Niektóre moje miały dużo kiełków, nic nie czytałam o tym, żeby je obrywać Mam zamiar je ignorować - te ziemniaki znaczy, tylko podlewać w razie czego... No i kopczykować. Na polu chyba nikt się z ziemniakami nie cacka a i tak rosną
Ja też nic takiego nie czytałam, ale jeśli każdy kiełek to jest roślina osobna (a tak wygląda albo mi się tak wydaje), to chyba będą rosły w dużym zagęszczeniu. Nie wiem, ale wolę się upewnić, nigdy nie sadziłam ziemniaków.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić." Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Najważniejsze aby sadzeniak był zdrowy nie zwirusowany nie wyrodzony a nie wielkość bulwy.Gdy nie mam typowego sadzeniaka ,to większe kroję i nie wpływa to zmniejszenie plonów.Jak ziemniak ma dużo kiełków to jeszcze lepiej ,przy sadzeniu większych ilości nikt sie nie cacka
Pozdrawiam Teresa Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
Nie wiem czy w dobrym miejscu zamieszczam pytanie ,prośbę.Kupiłam kilka razy ziemniaki na rynku,są przepyszne.Pan mówi,że to odmiana wolf...tylko ja takiej nie potrafię znalezć w internecie.Czy taka odmiana nie istnieje?Chciałabym znać tę odmianę,bardzo mi zależy ponieważ Pan (starszy)kończy już uprawy z powodów zdrowotnych.
Jeśli tylko ten jeden Pan uprawia w Twoich okolicach te ziemniaki, i zaraz uprawiać skończy, to nie przejmowałabym się póki co nazwą odmiany, tylko sadziła póki jeszcze czas.
Daj komuś do posadzenia. Jakiemuś forumowiczowi z Twojej okolicy, jeśli nikogo innego nie znasz.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Wysadziłam podkiełkowane ziemniaczki 2 tygodnie temu, na głębokość ok. 10 cm. Jeszcze nie ma ich na powierzchni Mam się zacząć martwić, czekać dalej? Łapki swędzą, żeby pogrzebać w ziemi, ale też boję się uszkodzić to, co tam ewentualnie może wyrastać.