http://www.potrawyregionalne.pl/193,Chl ... re&id=3053
Moja domowa piekarnia - AnaKa
-
Anaka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kasiu, jesteś fajnym szperaczem :P
Myślę,że każdy, kto chce więcej wiedzieć, powinien poszukiwać i stale się uczyć - dla siebie i innych.W swoich wątkach nie jesteśmy w stanie wszystkiego pokazać
Tę stronę ja też znam.Zawiera przydatne informacje
Myślę,że każdy, kto chce więcej wiedzieć, powinien poszukiwać i stale się uczyć - dla siebie i innych.W swoich wątkach nie jesteśmy w stanie wszystkiego pokazać
Tę stronę ja też znam.Zawiera przydatne informacje
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
mój chlebek niestety nie wyszedł tak jak chciałam, wczoraj pięknie się podniósł a gdy wstałam rano opadł...próbowałam go reanimować w piekarniku w ciepełku ale nie drgnął...więc upiekłam... zakalca nie ma ale jest niski...szkoda mam nauczkę ...
chlebek robiłam na zakwasie żytnim 450g z dodatkiem mąki lubella pełnoziarnistej 450g i 25gżytniej, 25g otrębów drobno mielonych. całość posypana dynią i słonecznikiem.
w smaku dość kwaśny ale to chyba dlatego że tyle stał przed pieczeniem.
choć na pewno go zjemy
długa droga nauki przede mną 
chlebek robiłam na zakwasie żytnim 450g z dodatkiem mąki lubella pełnoziarnistej 450g i 25gżytniej, 25g otrębów drobno mielonych. całość posypana dynią i słonecznikiem.
w smaku dość kwaśny ale to chyba dlatego że tyle stał przed pieczeniem.
choć na pewno go zjemy
Zrobilam juz fotke tylko wieczorkiem wstawie, bo nie umie wrzucac z karty na komputerAnaka pisze:Moni, koniecznie pokaż ten ,przyrządzik', - wstaw zdjęcie, bo ja szukam czegoś takiego
Moj zakwas tez wylazi ze sloika
-
Anaka

Moni, ale ty kupujesz w niemieckim Kauflandzie...
U nas może tego nie być
Jeżeli zakwas wychodzi Ci z pojemnika, to podziel go na dwie porcje i dokarmiaj razy dwa :P
Axela, ten chlebek z powodzeniem mogłaś uratować. Tak jak z ciastem drożdżowym - dzisiaj trzeba było go jeszcze raz zagnieść i postawić od nowa do wyrośnięcia
Jeżeli zakwas wychodzi Ci z pojemnika, to podziel go na dwie porcje i dokarmiaj razy dwa :P
Axela, ten chlebek z powodzeniem mogłaś uratować. Tak jak z ciastem drożdżowym - dzisiaj trzeba było go jeszcze raz zagnieść i postawić od nowa do wyrośnięcia
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
-
Anaka

W mojej kuchni królowały dzisiaj grzyby

Są suszone

marynowane

Na obiad była zupa grzybowa

Placuszki z piersi kurczaka
Piersi pokroić w kostkę

W misce wymieszać je z solą i pieprzem, dodać cebulę pokrojoną w kostkę, dwie łyżki mąki ziemniaczanej, dwie łyżki majonezu, łyżkę natki pietruszki lub koperku. Wszystko wymieszać i odstawić na pół godziny.
Placuszki smażyć na oliwie i podawać z czym kto lubi :P

Są suszone

marynowane

Na obiad była zupa grzybowa

Placuszki z piersi kurczaka
Piersi pokroić w kostkę

W misce wymieszać je z solą i pieprzem, dodać cebulę pokrojoną w kostkę, dwie łyżki mąki ziemniaczanej, dwie łyżki majonezu, łyżkę natki pietruszki lub koperku. Wszystko wymieszać i odstawić na pół godziny.
Placuszki smażyć na oliwie i podawać z czym kto lubi :P

Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
Aniu grzybki super smakowicie wygladaja ;:8
To cus wyglada tak

No tak, ja kupilam w Kauflandzie niemieckim. Ale na opakowaniu jest e-mail polskiego producenta info@fackelmann.pl. Przed swietami moze sie pojawia takze w PL Kauflandach.
Upieklam dzisiaj chlebek - tylko skorka okazala sie zjadliwa i nie powiem - bardzo smaczna
Reszta wyladowala w koszu niestety...
Nastawilam nowy zakwas dalam ciutke wiecej wody i wyglada lepiej niz wczesniejszy
To cus wyglada tak

No tak, ja kupilam w Kauflandzie niemieckim. Ale na opakowaniu jest e-mail polskiego producenta info@fackelmann.pl. Przed swietami moze sie pojawia takze w PL Kauflandach.
Upieklam dzisiaj chlebek - tylko skorka okazala sie zjadliwa i nie powiem - bardzo smaczna
Nastawilam nowy zakwas dalam ciutke wiecej wody i wyglada lepiej niz wczesniejszy
-
Anaka

Moniko, ,przyrząd ' super i na pewno się sprawdzi. Jak tylko zdybię go w Polsce, to zaraz zakupię.
Porażką z zakwasem się nie przejmuj.Trzeba podejmować próby - ja też miałam wzloty i upadki .Następnym razem będzie lepiej :P
Porażką z zakwasem się nie przejmuj.Trzeba podejmować próby - ja też miałam wzloty i upadki .Następnym razem będzie lepiej :P
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
-
Anaka

Ja nie lubię Basiu takich mieszanek. Zmieni to na pewno smak
Ja też miałam podobne dodatki do miksera, tylko były małe . A taki mieszaczo-zagarniacz do mąki musi być większy.
Ja też miałam podobne dodatki do miksera, tylko były małe . A taki mieszaczo-zagarniacz do mąki musi być większy.
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
-
Anaka

U mnie jest Figuś
Jutro pognam i jak będzie takie ,ustrojstwo' to dla Ciebie też kupię :P
Jutro pognam i jak będzie takie ,ustrojstwo' to dla Ciebie też kupię :P
Zapraszam