Cukinia, kabaczek - uprawa cz.3
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Cukinia,kabaczek - uprawa cz.3
Smak to rzecz gustu - ja wolę twardszego kabaczka od cukinii (i od słodkich dyni). Ale niestety zostały jeszcze cukinie, dynie, patisony...
-
- 50p
- Od: 2 lis 2014, o 13:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A jak smakuje patison? Warto dla niego robić miejsce? I czy udaje się czy kapryśny?
- MoWo
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 13 wrz 2013, o 15:11
Uprawa patisona praktycznie niczym sie nie różni od uprawy cukinii. Są różne odmiany tak że smak też jest różny.
Mi najlepiej smakują młode konserwowane patisony. Są zdecydowanie delikatniejsze od ogórków.
np. jaune panache vert , bardzo ozdobny i bardzo smaczny.

Mi najlepiej smakują młode konserwowane patisony. Są zdecydowanie delikatniejsze od ogórków.
np. jaune panache vert , bardzo ozdobny i bardzo smaczny.

Pozdrawiam Wojtek
-
- 50p
- Od: 2 lis 2014, o 13:35
Spróbuję w tym roku jakiejś odmiany 
Krzaczki też zajmują sporo miejsca jak cukinia lub dynia?
Ten na zdjęciu wygląda śliiiiicznie

Krzaczki też zajmują sporo miejsca jak cukinia lub dynia?
Ten na zdjęciu wygląda śliiiiicznie

-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
Tylko skąd wziąć nasiona?
- MoWo
Patison tak jak cukinia rośnie krzaczasto i zajmuje tyle samo miejsca.
Nasiona będą na AWN a w sklepach nie ma żadnego problemu z kupnem takich odmian jak Polo ,Toscana , Gagat , Disco czy Sunburst.
Nasiona będą na AWN a w sklepach nie ma żadnego problemu z kupnem takich odmian jak Polo ,Toscana , Gagat , Disco czy Sunburst.
Pozdrawiam Wojtek
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
A Jaune Panache Vert gdzie kupić?
- MoWo
Postaram się wrzucić trochę nasion na AWN.
Na razie czeka na swoją kolej.
Na razie czeka na swoją kolej.

Pozdrawiam Wojtek
Cukinia - brak kwiatów żeńskich - co poszło nie tak?
Witam wszystkich forumowiczów.
W zeszłym roku posadziłam cukinię - sadzonki kupiłam na targu. Było 6 roślin - żadna z nich nie zawiązała ani jednego kwiatu żeńskiego. Nie mam pojęcia co mogło być tego powodem - podsypane nawozem, podlewane, miejsce jasne.
Poprzednio hodowałam w dużej donicy i kilka cukiń zebrałam.
Chcę znowu posadzić i tym razem cieszyć się własnymi warzywami.
Dynia piżmowa rosnąca obok wydała marne plony - po 1 szt na roślinę - po zawiązaniu rosły kwiaty żeńskie, ale opadały (też nie wiem czemu)?
Może ktoś ma jakąś koncepcję?
Pozdrawiam
W zeszłym roku posadziłam cukinię - sadzonki kupiłam na targu. Było 6 roślin - żadna z nich nie zawiązała ani jednego kwiatu żeńskiego. Nie mam pojęcia co mogło być tego powodem - podsypane nawozem, podlewane, miejsce jasne.
Poprzednio hodowałam w dużej donicy i kilka cukiń zebrałam.
Chcę znowu posadzić i tym razem cieszyć się własnymi warzywami.
Dynia piżmowa rosnąca obok wydała marne plony - po 1 szt na roślinę - po zawiązaniu rosły kwiaty żeńskie, ale opadały (też nie wiem czemu)?
Może ktoś ma jakąś koncepcję?
Pozdrawiam
-
- 500p
- Od: 17 kwie 2015, o 20:04
Witaj Kasiu 
Nigdy nie uprawiaŁam cukini z kupnej rozsady, więc trudno mi się na jej temat wypowiedzieć. Natomiast z rozsady z rynku uprawiałam pomidory i nigdy więcej tego błędu nie popełnię.
Cukinia bardzo dobrze udaje się z siewu wprost do gruntu. Przygotowanie samodzielnie rozsady też nie jest rzeczą trudną ani długotrwałą. Ja rozsadę przygotowuję, ale głównie z powodu dużej ilości ślimaków w ogrodzie. Wcześniejsze plonowanie to dodatkowy bonus.
Co do dyni, to jesteś pewna, że owoce były zawiązane? U dyniowatych żeńskie kwiaty mają pod spodem mały owoc. Jeśli się nie zapyli to zasycha.
Pozdrawiam
Bea

Nigdy nie uprawiaŁam cukini z kupnej rozsady, więc trudno mi się na jej temat wypowiedzieć. Natomiast z rozsady z rynku uprawiałam pomidory i nigdy więcej tego błędu nie popełnię.
Cukinia bardzo dobrze udaje się z siewu wprost do gruntu. Przygotowanie samodzielnie rozsady też nie jest rzeczą trudną ani długotrwałą. Ja rozsadę przygotowuję, ale głównie z powodu dużej ilości ślimaków w ogrodzie. Wcześniejsze plonowanie to dodatkowy bonus.
Co do dyni, to jesteś pewna, że owoce były zawiązane? U dyniowatych żeńskie kwiaty mają pod spodem mały owoc. Jeśli się nie zapyli to zasycha.
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Bea
- MoWo
Dynie tak mają , jak coś im nie podpasuje potrafią zrzucić czasem nawet sporawy owoc.
A dlaczego
, trzeba by o to dynię zapytać. 
A dlaczego

Pozdrawiam Wojtek
Co do dyni nie jestem pewna, czy kwiaty były zapylone.
Natomiast kwiaty cukinii różnią się znacząco od siebie i miała same męskie (bardzo smaczne usmażone w cieście naleśnikowym) natomiast ANI JEDNEGO żeńskiego - a jeśli jakiś się pojawiał, to opadał zanim zakwitł
Dynie miałam ze swojej rozsady. W tym roku też planuję
Poprzednie cukinie, które owocowały (marnie) w doniczkach też były z mojej.
Natomiast kwiaty cukinii różnią się znacząco od siebie i miała same męskie (bardzo smaczne usmażone w cieście naleśnikowym) natomiast ANI JEDNEGO żeńskiego - a jeśli jakiś się pojawiał, to opadał zanim zakwitł

Dynie miałam ze swojej rozsady. W tym roku też planuję

Mnie wyrosły szalone cukinie z własnych nasion. Na forum dowiedziałam się, że mogły skundlić się z dyniami. Ponieważ długo nie byłam na działce, to dojrzały. Bardzo dobrze się przechowywały do tej pory. Właśnie ostatnią przerobiłam na leczo. Chyba w tym roku więcej takich posieję 

Nie wolno w lesie kląć, kapelusz trzeba zdjąć
Pozdrawiam Violetta
Pozdrawiam Violetta
Dziś sieję cukinię, zainspirował mnie mój sąsiad, który przygotowuje kilka podpędzonych krzaczków i ma owoce dużo wcześniej ode mnie. W tym roku się nie dam wyprzedzić