Mój ogród wśród łąk część 7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród wśród łąk część 7

Post »

Małgosiu
Kosz z wspaniałościami jest świetny :!:
Sama wiklina jest cuda a co dopiero obsada kwiatowa. :D
Tylko ,żeby nie pomarzły.
Cudeńka już u Ciebie wyszły z pod ziemi ,szafirek błękitny jest słodki :D
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No proszę już ci szafirki kwitną.U moich jeszcze kwiatków nie widziała,
Kępa krokusowa duża i piękna. ;:215
I te ciemierniki,,, śliczne.
Może mój cuchnący na drugi rok zakwitnie.Dobrze,że ten biało- różowaty kwitnie już od grudnia ;:173
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Gosiu na widok takich przylaszczek to nawet teraz w ten lekki mrozik mi też jest wiosennie ;:oj Ależ one piękne! I dlaczego jeszcze nie zadbałam, by je mieć, chyba się przejadę do szkółki we wsi w piątek, kiedyś tam mieli takie różowe o wielkich kwiatach.
Kicia to chyba jak każdy kot szuka okazji do przetestowania nowego mebla do spania :D Lilie, już takie wielkie :shock: Swoich jeszcze nie widziałam, wycinałam w niedzielę wieczorem suche badyle i nic jeszcze nie pokazały! I to niby ja mieszkam w ciepłym regionie ;:209
Albo tam już nie ma nic do pokazania, bo może zostały sałatką dla nornic :shock:
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

:wit

Jak pojawia się słońce, to moje baterie się ładują i mogę działać. Jak wpadłam popołudniu do warzywnika, to ogarnęłam go na cacy. A zabierałam się do niego jak...żaba do jeża przez ostatnie dni. Czas działać ;:172

Marysiu - I co? Masz jaskry? Ja tam o klimat nie będę się spierała. :wink: Jaki mamy, każdy wie. :D Dzisiaj widziałam kwitnące pięknie forsycje w mieście, a u mnie na wsi, czyli 2 km za miastem jeszcze zapączkowane.

Aguś - Wiklinę uwielbiam. Mam fioła na punkcie koszy i koszyczków wszelakich. ;:224 Jaskier daje radę, a trzymam cały czas na zewnątrz. Na zimne noce dostaje czapkę z plastikowej doniczki. ;:108 Te błękitne szafirki bardzo wyrywne są, bo te fioletowe jeszcze się gramolą.

Aniu - Błękitne szafirki kwitną zdecydowanie szybko, a ja oczywiście zapomniałam co to za odmiana. ;:223 Z tego co pamiętam kupowałam je chyba w L. Ciemierniki biało kwitnące mam i ja. I strasznie mnie cieszą, bo łatwo się rozmnażają i mam już sporo swoich, własnych kępek. ;:333

Aguś 85 - To nie lilie, to szachownice cesarskie. Mądre kwiatki, bo odstraszają krety. Sprawdzone ;:333
Przylaszczki mam takie zwykłe, w zeszłym roku przesadziłam jedną kępkę i mam z niej...trzy kolejne. :D O tej porze roku to takie niebieskie światełka w ogrodzie. Są jeszcze inne kolory, ale dla mnie te niebieskie mają największy urok.

A co u mnie w ogrodzie.

Bratki wytrzymały, pomimo kilku dość mroźnych nocy.

Obrazek

Obrazek

Kolory z ogrodu

Obrazek

Pierwszy ;:333

Obrazek

Ten się zbiera pod czujnym okiem cuchnącego ciemiernika

Obrazek

Puchate kwiatki się szykują. Przesadziłam takie dwie spore kępy, mam nadzieję, że będzie im się podobać nowe miejsce. W poprzednim już się dusiły w dość przyciasnawym towarzystwie.

Obrazek

Soczysta zieleń ostróżek mile łaskocze serducho ogrodnicze

Obrazek

Jaskier raz jeszcze. Czy one wyrastają z cebul? Czy mogę go jakoś zachować?

