Zdjęcia siewek i rozsad - sezon 2011

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
rafik_ptp
100p
100p
Od: 5 mar 2011, o 09:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zdjęcia siewek i rozsad - sezon 2011

Post »

Lilu pisze:Witam
Ponawiam pytanie i wklejam zdjęcie mojego pomidora:
Liście zrobiły się jaśniutko zielone, a dolne liście żółte. Wszystkie, które były posadzone w ziemi do siewu. Myślałam, że ziemia ta będzie idealna, a tu klops. Te, które posadziłam w torfie z piaskiem mają się świetnie. Może im czegoś brakuje? Może jakaś choroba już sie przyplątała? Nasiona były zaprawiane. Bardzo proszę o odpowiedź, bo mi szkoda, żeby sie zniszczyły.

Obrazek
:wit Lilu moim zdaniem to niedobór składników pokarmowych albo zbyt dużo wody, ale skoro napisałaś że podlewasz tylko kiedy sucho to obstawiał bym to pierwsze.
To podłoże do wysiewu mogło być ubogie a roślina duża już więc brakuje składników.
Moja propozycja podlej odżywką, (najlepiej taką przeznaczoną dla pomidorów, jeśli nie masz to przynajmniej florowitem ważne żeby miała NPK) chociaż jedną roślinkę przynajmniej dwukrotnie a z resztą zrób wedle uznania.
Pozdrawiam
Uprawa warzyw dla jednych jest przyjemnością , dla mnie jest sposobem zarabiania pieniędzy co wcale nie znaczy że nie sprawia mi to dużo przyjemności ;)
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dość długo nie było mnie na forum, dlatego trudno mi wyłapać początek konfliktu między forumowiczami a forumowicz. Duskusja o pomidorze Lilu wymknęła się spod kontroli zupełnie bez potrzeby. Proszę forumowicz o tłumaczenie chemicznych zagadnień ,,jak krowie na rowie'', w przeciwnym wypadku będą nieporozumienia i niesnaski. Niżej przykład :
forumowicz pisze:
Objawem niedoboru fosforu jest wystąpienie fioletowych przebarwień na łodygach i ogonkach liściowych, a niekiedy również na spodniej stronie liści. Deficyt fosforu uwidacznia się najczęściej u roślin młodych w początkowych okresach ich wzrostu i rozwoju
Forumowiczka nie zrozumiała powyższej treści i zapytała :
forumowicz pisze:
sebapila pisze:fosfor i mangan decydują o odczynie podłoża?
Żart czy prowokacja ?. - Co to zdanie wnosi ? Należało odpowiedzieć - tak decydują, (wyjaśnić w jaki sposób), ale wcześniej była mowa o wpływie odczynu na pobieranie fosforu i magnezu - dopiero potem poniższy tekst.
Mangan [Mn] .Optymalne zaopatrzenie roślin zwiększa zawartość cukrów i witamin w ich plonie. Stosunkowo wysokie zapotrzebowanie na ten pierwiastek wykazują fasola, groch, kapusta, ziemniaki oraz drzewa owocowe - jabłoń, śliwa, wiśnia, morela i brzoskwinia. Podobnie jak w przypadku żelaza, dostępność tego mikroskładnika dla uprawianych roślin spada przy nadmiernym wzroście odczynu gleby (pH powyżej 7
kozula
aniaop
200p
200p
Od: 17 maja 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mówiłam ,że głodna jest ;:137 jeść jej daj.
Awatar użytkownika
Agdula
200p
200p
Od: 16 kwie 2007, o 09:25

Post »

Lilu pisze:
sebapila pisze:aaale pomidor ;:224 ..moje jeszcze z ziemi nie wystają ;:65
hej :wink: moje niektóre też nie
a moje dopiero co wzeszły.. a kilka jeszcze nie ..
Agdula
Mądrość wabi-sabi: Nic nie jest doskonałe, skończone ani wieczne.
W prawie dzikim ogrodzie ...
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51

Post »

