Czosnek niedźwiedzi(Allium ursinum) cz.1
-
- 200p
- Od: 30 mar 2010, o 15:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Warzywny ogródek McMArchewki
Sybil, czosnek niedźwiedzi jest bardzo pyszny na kanapce z masełkiem, palce lizać. Zastanawiam się dlaczego producent radzi wysiew czosnku na jesieni? Kilometr ode mnie rośnie sobie taki czosnek bezpańsko i z roku na rok jest go więcej, nasiona spadają i same się rozsiewają. Może warto spróbować wysiać go do ziemi wtedy kiedy naturalnie spadają nasionka z kwiatostanu?
- Ginka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Czosnek niedźwiedzi
Oczywiście że warto, szczególnie jeśli się ma dostęp do świeżutkich nasionek (ganiać Cię nie będą za nasiona, 0 ingerencji w porównaniu z wykopywaniem kłączy).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
-
- Od: 17 sie 2014, o 20:56
Jak pielęgnujecie swój czosnek niedźwiedzi?
Z waszych opisów wynika , że bardzo bujnie Wam rośnie. Mam
już posadzony, od trzech sezonów, ale zawsze jest jakiś mały , jakby robił łaskę, że
w ogóle wybił nad ziemię. Rośnie w zacienionym miejscu, może to jest jakaś przyczyna?
Pozdrawiam. Darek.
Z waszych opisów wynika , że bardzo bujnie Wam rośnie. Mam
już posadzony, od trzech sezonów, ale zawsze jest jakiś mały , jakby robił łaskę, że
w ogóle wybił nad ziemię. Rośnie w zacienionym miejscu, może to jest jakaś przyczyna?
Pozdrawiam. Darek.
-
- 200p
- Od: 22 sty 2013, o 21:26
U mnie rośnie pod drzewami liściastymi. Jest to po za moim ogrodem.
Nikt tam nic nie robi /nie nawozi, nie podlewa i nie spulchnia/ Rośnie sobie sam i to jak szalony/.
Na wiosnę wyrasta "dywan" /nie widać nawet podłoża/.
Podejrzewam, że lubi ziemię liściastą i zdecydowanie cień.
pozdrawiam
Krystyna
Nikt tam nic nie robi /nie nawozi, nie podlewa i nie spulchnia/ Rośnie sobie sam i to jak szalony/.
Na wiosnę wyrasta "dywan" /nie widać nawet podłoża/.
Podejrzewam, że lubi ziemię liściastą i zdecydowanie cień.
pozdrawiam
Krystyna
- Sybil
- 200p
- Od: 9 kwie 2013, o 21:44
Z tym cieniem to niezupełnie tak- czosnek niedźwiedzi ma taka strategię, jak niektóre inne wczesnowiosenne -krótka i wczesna wegetacja, czyli lubi słońce, tylko wykorzystuje okres czasu, kiedy drzewa liściaste nie maja jeszcze liści i obszar po drzewami jest dobrze oswietlony. Jeśli ktoś go posieje zbyt późno, w cienistym miejscu może mieć rzeczywiście zbyt ciemno. (Choć piszą, że lubi cień, ale to, moim zdaniem lekkie niedomówienie).
Natomiast rzeczywiście -lekka, próchniczna, żyzna, szybko nagrzewająca się ziemia to to, co lubi najbardziej.
Jeśli ktoś ma już go kilka lat w tym samym miejscu, to możemy zalożyć, że czosnek sobie sam ustali właściwy termin wzrostu, więc jeśli nadal coś jest nie tak, to raczej stawiałabym na zbyt mokro. Czosnek nie lubi długo na wiosnę stac w wodzie- cebule mu gniją.
Natomiast rzeczywiście -lekka, próchniczna, żyzna, szybko nagrzewająca się ziemia to to, co lubi najbardziej.
Jeśli ktoś ma już go kilka lat w tym samym miejscu, to możemy zalożyć, że czosnek sobie sam ustali właściwy termin wzrostu, więc jeśli nadal coś jest nie tak, to raczej stawiałabym na zbyt mokro. Czosnek nie lubi długo na wiosnę stac w wodzie- cebule mu gniją.
-
- 200p
- Od: 22 sty 2013, o 21:26
Ja stwierdzając, że lubi cień wiem tylko ze swoich obserwacji.
W moim pobliżu rośnie w lesie liściastym /lipy klony graby/.
Faktycznie startuje wczesną wiosna jak na drzewach nie ma jeszcze liści.
pozdrawiam
Krystyna
W moim pobliżu rośnie w lesie liściastym /lipy klony graby/.
Faktycznie startuje wczesną wiosna jak na drzewach nie ma jeszcze liści.
pozdrawiam
Krystyna
- EdytaSz
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 2 lut 2014, o 21:14
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Czosnek niedźwiedzi- Allium ursinum
Witam,
Mój czosnek niedźwiedzi został kilka dni temu zjedzony przez jakieś zwierzę. Ogrodziłam siatką , bo wschodzą inne cebulki, może coś się uratuje.
Mój czosnek niedźwiedzi został kilka dni temu zjedzony przez jakieś zwierzę. Ogrodziłam siatką , bo wschodzą inne cebulki, może coś się uratuje.
pozdrawiam serdecznie
- Ginka
Re: Czosnek niedźwiedzi(Allium ursinum)
Ja mam pytanie, kiedy czosnek się naturalnie wysiewa?
Posiałam na jesień paczkę ale nic nie widzę żeby wschodziło, dokupiłam paczkę nowych nasion (tamte mogły być stare) i nie wiem kiedy będzie dobry moment na dosianie (jak i do kiedy czekać na możliwe wykiełkowanie jesiennych nasion
).
Posiałam na jesień paczkę ale nic nie widzę żeby wschodziło, dokupiłam paczkę nowych nasion (tamte mogły być stare) i nie wiem kiedy będzie dobry moment na dosianie (jak i do kiedy czekać na możliwe wykiełkowanie jesiennych nasion

