Canna - Paciorecznik cz.2
- drozd
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lut 2009, o 21:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Canna - Paciorecznik cz.2
Dopóki nie wyrośnie może stać w w ciemnym miejscu aby było ciepło. Ziemia wilgotna nie bagno.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
Kupując kanny czym mam się sugerować i jak powinno wyglądać zdrowe kłącze? Bo przez folię i torf to figę widać, więc jakie macie sposoby na ich rozpoznanie ?
- drozd
Jolu
To już się poddałeś. Tyle jeszcze jest odmian do wzięcia. Ja nie odpuszczam, biorę dalej
Sebek.Typowego okazu zdrowia to nie znajdziesz ale szukaj takiego by widać było choćby malutki kiełek to jest nadzieja,że coś wyrośnie.
To już się poddałeś. Tyle jeszcze jest odmian do wzięcia. Ja nie odpuszczam, biorę dalej

Sebek.Typowego okazu zdrowia to nie znajdziesz ale szukaj takiego by widać było choćby malutki kiełek to jest nadzieja,że coś wyrośnie.
- pamelka
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Janusz z chęcią, ale miejsca brak. Musiałabym znów wybierać margiel i szykować szerszą rabatę. Ale to jest chyba nieuniknione w bliższej lub dalszej perspektywie 

-
- Od: 15 paź 2010, o 00:18

Zrobiła z niezałozonego jeszcze z mojego lenistwa akwarium ...mini szklarenkę

- drozd
Jolu. Wiem co nie co o chełmskiej ziemi. Kiedyś pomagałem siostrze w ogrodzie i wtedy pierwszy raz zobaczyłem te kamienie. Tego na szczęście nie mam u siebie.
Dorotko Wystarczyło pojemnik w którym posiałaś przykryć szybą póki nie wzejdą. Nie potrzebna jest mini szklarenka.
Dorotko Wystarczyło pojemnik w którym posiałaś przykryć szybą póki nie wzejdą. Nie potrzebna jest mini szklarenka.
-
ale tam nie tylko trawki...jeszcze lobelie floksiki i beda jeszcze koleusy 
i tak stało puste...to sie przyda chociaz , 112 litrów to jest troszeczkę miejsca na przedszkolaki

i tak stało puste...to sie przyda chociaz , 112 litrów to jest troszeczkę miejsca na przedszkolaki

-
Firma,to ja zwykły knypek jestem przy Tobie,takie ulubione jednoroczne wysiewam ,błekitne lobelie musza byc zawsze
za to to u Ciebie...jak powyjmujesz te wszystkie cudenka....podzielisz...posadzisz....nawet sobie nie wyobrazam tych ilosci
za to to u Ciebie...jak powyjmujesz te wszystkie cudenka....podzielisz...posadzisz....nawet sobie nie wyobrazam tych ilosci

- pamelka
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja muszę powiedzieć, ze teżKeetee pisze:...nawet sobie nie wyobrazam tych ilosci

Czekam niecierpliwie na instrukcje

Kłącza kann posadzone do doniczek :P są zdrowe , jasne ale bez widocznych kiełków .
Stoją w cieple ... tem. pokojowa ... po jakim czasie można spodziewać się wychodzących już z ziemi pierwszych liści ?
Stoją w cieple ... tem. pokojowa ... po jakim czasie można spodziewać się wychodzących już z ziemi pierwszych liści ?
- drozd
Adamie. Nie ma reguły ani innego wylicznika na pokazanie się nowych liści na posadzonych kłączach.
Może to być po kilku dniach albo kilku tygodniach. Wszystko zależy od kondycji kłącza. Piszesz,że nie widać żadnego kiełka to na pewno nie wcześniej wyrosną jak po trzech tygodniach. Kupiłem z niewielkimi kiełkami chyba 10dni temu to dzisiaj już są ładne listki (pokażę później).
Jutro dzień kwiatowy więc idę zrobić próbę dzielenia karp i też pokażę później.

Może to być po kilku dniach albo kilku tygodniach. Wszystko zależy od kondycji kłącza. Piszesz,że nie widać żadnego kiełka to na pewno nie wcześniej wyrosną jak po trzech tygodniach. Kupiłem z niewielkimi kiełkami chyba 10dni temu to dzisiaj już są ładne listki (pokażę później).
Jutro dzień kwiatowy więc idę zrobić próbę dzielenia karp i też pokażę później.