Obrazek

i drobnica

Obrazek

Obrazek

Szerzej trochę

Obrazek

Do popisania :wit
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Małgosiu widzę, że u Ciebie wiosna dużo szybciej się rozwija niż u mnie, sasanki dużo większe masz :) moje dopiero ledwo co widać :) fakt jak słonko zaświeci to pojawia się energia słoneczna ;:306 i człowiek rwie się do pracy :)
Jeśli chodzi o jaskra, to ma on jakby bulwy (korzenie) ale niestety nie zimuje w naszym klimacie, musiałabyś go wykopać jak uschnie i przechować albo w doniczce albo w torfie.
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Gosiu,ogródek masz przygotowany do nasadzeń ,warzywnik do siania i sadzenia ,tylko się cieszyć ,czyściutko wszędzie aż miło, i śliczne brateczki posadzone ,więc wiosenne klimaty już są ,bylinki powoli wychodza z ziemi i zieloniutko się robi ,teraz potrzeba nam tylko więcej słońca i ciepła,ale tak zapowiadają ,pozdrawiam i miłego weekendu życzę ,bo już dzisiaj piąteczek ;:196
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Małgosiu

Przyszłam z rewizytą i tak od trzech dni sobie podczytuję i oglądam Twój wąteczek. Masz uroczy ogród pełen pięknych i ciekawych roślin ;:138 ;:138 w mureczku z okienkiem się zakochałam ;:167 i te wszystkie drobiazgi i aranżacje-cudowne, lubię takie klimaty :)
Róża Semiplena ;:167 , tą ścieżką mogłabym spacerować ;:108 Byliny i krzewy fajnie formowane, po prostu pięknie masz, muszę też pochwalić warzywnik i zwierzyniec :D

Wiosna już u Ciebie się rozgościła ;:138 będę podglądać tegoroczny ogród :wit
Awatar użytkownika
mandorla
200p
200p
Od: 12 paź 2018, o 21:53

Post »

Małgosiu, jak pięknie niebiesko! Wiosna już w pełni, kolorowe kępy radują oczy. I jakie ostróżki już duże, u mnie raptem po kilka małych listeczków. Pozdrawiam słonecznie ;:3
Pozdrawiam słonecznie, Ika
Awatar użytkownika
Viola K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 mar 2013, o 19:41

Post »

Małgosiu, ten ciemiernik śliczny u mnie nie kwitnie już chyba trzy lata go mam. Jaskry mają takie małe cebulki, on nie zimuje w gruncie, nawet okryty, trzeba wykopać i przechować tak jak np. mieczyki lub dalie.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Gosiu ...niestety na targu były tylko żółte jaskry i wybrałam błękitne miniaturki bratków :wink: Jeździmy dość wcześnie ze względu na zaopatrzenie dla kur i psów, a potem jest mniejszy wybór ...za to z kwiatkami aż tak się nie spieszą :wink: Nic to jeszcze może znajdę. Małgosiu ja przez ubiegły rok planowałam malowanie tylnej ściany altany i przełożenie drewna...i zrobiłam to wczoraj w jeden dzień a panowie ułożyli drewno. Tak się człowiek zbiera...aż dostanie kopa ;:306
Miłej niedzieli ;:196
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Moje szafirki błękitne jakieś strasznie w tym roku mikrusie. Chyba, że jeszcze podrosną, ale wydaje mi się, że w ubiegłym były większe. Mam je dopiero drugi rok i jakoś nie pamiętam ich dokładnie. Pamiętam tylko, że się nimi zachwycałam.
Po cesarskiej koronie widzę, że i U Ciebie już grasują ślimaki ;:223 Muszę przygotować dla nich solankę, bo za bardzo dokazują.
Miłego tygodnia ;:196
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Witaj Małgosiu.
Wiosna pcha się do Ciebie ''drzwiami i oknami " Coraz więcej roślinnych kwitnień i kolorków. Bratki cudnie w koszu się prezentują a ten błękitny szafirek to istne cudo :D
Ostatnie zdjęcie bardzo optymistyczne. Magnolia z mnóstwem pąków tylko czeka na cieplejsze dni.
Zwróciłam uwagę na te naczynia w pięknym błękitnym kolorze ;:167
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Kolorów w ogrodzie coraz więcej, słoneczko roślinkom pomaga. Mamy od kilku dni piękną, słoneczną pogodę i wykorzystujemy na maxa. Niestety, zaczyna być już sucho, a na horyzoncie chmur deszczowych nie widać. :roll:

Mariusz - Tak zrobię z jaskrem, bo to piękny kwiat. Może się uda. ;:108 A jak się uda, to postaram się o więcej kolorów.

