Ogród? Tak! Niecierpliwie czekam aż urośnie... AguJa

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
AguJa
500p
500p
Od: 28 lip 2015, o 22:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród? Tak! Niecierpliwie czekam aż urośnie... AguJa

Post »

Witajcie w ten mroźny niedzielny dzień :wit
U mnie dzisiaj -16 w nocy, teraz -11, ale wiatru nie ma. Za to wczoraj od południa wiało, że nos odpadał, tylko śniegu brak i tak brzydko i szaro.
Jacyś wszyscy w domu jesteśmy podziębieni, gardło.. głowa boli i nawet nie chce się nosa wychylać za drzwi.
Najlepsze lekarstwo to ciepła bluza, dobra kawa i spacery wirtualne po wspominkach ogrodowych. Maleństwo śpi, więc godzinka tylko dla mnie :tan

Ola fajnie, że podoba Ci się wrzosownik. To bardzo miłe wiedzieć, że to co się zrobiło jest ok :) Będę chciała go troszkę zmienić, co do kształtu
i coś dołożyć w przyszłym sezonie. Zobaczę tylko jak przetrwają te rośliny, które już na nim są. Trawki z tego co wiem, nie mają być duże i o to chodziło.
O Red Baron od dawna marzyłam, ale nie miałam na niego koncepcji, gdzie by ładnie wyglądał. Wrzosownik powstał w takiej formie na szybko i na tyle
na razie miałam czas. Popracuję jeszcze nad nim.
Widzę, że nie tylko mamy podobne upodobania co do roślin, ale także co do imion. Moja córka też Justynka ;:215 To mało popularne imię.
Ty przemarzłaś na łyżwach a ja poleciałam tylko do sklepu i do apteki i miałam dość. Na działkę już mi nie wyszła jazda. Za zimno brrrr.

Danusiu, dzięki za życzenia :) Zdjęcia takie się udały, sama się zdziwiłam jak zobaczyłam je w komputerze. Robiłam je telefonem. Jakoś rzadko
mam ze sobą aparat, a telefon zawsze pod ręką. Choć muszę to zmienić i zacząć podchodzić poważnie do tematu zdjęć, żeby nie zaniżać poziomu FO ;)

spa-cja miło Cię powitać :) trawnik to zasługa mojego eM. Bardzo świeżutki, jeden z listopada 2014 (miesiąc był ciepły), a drugi od maja 2015.
Tegoroczne lato nie było dla nich łatwe, musieliśmy ich wspierać zraszaniem. Jesienią obydwa dostały porcję nawozu wieloskładnikowego,
zafundowaliśmy im jeszcze grudniowe strzyżenie i mają rosnąć!
Wąwóz jest rzeczywiście fajnym urozmaiceniem tego terenu. Pierwotnie były opory, czy ogrodzić tą część działki - bo w sumie to koszt i nieużytek.
Jednak po negocjacjach z eM ;:14 wyszło po mojemu i stało się. Teraz jak zobaczył, że cały urok tego miejsca to właśnie wąwóz, sobie przypisuje koncepcję ;:219
Zdjęcia będę wstawiać, oczywiście. :) Na Rodki z Biedry też będę miała oko tej wiosny!

Iwona ja też się nie wiedziałam ;:306 Trzeba popracować nad opanowaniem aparatu i może będą jeszcze ładniejsze. A z tym zaszczepieniem to nie wiem kto kogo bardziej.
Twój ogród pierwszy, starszy i u Ciebie zawsze robiłyśmy obchód! Wątek się rozkręca.. a miałam trochę stracha przed założeniem, że nikt nie zajrzy bo
raczkujący w porównaniu do tutejszych.

Sabinko witaj ;:196 Miło Cię gościć! Tym bardziej, że mam sentyment do Twojego ogrodu, bo pierwszy wpis w tym dziale dotyczył właśnie Twoich włości ;:215
Pomysłów mam dużo, jednak muszą czekać na swoją kolej, a i po drodze jeszcze mocno się zmieniają. Rozgość się i zaglądaj ;:173

