( A siałem wszystkie z mieszanki kołnierzykowych.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Te czerwone słonecnizki są przepiękne :D Muszę sobie w przyszłym roku takie posiać.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”