- Ginka
Jak konwaliowy dywan 

- Menysek
- 200p
- Od: 24 paź 2007, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Melduję, że dziś posadzony.
Roślinki z Allegro. Wiem, że niezgodnie ze sztuką, ale wiele roślin udaje się kupić tylko tak. Wyglądają dobrze i z drżeniem serca czekam na rezultaty. I boję się, że zdechną
boję się, że się rozmnożą
zanadto oczywiście
No, jak to baba...

Roślinki z Allegro. Wiem, że niezgodnie ze sztuką, ale wiele roślin udaje się kupić tylko tak. Wyglądają dobrze i z drżeniem serca czekam na rezultaty. I boję się, że zdechną

"W przedziwnym mieszkam ogrodzie, gdzie żyją kwiaty i dzieci, i gdzie po słońca zachodzie uśmiech nam z oczu świeci...
I pielęgnuję murawę, plewiąc z niej chwasty i osty, by każdy, patrząc na trawę, duszą, jak trawa, był prosty.". L. Staff
Monika - "Przy malowniczej drodze"
I pielęgnuję murawę, plewiąc z niej chwasty i osty, by każdy, patrząc na trawę, duszą, jak trawa, był prosty.". L. Staff
Monika - "Przy malowniczej drodze"
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 2 lut 2013, o 19:20
Ginka, wysiewają się latem.
Siałem wielokrotnie, bez efektu. Kup sobie na all pakiet 100 czy 200 sadzonek. Będzie do schrupania i do sadzenia.
Siałem wielokrotnie, bez efektu. Kup sobie na all pakiet 100 czy 200 sadzonek. Będzie do schrupania i do sadzenia.
- Ginka
A wiesz że chyba się skuszę? 

-
Skuś się
Szkoda życia na czekanie. Zwłaszcza że dostępne nasiona czosnku są słabej jakości. Bez względu czy kupowane od ludzi czy w sklepie.
Nie zapomnij zacienić czosnku po posadzeniu, bo słońce już nieźle świeci i liście będą duże.

Szkoda życia na czekanie. Zwłaszcza że dostępne nasiona czosnku są słabej jakości. Bez względu czy kupowane od ludzi czy w sklepie.
Nie zapomnij zacienić czosnku po posadzeniu, bo słońce już nieźle świeci i liście będą duże.
-
Ja zostawiam. Liście są potrzebne do budowania cebulki na kolejne lata. Drugi rok kupowałem cebulki (75dkg) i część zjadam, a część sadzę. Raczej pojedynczo, pomiędzy się będzie rozsiewać.Menysek pisze:Ojej, a ja posadziłam po jednej do każdego dołkaPoletko obsadzone co 10cm. Miałam (mam) nadzieję, że się zagęszczą.
Sadziłam przedwczoraj, podlałam - i co teraz - lepiej ściąć, czy raczej zachować z liśćmi?
W celu uporządkowania dyskusji dot. uprawy Czosnku niedźwiedziego
wątek zamykam i zapraszam Państwa do kontynuacji tematu w jednym miejscu czyli w części 2 ....