Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dynia - wszystko o odmianach

Post »

Opisałam sobie ten melon jako Frantelupa :D W tym roku dynie dostają eksmisję z dyniowej górki, na rzecz melonów i arbuzów..[górka usypana z końskiego nawozu, z wierzchu na wiosnę posypana warstwą ok 4 cm piasku z paprochami z wiosennego zamiatania podwórka - myślicie, że melonom przypasuje? dynie rosły na tym bardzo dobrze, powiedziałabym]. Do tego jeszcze na pewno pójdzie na wierzch włóknina,bo jakbym to miała plewić to ...
Tylko teraz muszę wymyślić, gdzie dać dynie, oprócz hokkaido mam parę odmian do wypróbowania, coś czuję, że znów będzie uprawa eksperymentalna.
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Melony rozrastają sie podobnie jak ogórki , może troche silniej . Pędy wyrastają do 1,5-2 metrów ... Melon owocuje na pędach 2 lub 3 rzędu , więc przycinka jest zalecana . Nieraz przycinam po wysadzeniu pierwszy raz , albo nawet w fazie rozsady , za 2-3 liściem . Pędy , ktore wyrosną - znów przycinam za 2-3 liściem ... albo i nie ! Różnie to jest , bez przycinania też wyrosną pędy boczne i też będzie owocowanie :wink:, tylko że nieco później . A nieraz zawiązuje sie owoc bardzo wcześnie , właśnie na pędzie głównym , tuż przy pniu ... Roślina jest wtedy jeszcze nie rozbudowana i słaba więc owoc jest mały i hamuje całkowicie wzrost pędow, tak więc nie jest to sytuacja zalecana . LOEB! Ale wymysliłaś nazwe , no niech Cie drzwi ścisną :lol: ... Ale stanowisko do uprawy melona masz dobre , a pomysł z wyściólkowaniem grządki ( może być czarna folia , agrotkanina itd ..) + okrycie wloknina po posadzeniu to gwarancja powodzenia 8-) . Dyniom tez by tam było dobrze , trudna sprawa , bo pod drzewami to może być ciężko ... Pozdrawiam :wit
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nazwa moim zdaniem bardzo dobra, chwytliwa :P A jak to jest z tym okrywaniem włókniną, bo mam taką białą cienką "wiosenną".. zaraz po posadzeniu nakrywam i co, na noc tylko a w dzień odsłaniam, czy cały czas ma leżeć? Dla mnie to by nawet wygodne było, w zeszłym roku bażanty mi zrobiły przerywkę w dyniach świeżo po posadzeniu :>
Pod drzewami może nie być źle, hokkaido strasznie się rozłazi i tak, miniaturowa są wręcz pnące, mam tylko nadzieję, że nie będę musiała drabiny nosić, żeby dynie zebrać..
Właśnie odkryłam kolejny obiekt nadający się na pojemniki do rozsady - obcięte kartony po mleku:DD recykling pełną gębą;) ale powinny się naprawdę sprawdzić, objętość ok, ścianki nie przepuszczające światła, no i bardzo praktyczny do ustawiania obok siebie w skrzynce kształt - prostokąt.
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Też mam lekką włoknine , P17 . Po nakryciu i solidnym okopaniu krawędzi , zdejmuje dopiero po kilku tygodniach ... Wloknina nie tylko ma chronić przed przymrozkami w nocy , w dzień też stwarza bardzo korzystny mikroklimat , podnosi temp. - zwiększa wilgotność - chroni przed wiatrem - zabezpiecza przed ptactwem powietrznym ... Bywały dni upalne z temp. powyżej 30*C i nie ma mowy o jakichkolwiek szkodach , wrecz przeciwnie , włoknina ladnie cieniuje roślinki :wink:
Awatar użytkownika
Jankiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 16:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

