Marzenia pisane zielenią - ogród Judyty cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Karolcia pisze:Wiesz Judi,teraz sobie uświadomiłam :oops: że ja 5 lat temu
1 lutego musiałam uśpić moją Igę.
Biedaczka taka chora była,na raka.
Cierpiała okrutnie a ja całe noce z nią siedziałam i tabletki przeciwbólowe jej dawałam...
Nadeszła niedziela 1 lutego i już nie wytrzymałam...
Patrzeć na takie cierpienie,to było dla mnie nie do wytrzymania :cry: :cry: :cry:
Chwyciłam za telefon,zadzwoniłam do znajomego weterynarza i rycząc jak bóbr,poprosiłam by przyjechał...
Madziu, to jest straszne, co piszesz, ale mieliśmy podobnie. Też musieliśmy podjąć decyzje o skróceniu cierpienia naszej Miki, ale dzień przed tą ważna decyzją, sama ją podjęła za nas... :cry: :cry: Jejku ja też ryczałam jak bóbr, i to kilka dni, do dzisiaj codziennie o niej pamiętam, tak się całą rodziną zżyliśmy z naszą Mikunią.
Ale to jest niesamowite móc przezyć, nawet tylko 10 lat, z takim wspaniałym, oddanym, kochanym i mądrym psem.
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

widzę, że każdy z nas ma podobne przeżycia - moi rodzice musieli uśpić moją Mikę 2 lata temu (rak), a zżyty bardzo z nami jamnik teściów Ares po 13 latach odszedł w ubiegłym roku (kłopoty z oddychaniem i kaszel, serce nie wytrzymało)..
całe szczęście mamy Lucky i ona nadrabia teraz zostając 'na służbie' na zmianę u rodziców moich i M, wtedy gdy musimy wyjechać, a jej nie możemy zabrać ;) na wakacje i weekendowe wypady jednak jeździ z nami, śpi pod namiotem, kąpie się w jeziorze, plażuje na trawce, to ogromne szczęście mieć tak wiernego przyjaciela :D

no dobra, a teraz o kwiatach... Ala ty już lepiej daliami nie kuś, bo na amen z torbami pójdę :;230 prawie w każdym ogródku zakupy pokazują, chyba sama sobie założę szlaban na forum :;230 :;230 jak tak dalej pójdzie to trafi kredyt brać, żeby się w rośliny 'obkupić' ;)
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

Obrazek Pół dnia zamartwiałam się śmiertelnie, gdyż dzisiaj sunia colaczka postanowiła poszukać swojej towarzyszki zabaw, która nagle gdzieś "zniknęła".
Nie mogłam jej znaleźć pół dnia. Wróciła zadowolona z siebie, bo nie ma to łazić gdzie się podoba.Obrazek

Wpadła mi dziś w oko nowa ( dla mnie) roślina- penstemon
Spodobała mi się, zwłaszcza z tego powodu, że kwitnie od początku lata do wczesnej jesieni.
Czy macie doświadczenie w uprawie penstemonów, koniecznie muszę spróbować je zdobyć i posadzić u siebie. I tak szukając penstemonów znalazłam cudowne dziewanny, tyle , że w sprzedaży hurtowej :evil: a koszt przesyłki mnie dobił

;:110
http://www.peternyssen.com/pl_stock.php ... roupid=183

A jak spotkałam szesnaście odmian ostróżek...to zwątpiłam całkowicie-chyba nie wysyłają :roll:

http://www.hortulus.com.pl/index.php?ps=ogrody
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

judyta pisze:Wpadła mi dziś w oko nowa ( dla mnie) roślina- penstemon
Spodobała mi się, zwłaszcza z tego powodu, że kwitnie od początku lata do wczesnej jesieni.
Czy macie doświadczenie w uprawie penstemonów, koniecznie muszę spróbować je zdobyć i posadzić u siebie. I tak szukając penstemonów znalazłam cudowne dziewanny, tyle , że w sprzedaży hurtowej :evil: a koszt przesyłki mnie dobił

;:110
http://www.peternyssen.com/pl_stock.php ... roupid=183

A jak spotkałam szesnaście odmian ostróżek...to zwątpiłam całkowicie-chyba nie wysyłają :roll:

http://www.hortulus.com.pl/index.php?ps=ogrody
Trzy lata temu jesienią kupiłam sadzonkę penstemona - zimy nie przetrwała :? Rok temu nasiona - żadne nie wzeszło,w tym roku juz temu penstemonowi tak łatwo ze mną nie pójdzie ;) Musi kilka nasion wykiełkować i urosnąć, juz siedzą w ziemi trzy dni, poczekamy ;)
A na te linki nawet nie wchodzę, bo ja mam manie ostróżek, serce bedzie mnie bolało, że takich nie moge mieć :( :D
jol_ka pisze:Ala ty już lepiej daliami nie kuś, bo na amen z torbami pójdę
Ja chyba też ;) poprzestaję na kupowaniu nasion, żeby nawet te małe kwoty na dalie i róże przeznaczyć :;230 :;230
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alo-powiadasz, że takie uparte te penstemony :roll:

W "Działkowcu" napisali, że na wschodzie należy je okrywać przed zimą, a najłatwiej je rozmnażać z nasion-ale wysiewanych na jesieni, i pozostawionych na zimę na zewnątrz, gdyż wymagają stratyfikacji!! Wtedy lepiej wschodzą-może stąd Alu niepowodzenia we wschodach :roll:

Wiosną młode rośliny pikujemy od razu na miejsce stałe, najlepiej w grupach na rabatach bylinowych na stanowiskach słonecznych i ciepłych.
Wiosną można także dzielić karpy, co jest zalecane co 3-4 lata. Podczas sadzenia uzyskanych sadzonek należy uważać, by nie zaginać w dołku korzeni, gdyż się wtedy źle przyjmują.