Martuś - Zawsze mi tyle ciepłych słów napiszesz, że od razu cieplej na serduchu. ;:196

Krysiu - Rumieniec mam jak czytam Twoje miłe słowa. Pięknie dziękuję za wizytę i zapraszam, serdecznie zapraszam. ;:196

Mandrolko - Wiosna wszędzie dotrze :D Będzie pięknie u każdego. Ostróżki są cudne, ja je uwielbiam i cieszy mnie, jak robiąc porządki wiosenne znajduję nowe sieweczki. Za rok będą już dużymi roślinami. ;:333

Violka - Ciemiernik cuchnący jest wrażliwy na mrozy, może Twój podmarzał? Ale zima była łagodna, to może zmień mu miejsce. Ja tak robię z takimi marudami. ;:108

Marysiu - Masz rację, jak się człowiek zbierze, to i górę przeniesie w jeden dzień . U mnie forma kiepska ostatnio, a raczej nawał pracy i zajęć dodatkowych. Dlatego powolutku, metodą drobnych kroczków. Zawsze moje dzieci motywowałam, że doba ma 24 godziny i zawsze się znajdzie w niej czas na wszystko. Teraz i ja zaczynam wątpić, czy to do końca prawda. Moje doby za krótkie ;:174

Iwonko - Ślimaków nie widziałam, widocznie moja korona im nie smakowała, a jest coraz większa i już jej zapach czuć z daleka.
Szafirki to dziwne kwiatki, u mnie, a mam kilka gatunków bywają niskie, wątłe i jakieś takie niedorobione. U mojej mamy na działce rosną takie dorodne, że można z nich piękne bukiety tworzyć. ;:173 Trawka już posadzona ;:196

Violka - Te naczynia w kolorze blue to stare garnki, które służyły Pepsi. Pomalowałam je na niebiesko i tak sobie dość fajnie wyglądają. W zeszłym roku miałam w nich stokrotki, ale w tym służą za poidełka dla ptaszków. Nie chce mi się latać z konewką po ogrodzie i podlewać donic :lol:

''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

Jak kwitnie forsycja, to od razu weselej.

Obrazek

Krasawica Moskwy w tym roku da chyba popis, bo cała w pąkach :tan

Obrazek

Puchate kwiaty osiągają poziom kwitnienia, a w okolicy znajduję mnóstwo mikro sieweczek.

Obrazek

Barwinek poszalał, oj poszalał. Za rok, dwa to chyba zawładnie całą okolicą ;:202

Obrazek

Nawet Mika pod wrażeniem.

Obrazek

Magnolie zaczynają. Tutaj gwiaździsta się popisuje.

Obrazek

Nowe elementy w ogrodzie to kilka latarni. Ułatwiły nam życie, ale mam kłopot z zagospodarowaniem przestrzeni w ich okolicy. Tam, gdzie stoją na tym pasie nic nie urośnie. Pod spodem jest lity, betonowy chodnik. Posadziłam płożące trzmieliny na granicy, czyli tam, gdzie jest przestrzeń w gruncie, żeby płożąc zajęły z czasem okolice latarni. Sama nie wiem.... ;:218 :?:

Obrazek
Awatar użytkownika
Viola K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 mar 2013, o 19:41

Post »

Małgosiu, ja sadziłam kiedyś tego barwinka na rabatach, bardzo się rozrastał później musiałam wszystko wyrywać ... a trudno było się go pozbyć. Ta gwiaździsta magnolia jest przepiękna, dlaczego ja nadal jej nie mam ? hmm
W końcu wiosna i ciepełko, i warzywka będą.
Pozdrowienia Małgosiu
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Piękna biała magnolia.
Mika podziwia szalejący barwinek .
Krasawica Moskwy ciekawie jest nazwana.Bedę pozdiwaić ją u ciebie.Ja mma tylko jeden lilak.Ale to co. wszystkiego nie da rady mieć. :roll:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”