Dobrej nocy i udanego świątecznego czwartku dla wszystkich przyjaciół i gości.
Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 2
-
plocczanka
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 31 lip 2014, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 2
Gosiu, Marysiu [ Maska ] wybaczcie, ale odpowiem Wam jutro. Właśnie dotarła do mnie wiadomość, że GOŚCIE JADĄ, wobec czego zmykam do kuchni.
-
plocczanka

SUCHO, SUCHO, SUCHO !!!Roślinki miast mężnieć marnieją. Woda do podlewania racjonowana. Deszczu nie przewidują. Żal ściska serce.
Gosiu - u mnie morelek też nie będzie. Coś złego się zadziało i również nie wiemy, co to jest. M mówi, że po prostu trzeba przeczekać.
Moje ulubione stadium w rozwoju róż. 

Marysiu [Maska ] - jagodowych u mnie niewiele, a brzoskwinie: zarówno wczesna i późna każdego roku mają wręcz nadmiar owoców.
Piwonie z powodu suszy i upałów bardzo się zaczęły spieszyć. Czerwona już przekwitła, różowa rozwinęła wszystkie kwiaty, zaczyna biała. Jak tak dalej będzie, to w tym sezonie krótko będą mi piwonie pachnieć. A tak bardzo lubię ich aromat!

Moje gazanie - czerwona...
... żółta ...
A SIAŁAM TYLKO TAKIE!!!
IRYSY: BOTANICZNE? SYBERYJSKIE? JAKIEŚ! 
Nie tylko kobietom lustro niezbędne, gołębicom także się przydaje
Krzewuszki.

Teraz idę na zwiady po zaprzyjaźnionych ogrodach.
Wszystkim zaglądającym życzę spokojnej nocy i kolorowych snów.
Gosiu - u mnie morelek też nie będzie. Coś złego się zadziało i również nie wiemy, co to jest. M mówi, że po prostu trzeba przeczekać.
Moje ulubione stadium w rozwoju róż. 

Marysiu [Maska ] - jagodowych u mnie niewiele, a brzoskwinie: zarówno wczesna i późna każdego roku mają wręcz nadmiar owoców.
Piwonie z powodu suszy i upałów bardzo się zaczęły spieszyć. Czerwona już przekwitła, różowa rozwinęła wszystkie kwiaty, zaczyna biała. Jak tak dalej będzie, to w tym sezonie krótko będą mi piwonie pachnieć. A tak bardzo lubię ich aromat!

Moje gazanie - czerwona...
... żółta ...
A SIAŁAM TYLKO TAKIE!!!
IRYSY: BOTANICZNE? SYBERYJSKIE? JAKIEŚ! 
Nie tylko kobietom lustro niezbędne, gołębicom także się przydaje
Krzewuszki.

Teraz idę na zwiady po zaprzyjaźnionych ogrodach.
Wszystkim zaglądającym życzę spokojnej nocy i kolorowych snów.
- Maska
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Lucynko podziwiam piwonie, moje jeszcze w pączkach i dobrze bo zrobiło sie chłodniej to może dłużej pocieszą oczy i nos!
Gołąbeczki takie próżne
Cudowne gazanie
rok temu miałam a w tym niestety nie coś te moje rozsady marnie rosną, bo najpierw zimno a teraz sucho 
Gołąbeczki takie próżne
Cudowne gazanie
- Ruda2011

- Od: 19 mar 2011, o 10:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lucynko czy myślałaś kiedy o ściółkowaniu rabatek ? Ściółka powstrzymuje parowanie wody z powierzchni
Piwonie masz przeeeeeeeeśliczne. Te kwiaty są dla mnie sygnałem, że lato za pasem. Morzem mi wtedy pachnie, plażingiem, smażingiem ..... jakoś tak .... od 100 lat
Piwonie masz przeeeeeeeeśliczne. Te kwiaty są dla mnie sygnałem, że lato za pasem. Morzem mi wtedy pachnie, plażingiem, smażingiem ..... jakoś tak .... od 100 lat
-
plocczanka

Ciągle sucho!
Marysiu [Maska] - Szczęśliwie mam kilka piwonii i one kwitną kolejno. aktualnie zaczyna biała z nutką delikatnego różu i jasnej żółci, a zaraz po niej zakwitnie czysto biała.

No i już nabrzmiałe pąki ma piwonia bladoróżowa.
Mam jeszcze żółtą, ale młodziutką. Wprawdzie ma pąki, ale raczej ich nie rozwinie.
Mariolko - Oesssu! To Ty już ponad sto lat po tym świecie się telepiesz???
Odnośnie ściółkowania to powiem tak: zakupiłam trzy worki kory i ............. łomatko!!! No zapomniałam - SKS !!! Dzięki za przypomnienie. Co ja bym bez Ciebie zrobiła ....
Pierwsze kwiaty róż dzisiaj. 
No i takie tam:

Zwierzęta szukają cienia, nawet ciepłolubna kota.

