Pietruszka ( korzeniowa i naciowa)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pietruszka ( korzeniowa i naciowa)
Wysiałem na taśmie 8 kwietnia pietruszkę Halblange Berlińska. Do dziś nie powschodzila. Czy jest szansa że jeszcze powschodzi czy wysiać nową . Proszę o poradę.
Pozdrawiam Andrzej.
-
- 200p
- Od: 18 lis 2022, o 11:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja bym posiała nową już nie na taśmie bo te na taśmie nasiona muszą mieć dużo wilgoci żeby wzejść. Moja pietruszka wsiana 4.04 wzeszła i już z tydzień ją widać
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Pietruszka potrzebuje sporo wilgoci do skiełkowania. Kwiecień już jest czasem gdzie ziemia mocno przesycha. Podlewałeś ją??
Jeśli nie to siej nową, bo to że na taśmie jest, to jeszcze więcej wilgoci potrzebuje.
Jeśli nie to siej nową, bo to że na taśmie jest, to jeszcze więcej wilgoci potrzebuje.
-
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
Podlewalem. Ziemia była wilgotna.
Czy wysiać nową pietruszkę na taśmie? Planuję to zrobić w sobotę czyli 6 maja.
Czy wysiać nową pietruszkę na taśmie? Planuję to zrobić w sobotę czyli 6 maja.
Pozdrawiam Andrzej.
U mnie zdarza się że nasiona warzyw kiełkują na raty. Druga część startuje po okresie deszczowym i pochmurnym.
Niekorzystne jest silne długotrwałe nasłonecznienie powodujące przegrzanie powierzchni gleby.
Przy takiej pogodzie, na szybko nagrzewających się piaskach wysiewam w rowki i okrywam np świeżo skoszoną trawą.
Niekorzystne jest silne długotrwałe nasłonecznienie powodujące przegrzanie powierzchni gleby.
Przy takiej pogodzie, na szybko nagrzewających się piaskach wysiewam w rowki i okrywam np świeżo skoszoną trawą.
- Agga167
- 200p
- Od: 2 wrz 2012, o 14:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie wschodzi pietruszka zasiana w połowie marca. Już już miałam siać od nowa. Czekała na ciepło. Dzisiaj podlałam jarzyny, bo ziemia przeschła.
Agnieszka
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Wygląda na naciową .
U mnie rok temu pietruszka nie wyszła w ogóle, a w tym roku 2 szt. W przyszłym roku zrobię rozsadę.
Gosia
- kuneg
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
Pietruszka korzeniowa nie nadaje się do robienia rozsad. Korzeń będzie zdeformowany. Rozsady jest sens robić tylko dla naciowej.
-
- 50p
- Od: 1 gru 2020, o 10:54
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Niebywałe!
Jestem w głębokim szoku jaka piekna i ten termin jej wysiewu zaskakujący.bo ja próbuję z tym warzywem odkąd mam ogródek a to już dekady są i czy chcecie czy nie musicie mi uwierzyć. Nie wschodzi lub trzy piórka na krzyż. Po latach prób odpuściłam sobie ale pietrucha
to niezastąpione warzywo w domowej kuchni i nie ma co się czarować - bardzo drogie....Więc w tym roku ponownie podjęłam próby...
Czy zdradzisz tajemnice jak to zrobiłeś

Czy zdradzisz tajemnice jak to zrobiłeś

-
- 50p
- Od: 1 gru 2020, o 10:54
Tu akurat siałem gęsto ponieważ chciałem żeby były wschody dobre a wyszły prawie 100. Wiadomo że trzeba przerwać bo musi mieć miejsce żeby rosła. Tutaj dałem popiół drzewny i dużo wody po posianiu. Bardzo pracochłonne ale później widoki rekompensują. Plewione chyba ze 4 razy. Lepiej za gęsto i póżniej wyrwać jak powschodzi
Problem ze wschodem to przede wszystkim jakość nasion. Trzeba kupować profesjonalne albo zbierać swoje. Mam porównanie, swoje kiełkują niemal w 100% a amatorskie trafiają się takie że ledwie co 10% wykiełkuje.