Zniknęło tak szybko, że nie zdążyłam zrobić zdjęcia

Tak, próbowałam już wypieków z mieszanek i córka (bo to ona choruje) bardzo źle reagowała na dodatki chemiczne, które niestety w tych mieszankach są.anida pisze:Można zrobić każde ciasto używając mąki bezglutenowej, są specjalne mieszanki, wprawdzie o wiele droższe niż zwykła mąka. Można zrobić coś na bazie budyniu, bezglutenowy jest w Lidlu. Może galaretkę truskawkową własnej roboty po prostu z żelatyną?
Nie mieszałam sama różnych gatunków mąk, po różnych próbach bardzo obawiam się, że nie są na ogół bezpieczne, ale poproszę o przepisy.ela151 pisze:Moje dziecko jest na diecie bezglutenowej i piekę wiele ciast z gotowych mieszanek mąk dostepnch w sieci Piotr i Pa...., kupuję w sklepie internetowym mąkę gryczaną, jaglaną i ryżową, migdałową oraz mączkę chleba świętojańskiego jako zagęstnik zastępujący gluten.
Z tych mąk można upiec każde ciasto oraz chleb w smaku i konsystencji do złudzenia przypominające pieczywo z mąki pszennej.
Mogę podać jakieś przepisy, ten sernik na zimno to właśnie wersja bezglutenowa, a biszkopt upiekłam z mąki ziemniaczanej, ryżowej i kukurydzianej.
Właśnie mam bardzo duży problem, np. kupiony ryż płuczę, dlatego bazuję na daniach, które robi się ze składników bezpiecznych lub możliwych do oczyszczenia (umycia, wypłukania, przebrania).anida pisze:No to faktycznie jest problem. Może sama mogłabyś robić mąkę mieląc np. ryż, migdały, czy coś innego w młynku do kawy? Mam koleżankę chorą na celiaklię i ona tak robi. Choć zawsze jest ryzyko, że produkt jest zanieczyszczony.