Jutro znowu mam mieć gości, dlatego zapewne nie zajrzę na FO, ale będę o Was myśleć
Życzę wszystkim wspaniałego weekendu.

Marysiu [Maska] - Szczęśliwie mam kilka piwonii i one kwitną kolejno. aktualnie zaczyna biała z nutką delikatnego różu i jasnej żółci, a zaraz po niej zakwitnie czysto biała.

No i już nabrzmiałe pąki ma piwonia bladoróżowa.
Mam jeszcze żółtą, ale młodziutką. Wprawdzie ma pąki, ale raczej ich nie rozwinie.Mariolko - Oesssu! To Ty już ponad sto lat po tym świecie się telepiesz???
Odnośnie ściółkowania to powiem tak: zakupiłam trzy worki kory i ............. łomatko!!! No zapomniałam - SKS !!! Dzięki za przypomnienie. Co ja bym bez Ciebie zrobiła ....
Pierwsze kwiaty róż dzisiaj. 
No i takie tam:

Zwierzęta szukają cienia, nawet ciepłolubna kota.

Jutro znowu mam mieć gości, dlatego zapewne nie zajrzę na FO, ale będę o Was myśleć
Życzę wszystkim wspaniałego weekendu.

Piwonie bardzo ładne i tak obficie kwitną u mnie jeszcze w pączkach . Mam wrażenie ,że one wcale się nie rozwijają tylko w miejscu stoją .Natomiast moje róże to nawet pączków nie mają .
- Maska

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Lucynko ja też jutro mam gości
ale na FO zajrzę obowiązkowo!
Biała piwonia niespotykana
a kicia na śliczne futerko! Rudy gołąbek taki lokowany a piesek w cieniu doniczki
No to baw się jutro dobrze
Biała piwonia niespotykana
No to baw się jutro dobrze
- alicjad31

- Od: 28 lip 2013, o 20:38
Lucynko jesteś podobna do mojej teściowej ,ale tylko wizualnie bo Ty kochasz swoją synową .
Ogród masz piękny i charakter też ,a serce Twoje najpiękniejsze
Zdrówka życzę
Ogród masz piękny i charakter też ,a serce Twoje najpiękniejsze
Zdrówka życzę
Pozdrawiam Alicja
- Eliza52

- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
Kto kocha zwierzęta i rośliny ten dobry człowiek, Lucynko dobrze że Twoje gazanie wyszły również te które siałaś, bo mogłaś mieć tylko żółte albo tylko czerwone

Pozdrawiam Ela
-
Pashmina2006

- Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Lucynko jak dobrze Cię widzieć... a właściwie Twój cień
. Piękne piwonie. Na jednym zdjęciu zamknięta piwonia przypomina mi Charming Piano. U Ciebie brzoskwinia ma więcej owoców na gałęzi niż moja na całym drzewie. Mam 6 sztuk. Ale sadzona była w zeszłym roku.
-
plocczanka

Kropko - niestety, z powodu upałów i suszy piwonie zbyt szybko kończą swój najpiękniejszy czas . Najbardziej będzie mi brakować ich upajającego zapachu.
Róże mają mnóstwo pąków, wyjątkowo dużo w tym roku, jednak nie mam ani jednej pachnącej. Dlatego z niecierpliwością czekam na koncert lilii. Gdy one zakwitną, ciężko mi będzie opuszczać działkę na noc, a rano - skoro świt będę biec z powrotem, by się nimi nacieszyć.
Marysiu [Maska ] - Zabawa z gośćmi była przednia, aż żal, że już opuścili nasze progi. Cóż, tak to już jest, że młodsi muszą jutro do pracy.
Z białą piwonią wiąże się ciekawa historia. Mianowicie ona rosła sobie pod płotem zapomniana przez Boga i ludzi. W ubiegłym roku zakwitła jednym kwiatem bardzo nietypowym. Płatki zewnętrzne miała białe. wewnętrzne bladoróżowe, a w samym środku piękne karminowe płatki uzupełnione centralnie ciemnofioletowymi pręcikami, które mocno wystawały na zewnątrz całości. To było po prostu cudo! No i żeby się to cudo nie marnowało, zabrałam spod płotu i posadziłam w eksponowanym miejscu. A 'cudo' tak się odwdzięczyło, że całkowicie zmieniło kolor.
Alicjo trochę przesadzasz chwaląc mój ogród. On jest taki sobie póki co, ale z roku na rok robi się coraz ładniejszy. Jednak daleko mu jeszcze do piękna.
Teściówą się nie przejmuj. Jeśli ma ze sobą problem, to on - ten problem nie dotyczy Ciebie. Rób swoje i ciesz się każdym dobrym dniem. Życie jest zbyt krótkie, by zamartwiać się cudzymi problemami. Własnych wystarczy. Dobrze, że są ogrody - oazy ciszy i spokoju.
Elu - z tymi kochającymi zwierzęta różnie bywa. Moja jedyna bratowa np. kocha tylko swojego jamnika i samą siebie.
Co do gazanii to zakwitły na razie tylko cztery, a mam ich jeszcze kilka i bardzo jestem ciekawa, jakimi kolorami mnie zaskoczą ...
Madziu - nie przejmuj się młodziutką brzoskwinią. Dorośnie i też będzie obficie owocować. Daj jej po prostu trochę czasu.
Piwonie uwielbiam nie tylko za ich piękne kwiaty. Głównie za upajający zapach.
Mam do nich trochę żalu za to ,że tak krótko dają swój koncert.
Zakwitły dwa z ośmiu posadzonych jesienią irysów cebulowych. I więcej nie będzie

