Złodzieje ,wandale krzewów,kradzieże sprzętu w ogrodach
No nie bardzo mi się podoba pomysł strzelania do kotów z dubeltówki... ;:78 Nawet jeśli "tylko" solą...
Koty mozna łatwo przestraszyć w jakiś mniej inwazyjny sposób - np. hałasem. Albo ostatecznie psem, który poszczeka i pogoni... Albo można na noc zakładać siatkę na oczko
Jak Eliza zobaczy te pomysły strzeleckie to Wam da...

Jak Eliza zobaczy te pomysły strzeleckie to Wam da...

Broniusz
tez mi sie to niepodoba - nie ukrywam, ze taki sposob zostal wybrany, gdyz jest najmniej pracochlonny - siatkę trzeba rozkładać, a po psie trzeba sprzątać, czego oczywiście nikomu nie chce się robić
mozecie krytykować - też jestem przeciwna wyrządzaniu zwierzakom krzywdy, więc na razie to tylko plan, ale podejrzewam, że jak zginie jeszcze jeden jesiotr, to mój mąż straci cierpliwość...

mozecie krytykować - też jestem przeciwna wyrządzaniu zwierzakom krzywdy, więc na razie to tylko plan, ale podejrzewam, że jak zginie jeszcze jeden jesiotr, to mój mąż straci cierpliwość...
No niestety trzeba... Tak jak w domu - jeśli się nie chce żeby nabrudził to trzeba z nim wychodzić na trawniczek...
A nauka prosta - psy są mądre i bardzo chcą robić wszystko, żeby sprawić nam przyjemność, więc się łatwo uczą
Za nieporządane zachowanie trzeba skarcić okazując dezaprobatę i wyprowadzić 8) jeśli szczeniak potrafi się nauczyć porządku w mieszkaniu to potrafi i na działce 

Broniusz
Dzięki
wszystko jasne
napisłam o tym dlatego że miałam narożną działkę
która była ciągle zanieczyszczana przez pieski wyprowadzane przez działkowców na spacerek po alejkach
Nie było to przyjemne
nie byłam zła na psy tylko na właścicieli
ale u nas jeszcze daleko do świadomości ,że po ulubieńcach
w miejscach publicznych sprzątamy
wszystko jasne

napisłam o tym dlatego że miałam narożną działkę
która była ciągle zanieczyszczana przez pieski wyprowadzane przez działkowców na spacerek po alejkach
Nie było to przyjemne
nie byłam zła na psy tylko na właścicieli
ale u nas jeszcze daleko do świadomości ,że po ulubieńcach
w miejscach publicznych sprzątamy

Re: Złodzieje ryb
smn - skoro w Twoim wypadku o ludzi chodzi, to chyba tylko alarm...smn2000 pisze:Zna ktoś może sposób na złodziei kradnących ryby ze stawu? może zastosować jakiś alarm?
SERA proponuje skarpę nadbrzeżną w wys. 20 cm - kot nie zejdzie do oczka. Sam to stosuję z sukcesamimartas pisze:mam ten sam problem smn - co noc pare kotów się zjawia, choć na szczęście nie zawsze udaje im się coś wyłowić; niestety poza dubeltówką nie wymyśliliśmy lepszego odstraszacza póki co - teraz tylko dubeltówkę trzeba nabyć...

Pozdrawiam. Jacek.