Gosiu cieszę się, że jesteś :) Przeplatamy się w zaprzyjaźnionych wątkach.
Niestety działki nie są z gumy, a tego każda z nas by sobie życzyła ;)
Moja babcia jak słyszy, że jadę na działkę "znowu" coś sadzić, to kręci głową.. gdzie Ty dziecko tam to jeszcze posadzisz.. masz tam miejsce?
Jesienią śmiała się, że do mrozów będę pewnie sadzić, ja zaprzeczałam, a w ostateczności to miała absolutną rację ;:108 Nikt nie zna mnie lepiej niż ona!
Często zamawiałam na jej adres paczki z roślinami i przy każdej zarzekałam się, że to już ostatnia... ale ona nie sprawiała wrażenia jakby w to wierzyła :)
Nasadzenia zaczęłam jeszcze przed budową (tujki). Stwierdziłam, że jak już budowlane się zakończą to i rośliny już będą ładne. A co bym teraz robiła??
Patrzyła na ten bałagan.. a przy okazji jest motywacja do porządkowania terenu.

Zuziu u mnie też ziemia nie rodzi kamieni i też nie kupuję. Na wrzośniku kamienie, to jedyne jakie są na działce, a skąd? Przywiezione z wakacji nad morzem..
codziennie przywoziłam z plaży kilka, kilkanaście szt..przemycałam w koszu pod wózkiem małej.. a do domu przyjechały we wgłębieniu razem z kołem zapasowym ;:183
Mało ich mam to dołożyłam trochę potłuczonego kamienia wapniowego(? chyba tak się nazywa). Też mi się podobają głazy i otoczaki.. ale na kupno szkoda mi pieniędzy :)

Na koniec, wstawię zdjęcia pewnej mojej różyczki, która mnie zachwyciła, jednak nie znam jej imienia.
Wstawiając na wątek identyfikacji uzyskałam podpowiedzi, że to mogą być Jubilee du Prince de Monaco lub Double Delight. Przeglądając zdjęcia obu, jakoś nie jestem przekonana
czy to właśnie to.
Marysiu (amba19) Ty masz u siebie podobną... może coś podpowiesz ;:180

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Życzę wszystkim miłej niedzieli :wit
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Kochana , no widzisz , odkrywamy że wiele więcej nas łączy niż tylko roślinki.
Justynki to fajne dziewczyny, mądre i rezolutne. Moja już ma 12 lat, w tym roku 13. Jak się urodziła to babcia mojego męża powiedziała że brzydkie imię, jak będą na nią mówić..... Justka?
Ale ja postawiłam na swoim i została Justyna. My mówimy do niej Justysiu a coraz częściej za koleżankami - Justi.... ;:167
Wątek się rozkręca.. a miałam trochę stracha przed założeniem, że nikt nie zajrzy bo
raczkujący w porównaniu do tutejszych.
Jak każdy chyba kto dopiero zaczyna...Tu tyle pięknych ogrodów , ale też wspaniałych ludzi....
Ja podglądałam 2 lata, zanim dorosłam do swojego wątku... ;:108
Teraz żyć bez FO nie mogę. Ciągnie mnie tu co chwila, gdy tylko znajdę trochę czasu , staram się śledzić poczynania forumowiczek , aby być na bieżąco...
Awatar użytkownika
myszaxs
100p
100p
Od: 27 paź 2015, o 22:03

Post »

Aga ok nie będę się licytować ,ale dzięki Tobie mój ogród rozkwitnie bo dotychczas to tylko zielenina była ;:160.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ja zamawiam roślinki do pracy. Po pierwsze wiem, że zawsze kurier przyniesie na czas, a po drugie czego oczy nie widzą ;:224
Fajnie, że masz taka osobę, która Cię bardzo dobrze zna i rozumie.
Bez takich osób byłoby ciężko. O dziwo mnie w sprawach ogrodowych rozumie siostra m. i wspiera w naszych potajemnych zakupach ;:306 Bo kto może lepiej zrozumieć jak druga ogrodniczka?
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Aguś ,ja bym tą rabatę powiększyła w formie znaku zapytania ,jest w tym miejscu sporo trawnika i można spokojnie się rozpanoszyć i sporo powiększyć posadziła bym jakieś różaneczniki ,azalie ,hortensje ,trawy ,lilie,najwyższe docelowo rośliny w środek rabaty i stopniować wysokością do brzegów,wrzosy można wtedy posadzić na kraju,decyzja i tak należeć będzie do Ciebie ,bo w sprawie ogrodu nie da się nic narzucać,to ty musisz wiedzieć co chcesz,ja mogę tylko coś zasugerować ,pozdrawiam ;:168
Awatar użytkownika
MoniaK
200p
200p
Od: 25 cze 2013, o 13:09