Pomidory Lilu to chyba oznaka niedokarmienia, ziemia firmy Kronen jest chyba zbyt uboga w składniki pokarmowe dla rozsady. Miałam w poprzednim sezonie kilka sztuk w niej i sadzonki wyglądały identycznie, ja zasilałam chyba biohumusem lub florovitem który można również stosować dolistnie. Poza tym ona w sama w sobie jest jakaś dziwna, odrobinę za dużo wody i robiło się błotko, które bardzo powoli przesychało.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
madzik1388
100p
100p
Od: 21 kwie 2010, o 11:46

Post »

Lilu a porobiłaś w tych pojemniczkach dziurki na odpływ wody??? Często jest tak, że ziemia z wierzchu jest sucha, ale w środku mokra, i korzenie mogą być zalane....

Wiecie co...wczoraj robiłam Wam zdjęcia arbuzów, wszystko było ok, ja dziś do nich zaglądam, a tam połowa zjedzona :evil: :evil: :evil: na ziemi wiją się jakieś malutkie przeźroczyste larwy...skąd to się w ogóle wzięło??? jeszcze wczoraj było ok.

A co do kapusty, to jestem zdziwiona, bo teściowa co roku sieje od razu do gruntu, i wczesna i późną, i zawsze ma piękne główki... ale za Waszymi radami dziś kupię paletę do siewek i posieję kapuchy :D
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj ELU, słynne już pomidory LILU, fakt nie wyglądają tak pięknie jak modelka z żurnala mody, ale też nic im specjalnego nie jest.

Uprawiane pomidory na parapetach w mieszkaniu, nie mogą wyglądać tak jak uprawiane w specjalnych szklarniach, gdzie temperatura czy wilgotność jest ustawiona tak by to pomidory ( a nie ludzie jak jest to w mieszkaniu),miały najlepsze warunki do rozwoju. Nie ma co u nich szukać na siłę chorób, czy niewłaściwej ziemi ,bo poprzez fotografię ich doszukać się trudno.

Uprawiając sadzonki pomidorów na parapecie nieraz widziałem sadzonki w dużo gorszym stanie ( a ta wcale nie wygląda źle) i z chwilą ich posadzenia na miejsce stałe w szklarni, tunelu czy w gruncie szybko przemieniały się z "brzydkiego kaczątka w pięknego łabędzia".

Doszukiwanie się w w każdej sadzonce tylko nieprawidłowości, jest również niewskazane, gdyż takie sygnały mogą wskazywać że ktoś nie umie, nie potrafi albo nie chce dbać o roślinki, a od tego już krok by taki "hodowca" rzucił w kąt całą tą" brudną robotę" , wziął z lodówki ;:136 i usadowił się przed telewizorem.

Siewki i sadzonki pomidorów , jak mi pokazała wieloletnia praktyka ,potrafią znieść wiele niedogodności i naprawdę trudno jest działając "nieumyślnie" zamęczyć .

A nawet gdyby mu się udało "zamęczyć" parę sadzonek, każdy z nich ma w zapasie tyle sadzonek że gdy skończy już produkcję rozsady ,to ma problemy , jak by tu wsadzić te ( zbędne), sadzonki sąsiadowi, bo przecież nie wyrzuci na śmietnik owoce swojej pracy.

Zaleceń naukowców natomiast muszą przestrzegać producenci wielkotowarowi, bo dla nich strata każdej sadzonki to strata pieniążków ,a konkurencja jest duża i nie można sobie strat odbić na wyższej cenie sprzedaży.
Awatar użytkownika
smonika
500p
500p
Od: 29 gru 2008, o 18:51

Post »

Kochani :wit Poniżej zdjęcie moich warzywek sianych 23 lutego. W porównaniu do Waszych to jeszcze wersja mikro i pod względem wzrostu i ilości. Jest 10 sałatek, 10 jarmuża (czy jarmuży? Jak to się odmienia? :oops: ), porów widać ile - jeszcze dużo zostało mi w gruncie i selerów będę pikować 20 jak podrosną. Wczoraj przepikowałam jarmuż i sałatę (jednej uszkodziłam liścia - widać na zdjęciu).
Przepraszam za jakość zdjęć, ale popsułam aparat, bo musiałam zrobić zdjęcie jak moja mama siedzi w saunie :lol: i tak teraz wychodzi. Akurat to jedno wyszło i jest bezcenne :twisted: . Co tam aparat za tysiaka :;230
Por carentan: Obrazek