co do włókniny to chyba ty Piotrze gdzieś napisałeś, albo gdzie indziej przeczytałem, żeby posadzone do gruntu melony okrys włókniną na cale 4 tygodnie.
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W zasadzie to trzymam włóknine na wszystkim jak najdłużej , nieraz wyjdzie pewnie i ponad 4tyg... "Jak najdłużej " - tzn. że rośliny już sie nie mieszczą pod okryciem( ostatnio to wczesne kalafiory liście calkiem zdeformowały , ale po odkryciu doszły do wyglądu szybko ), albo po prostu pogoda na tyle jest już ustabilizowana i optymalna ,że okrywanie jest zbędne ... Trzeba też pamiętać o kwestii zapylania , to jest bardzo ważne w uprawie np. truskawki , wczesnych ogórków . Jak sie pojawią pierwsze kwiaty - to nie ma wyjścia , trzeba odkrywać , przynajmiej w dzień .
Awatar użytkownika
Pauli
200p
200p
Od: 4 lut 2008, o 19:29

Post »

Czy zostały komuś jakieś nasiona dyń? Chętnie kupię lub wiosną wymienię się na jakieś roślinki :)
Pozdrawiam Paulina
Mój ogród
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pauli , nasionka zostały i pewnie ich jeszcze przybędzie , w miare potrzeb :wink: . Zapowiadana jest "dogrywka " Akcji rozsyłania nasion , więc śledź wątki na bieżąco , i na pewno sie załapiesz 8-) .
Awatar użytkownika
Pauli
200p
200p

Post »

Frant dziękuję za odpowiedź. Chętnie skorzystam :lol:
Mam jeszcze jedno pytanie. Czy ktoś z forumowiczów kupował w sklepie o którym pisała ewondo http://www.kcb-samen.ch ??
Pozdrawiam Paulina
Mój ogród
Awatar użytkownika
Jankiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 16:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pauli pisze:Frant dziękuję za odpowiedź. Chętnie skorzystam :lol:
Mam jeszcze jedno pytanie. Czy ktoś z forumowiczów kupował w sklepie o którym pisała ewondo http://www.kcb-samen.ch ??
Nie kupowałem, ale przyznać trzeba, że mają nieprawdopodobnie bogatą kolekcję nasion.
Awatar użytkownika
Pauli
200p
200p

Post »

Przyznam się, że strasznie mnie korci, żeby zrobić tam zakupy. ;:224
Pewnie się skuszę, tylko zastanawiam się czy wszystkie z tych dynek mają szansę u nas urosnąć. Czy może jednak są jakieś ograniczenia.
Pozdrawiam Paulina
Mój ogród
caterina
200p
200p
Od: 11 cze 2009, o 18:12

Post »

Pauli, na tej stronie przy każdej odmianie określona jest ilość dni potrzebna do pełnej dojrzałości dyni.Staraj się wybierać może nie koniecznie te z najdłuższym :wink: Choć to wszystko zależy od warunków pogodowych jakie mamy w danym roku.
A swoja droga to bardzo lubię przeglądać te wszystkie odmiany.
pozdrawiam
Kasia
Forumowiczka Kasia...;)
Awatar użytkownika
agnieszka__
500p
500p
Od: 22 paź 2009, o 23:29

Post »

Jak tak zachwalacie te włókniny to ja tez w tym roku przykryję wszystko tym bardziej ,że jadąc wiosną w okolice Kalisza do rodziny widzę ,że wiele pól przykrytych jest włókniną .

Mam tylko takie pytanie jak Wy podlewacie takie poletka ,trzeba odkryć włókninę czy można zraszać bezpośrednio?

I drugie pytanie czy przykrywamy zaraz po wysianiu ?
zielone jest piekne
pozdrawiam Agnieszka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 18&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja lałam po, i bezpośrednio pod rośliny tam gdzie otwór we włókninie. Ściółkowałam pomidory jak do tej pory. :)
oloolosz
100p
100p
Od: 6 maja 2009, o 23:30

Post »

frant pisze:Oloolosz , no jasne :wit . Tylko takich wielkich cytatów już nie rób , bo jak Nalewka przyuważy to natrze nam uszu :oops: :D
stary komp mi padł, a teraz niemoge wysyłac prywatnych wiadomosci.
napisz mi na priv twój nr tela to dam Ci adres
w zamian mam grenn hubbard
Dzięki i pozdro
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”