Więc teraz pozostaje albo kupno sadzonek, albo czekanie z wysiewem do jesieni :evil:
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Judi,ja kupiłam nasiona penstemona-żółwika :) i zamierzam brać się do siania.
Zocha miała w zeszłym sezonie penstemona.Widziałam to cudo na własne oczęta.Kwitł tak jak piszą,całe lato aż do późnej jesieni :)
Obrazek

Oto zdjątka z ogrodu Zochy i Andrzeja
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam Magda :)
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Pamietam penstemon właśnie z ogródka Zochy - dzięki Magda za odświeżenie pamięci zdjęciami :D piękny jest ;:215
ja w ubiegłym roku wysiewałam penstemon, jednak padły mi sadzonki - przestawiłam do jednego z nieużywanych pokoi i zapomniałam o nich :oops:
może by tak w tym roku znów spróbować?? :;230 :;230
Magda, podobno nazwy 'penstemon' i 'żółwik' stosuje się zamiennie :wink:
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Jolu, ty je zabiłaś :cry:
a chcesz nam wmówić ,że padły :;230
Koniecznie trzeba spróbować ponownego wysiewu,tylko tym razem postaw je w kuchni :D
Tam zapewne więcej przebywasz :;230
A co do zamienności nazw :oops:
zielona jestem w tym temacie :(
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Po takiej sesji zdjęciowej wiem już na pewno, że powinny u mnie rosnąć. Karolka-super, że je wynalazłaś!!!
Te wysokie mi bardzo odpowiadają-lubię wielkie-pokaźne rośliny, przynajmniej je u mnie widać.
Skoro nie trzeba przechładzać i nasiona wschodzą bez stratyfikacji, to muszę poszukać nasion i wysiać.
Podam za "Działkowcem" podział penstemonów na gatunki:

Penstemon bródkowy (Penstemon barbatus )-najczęściej spotykany w handlu, tworzy długie liście do 20 cm i długie wiechy zwisających kwiatów w kolorze czerwonym. W warunkach naturalnych (USA) rośliny dorastają do wysokości 1,5 m, w Polsce zwykle 80 cm.

Penstemon davidsonii ( Penstemon davidsonii )-płożący zawsze zielony półkrzew. Małe liście do 1,5 cm, kwiatostany do 20 cm wysokości.Kwiaty rurkowato-lejkowate od intensywnie różowych do purpurowych.

Penstemon kosmaty ( Penstemon hirsutus )-dziki gat. dorastający do 70 cm wysokości. Rozpowszechnione i bardziej ozdobne są jego odmiany o niskim wzroście -do 15 cm i rozłożystym pokroju .

Penstemon ogrodowy ( Penstemon hybridus )-mieszańce najczęściej spotykane w handlu. Cechują się długim okresem kwitnienia oraz dużymi kwiatami o jaskrawych barwach. Odmiany: "King George V ", "Picotee", "Sour Grapes", "Czar".

:;230 Jak Joluśka postawi penstemony w kuchni to je ugotuje jeszcze i znowu nie dochowa się sadzonek :lol: Lepiej postaw je w sypialni!
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Judi,żaden problem z tymi zdjęciami,bo ja mam teraz wzorowy porządeczek w zdjątkach :D
Wszystko ładnie poukładane w katalogi i Zocha u mnie też ma jeden katalog,bo całą masę zdjęć u niej napstrykałam :)
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:oops: Ale ja nic nie palę :;230 Zrobione!!
To wklejaj foty, są cudowne nie to co moje!!
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

U Zochy w ogrodzie są moje foty :D
W postach z maja,lipca i października.
Jak byłam z OZ-em w ich gościnnych progach :D
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A ja myślałam, że ona ma takie fotki u siebie w wątku i już siódme poty mi występują, bo nie mogę ich dostrzec-już miałam myśleć, że ze mną faktycznie coś nie tak :roll: :;230 :;230 :;230
A Ty miałaś te wielka przyjemność gościć u Zosi w realu!!!! Ale spacerowanie po ich wirtualnym ogrodzie to też wielka przyjemność i będę szukać penstemonów dalej-uparcie-nie dam się tak łatwo wyciągnąć od Zosi :;230 :;230 :;230 ;:224

A swoja droga to faktycznie coś mi się porobiło-bo nawet mi się siać nie chce, choć dziś kalendarz biodynamiczny wskazuje na dobre dni do siewu. :roll: :?
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

Judyto jakbyś chciała koty to ja służę ,nawet 10 :lol:
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ida ja chętnie zaopiekuję się nawet 10, tylko nie mam jak ich odebrać od Ciebie-odległość. :cry: :cry:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”