Seler Edward: Obrazek

Sałata królowa majowychObrazek

JarmużObrazek
Za jakieś 2 tygodnie królowa majowych pójdzie do "pałacu foliowego" a w jej miejsce już posiana jest wczoraj lodowa Juleczka. Jarmuż pójdzie razem z królową, ale do gruntu.
Pozdrawiam, Monika
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51

Post »

Tadeusz, nie można się z tobą nie zgodzić z tym co piszesz ale... ty przez wieloletnią praktykę robisz pewne rzeczy schematycznie. Każdy raczkujący, do których ja również się zaliczam zwraca uwagę na szczegóły być może nie warte zachodu. Zapewniam cię, że minie to.

Skoro Lilu podała firmę z jakiej jest podłoże, to głównie odniosłam się do tego, że pikowałam do takiej ziemi i efekt był podobny. Zbyt małe mam doświadczenie żeby wysuwać jednoznaczne wnioski, dlaczego sadzonka na tym etapie wzrostu wygląda tak a nie inaczej. A że pomidorka bardzo trudno zamęczyć to wiem :D .
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Awatar użytkownika
smonika
500p
500p
Od: 29 gru 2008, o 18:51

Post »

elik_49 pisze:Tadeusz, nie można się z tobą nie zgodzić z tym co piszesz ale... ty przez wieloletnią praktykę robisz pewne rzeczy schematycznie. Każdy raczkujący, do których ja również się zaliczam zwraca uwagę na szczegóły być może nie warte zachodu. Zapewniam cię, że minie to.

Skoro Lilu podała firmę z jakiej jest podłoże, to głównie odniosłam się do tego, że pikowałam do takiej ziemi i efekt był podobny. Zbyt małe mam doświadczenie żeby wysuwać jednoznaczne wnioski, dlaczego sadzonka na tym etapie wzrostu wygląda tak a nie inaczej. A że pomidorka bardzo trudno zamęczyć to wiem :D .
Podpisuję się pod powyższym. Wszystko mija z czasem, a właściwie z każdym kolejnym sezonem, bo człowiek wie czym się przejmować a czym nie. Moja pierwsza rozsada pomidorów urosła jak chciała, wsadziłam ją do tunelu w kwietniu, przyszedł przymrozek i po zawodach...
Poratowała mnie mama, jak zobaczyłam jej pomidorki to aż mi się oczy zaśmiały :shock: Duża, z kwiatkami piękna!
Po paru latach mogę stwiedzić że rozsada była zamęczona - bo za czybko posiana i wybiegła, poza tym miała za małe doniczki i zbladła z powodu braku pokarmu. Jednak po posadzeniu szybko nabrała kolorów i owocowała pięknie.
Pozdrawiam, Monika
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30

Post »

Posty Tadeusza czyta się z ogromną przyjemnością. Zamierzam wprowadzić w życie kilka bardzo cennych dla mnie wskazówek. Za wszystki rady serdecznie Ci Tadeuszu dziękuję ;:196
Moja sałata masłowa i bób zostały dzisiaj przeniesione do tunelu i okryte włókniną. W przyszłym tygodniu zostaną wyjete z pojemniczków i wsadzone do grządki. Rety, jak cudownie pachnie ziemia w tunelu. U mnie dzisiaj jest 12 stopni, a w foliaku sporo więcej, normalnie nie chciało mi się stamtąd wychodzić :P
pozdrawiam, Anita
KiniaSG
100p
100p
Od: 5 lut 2011, o 21:15

Post »

