Tymczasowy ogród Margo_margo cz. IV
- Faworyt
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Tymczasowy ogród Margo_margo cz. IV
Odmiana wyszła samoistnie bez udziału mojej ręki.
za polecenie postów Kozuli,które jak czas pozwala czytam,ale obecnie nie mam potrzeby z nich korzystać.Dla mnie praktyka w uprawie pomidorów i nie tylko jest o wiele,wiele ważniejsza niż teoria,chociaż i ta jest ważna.

Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
- mymysteryy
- Od: 6 sie 2014, o 07:58
Elu zrobiłam sobie z tego jaja, bo prawdę mówiąc nie wiem dlaczego się z taką zawziętością czepiłaś tego biednego Rebelpika. 

- Faworyt
Parę słów do byłej właścicielki nasion tych ładnych już okazów.
Przyrastają po ostatnich opadach bardzo dobrze i cieszą moje oko.

Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
- MORANGO
- Od: 4 sie 2011, o 00:05
- Kontakt:
Witaj Małogosiu wieki mnie nie było na FO i tyle mam do nadrobienia, jestem pod ogromnym wrażeniem Twoich upraw szczególnie tych warzywnych, bardzo zaciekawił mnie pomidorek Giulietta, cóż to za ciekawy okaz, obwieszony pięknymi jajkami ? ciekawa jestem jaki w smaku będzie, ja w przyszłym roku na pewno posieję więcej jajkowych, ale poszukuje takich typowo pomidorowych w smaku, miałam kiedyś Cornabel F1 i jak dla mnie był bardzo mączysty, ale Twoja Giulietta zapowiada się rewelacyjnie

Kasiu jak Ci ulżyło to super!mymysteryy pisze:Elu zrobiłam sobie z tego jaja, bo prawdę mówiąc nie wiem dlaczego się z taką zawziętością czepiłaś tego biednego Rebelpika.

Zawzięte czepianie się ma sens, kiedy racja jest po naszej stronie.

Witku dynie masz naprawdę duuuże.

Moje dynie od Beatki są nieco mniejsze (tak na oko, ale może nie?) Dziś porobiłam fotki, ale nie wiem czy uda mi się jeszcze dzisiaj je pokazać?
Jedną podłużną dynię (całkiem już dużą) moja mama zerwała podczas mojego wyjazdu myśląc, że to cukinia.

- MORANGO
- Kontakt:
Tak czytam i czytamFaworyt pisze:Odmiana wyszła samoistnie bez udziału mojej ręki.za polecenie postów Kozuli,które jak czas pozwala czytam,ale obecnie nie mam potrzeby z nich korzystać.Dla mnie praktyka w uprawie pomidorów i nie tylko jest o wiele,wiele ważniejsza niż teoria,chociaż i ta jest ważna.

Owszem zdarzają się pojedyncze przypadki krzyżowego zapylenia, dzieje się tak niezmiernie rzadko raz na milion kwiatów, i tylko wówczas gdy jest zbyt wysoka temperatura, która sprzyja wydłużaniu się słupka, i tylko u roślin o zdeformowanych kwiatach.

Taka sama sytuacja zaistniała przy moich koralach, nasiona były najprawdopodobniej z odmiany heterozyjnej, dlatego u niektórych wyszły inne owoce, w tej chwili staram się ustabilizować tego pomidora
W tym roku podjęłam się krzyżowania, i podeszłam do sprawy szczególnie skrupulatnie, by ograniczyć możliwość samozapylenia się kwiatu....
Pozdrawiam

- Faworyt
Miałem Kasiu kilka lat temu Cornabela w uprawie przez dwa sezony.Owoce duże powyżej 250 gram,plenny 6-7 owoców w gronie.Smak miał dosyć wyrazisty,ale nie mączysty.Może dlatego że dobrze reagował jak i inne odmiany wtedy i dziś na dokarmianie nawozami wieloskładnikowymi typu Polly Feed,Rosasol czy jak w tym sezonie Kristalonem.A urazy żadnej nie mam ;:306Wyjasniłem tylko jak to z tym pomidorem było i gdzie rósł.Jedynie mogę jeszcze dodać że przypadkowo żadne obce nasionko do torebki z Sakiewką Grani w żadnym przypadku się nie dostało.
Po wypadnieciu w początkach tegorocznej uprawy kilkudziesięciu roślin rosyjskie odmiany przeznaczone do gruntu posadziłem w tunelu.Na dzień dzisiejszy wyglądają tak.