Róże mają mnóstwo pąków, wyjątkowo dużo w tym roku, jednak nie mam ani jednej pachnącej. Dlatego z niecierpliwością czekam na koncert lilii. Gdy one zakwitną, ciężko mi będzie opuszczać działkę na noc, a rano - skoro świt będę biec z powrotem, by się nimi nacieszyć.
Marysiu [Maska ] - Zabawa z gośćmi była przednia, aż żal, że już opuścili nasze progi. Cóż, tak to już jest, że młodsi muszą jutro do pracy.
Z białą piwonią wiąże się ciekawa historia. Mianowicie ona rosła sobie pod płotem zapomniana przez Boga i ludzi. W ubiegłym roku zakwitła jednym kwiatem bardzo nietypowym. Płatki zewnętrzne miała białe. wewnętrzne bladoróżowe, a w samym środku piękne karminowe płatki uzupełnione centralnie ciemnofioletowymi pręcikami, które mocno wystawały na zewnątrz całości. To było po prostu cudo! No i żeby się to cudo nie marnowało, zabrałam spod płotu i posadziłam w eksponowanym miejscu. A 'cudo' tak się odwdzięczyło, że całkowicie zmieniło kolor.
Alicjo trochę przesadzasz chwaląc mój ogród. On jest taki sobie póki co, ale z roku na rok robi się coraz ładniejszy. Jednak daleko mu jeszcze do piękna.
Teściówą się nie przejmuj. Jeśli ma ze sobą problem, to on - ten problem nie dotyczy Ciebie. Rób swoje i ciesz się każdym dobrym dniem. Życie jest zbyt krótkie, by zamartwiać się cudzymi problemami. Własnych wystarczy. Dobrze, że są ogrody - oazy ciszy i spokoju.
Elu - z tymi kochającymi zwierzęta różnie bywa. Moja jedyna bratowa np. kocha tylko swojego jamnika i samą siebie.
Co do gazanii to zakwitły na razie tylko cztery, a mam ich jeszcze kilka i bardzo jestem ciekawa, jakimi kolorami mnie zaskoczą ...
Madziu - nie przejmuj się młodziutką brzoskwinią. Dorośnie i też będzie obficie owocować. Daj jej po prostu trochę czasu.
Piwonie uwielbiam nie tylko za ich piękne kwiaty. Głównie za upajający zapach.
Zakwitły dwa z ośmiu posadzonych jesienią irysów cebulowych. I więcej nie będzie

-
Pashmina2006

- Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Ale cudowne! Takie inne. A czemu więcej nie będzie? Bo nie zakwitną czy po prostu Ci nie odpowiadają?
-
plocczanka

Madziu - nie zakwitną, bo ich nie ma. Gdzieś przepadły. Oskarżam nornice i ich korytarze, ale do sądu nie pójdę. Szkoda czasu. 
- sweetdaisy

- Od: 15 sty 2015, o 19:21
Lucynko, pięknie już Ci kwitną piwonie
Moje też wreszcie zaczynają, a że mam 8 krzaczków i każdy jakoś jest w innym stadium (choć odmiany tylko dwie
) to będę mogła się nimi cieszyć ciut dłużej 
Piękne piwonie Lucynko. Gazanie z Twojego siewu kwitną już? Moje są w stadium nędznej trawki...