Obiecałam że wstawię dzisiaj przepis .Będzie to przepis na sernik wiedeński . Może to nic nadzwyczajnego bo z pewnością każda z Was nie raz już piekła sernik w różnych wersjach . Ten przepis ma jedną , główna zaletę , jest prosty , tani i zawsze się udaje i co najważniejsze robi się go szybko .Ja też piekłam sernik z najróżniejszych przepisów , ale od wielu lat korzystam z tego właśnie przepisu . Jeżeli macie obawy czy się uda , proponuję zrobić próbę i użyć tani ser w wiaderkach i tanich jajek z marketu .
SERNIK ELI
Składniki :
Ser biały półtłusty 1kg - do 1kg 30 dkg [ przekręcić lub przecisnąć przez praskę 2 razy lub gotowy potrójnie mielony ]
Cukier - 3/4 szklanki [może być mniej ]
Jaja -8 do 10 szt.
1 budyń waniliowy
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
Dowolne bakalie np.pokrojone brzoskwinie z puszki lub rodzynki , oczywiście wcześniej namoczone , obsuszone w ręczniku papierowym i obtoczone w mące .
Wykonanie : żółtka utrzeć z cukrem +cuk . wanil. do białości , dokładać partiami ser +budyń +mąkę ziem . + proszek do piecz . - połaczyć . Z białek z odrobiną soli ubić sztywną pianę i partiami delikatnie łyzką łączyć z masą serową dodając na końcu ewentualnie bakalie .Wlać do formy wysmarowanej i wysypanej bułka tartą lub bezpośrednio na papier do pieczenia .Piekarnik trochę nagrzać , ale nie za mocno , do 150 st . Piec w temp. 180 st z termoobiegiem lub 190-200 w kuchence zwykłej gazowej około 1 godziny . Jeżeli sernik po około 35-40 minutach ładnie się zarumieni to stopniowo obniżać temperaturę do 150 , 130, 100 st..Sernik na pewno bardzo ładnie wyrośnie a obniżając stopniowo temperaturę spowodujemy że opadnie mniej i równo .Można posypać pudrem lub polać polewą .
Jeżeli dacie 1,30 kg sera to trzeba dać oczywiście 10 jajek i jest to porcja na dużą formę tortową lub dużą formę prostokątną
Sernik jest bez tłuszczu , ale smakuje ,jest delikatny , puszysty , jest też bez spodu ,ale jak ktoś chce to może sobie zrobi z herbatników , ja jednak wolę bez . Jest naprawdę dobry , nie udziwniony , po prostu dobry sernik .Smacznego