Wiele też zależy od tego, czy kłącze ma korzenie, czy też nie.
Zasadniczo nie obcinam korzeni, ale karpy dostępne w handlu zazwyczaj są bez korzeni.
Karp zazwyczaj nie dzielę, jedynie oczyszczam z tego, co wygniło.
Wtedy rośliny są silniejsze, niż z kłączy podzielonych na pojedyncze oczka.
Znalazłem informację, że Stuttgart, podobnie jak Annei, zalicza się do kann prawie wodnych.
To tłumaczy dlaczego w kłączach rosną takie długie odcinki (nawet 20 cm) bez oczek między.
Wygląda to czasem tak: I--------I
Myślę, że to sposób na zapewnienie stabilizacji w grząskim gruncie.
Januszu. 30 odmian to już całkiem sporo ;)
Zasadniczo nie obcinam korzeni, ale karpy dostępne w handlu zazwyczaj są bez korzeni.
Karp zazwyczaj nie dzielę, jedynie oczyszczam z tego, co wygniło.
Wtedy rośliny są silniejsze, niż z kłączy podzielonych na pojedyncze oczka.
Znalazłem informację, że Stuttgart, podobnie jak Annei, zalicza się do kann prawie wodnych.
To tłumaczy dlaczego w kłączach rosną takie długie odcinki (nawet 20 cm) bez oczek między.
Wygląda to czasem tak: I--------I
Myślę, że to sposób na zapewnienie stabilizacji w grząskim gruncie.
Januszu. 30 odmian to już całkiem sporo ;)
- drozd
Próba zrobiona. Może w pewnym stopni przybliżę sposób dzielenia kłączy.
Pierwsze podejście. Przygotować sobie drewniany kołek niezbyt ostry by nie kaleczył sadzonek i takim kołkiem oczyścić karpę z ziemi

Oczyszczona karpa

Zaznaczone kółkiem to stara ubiegłoroczna sadzonka mateczna.
Strzałki pokazują w którym miejscu należy odciąć lub odłamać nowe sadzonki

Odłamane sadzonki.

Lewa sadzonka jest czterooczkowa. Można ją podzielić na dwie sadzonki.

Po podziale należy oczyścić sadzonkę z obumarłych i złamanych korzeni miejsce cięcia zasypać sproszkowanym węglem drzewnym i sadzonka gotowa do posadzenia.

Przygotowane sadzonki można sadzić jak na zdjęciu lub pojedynczo w doniczki

Moje nowe nabytki. Wcześniej kupione już powyrastały.

Andres.
Karpy mało rozbudowane można nie dzielić ale jak posadzisz karpę z 20 oczkami to narośnie Ci mnóstwo liści a kwiatów mało. Standardowa sadzonka powinna mieć minimum 2 dobrze wykształcone oczka. Przy dobrej pielęgnacji powinna wydać 4- 5 kwiatostanów. Natomiast długości sadzonek uwarunkowane są cechami genetycznymi, być może że wpłynęło na to podłoże przy kannach wodnych jak i wysokość.(Stabilizacja) Kanny Wyoming i Orange Bauty mają nie raz powyżej 20 cm kłącza i ok.6 cm grubości.
Pierwsze podejście. Przygotować sobie drewniany kołek niezbyt ostry by nie kaleczył sadzonek i takim kołkiem oczyścić karpę z ziemi

Oczyszczona karpa

Zaznaczone kółkiem to stara ubiegłoroczna sadzonka mateczna.
Strzałki pokazują w którym miejscu należy odciąć lub odłamać nowe sadzonki

Odłamane sadzonki.

Lewa sadzonka jest czterooczkowa. Można ją podzielić na dwie sadzonki.

Po podziale należy oczyścić sadzonkę z obumarłych i złamanych korzeni miejsce cięcia zasypać sproszkowanym węglem drzewnym i sadzonka gotowa do posadzenia.

Przygotowane sadzonki można sadzić jak na zdjęciu lub pojedynczo w doniczki

Moje nowe nabytki. Wcześniej kupione już powyrastały.

Andres.
Karpy mało rozbudowane można nie dzielić ale jak posadzisz karpę z 20 oczkami to narośnie Ci mnóstwo liści a kwiatów mało. Standardowa sadzonka powinna mieć minimum 2 dobrze wykształcone oczka. Przy dobrej pielęgnacji powinna wydać 4- 5 kwiatostanów. Natomiast długości sadzonek uwarunkowane są cechami genetycznymi, być może że wpłynęło na to podłoże przy kannach wodnych jak i wysokość.(Stabilizacja) Kanny Wyoming i Orange Bauty mają nie raz powyżej 20 cm kłącza i ok.6 cm grubości.
Ładna fotorelacja. Na pewno się przyda.