Złodzieje ,wandale krzewów,kradzieże sprzętu w ogrodach

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
martas

Post »

mam ten sam problem smn - co noc pare kotów się zjawia, choć na szczęście nie zawsze udaje im się coś wyłowić; niestety poza dubeltówką nie wymyśliliśmy lepszego odstraszacza póki co - teraz tylko dubeltówkę trzeba nabyć...
Awatar użytkownika
broniusz
---
Od: 24 mar 2006, o 21:18

Post »

No nie bardzo mi się podoba pomysł strzelania do kotów z dubeltówki... ;:78 Nawet jeśli "tylko" solą... ;:192 Koty mozna łatwo przestraszyć w jakiś mniej inwazyjny sposób - np. hałasem. Albo ostatecznie psem, który poszczeka i pogoni... Albo można na noc zakładać siatkę na oczko ;:108
Jak Eliza zobaczy te pomysły strzeleckie to Wam da... :twisted:
Broniusz
martas

Post »

tez mi sie to niepodoba - nie ukrywam, ze taki sposob zostal wybrany, gdyz jest najmniej pracochlonny - siatkę trzeba rozkładać, a po psie trzeba sprzątać, czego oczywiście nikomu nie chce się robić :oops:

mozecie krytykować - też jestem przeciwna wyrządzaniu zwierzakom krzywdy, więc na razie to tylko plan, ale podejrzewam, że jak zginie jeszcze jeden jesiotr, to mój mąż straci cierpliwość...
Awatar użytkownika
broniusz
---

Post »

Rozumiem frustrację Twoją i męża, ale z tym psem to nie jest tak źle jakby sie mogło wydawać - naszego od początku nauczyliśmy, że nie należy załatwiać jakichkolwiek potrzeb fizjologicznych na działce i nie robi tego 8) A więc da się - psy to pojętne sztuki są :D
Broniusz
Awatar użytkownika
smn2000
100p
100p
Od: 27 cze 2006, o 20:17

Post »

dubeltówkę mam, tylko u mnie kradną ludzie, a nie koty
martas

Post »

broniusz, a jak się uczy takiego psa? Pewnie trzeba z nim wychodzić, co?
Awatar użytkownika
broniusz
---

Post »

No niestety trzeba... Tak jak w domu - jeśli się nie chce żeby nabrudził to trzeba z nim wychodzić na trawniczek... :wink: A nauka prosta - psy są mądre i bardzo chcą robić wszystko, żeby sprawić nam przyjemność, więc się łatwo uczą :D Za nieporządane zachowanie trzeba skarcić okazując dezaprobatę i wyprowadzić 8) jeśli szczeniak potrafi się nauczyć porządku w mieszkaniu to potrafi i na działce :D
Broniusz
Timka

Post »

Broniuszu a jak już nauczysz i wyprowadzisz
swojego pieska z działki to gdzie się załatwi :?:
Prawdopodobnie pod działką sąsiada
A sąsiad ma tak jak każdy działkowiec obowiązek utrzymywać porządek wokół swojej działki
I kto sprząta po Twoim piesku :?:
Awatar użytkownika
SATI
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 26 maja 2006, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja też prpopnuję pieska to najlepszy dozorca naszej działki a jeżeli już pieska nauczysz załatwiać sie w wyznaczonym miejscu to nie bedziesz mieć problemu ze sprzątaniem :D
Awatar użytkownika
broniusz
---

Post »

Timko nasza kolonia działek jest niewielka (40 domków), więc nie ma problemu z tym, żeby wyprowadzić psa poza teren działek i żeby sobie pobiegał w lesie i tam się załatwił.
Broniusz
Timka

Post »

Dzięki
wszystko jasne :D :D
napisłam o tym dlatego że miałam narożną działkę
która była ciągle zanieczyszczana przez pieski wyprowadzane przez działkowców na spacerek po alejkach
Nie było to przyjemne
nie byłam zła na psy tylko na właścicieli
ale u nas jeszcze daleko do świadomości ,że po ulubieńcach
w miejscach publicznych sprzątamy :!:
martas

Re: Złodzieje ryb

Post »

smn2000 pisze:Zna ktoś może sposób na złodziei kradnących ryby ze stawu? może zastosować jakiś alarm?
smn - skoro w Twoim wypadku o ludzi chodzi, to chyba tylko alarm...
Awatar użytkownika
broniusz
---

Post »

Timko oczywiście u nas też był podobny problem z niewyprowadzaniem psów, ale jeśli jest niewielka społeczność, tak jak u nas, to łatwiej się dogadać 8) Oczywiście nie zawsze... :twisted:
Broniusz
Awatar użytkownika
jakja
Przyjaciel Forum - weteran
Przyjaciel Forum - weteran
Od: 10 lis 2006, o 16:38

Post »

martas pisze:mam ten sam problem smn - co noc pare kotów się zjawia, choć na szczęście nie zawsze udaje im się coś wyłowić; niestety poza dubeltówką nie wymyśliliśmy lepszego odstraszacza póki co - teraz tylko dubeltówkę trzeba nabyć...
SERA proponuje skarpę nadbrzeżną w wys. 20 cm - kot nie zejdzie do oczka. Sam to stosuję z sukcesami Obrazek Oczko jeszcze dziewicze - ma 4 m-ce, Obrazek
Pozdrawiam. Jacek.
Basia
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 28 maja 2006, o 15:43

Post »

Można na takim kamienisku usypanym nad oczkiem załóżyć piękny skalniak.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”