Elu dynie od Beatki te największe mają tak ok. powyżej kilograma bo ich nie ważyłem,tylko na rękę ogrodnika.A z tym zerwaniem tej podłużnej to byłem lepszy bo też wziąłem ją wczoraj za wypasioną cukinie i sam ją zerwałem.

Na koniec bo nie wiem kiedy znów się U Ciebie Małgosiu pojawię z wiadomych Ci przyczyn kilka zdjęć ozdobnych.
Szarłaty sadzone jako mikro roślinki dziś to dorodne okazy.

I wszystkie pozostałe znane Ci kwiatowe i trawiaste.

Dobrej nocy Małgosiu i Wszystkim odwiedzającym jej wątek oraz spokojnego tygodnia życzę.

Po wypadnieciu w początkach tegorocznej uprawy kilkudziesięciu roślin rosyjskie odmiany przeznaczone do gruntu posadziłem w tunelu.Na dzień dzisiejszy wyglądają tak.

Elu dynie od Beatki te największe mają tak ok. powyżej kilograma bo ich nie ważyłem,tylko na rękę ogrodnika.A z tym zerwaniem tej podłużnej to byłem lepszy bo też wziąłem ją wczoraj za wypasioną cukinie i sam ją zerwałem.

Na koniec bo nie wiem kiedy znów się U Ciebie Małgosiu pojawię z wiadomych Ci przyczyn kilka zdjęć ozdobnych.
Szarłaty sadzone jako mikro roślinki dziś to dorodne okazy.

I wszystkie pozostałe znane Ci kwiatowe i trawiaste.

Dobrej nocy Małgosiu i Wszystkim odwiedzającym jej wątek oraz spokojnego tygodnia życzę.

Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
- Margo_margo
- Od: 27 lip 2014, o 13:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Wituś Bardzo Ci dziękuję za pochwały moich upraw. Nie mogę narzekać w tym roku na plenność pomidorów czy papryk i jak na razie rosną bez jakichkolwiek oprysków chemicznych.
Za radę odnośnie podlewania wapniowymi preparatami bardzo dziękuję. Tak zrobię. W wątku pomidorowym podpowiedziano mi, że prawdopodobnie susza przyczyniła się do słabego pobierania i pewnie jest w tym sporo racji. Teraz za to podlewanie codziennie i dość obficie przez matkę naturę. Oby nie przesadziła tym razem w drugą stronę
Nasionka z papryk oczywiście będę zbierała ale jak chcesz, to prześlę Ci owocki do skosztowania i sam sobie podłubiesz

Ogórkami dałeś po oczach

U mnie też pojawił się mączniak ale oprysk OW chyba zahamował bo nie widzę kolejnych "wykwitów". Dzięki Irence mam piękne i pyszne ogóreczki

Kocanki masz cudne- ja w tym roku zapomniałam

Widzę, że prosa wysiałeś całkiem sporo

Kasiu Ja mam mało krzaczków ale pełnych a u Ciebie musi być odwrotnie- dużo krzaczków ale bardziej przewiewnie

Ładne te Twoje słoneczka

Kasiu MORANGO Nadrabianie zaległości na FO to wcale nie taka prosta sprawa. Wiem coś o tym choć czytam FO codziennie to i tak nie mogę nadrobić zaległości

