Anturium choroby liści
Przemo, dziękuję, jak zwykle jesteś niezawodny. :P Już wiem, co zrobiłam źle - moje anturia stoją na stoliku tuż przy północnym oknie, które jest otwarte non stop i na pewno je przewiało (zdarzały się takie przeciągi, że firanka wręcz fruwała). W każdym razie jeszcze je przesadzę i dodam podłoża do storczyków (podlałam je też nawozami dla storczyków). Zimą stały na kaloryferze i wiosną ładnie kwitły.
Anturium andreanum - brązowe plamy na liściach
Mam nadzieję, że nikt mnie nie wywali z tego forum za zajeżdżanie kwiatków
ale znowu potrzebuję Waszej pomocy - nie wiem co się dzieje z moim anturium. Cału czas roślina była zdrowa, miała błyszczące ciemnozielone liście i kilka kwiatów. Nagle jakieś 3 tygodnie temu zaczęły po kolei żółknąć liście, robiły się w brązowe plamy a potem żółkły. Myślałam, że to od zimna (bo zrobiło się chłodniej) ale po przeniesieniu w cieplejsze miejsce nic się nie zmieniło. Liście nadal marnieją, na zielonym liściu pojawiają się brązowe plamki i w ciągu dwóch dni cały liść jest już w łatki. Zostały mi już tylko 4 zdrowe liście. Co to może być? Wydaje mi się, że dbałam o niego właściwie tzn. miał dość jasno, podlewałam go przegotowaną letnią wodą, raz na jakiś czas z florovitem do roślin kwitnących, przecierałam liście i jak już przekwitły kwiaty spryskiwałam. Muszę się też przyznać, że chyba raz go przelałam (woda stała na podstawce ze dwa dni).

oraz

oraz

Anturium andreanum - brązowe plamy na liściach
Mam nadzieję, że nikt mnie nie wywali z tego forum za zajeżdżanie kwiatków
ale znowu potrzebuję Waszej pomocy - nie wiem co się dzieje z moim anturium. Cału czas roślina była zdrowa, miała błyszczące ciemnozielone liście i kilka kwiatów. Nagle jakieś 3 tygodnie temu zaczęły po kolei żółknąć liście, robiły się w brązowe plamy a potem żółkły. Myślałam, że to od zimna (bo zrobiło się chłodniej) ale po przeniesieniu w cieplejsze miejsce nic się nie zmieniło. Liście nadal marnieją, na zielonym liściu pojawiają się brązowe plamki i w ciągu dwóch dni cały liść jest już w łatki. Zostały mi już tylko 4 zdrowe liście. Co to może być? Wydaje mi się, że dbałam o niego właściwie tzn. miał dość jasno, podlewałam go przegotowaną letnią wodą, raz na jakiś czas z florovitem do roślin kwitnących, przecierałam liście i jak już przekwitły kwiaty spryskiwałam. Muszę się też przyznać, że chyba raz go przelałam (woda stała na podstawce ze dwa dni).

oraz

oraz

Anturium andreanum
witajcie. mam kłopot. kupiła m przed Bożym Ciałem tego kwiatka .przesadziłam a teraz widzę ,że świeżorozwijające się kwiaty brązowieją.... a te już co b yły jak ją kupiłam to zbrązowiały im te "cypelki" co to może być. wsadziła w ziemię od storczyków w doniczkę o rozmiar większą i a przed przesadzeniem podlałam bo miał sucho.... co robić dzięki za odp. pozdrawiam
martuś
Na tym forum jest już sporo wskazówek o anturium . Znajdź wątek "chore anturium" (chyba) - wyszukiwarka. Tam też jest opis najlepszego podłoża i recepta na piękne anturia.
Moje anturium rośnie właśnie w mieszance ziemi dla storczyków i ziemi do roślin kwitnących. Kora i torf z podłoża dla storczyków są dobre do zakwaszenia i rozluźnienia podłoża anturium.
Powodzenia w uprawie
Moje anturium rośnie właśnie w mieszance ziemi dla storczyków i ziemi do roślin kwitnących. Kora i torf z podłoża dla storczyków są dobre do zakwaszenia i rozluźnienia podłoża anturium.
Powodzenia w uprawie
Prośba o pomoc - przebarwienia na liściu Anthurium
Witam,
ostatnio moje Anthurium wypuściło liść, na którym pojawiły się dziwne przebarwienia. Czy ktoś może wie jaka jest tego przyczyna?
Poniżej zdjęcie, niestety liść jest jeszcze młody i błyszczący, przez co źle widać jego powierzchnię.

Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki. Pozdrawiam.
ostatnio moje Anthurium wypuściło liść, na którym pojawiły się dziwne przebarwienia. Czy ktoś może wie jaka jest tego przyczyna?
Poniżej zdjęcie, niestety liść jest jeszcze młody i błyszczący, przez co źle widać jego powierzchnię.

Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki. Pozdrawiam.
,,Być ateistą to żaden wstyd. Wprost przeciwnie: wyprostowana postawa, która pozwala spoglądać dalej, powinna być powodem do dumy" - R. Dawkins
- Majorek
- 500p
- Od: 9 lis 2009, o 21:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Prośba o pomoc - przebarwienia na liściu Anthurium
Na jakim stanowisku stoi Twoje anturium? I czy przebarwienie było od razu, czy pojawiło się dopiero po rozwinięciu liścia.
Daj też zdjęcie całej rośliny i powiedz co ile ją podlewasz. Przyczyn takich przebarwień jest kilka więc trzeba mieć więcej informacji.
Daj też zdjęcie całej rośliny i powiedz co ile ją podlewasz. Przyczyn takich przebarwień jest kilka więc trzeba mieć więcej informacji.
Życzę miłego dnia
Tomek.
Tomek.
Roślina stoi tuż koło okna wychodzącego na południowy wschód, przy czym jest chroniona przed bezpośrednim słońcem żaluzjami. Podlewam ją w momencie, gdy powierzchnia podłoża lekko przeschnie, używam w tym celu wody demineralizowanej. Jest ze mną dopiero 3 tygodnie, więc do tej pory nie nawoziłam jej. Pozostałe odrosty wypuszczają prawidłowo wybarwione listki, natomiast ten felerny liść już od początku był przebarwiony. Poniżej zdjęcie na stanowisku

,,Być ateistą to żaden wstyd. Wprost przeciwnie: wyprostowana postawa, która pozwala spoglądać dalej, powinna być powodem do dumy" - R. Dawkins
Słoneczko....
- Majorek
- 500p
- Od: 9 lis 2009, o 21:25
- Kontakt:
Wada wrodzona, u obrazkowatych jest to często spotykane. Słońce by go tak nie przypaliło nie w pod koniec lipca, początek sierpnia.
Ważne, że nie usycha, a przebarwienie powinno się zmniejszyć kiedy liść zacznie się zielenić i nabierać sztywności.
Jeżeli roślina będzie dobrze prowadzona powinna w niedługim czasie wyprodukować tyle liści, że za niedługo przykryją ten "wybarwiony".
Po za tym nie ma się czym przejmować, jeden liść to jeszcze nie kaplica
Masz bardzo piękne epipremnum marble queen.
Ważne, że nie usycha, a przebarwienie powinno się zmniejszyć kiedy liść zacznie się zielenić i nabierać sztywności.
Jeżeli roślina będzie dobrze prowadzona powinna w niedługim czasie wyprodukować tyle liści, że za niedługo przykryją ten "wybarwiony".
Po za tym nie ma się czym przejmować, jeden liść to jeszcze nie kaplica

Masz bardzo piękne epipremnum marble queen.

Życzę miłego dnia
Tomek.
Tomek.
Młody liść przypalony słońcem.Anturium lubi cieniste stanowisko. 

- Wioleta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 lis 2007, o 18:17
Ja mam ten sam problem- dzisiaj zobaczyłam, że dwa liście wyglądają tak samo. Na pewno nie jest to liść przypalony słońcem, jak sugeruje Miro, bo u mnie kwiatek stoi na kwietniku, przy oknie płd, ale za zasłoną.
Jedyne, co mogę napisać sugerując się swoim, to to, że jakiś czas temu trochę go przelałam
Ale nie widzę, żeby jakoś mu to zaszkodziło...
Jedyne, co mogę napisać sugerując się swoim, to to, że jakiś czas temu trochę go przelałam