Post »

Jeju jaki fajny wątek a zainteresował mnie tytuł. Też jestem początkująca w swoim ogródku więc chętnie poczytam Twoje zmagania ogrodowe. :-)
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Ola2310 pisze:Kochana , no widzisz , odkrywamy że wiele więcej nas łączy niż tylko roślinki.
Justynki to fajne dziewczyny, mądre i rezolutne. Moja już ma 12 lat, w tym roku 13. Jak się urodziła to babcia mojego męża powiedziała że brzydkie imię, jak będą na nią mówić..... Justka?
Ale ja postawiłam na swoim i została Justyna. My mówimy do niej Justysiu a coraz częściej za koleżankami - Justi.... ;:167
Mam siostrę Justynę i najczęściej zwracamy się do niej Just, Justyś.. bardzo fajne imię, moim skromnym zdaniem lepsze niż sporo innych, ostatnio modnych :roll:

Co do róży.. hmn.. nie masz jej zdjęć w fazie półotwartego pączka?? A powiedz mi jeszcze jak jest z jej zapachem?
Double Delight ma chyba więcej białego od środka i podobno bardzo silnie pachnie ;:173
Awatar użytkownika
AguJa
500p
500p

Post »

Ola u mnie też nie obyło się bez rodzinnych protestów podczas wyboru imienia, właściwie to tylko mojemu dziadziowi od początku się podobało. Jednak postawiliśmy na swoim i się przyjęło :)
Tak samo jak Ty "uciekam" na FO w każdej wolnej chwili, to chyba taki zamiennik spowodowany niemocą działania w ogrodzie. Bardzo mi się tu podoba :) Jak piszesz i ja to potwierdzam są tu świetni i otwarci ludzie ;:108

Iwona ok. Po prostu nakręcajmy się wzajemnie, jak do tej pory... wiesz jak jest.. wspólnie wypatrywać piękności ogrodowe.. mobilizować się i podpowiadać.. okazyjnie kupować x 2 żeby u każdej było ;:168

Małgosiu masz absolutną rację, bratnia dusza jest niezbędna! W ogrodowych tematach mam Iwonkę (myszaxs), którą zaszczepiłam dodatkowo FO ;:224 no i mamuśka, którą też nakręcam roślinkami (jej ogród ma już ponad 10 lat), ale nowości i urozmaicenia mile widziane :)
A czego oczy nie widzą... to się sprawdza.. tylko przy sadzeniu czasem się wydaje ;:219

Martuś jakiś miesiąc temu właśnie rozrysowałam sobie tą rabatkę i w podobnym kształcie o którym wspominasz tylko ten wrzośnik byłby środkiem a znaki zapytania (no coś na ten kształt) byłyby po obu stronach symetrycznym rozgałęzieniem. Jeśli chodzi o rośliny, to myślałam o trawach, zafascynowana widokami u Soni. Ale, ale... koncepcja otwarta i do momentu zrobienia plan pewnie nie raz się zmieni ;:173 Tak sobie myślę, że wiosną, jak zaczną się fotki azalii i różaneczników oraz innych piękności, to też zapragnę coś dołożyć ;:108

MoniaK witaj krajanko ;:196 oczywiście rozgość się :) Mam nadzieję, że uda nam się również poznać osobiście.. może na jednym ze spotkań "grupy lubelskiej" ;:215

Sabinko pamiętam z dzieciństwa to imię i to, że bardzo mi się podobało. Tak nazywała się młodsza siostra mojej koleżanki i kiedy wołali na nią zawsze Justynka to od razu wzbudzało to sympatię do tej osoby. Na moją małą już w rodzinie mówią Justa i podoba mi się :)

Co do róży kochana, to niestety nie mam takich zdjęć. W ogóle myślałam, że z niej nic nie będzie. Sadziłam ją wiosną 2015 i bardzo długo nie chciała wystartować (nawet miałam już ją wyciągnąć i na ognisko). W końcu pojawił się listek :) Jakoś tak nie zajmowałam się nią dopóki nie zobaczyłam jaka jest śliczna. Z obserwacji powiem, że kwiaty utrzymuje długo i niestety nie pachnie.
W tym roku (jeśli przezimuje) więcej ją poobserwuję i opstrykam :)
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No to pozdrowienia dla twojej mamy i dla Iwonki. Może i ona ,gdy zobaczy że idziesz z wątkiem jak burza, zdecyduje się na założenie własnego i pokaże nam co nieco u siebie... :wit
Na prawdę warto. Fajnie jest prowadzić taką fotorelację z własnego ogrodu, móc cofnąć się w czasie i podziwiać jak szybko nasze rośliny rosną.Nam się wydaje że to wszystko trwa wieki. Na zdjęciach widać jak szybko się ogród zmienia...
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30