Za pochwałę upraw

Giulietta to podarowane nasionka od Witusia i jestem pod wrażeniem tej odmiany. Wszystkie grona pełne jak na zdjęciu i mimo ostatnich upałów nie zrzucała kwiatków. Na dwa krzaki tylko jeden owoc ma SZW więc wygląda na to, że nie jest aż tak wrażliwa na niedobory wapnia. Pozostałe odmiany typu San Marzano- masakra

Relacje z oceny organoleptycznej będą

Cornabel też rośnie więc będę miała porównanie.
Mimo, że Giulietta jest F1 będę zbierała dla siebie nasionka licząc, że powtórzy cechy "mamuni".

Buziaki i uściski dla wszystkich bywających a także czytających i niech ciepło powróci!
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Witam wieczorową porą.
Witku piękne masz uprawy, widać rękę praktyka i mistrza, nieraz o tym pisałam.
Ciekawa jestem tej Twojej K/ 100, miałam tą odmianę w ubiegłym roku, ale u mnie to były takie niewielkie, żółte kurduple, niezbyt smaczne, to było pokolenie F6, może to rozszczepienie, ale nie będę o tym pisać, już dużo było dzisiaj w tym temacie, na pewno uśmiechnę się do Ciebie o nasionka.
Beatko, chciałaś zdjątka pomidorów, to masz, tylko nie wiem, czy to kwiaty w pomidorach, czy pomidory w kwiatkach

Zdjątko Green Copii i Amerykańskiej Jenny, których sadzonki Ci zmarniały, bank nasion rośnie, sądziłam, że owoce Green Copii będą większe.

Marysiu, cieszę się, że urosło Ci dużo bazylii, przyda Ci się do suszonych pomidorków, bo pomidorków też Ci dużo urosło
Mnie najbardziej podpasowała do suszenia czerwonolistna i cynamonowa.
Kasia, ładne te Twoje słoneczka, ale wolałabym prawdziwe, przez dwa dni miałam gości, ale jak tu pochwalić się ogródkiem, jak na łeb kapie, ledwo wyciągnęłam ich do tunelu, trochę już ogołoconego na imprezę.

Małgosiu, śledziłam wieczorkiem Twoje uprawy w pomidorowych i paprykowym wątku, masz się czym pochwalić
, szczególnie zazdraszczam papryk, u mnie liche są.
Pozdrawiam Irena

Witku piękne masz uprawy, widać rękę praktyka i mistrza, nieraz o tym pisałam.
Ciekawa jestem tej Twojej K/ 100, miałam tą odmianę w ubiegłym roku, ale u mnie to były takie niewielkie, żółte kurduple, niezbyt smaczne, to było pokolenie F6, może to rozszczepienie, ale nie będę o tym pisać, już dużo było dzisiaj w tym temacie, na pewno uśmiechnę się do Ciebie o nasionka.
Beatko, chciałaś zdjątka pomidorów, to masz, tylko nie wiem, czy to kwiaty w pomidorach, czy pomidory w kwiatkach

Zdjątko Green Copii i Amerykańskiej Jenny, których sadzonki Ci zmarniały, bank nasion rośnie, sądziłam, że owoce Green Copii będą większe.

Marysiu, cieszę się, że urosło Ci dużo bazylii, przyda Ci się do suszonych pomidorków, bo pomidorków też Ci dużo urosło

Mnie najbardziej podpasowała do suszenia czerwonolistna i cynamonowa.
Kasia, ładne te Twoje słoneczka, ale wolałabym prawdziwe, przez dwa dni miałam gości, ale jak tu pochwalić się ogródkiem, jak na łeb kapie, ledwo wyciągnęłam ich do tunelu, trochę już ogołoconego na imprezę.

