czosnek działa bakteriobójczo jeden ząbek na 5 l wody
ja też czasami je smaruję czosnkiem . Rozgniatam 4 ząbki zalewam szklanką wody i czekam ze 2 dni( min 2 godz) . Rozcieńczam . lekko pryskam
tylko mgiełka . A jak coś zaczyna gnić to wietrze i też smaruję czosnkiem( tym preparatem ). To takie moje sposoby , ale nie mam grzyba wszystko ładnie kwitnie. To z pokrzywy też zasila rośliny na ogrodzie .Nie stosuję chemii ani nawozów sztucznych . Jest jeszcze jedna roślina z której robię gnojówkę ale zapomniałam nazwę 9 jak kwitnie to takie żółte kwiaty jak kulki)
sangwinaria Gnojówka mówisz :P to kalifornijska gnojówka też powinna być oki . I czosneczek tez wypróbuje.
Co do komody to stoi pod samym oknem i będę obserwować, które fiołki lubią mniej słońca i będą sobie na niej mieszkać. Jeden już tam wylądował- EK Północ. Zrobiłam mu 2 żółte listki :/ mimo, że słońce na parapecie fiołkowym jest maks do 12 w południe. Dalej zachodzi za blok naprzeciw, więc jest widno a promienie ich nie sięgają.
Od niedawna hoduje fiołki. Jak na razie mam same kundelki, (ale odmianowe już zamówione).
Powiedzcie mi proszę, czy fiołki w czasie kwitnięcia można przesadzac? Zauważyłam,że moim wyrosły nowe rozetki i w doniczce sa jakby dwa albo trzy. Nie bardzo wiem co z tym zrobic. Zostawic, rozsadzic czy te "niepotrzebne" wyrzucic?
katkaR
dziękuję za odpowiedź. Wezmę się za to w ponedziałek (jak wytrzymam, bo już mnie "nosi", żeby zaraz to zrobić). Jak patrzyłam na Wasze fiołki, tu na forum, to zauważyłam własnie, że składają się głównie z pojedynczych rozetek i rzeczywiście ładniej wyglądają.