Post »

Aguś, poczytałam od początku i powiem Ci, że sporo nas łączy. :)
Ja tak samo pierwsze cebule - tylko w moim przypadku to były hiacynty - posadziłam ot tak w dołek wykopany na nieprzeoranej, nieprzygotowanej ziemi, tak po prostu na łące, a potem był problem, żeby to w trawsku odnaleźć. :D Ale chęć grzebania w ziemi i sadzenia była już tak wielka, że musiałam działać, a w końcu jak inaczej zdobyć doświadczenie, jak nie w praktyce?
U nas też nie ma ani kamyczka w ziemi. Trochę szkoda, bo lubię kamienie. No jest łupek, ileś tam metrów pod spodem, ale na razie nie planuję kamieniołomu tworzyć. :lol:
Fajnie masz z tą panią-miłośniczką roślin, od której sadzonki dostałaś. Dobrze mieć kogoś takiego blisko. Ja w pracy etatowej nie miałam ani jednej takiej osoby.
Śliczne te Twoje łubiny, ja wysiałam na razie tylko raz, ale może stare nasiona miałam, bo ani jeden mi nie wzeszedł - to było w pierwszym roku działalności ogrodowej.
(O zaproszeniu pamiętam. :wink: )
Awatar użytkownika
majalis2013
500p
500p
Od: 20 mar 2013, o 08:10

Post »

Będę tobie mocno kibicować, zapowiada się smakowicie ;:oj
Agata
Awatar użytkownika
AguJa
500p
500p

Post »

Olu myślę, że tak się stanie i Iwona pokaże nam swój ogród na wiosnę ;)

Rzeczywiście na zdjęciach dopiero widać w jakim tempie to rośnie, widzę to szczególnie po tujkach.

Agata witaj :D Zapraszam serdecznie :wit

Dzisiaj wspomnienia moich lilii, niestety wszystkie NN. W ubiegłym sezonie sadziłam je po raz pierwszy i
zaraz jak tylko zaczęły kwitnąć to żałowałam, że mam ich tak mało ;:223

Drzewiasta, która obłędnie pachnie z daleka ;:60

Obrazek

Obrazek

pozostałe pięknotki NN

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

a to mój najcudowniejszy kwiatuszek ;:167 ;:168

Obrazek
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Lilie piękne. Ja też mam zamiar w tym roku ich więcej posadzić.
Mam tylko parę cebul podarowanych przez znajomą...
Twój mały kwiatuszek boski. Też ani się obejrzysz a urośnie... ;:167
Awatar użytkownika
InesS
200p
200p
Od: 18 sty 2013, o 12:59

Post »

Agnieszko prześliczna i przecudna córeczka ;:168
Kupuj, kupuj jak najwięcej lilii ;:108 Potem znów będziesz chciała mieć kolejne, bo jedna piękniejsza od drugiej. ;:167 Tak było ze mną :;230 Przez dwa lata uzbierałam grubo ponad 200 odmian.
Ta na pierwszej fotce to chyba Lavon
Pozdrawiam
Agnieszka
W Liliowej Dolinie Rospudy
Awatar użytkownika
myszaxs
100p
100p
Od: 27 paź 2015, o 22:03

Post »

Ola2310 pisze:No to pozdrowienia dla twojej mamy i dla Iwonki. Może i ona ,gdy zobaczy że idziesz z wątkiem jak burza, zdecyduje się na założenie własnego i pokaże nam co nieco u siebie... :wit
Na prawdę warto. Fajnie jest prowadzić taką fotorelację z własnego ogrodu, móc cofnąć się w czasie i podziwiać jak szybko nasze rośliny rosną.Nam się wydaje że to wszystko trwa wieki. Na zdjęciach widać jak szybko się ogród zmienia...
Dzięki Olu za pozdrowienia ;:168 Oczywiście, że założę swój wątek czekam tylko do wiosny bo niestety, ale nie posiadam wielu zdjęć z ogrodu, co na pewno zmieni się w tym roku ;:333
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”