Cypripedium bardzo mi sie podobaja

Iza moja D.foliosa tez mi padla, a C.formosanum jest wrazliwe na niskie temperatury i trzeba je przykrywac na zime. To juz moje trzecie podejscie i mam nadzieje ze ostatnie.izabella1004 pisze:Dactylorhize elata jest bardzo ladna .W tym roku udalo mi sie kupic D.foliosa .Ciekawa jestem jak bedzie u mnie rosla bo pierwsza zmarnowalam.
Cypripedium formosanum od dawna mi sie podoba ale uwazam go za trudnego w uprawie
Janek, ja tez mialam problem z cyklamenami i ciagle je tracilam. Wiem jedno , ze nie mozna je posadzic za gleboko, bo gwarantowane ze cebula zgnije. Sadze je oczywiscie na zacienionych rabatach w lesnej przepuszczalnej glebie. Skusilam sie po raz kolejny na Cyklamena purpurascens chociaz nie nalezy do latwych, i zobacze czy przezyje. Tak wyglada obecnie.magry pisze:Ja mam dzisiaj dzień głoszenia swoich porażek ogrodowych / w wątku Janusza też/.Nie wiem gdzie posadzić cyklameny i jak przygotować je do
zimy aby przetrwały.Nie udaje mi się tego dokonać.Z roślinami skalnymi niestety tak jest,że większość kwitnie wiosną i wtedy skalniaki są
najpiękniejsze ale zielone poduszeczki jesienią na tle kamieni też są ładne.