Małgosiu, śledziłam wieczorkiem Twoje uprawy w pomidorowych i paprykowym wątku, masz się czym pochwalić

Pozdrawiam Irena
- MORANGO
- Kontakt:
Małgoniu- a to Giulietta F1, to będę na nią polowała, bo zakochałam się niej, zobaczymy jak ze smakiem
ach wszyscy pokazują Takie piękne czerwoniutkie pomidorki, a moje jeszcze z tydzień.... już tuptam z niecierpliwości by je skosztować teraz jeszcze te chłody, mam nadzieję, że ciepło powróci
Wszystkich pozdrawiam serdecznie, życząc dobrego tygodnia

Wszystkich pozdrawiam serdecznie, życząc dobrego tygodnia

- Margo_margo
Irenko Śledzisz mnie?
O notatkach pamiętam ale wpadłam dziś w szał sprzątania a teraz już za ciemno na foto.
Bardzo mi się podoba Twój zagajnik pomidorowo- kwiatowy
U mnie na grządkach okrutnie monotematycznie
Jutro Irenko sieję bazylie od Ciebie bo chcę mieć świeżutkie i soczyste listeczki do pachnących latem suszonych pomidorów i sosów.
Nawet na tę okazję kupuję "normalną" kuchenkę z 4 palnikami i piekarnikiem
Twoja ścieżka w tunelu
Ja jeszcze koloru czerwonego nie mam- chyba, że na balkonowym Winogronku
Kasiu Giulietta to F1 ale nasiona sprzedają po 250 sztuk
Co raz więcej osób pyta o tę odmianę, więc może warto pokusić się na zakup zbiorowy. Pisały już do mnie 3 osoby pytając czy mam informacje, gdzie kupić mniejsze opakowania.
Zobaczymy jaka będzie smakowo.

O notatkach pamiętam ale wpadłam dziś w szał sprzątania a teraz już za ciemno na foto.
Bardzo mi się podoba Twój zagajnik pomidorowo- kwiatowy

Jutro Irenko sieję bazylie od Ciebie bo chcę mieć świeżutkie i soczyste listeczki do pachnących latem suszonych pomidorów i sosów.
Nawet na tę okazję kupuję "normalną" kuchenkę z 4 palnikami i piekarnikiem

Twoja ścieżka w tunelu

Kasiu Giulietta to F1 ale nasiona sprzedają po 250 sztuk

Zobaczymy jaka będzie smakowo.

- MORANGO
- Kontakt:
Oj pewnie, jeśli okaże się że więcej osób by chciało to zawsze można pokusić się o zakup zbiorowy,
ja postaram się znaleźć tą odmianę, muszę tylko uruchomić swoje znajomości i wtyczki hahahaha
a tak czy inaczej będę śledzić uprawy pomidorowe w poszukiwaniu ciekawych odmian na następny sezon, bo ja już z taka nakrecona że powoli robię liste
na następny rok, chodź jeszcze ten się nie zakończył 

- Margo_margo
Kasia U mnie też pierwsze pozycje na następny sezon zajęte
"Tego się nie da już wyleczyć ale jak Panie z tym żyć?" 

- MORANGO
- Kontakt:
Małgosiu- widzę, że pomidoroza u Ciebie też już zaawansowana
ja w tym roku zaszalałam z odmianami, i dużo mam faworytów na przyszły sezon, a tu coraz to nowsze wskakują na moją listę coś czuje, że w przyszłym sezonie powiększe areał uprawy o uprawę w gruncie, w tym roku tylko koraliki i 2 odmiany w gruncie, ale w przyszłym roku poszaleje 

Pomidorek Julietta też mi się bardzo podobał już w ubiegłym roku i nawet Witek mi te nasiona obiecał, co jeszcze widnieje w jednym
z pomidorowych tematów, jednak widać nie zasłużyłam, bo ja ich na 200 % nie dostałam.
No cóż, jakoś to przeżyję, mam wiele innych, świetnych odmian.
z pomidorowych tematów, jednak widać nie zasłużyłam, bo ja ich na 200 % nie dostałam.
No cóż, jakoś to przeżyję, mam wiele innych, świetnych odmian.