Lilie podstawy uprawy,rozmnażanie z łusek i inne porady
- Tulipan998
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 31 paź 2008, o 09:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
- Kontakt:
Przepiekne lilie macie !!! , aż oczopląsu dostałem
. O tej porze przyjkemnie popatrzec na takie piekności.... 
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
-
goni@k

- Od: 18 wrz 2006, o 13:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Tak mi sie zdawało ,że wkradł się jakiś błąd do oznaczeń moich lilii .mirzan pisze:Red Dutsch,to ta na dole.Podobną do górnej miałem pod nazwą First Crown,
jest to AO czyli krzyżówka azjatyckiej z orientalną.Teraz jest kilka bardzo podobnych odmian.
Czy ta na górnym zdjęciu może być Shocking ,bo taką też sadziłam ale wydawało mi się ,że nie wzeszła .
Ta lilia (górna) ma wyjątkowo duże kwiaty .
Tu można zobaczyć jak wygląda Shoking
http://www.dutchgardens.com/Shocking%20 ... lt,pd.html
http://www.dutchgardens.com/Shocking%20 ... lt,pd.html
-
goni@k

- Od: 18 wrz 2006, o 13:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Masz rację ,że ta lilia na górnej fotce to First Crown -poszperałam w zapiskach i okazuje sie ,że faktycznie kupowałam wiosną lilię o takiej nazwie .Pamięć jest ulotnagoni@k pisze:Tak mi się zdawało ,że wkradł się jakiś błąd do oznaczeń moich lilii .mirzan pisze:Red Dutsch,to ta na dole.Podobną do górnej miałem pod nazwą First Crown,
jest to AO czyli krzyżówka azjatyckiej z orientalną.Teraz jest kilka bardzo podobnych odmian.
Czy ta na górnym zdjęciu może być Shocking ,bo taką też sadziłam ale wydawało mi się ,że nie wzeszła .
Ta lilia (górna) ma wyjątkowo duże kwiaty .
Podziwiam Twoją znajomość lilii
- ljlj100
- 100p

- Od: 1 paź 2008, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Teraz, kiedy już szaro i zimno, przyjemnie obejrzeć taki liliowy kalejdoskop. Przepiękne macie lilie. Aniu, Twoja seria liliowych zdjęć jest niesamowita. Wiosną też zaczynam robić fotki moim "królowym", mam ich ok. 40-tki. Oczwiście pochwalę się, jakżeby inaczej. Głęboki ukłon w stronę wszystkich Forumowiczów, którzy podpisują swoje zdjęcia. Lubię wiedzieć co jest co, stąd prośba do mirzana: nie zaprzestawaj podawania nazw swoich lilii. A Twoja czerwona longiflorum na 3-ciej stronie tego wątku to cudo nad cudami, aż się zachłysnęłam z zachwytu. Pozdrawiam cieplutko. Bożena.
W sklepie ogrodniczym kupiłam dzisiaj za kilka złotych ok 40 szt cebul lilii (azjatyckie i orientalne) na które nie było juz chętnych.Nie wyglądają dobrze,ponieważ są zwiędnięte.Niektóre puściły już nawet pędy,które też zwiędły.
Nie wiem co teraz mam z nimi zrobić.Wsadzić do ziemi,czy spróbować je przechować do wiosny
w chłodnej piwnicy. Wolałabym drugą opcję,bo nie jestem przygotowana do posadzenia ich teraz. Na działce mam gliniastą ziemię i musiałabym zrobić jakiś drenaż, a wszystko mam już wyczyszczone i pochowane, a także wyłączyli wodę.
Nie wiem co teraz mam z nimi zrobić.Wsadzić do ziemi,czy spróbować je przechować do wiosny
w chłodnej piwnicy. Wolałabym drugą opcję,bo nie jestem przygotowana do posadzenia ich teraz. Na działce mam gliniastą ziemię i musiałabym zrobić jakiś drenaż, a wszystko mam już wyczyszczone i pochowane, a także wyłączyli wodę.