Ja w sprawie kapustnych.
Po wybiegnięciu przed ukazaniem się liści właściwych przepikowałam kalafiory i kapustę wkładając w wielodoniczki po same liścienie.
Kalafiory padły wszystkie co do jednego, natomiast kapusta w większości sie trzyma, tylko kilka siewek padło.
Na ten rok po doświadczeniach stwierdziłam, że pomidory, paprykę, pory będę robić z rozsady bo do tego mam rękę jak na razie i ładnie mi rosną, natomiast kalafiory i kapustę będę jednak kupować na targu gotowe rozszady.
Nad kapustnymi jednak za bardzo trzeba się trząść, wymagają więcej pracy i jak na moje warunki za trudno mi je wyhodować.

Pozdrawiam
Kinia
Pozdrawiam.
Kinia.

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=43949" onclick="window.open(this.href);return false;
Lilu

Post »

Dziękuję Wam kochani za wszystkie odpowiedzi.
Przemyślałam wszystko i podążając tropem tego co napisła madzik1388, jedną sadzonkę najgorzej wyglądającą wyciągłam z pojemniczka i faktycznie ziemia jest mokra przy korzeniach, a na górze sucha. Taka zbita. Więc chyba jednak przelane wodą :?. Dziurek nie mam porobionych.
Awatar użytkownika
rafik_ptp
100p
100p

Post »

I wszystko jasne :idea:
Madzik1388 ;:180 ;:180 ;:180
Uprawa warzyw dla jednych jest przyjemnością , dla mnie jest sposobem zarabiania pieniędzy co wcale nie znaczy że nie sprawia mi to dużo przyjemności ;)
Awatar użytkownika
rafik_ptp
100p
100p

Post »

tadeusz48 pisze:Witaj ELU, słynne już pomidory LILU, fakt nie wyglądają tak pięknie jak modelka z żurnala mody, ale też nic im specjalnego nie jest.

Uprawiane pomidory na parapetach w mieszkaniu, nie mogą wyglądać tak jak uprawiane w specjalnych szklarniach, gdzie temperatura czy wilgotność jest ustawiona tak by to pomidory ( a nie ludzie jak jest to w mieszkaniu),miały najlepsze warunki do rozwoju. Nie ma co u nich szukać na siłę chorób, czy niewłaściwej ziemi ,bo poprzez fotografię ich doszukać się trudno.

Uprawiając sadzonki pomidorów na parapecie nieraz widziałem sadzonki w dużo gorszym stanie ( a ta wcale nie wygląda źle) i z chwilą ich posadzenia na miejsce stałe w szklarni, tunelu czy w gruncie szybko przemieniały się z "brzydkiego kaczątka w pięknego łabędzia".

Doszukiwanie się w w każdej sadzonce tylko nieprawidłowości, jest również niewskazane, gdyż takie sygnały mogą wskazywać że ktoś nie umie, nie potrafi albo nie chce dbać o roślinki, a od tego już krok by taki "hodowca" rzucił w kąt całą tą" brudną robotę" , wziął z lodówki ;:136 i usadowił się przed telewizorem.

Siewki i sadzonki pomidorów , jak mi pokazała wieloletnia praktyka ,potrafią znieść wiele niedogodności i naprawdę trudno jest działając "nieumyślnie" zamęczyć .

A nawet gdyby mu się udało "zamęczyć" parę sadzonek, każdy z nich ma w zapasie tyle sadzonek że gdy skończy już produkcję rozsady ,to ma problemy , jak by tu wsadzić te ( zbędne), sadzonki sąsiadowi, bo przecież nie wyrzuci na śmietnik owoce swojej pracy.

Zaleceń naukowców natomiast muszą przestrzegać producenci wielkotowarowi, bo dla nich strata każdej sadzonki to strata pieniążków ,a konkurencja jest duża i nie można sobie strat odbić na wyższej cenie sprzedaży.
W pełni się pod tym podpisuję :wit
Grunt to zdrowe podejście, z dystansem do tego co się robi bez zbędnego popadania w skrajności.
wielki Szacun ;:180 ;:180 ;:180
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”